Kuulutus

Collapse
No announcement yet.

Ruoantekijöitä / Reseptejä

Collapse
X
 
  • Suodata
  • Aika
  • Näytä
Clear All
new posts

  • Jos nyt oikein ymmärsin, niin tuossahan on kyse paprikoittein makeuttamisesta.
    Muovipussiin laittaminen, tai minigrippussiin, on tietenkin yksi ehkä tärkein pointti.
    Joskus vaan haluaa sitä hieman raakasempaa (pippurisempaa) makua.

    Mutta hyvä repsu ja kyllä kokeilen.

    Comment


    • Minigrip pussissa paprikat kypsyvät, pehmenevät ja makeutuvat. Samalla nahkan irrottaminen helpottuu.

      Ei haittaa, vaikka ihan kaikkea nahkaa ei paprikoista pois saisikaan. Mutta jos kokonaan jättää poistamatta, keiton koostumuksesta tulee epämiellyttävä, ja se kutittaa kitalaessa ja kurkussa.

      Comment


        Sama koskee tomaattikeittoa, tomaatit on kaltattava ja kannat poistettava (mieluusti siemenetkin).

        Comment


        • No keitosta kyllä siemenetkin pois, mutta eräs televisiokokki poisti ne siemenet "mehuineen" ikään kuin fileeraten myös salaattteihin tulevista tomaateista.

          Meikästä just parasta salaattiin tarkoitetussa tomaateissa on se sisusta;).

          Comment


          • Kyllä minäkin fileeraan tomaatit, jos on pienempi erä.

            Comment


            • Menee se isompikin erä, kunnon veitsellä.

              Mutta niin kuin kerroin mie vaan tykkään siitä tomaatin sisuksesta.

              Makuasioitahan nämä enemmänkin on ja näinhän se pitäis ollakkin.

              Aikaa kun on, niin hifistely on hienoo, ainakin meikällä lauantaisin.

              Comment


                Evämakkara ja viiden evämakkaran raadosta tehtyä kalasoppaa:

                2 kg evämakkara + 5x raato
                Potakoita
                Kevyt sipulia
                Iso sipuli
                Purjoa
                Sitruunapippuri
                Muutama kalaliemikuutio
                Suolaa
                Vettä

                Kalanfileet ruodottomiksi ja siivuiksi odottamaan kylmässä

                Keittää raatoja sen verran että voi puhdistaa ruodoista lihat. (Poskilihat muistettava irrottaa)
                Kiehuttaa vielä ruotoja yms ja sitten siivilöi liemen.
                Ruodoista irroitetut lihat liemeen ja sitten vaan kuullotetut sipulit yms, potakat ja mausteet mukaan.
                Kun potakat pehmeitä niin kylmässä odottaneet kalaviipaleet sekaan ja pelkkä lämmitys keitolle.

                Syö jos ei muuta saatavilla.
                Aikaa menee valmistukseen muutama tunti.
                Viimeksi muokannut Nuijari; 7.2.2016, 19:02.

                Comment


                • "Syö jos ei muuta saatavilla." Tuo oli Mikalta jo aika "paha" ;).
                  Herkkua suorastaan, mutta asiaan.

                  Eilisten hautajaisten (taas yks ikätoveri) jälkeen ei oikein uni yöllä maittanut ja heräsin jo tuossa aamu 4:n maissa.

                  Mitäs, pata tulille ja lihat (possua) ruskistumaan paprikoitten ja valkosipulin kera. Tomaattipyrettä tuubi perään ja hiukka soijaa ja sokeria.
                  Mustapippurirouhetta kevyesti ja vettä se puolilitraa.

                  Muhikoon nyt tuo pohja tuossa tunnin ja lisätään sitten se kuuluisa pakastepussillinen niitä kasviksia ja perunoita.

                  Ompahan pata valmiina, jos nälkä yllättää;).

                  Väri on ainakin mahtava ja ensimaku noin äkkiseltään just;).

                  Ps. nyt kun tässä evakossa (kerrostalossa) ollaan, niin kaikki tehdään tuohon aikaan hiljaisesti;).
                  Viimeksi muokannut kapaz; 15.3.2015, 06:28. Perustelu: hys, hys lisäys

                  Comment


                  • Härän posket punaviinissä.

                    Appiukko kävi noukkimassa parempaan talteen Haminan Takaladosta härän poskilihoja reilut 1,5kg. Toissailtana ne pakkasesta sulamaan marinadin, jossa:
                    - pullo punkkua
                    - loraus hunajaa
                    - sipulia
                    - valkosipulia
                    - suolaa
                    - mustapippuria
                    - Worcesteria loraus

                    Eilen aamulla pata uuniin reiluun 100 asteeseen ja kärsimätöntä odottelua reilu 10h.

