Kuulutus

Collapse
No announcement yet.

Ruoantekijöitä / Reseptejä

Collapse
X
 
  • Suodata
  • Aika
  • Näytä
Clear All
new posts

  • Ruuan hinnoittelu on tosiaan melko moniulotteinen kysymys. Melko mahdoton antaa mitään tarkkaa euromäärää, mutta kyllä itse voisin hyvinkin maksaa jo päälle parikymppiä tuollaisesta täydestä kattauksesta, tietäen, että ruoka on tunteella valmistettu (ts. ei alipalkatun ja ylityöllistetyn michelin-ravintolaorjan tuskan hiellä vääntämää), ja että rahat eivät mene sekä verottajan että jalat pöydällä istuvan yritysjohtajan taskuihin, vaan itse taiteilijalle, eli kokille. Ja tietysti olettaen, että maistuu. Ruokanaatiskelija on tosin aina liikkeellä optimistisella mielellä ;)

    Ne materiaalikustannuksethan on melko helppo laskea, eri asia on sitten se, että kuinka paljon lasketaan työlle hintaa, ja kuinka paljon itse työn eli kokkaamisen ilo, sekä asiakkaiden tyytyväinen palaute kattaa kyseisestä hinnasta.

    *edit*...näin jälkeenpäin miettien alkoi tulla aika paljon ajatuksia ihan vain hinnoitteluun ja markkinointiin liittyen, mutta taitaa mennä jo hieman ravintolapäivien alkuperäisten tarkoitusperien ohi :)
    Viimeksi muokannut hattis; 20.10.2014, 13:17.

    Comment


      Kiitos ajatuksista ja ideoista. Toki normaali vesikin olis vaihtoehtona. Viinihän tähän kuuluis, mut sen tarjoilusta taitaa joutua vankilaan. :D Kymppi ei riitä kattamaan yhden setin aineita/tarvikkeita. Pasta on valmista, koska omatekoisen pastan tekeminen ja valmistelu 20 hengelle ei todellakaan ole mikään ihan yksinkertainen juttu kotioloissa.

      Comment


      • Mitenkäs muuten lainsäädäntö tulkitsee viinin tarjoilemisen kyseisessä tilanteessa? Nyt alkoi ihan kiinnostamaan :) Vieraillehan kyllä saa tarjota kotonaan. Toisaalta ylipäätänsä ruuanlaitosta maksaminenkin jo käytännössä täyttää työsuhteen kriteerit (vastikkeellinen palvelus), eli verottajakin voisi hyökätä tapahtumaan. Mikäli ruuanlaittoa tapahtumassa ei jostain syystä katsota verotettavaksi työksi, voisi olettaa että anniskelulupiakaan ei tarvita, koska tapahtuma jää kaiken yritystoiminnan ulkopuolelle. Onkohan tuosta ikinä annettu mitään virallista kehoitusta?

        Comment


        • Jos menun tarpeet maksaa yli kympin, niin valmis annos asiakkaalle on pakko maksaa yli 20e.

          Noistahan alkuruoka on varmaan pääruokaa kalliimpi tehdä?

          Ravintolapäivän idea on mun mielestä ollut vain ja ainoastaan tarjota ihmisille mahdollisuus kokea jotain muuta kuin vakuumista vedettyjä eineksiä, joita nykypäivän ketjupuljut tarjoilee. Hinnan kanssa asialla ei ole mielestäni mitään tekemistä. Jos tarjoaa pihvejä, jotka maksaa kaupasta 15 euroa kappale, niin pakko siitä annoksesta on lisäkkeineen se 30 eur velottaa, muuten tulee persnettoa.

          Kuluja tulee yllättävän paljon, edes takaisin ajelemista, astioita, roskia, tiskiä, yli jääviä mausteita, hävikkiä, kaikkea muuta. Toki jos kokkaa kotona ja käyttää kovia astioita, niin kulut on pienemmät. Mulla meni molemmilla kerroilla kuitenkin satasia jo astioihin, edes takaisin ajeluun sekä sellaisiin astioihin, joita ei arjessa tarvitse.

          Järjestäjä itse otti kantaa hintapolitiikkaan, kun helsingissä alkoi pienet tapakset maksaa 30 eur per nuppi, ja silloin epäiltiin, että joku tekee asialla tiliä. Sitä vähän kummastelen, että miksi muka ei tiliä saisi tehdä, tuossa kuitenkin on oikeasti ihan helvetisti hommaa.