                    Oli hyvää. Katoin pöytään ihan turhaan veitset.

                    Comment


                    • Hienoo Otto.

                      Nyt niitä tämäntalven viimeisiä patarepsuja tänne muutkin, meinaan patakausi loppuu kuunvaihteessa ja sitten grillaillaan;)).

                      Niin piti kysymäni vielä, että mitäpä tarjoilit lisukkeeksi?

                      Comment


                      • Pakastepussista uunijuureksia ja jogurttikastiketta.

                        Comment


                        • Aurinko paistelee niinmaan mukavasti tuolle lasitellu parvekkeelle ja jonkunmoista yrttitarhaa tekis mieli viritellä tässä kevään mittaan.

                          Ainakin Marre jotain yrttejä parvellaan kasvatteli ja oppia otin.

                          Hyvät vinksit esim. lavoista ja siitä mitä kannattaa kasvatella otetaan vastaan.

                          Netistä toki löytyy tietoa, mutta foorumiveljiltä ainakin kokemusta.

                          Oma ajatus oli nyt ainakin ruohosipuli, sitruunamelissa, basilica, muita?

                          Comment


                          • Jos patarepsuille on kerran kaipuuta, niin tässä oma kanapataviritys:

                            - Paketillinen (pari kolme kpl) kanan reisikoipia. Yleensä vastustan valmismarinaadeja viimeiseen asti, mutta tässä toimii yllättävän hyvin maustelisänä vaikkapa perusmarinoidut pirkkakoivet.
                            - Vapaavalintaiset vihannekset (sipuli, porkkana, selleri, herkkusienet, parsakaali, tsuibaloitu valkosipuli yms.)
                            - Hillosipuleista etikkaista makeutta (itselle yksi tärkeimmistä mausteista/ainesosista tässä).
                            - Vihreitä oliiveja vajaa purkillinen kivaksi pikkusuolaksi.
                            - Kastikkeeksi 4-5dl vettä, johon sekaan pari kanaliemikuutiota, kunnon turaukset ketsuppia ja sinappia, makeaa chilikastiketta, hieman soijaa, hieman maizenaa suurusteeksi. Tähän voi oman maun mukaan heittää muutakin soossia mitä kaapista löytyy, vaikka hieman punkkua, viskiä, poppamiehen bourbon-chilikastiketta yms, hiero maku itselle sopivaksi sekoittelemalla sopivassa astiassa ja maistamalla kylmänä ennen pataan lisäämistä. Jos tykkää lämpimästä ruoasta, niin pieni naga morich tai muu vastaava lämmike hienonnettuna sekaan myös (itse laittanut kuivatun puolikkaan). Lopullinen pikantti aromi liemeen tulee nahkoineen&luineen kiehuvista koivista. Lisäksi sinne pataan sekaan ihan rohkeasti vaan osa niistä broiskupaketin marinaadeista.

                            Koipien pikaruskistus kuumalla pannulla/padassa, ja kaikki ainekset pataan sekaisin. ~175c uunissa vajaa pari tuntia, kunnes koivet ovat siinä määrin mureita, että liha irtoaa jo vain tuijottamalla pahasti kohti. Koivet pois padasta, lihat irti luista ja takaisin kastikkeen sekaan. Toimii erinomaisesti keitetyn riisin kanssa. Huono puoli tässä on se, että yleensä sitä tulee syötyä tappoähkyyn asti, "ei ole kyllä yhtään nälkä enää, mut jos vielä yksi ihan pieni santsi..."
                            Attached Files
                            Viimeksi muokannut hattis; 15.3.2015, 12:23.

                            Comment


                            • Iso peukku tuolle;).

                              Comment


                              • Minkälainen liemi nyhtöpossulle? Jos koittaisi ihan alusta asti ite, tai no.. teurastuksesta eteenpäin;)

                                Comment


                                • No tietenkin sen lihan oma paistoliemi.

                                  Comment


                                    Jotta se liha kypsyisi kunnolla/mureaksi, tulee minun mielestäni liemestä melko suolaista siihen valmiin nyhdön päälle lusikoitavaksi. Onko parempia reseptejä kuin vedellä/juuresten kuorien keitinvedella laimentaminen?

                                    Comment


                                    • Ei tarvita mitään varsinaista lientä.

                                      Ota liha lämpimään hyvissä ajoin ennen paistamista. Itse nostelen vakuumissa olevan kasslerin lämpimään aamulla, ja pistän uuniin iltapäivällä.

                                      Ennen uuniin laittoa pyörittelen lihan tarjottimella, jossa pari ruokalusikallista suolaa ja teelusikallinen tai kaksi mustapippuria.

                                      Sitten nostan lihan grilliin ja savustan leppälastuilla 175 asteessa pari tuntia. Grillissä ollessa valelen sitä puolen tunnin välein liemellä, jossa etikkaa, valkosipulia ja chiliä.

                                      Sitten nostan lihan kinkkupussiin, ja pistän uuniin yöksi 110 asteeseen.

                                      Aamulla rikon pussin ja riivin lihan pussin pohjalle tulleeseen paistoliemeen. Valmis.

                                      Olen tehnyt myös grillaamatta, mutta silloin jää savun maku pois. Sitä voi korvata lisäämällä etikkaliemeen vähän savu-uutetta. Grillaamatta kypsentäessä täytyy käyttää myös vähemmän pippuria, sillä osa pippureista tippuu grilliin lihaa valellessa ja käännellessä. Pelkästään uunissa kypsentäessä mausteet jää tehokkaammin lihan pintaan.

                                      Joskus olen myös tehnyt valmiiksi asti grillissä. Silloin pinta mustuu usein aika lailla. Liha on kypsää kun sisälämpö on jotain 95 tai yli. Grillissä liha kuivuu helposti. Tärkeää on pitää lämpö alle 120:n.

                                      Comment


                                        Me on tehty grillaamatta. Uuniin mennessä valetaan reilusti kotipolttoisella bbq-soosilla ja nyhdön jälkeen vielä lisätään sitä reilusti. Kun tekee tuon soosin savuiseksi, niin tulee se maku ilman grilliäkin. Ihan hyvää noinkin on tullut. Pitkä paistoaika matalalla lämmöllä ja paistoliemet mukaan on se juttu niin kuin Jyrki sanoo.

                                        Voiskin taas tehdä pitaburgereita nyhdöllä kun kerran tuli puheeksi. :-)

                                        Comment


                                        • Se grillisoosi lisätään oikeaoppisesti vasta kun liha on kypsä. Silloin nostetaan lämpöjä sen verran, että kastike karamellisoituu, kenties jopa vähän mustuu sieltä täältä.

                                          Mutta voihan sen toki laittaa etukäteenkin.

                                          Comment


                                          • Olen pari kertaa ihmetellyt Amerikan Pölhölässä possunkyljyksiä, että mitä ne osaa tehdä paremmin kuin me täällä, kun ovat niin helvetin maukkaita, eikä sellasia kengänpohjia kuin täällä. Esim jos jossakin huoltsikkabuffassa on kyljyksiä niin ei kyllä ihan pieneen hätään tuu ostettua... (paitsi jos buffa on ollut hiljainen, ja se on just sulkemassa, jolloin pakin pohjalla on omassa liemessään muhineet sopivan ylikypsiksi)

                                            Äiti osas tehdä kyljykset aina, suoraan syvään lihaliemeen sipulien kanssa ja niin pitkä kypsennys, että kengänpohja muuttu pulled porkin esiasteeksi. Ihastuttavan retroa ja todella hyvää perusmätäntöä.

                                            Mutta Ameriikan ihmemaassa kyljärit on kolme senttiä paksuja, mureita ja meheviä. Sellasta ei ole täällä tullu vastaan. Tai siis ennen kuin itse tein.

                                            No joo, kyljyksiä ei ollut, mutta oli puolen metrin pätkä ulkofilettä. Leikkasin siitä sellasia reilun tuuman slaisseja. Jos ois ollu paalua ja aikaa ja energiaa ja kaikkea muutakin, niin oisin hakenu palvelutiskistä luullisia kyljyksiä, minimi tuuman, mielummin kolmen sentin vahvuisina.

                                            Muttajoo, homman juju on suolaliemi:

                                            4 desiä kiehuvaa vettä
                                            kaksi-kolme ruokalusikallista suolaa
                                            kourallinen mustapippureita
                                            4 desiä kylmää vettä

                                            Liuota suola kuumaan veteen, lisää pippurit ja kylmä vesi. Tarkista lämpötila. Kädenlämpöinen tai vähän viileämpi on hyvä. Jos on liian kumaa, lantraa kylmällä vedellä tai jätä jäähtymään.

                                            Upota pihvit suolaliemeen minimissään puoleksi tunniksi, mulla tais olla kaksi tuntia.