          Ravintolapäivänä kuitenkin jyllää puhdasoppinen kapitalismi, ja jos setti on liian kallis, niin ei tule asiakkaitakaan. Mulla on ilmeisesti hinnoittelu onnistunut, kun molemmilla kerroilla on mennyt kaikki, mitä on ollut tarjolla. Tosin mun tapauksessa ainekset on edullisia per annos, ja maku tulee lähinnä valmistusmenetelmästä, joka ei merkitsevässä määrin lisää kustannuksia.

          Comment


          • Viinin tarjoilusta sen verran, että viiniä saa tarjoilla, jos se on ilmaista. Silloin viranomainen voi harkinnanvaraisesti päättää ilman valitusoikeutta, että onko viinin hinta lisätty tarjotun ruoan hintaan. Jos näin on, kyseessä on alkoholilain rikkomus ja siitä seuraa varmaan teloitus ilman oikeudenkäyntiä tien poskessa.

            Ilmeisesti tulkinta menisi niin, että viiniä pitää sitten tarjota kaikille vieraille, myös niille, jotka eivät syö. Silloin se olisi laillista. Paitsi jos viini on tuotu ulkomailta.

            Comment


            • Mulla on ilmeisesti hinnoittelu onnistunut, kun molemmilla kerroilla on mennyt kaikki, mitä on ollut tarjolla.
              Eikö hinnoittelu ole ollut jopa hieman alakanttiin, jos _kaikki_ on mennyt (oletettavasti ennen tapahtuman loppumista)? Ei herneitä, ilmeisesti siis asiakkaiden mielestä hintalaatusuhde on ollut erinomainen ;) Tästä tosin päädytään varmaankin taas siihen potentiaaliseen tuottopuoleen, joka tuossa ei liene tarkoituskaan.

              Comment


              • Mun mielestä onnistunut, koska itse ollut tulokseen tyytyväinen. Ylipäätään näyttää siltä, että kaikki onnistuneesti itsensä hinnoitelleet ovat myyneet loppuun sekä toukokuussa, että elokuussa järjestettyinä ravintolapäivinä.

                Comment


                  Hieman repesin Repon viinikommentille. :D

                  Juu, luulen et tämä meidän ei tule mikään menestys olemaan. Seinäjoki muutenkin on sen verran pieni paikka ettei kukaan kyllä vahingossa eksy paikalle. Toki pöytävarauksilla asia ajateltiin hoitaa muutenkin, et tappiota ei tuu vaikka jäis tyhjäksi. Toisaalta itellä ei oo sitä vastaan vaikka ei pidettäis koko homma. Vaimo tähän pääasiassa on innostunut, tosin itekin nyt vähä ehtiny innostua myös. Katotaan nyt mitä tapahtuu...

                  Comment


                    Tietenkin silloin jos materiaalit maksaa yli 10e niin 10e ei ole vaihtoehto :). Enköhän tosin tuolla sinunkin hinnalla tulisi maistamaan, jos olisit lähempänä ;).

                    Comment


                      Jos ajattelee, että se ravintola on auki muutaman tunnin, niin kolmen ruokalajin aterian virittely on minusta turhan vaivalloista. Toki alkuruoaksi voi tehdä jotain bruschettaa pari pellilista uunivalmiiksi ja jälkiruoaksi tiramisua tai pannacottaa, jotka on myös helppo tehdä valmiiksi. Tai joku simppeli alkukeittokin voisi toimia. Varsinaiseksi ruoaksi sitten jotain grillattavaa lisukkeineen, vaikka joku salaatti.

                      Revolla keväällä tuli käytyä ja hyvää oli. Suht yksinkertaista (grillattua kanaa ja possua) ja annokset tehtiin sitä mukaa kun asiakkaita tuli. Maut olivat vissiin tarkoitettu pääosaan kun olivat varsin hyvin kohdillaan. Tuskin noilla päivillä kukaan hakee Micheliniä?

                      Thomaksen menusta jättäisin pois espresson tai tiramisun. Keep it simple. San Pellegrin menee minusta ravintolapäivällä hifistelyksi. Noilla säädöillä komppaan Samin kymppiä.

                      Edit: Jos tarpeet maksavat jo yli kympin per annos, niin muuttaisin koostumuksia ja aineksia. Minusta ravintolapäivää ei pidä ajatella nopean tilin tekemisenä, vaan hauskana puuhasteluna. Mutta pikavoittojen tavoitteluksihan tuollainen helposti menee.
                      Viimeksi muokannut Ipsi; 20.10.2014, 18:17.