                                            Sitten tehdään mausteseos:

                                            2rkl grillimaustetta
                                            2rkl paprikajauhetta
                                            2rkl sipulijauhetta
                                            2rkl sokeria
                                            1/2 tl kanelia
                                            2-3rkl maissijauhoa (tai vehnäjauhoa)

                                            Sekoita mausteet tasaiseksi, laita mausteseos syvälle lautaselle.

                                            Ota lihat pois suolaliemestä, ja taputtele kuivaksi talouspaperilla tai keittiöpyyhkeellä.

                                            Kuumenna paistinpannu kunnolla kuumaksi. Löräytä pannulle sopivasti rypsi- tai maapähkinäöljyä ja voita fifty-siksty. Mulla on vanhanaikainen keittolevyllinen hella, jonka "salama"levyn pidin koko projektin ajan täysillä.

                                            Pyöräytä pihvit mausteseoksessa. Pintaan tarttuu melko tuhti kerros, niin pitääkin.

                                            Kun voi on ruskistunut hieman, laita pihvi pannulle suoraan mausteastiasta, jotta maustekerros pysyy ehjänä. Anna paistua (koskematta lainkaan) kolme minuuttia. Käännä pihvi, varmista, että pihvin alle jää voi-öljyseosta. Älä koske kolmeen minuuttiin. Pinta menee melkein mustaksi, niin pitääkin.

                                            Nosta sivuun, peittele foliolla noin viideksi minuutiksi.

                                            Valmis.

                                            Jos on pihvimittari, niin sisälämpö saisi olla pannulta ottaessa 60-63 astetta.

                                            Vaikka tällänen menee 70-75-asteiseksi, niin se ei muutu saman tien kengänpohjaksi, vaan pysyy kohtuu mehukkaana, joten ihan yhtä helposti tällainen ei mene pihalle kuin perus sentin paksu kyljäri.

                                            Tarjosin kukkakaalipyreen ja uunijuuresten kanssa. Näytti kelpaavan.

                                            Amerikassa lisukkeena on usein pottumuusi, juustogritsi tai risotto. Niistä grits on mun suosikki, mutta ei ole täällä tullut vielä vastaan.

                                            Comment


                                              Elämäni ensimmäiset aivan itse alusta loppuun tehdyt kevätkääryleet. :D



                                              Velimiehen vaimo opetti tekemään. Ihan hyviä tuli ensikertalaisen tekemäksi kuulemma.

                                              Comment


                                              • Hyvän näkösiä, niin että vesi kieleltä valuu, mutta sitä ohjetta. Miten teit? ;).

                                                Comment


                                                • Tuolta lisää monenmoista (ei pelkkää body-ruokaa):

                                                  http://www.pakkotoisto.com/ravinto/66046-kokkausketju/

                                                  Viesti #18:ssa on linkkejä monille ruokasivuille (postattu vuonna 2007, joten ihan kaikki linkit ei ehkä toimi)

                                                  Comment


                                                    Selvitin tuon ohjeen. Näin suurinpiirtein. :)

                                                    1 paketti kevätkääryletaikinaa (paketissa 40kpl) ota hyvissä ajoin sulamaan, ja irrottele varovasti toisistaan koska ne repeävät helposti. Älä päästä kuivumaan liikaa.

                                                    200g mungpapu vermiselliä
                                                    700g jauhelihaa
                                                    500g porkkanaa
                                                    500g kaalta
                                                    2 sipulia (ei välttämätön)
                                                    3rkl osterikastiketta
                                                    3rkl (thaimaalaista healthy boy) soijakastiketta
                                                    4 munaa (1kpl liimaksi)

                                                    paistoon oljyä

                                                    Laita vermisellit lämpimään veteen likoamaan. Hienonna sipuli pieniksi kuutioiksi, porkkana ja kaali karkeaksi raasteeksi.

                                                    Laita vokkipannuun tms. öljyä ja lisää sinne porkkana, kaali ja sipuli pehmenemään. Pyörittele kunnes ovat kuullottuneet hyvin ja ovat pehmeitä. Ota pois vokista.

                                                    Laita pannuun taas hieman oljyä ja lisää jauheliha ruskistumaan. Kun jauheliha on saanut väriä, lisää kananmunat, osteri- ja soijakastike ja sekoita kunnes kananmuna on kunnolla sekaisin jauhelihan kanssa. Siivilöi vermisellit ja lisää jauhelihan joukkoon. Anna hautua kunnes nestettä ei enään ole. Siirrä pois levyltä, lisää joukkoon kasvikset ja sekoita tasaiseksi.

                                                    Sitten rullailemaan. :) Taikinapalat ovat neliön muotoisia. Laita kulmittain leivontapöydälle (eli siten että teräväkulma osoittaa itseesi). Laita täyte noin 3 cm:n päähän kulmasta (n. 2 ruokalusikallista ja sellainen 8-10cm pitkä pötkö. Pyöräytä pari kierrosta tiukasti, käännä laidoilta yli jäävät taikinat päälle. Jäljellä pitäisi olla vielä noin kolmion muotoinen taikinapalanen (kuten kuvassa).



                                                    Voitele se hyvin kananmunalla ja rullaa loppuun. Tee näin kunnes 40kpl on valmiina (oli ihan rattoisaa puuhaa hyvän musiikin soidessa taustalla).

                                                    Friteeraa öljyssä kauniin ruskeiksi. Nosta ensin talouspaperilla vuorattuun lävikköön tai astiaan ja sen jälkeen ritilälle tai laakealle tasolle jotta eivät pääse pehmenemään liikaa. Anna hieman jäähtyä.

                                                    Ja eikun ääntä kohti hyvän makean tai tulisen ja makean chilikastikkeen kanssa. :)

                                                    Comment


                                                      Nää kevätkääryleet onkin ihan uus tuttavuus mulle sekoitin jo aluksi kaalikääryleisiin kunnes katsoin tarkemmin. Näyttää tosi hyvältä!

                                                      Comment


                                                      • Näyttää kyllä hyviltä, taas yksi syy lisää harkita rasvakeittimen ostamista :)

                                                        Comment


                                                          Tämä kuullosti niin herkulliselta että tuli kokeiltua eilen.
                                                          Kaupasta löytyi tosin vaan normi sentin paksuisia kyljyksiä, joskin niissä oli myös sisäfilu mukana. Haudoin joku tunnin verran suolaliemessä ja sitten leivitys ja pannuun, paistoaika reilun minuutin per puoli.
                                                          Sovelsin tuota leivitystä, koska noita kaikkia aineita ei löytynyt.
                                                          Hyvää tuli, vähän ehkä jäi vielä sitkaaksi, olisikohan pitänyt hautoa vielä pidempään?

                                                          Tämä siis noihin Jyrkin kyljyksiin liittyen.
                                                          Viimeksi muokannut mhaanpaa; 22.3.2015, 11:49. Perustelu: viittaus alkuperäiseen viestiin

                                                          Comment


                                                          • Veikkaan, että kaksi eri asiaa, toinen on, että meni ylikypsäksi, toinen on ehkä vähän lyhyeksi jäänyt liotus.

                                                            Jos kyljärit ottaa jääkaapista puoli tuntia ennen kypsennystä, niin sisälämpö on vielä alle 10 astetta kun sen pistää pannulle. Sillon normi vajaan parin sentin kyljärin kypsennysaika minsa per puoli on ok.

                                                            Mut kun niitä liottaa tunnin kädenlämpösessä vedessä, niin sisälämpö onkin jo 35 astetta, joten paistoaika pitää about puolittaa.

                                                            Ongelma ohkasen slaissin kanssa on vaan se, että sillon ei pinta kerkee karamellisoitumaan. Ja just sen takia pitääkin pihvin olla paksu.

                                                            Eli ohkaset siivut kannattas liottaa jääkaappikylmässä liemessä, jääkaapissa, jotta sais kunnon rapean pinnan ennen kuin liha menee sitkeäksi.

                                                            Ja tuo mun maustehommahan ei ole varsinainen leivitys, kun jauhoja on vain pieni osa mausteesta. Jauhon tarkotus on mausteiden kanssa vaan tehdä sellanen ohkanen rapsahtava pinta, mielummin kuin oikea leivitys.

                                                            Comment


                                                            • Sika on aikaslailla ovela raaka-aine kuitenkin, mutta makunsa mukaan jokainen:)
                                                              Mulla tuossa uunissa nyt ollu viitisentuntia porsaan uunipaistipala, tai mikälie? Kauppanimi.

                                                              Mausteina laitoin naturelliin vain suolaa, mustapippurirouhetta ja hieman chiliä.
                                                              Perunat lohkoin siihen liemeen n. tunti sitten ja valelin sillä nesteellä.

                                                              Saas nähdä mitä tulee, mutta uskoisin ihan syötäväksi kelpaavaa olevan.

                                                              Lisukkeeksi provencen salaattia, kuka milläkin kastiikkeela haluaa.
                                                              Itse otan sweet chiliä.

                                                              Näillä eväillä tänään;).

                                                              Comment

                                                              Working...
                                                              X