                      Comment


                        Hyviä kommentteja tullu kyllä. Huomaa että täällä pyörii aikuisia ihmisiä. :)

                        Nopea tili taitaa olla toiveajattelua, sen verran jo "rekvisiittaa" kannettu kotiin paremman puoliskon toimesta. Täysin hifistelyksihän tämä menee. Tunnelmaa myös ruokailuympäristöön siis yritämme luoda, eli ruoka-aineksista tinkiminen ei tietenkään voi tulla kysymykseen. :D

                        Comment


                        • Eikä pidäkään. Jos teillä on tavoite myydä 20 annosta, niin tulette todennäköisesti yllättymään.

                          Mä oon myyny kuitenkin melkein kymmenkertasen määrän annoksia molemmilla kerroilla...

                          Comment


                            Huominen kotimenu selvillä. Alkuun hummerikeitto, päänä olutmarinoitu broiskupata, ja perään crèpes suzzette. Pullo punkkua kokille.

                            Raportoin sitten mikä noista meni perseelleen.

                            Comment


                            • Keksin eilen itse muka uuden reseptin.

                              Sitruunaperunat

                              8 isoa rosamundaa
                              reilu nyrkillinen voita
                              sitruuna
                              suolaa

                              Keitä perunat kypsiksi. Kuori kuumana ja murskaa esim haarukalla. Sekaan saa jäädä isojakin kokkareita.

                              Sulata voi pannussa, raasta sekaan hyvin pesty sitruunan kuori ja noin puolikkaan sitruunan mehu.

                              Anna ruskistua hetkonen. Viskaa perunat sekaan. Mausta suolalla.

                              Tarjoa valkoisen kalan kanssa. Itse marinoin valkolihaista kalaa (no hyvä on, pakasteseitä) valkosipulissa, sitruunamehussa, suolassa ja oliiviöljyssä, ja paistoin ruskeaksi pannulla.

                              Sitten kun oli valmista, googletin asiaa, ja tämähän olikin jo ihan vanha juttu. Mutta hyvvää oli.

                              Comment


                              • Huono viinivalinta, siis kokille. Parempaa pitäis muka olla, mutta makuasia kuitenkin;))).

                                Itse ajattelin, jos hermo kestää ja aikaa riittää laitella mykyrokkaa (tappaussoppaa).
                                Olis kyllä paljon muutakin tekemistä, ei sen puoleen, mutta kyökki vetää puoleensa.

                                Näkee huomenna asentuuko hyllyt vai poriseeko kattila;).

                                Comment


                                  Jyrki, tuo on taatusti hyvä. Makuja on moneksi, itse tykkään että potussa pitää olla osumia.

                                  Ei kuulu tähän, mutta perunapyre ja perunamuussi vaahdotettuna on niin eri asioita.

                                  Comment


                                    Kapa, mikä on mykyrokka?

                                    Comment


                                      Mykyrokka tappaiskeitto jne

                                      Teurastuksen jälkeen sisäelimistä ja verestä (+ruisjauhot yms) lihapullamaisia mykyjä.

                                      Kuulostaa nykyisin hurjalta mutta on ihan kunnon syötävää

                                      Comment


                                      • http://www.kotikokki.net/reseptit/na...65/Mykykeitto/

                                        Niin kun Mika tuossa mainitsi, mutta tuossa vielä yks aika köykänen repsu, mutta tekemällä löytää sen oikean,, joka itselle on mieleen;).

                                        Comment


                                          Tuosta uupuu sydän ja munuaiset ainakin...

                                          Comment


                                          • Nimenomaan, tuohan oli vaan se citysoppa, oikeeseen tulee kaikkee mitä teurastuksesta irtoaa.
                                            Munuaiset vaan pitää parikertaa ryöpätä, hieman niinkun korvasienet. Senverran tujua tavaraa;).

                                            Ps. kolmannen lämmityskerran jälkeen maku eiku paranee.

                                            Comment


                                              Parasta mitä esim hirvenkaadon jälkeen voi saada on kunnon veriletut.

                                              Paistettuna todella ohuiksi ja pitsisiksi.

                                              Mutta hirveä homma metsässä vispata verta niin pitkään ettei se hyydy.

                                              Comment


                                              • Just sama homma ollu syksyisin noissa lampaan teuruissa aikoinaan. Ukot tappaa ja akat ei jaksa muka vispata. No avuks piti mennä, mutta hyvät veret sai ja muurikalla kun paistoi veriletut runsaassa rasvassa, niin sai niitä pitsireunaisia ja hyviä.

                                                Ps. laitoin yv:n ja eiköhän se su järjestyne.

                                                Comment


                                                  Huh, olipas mukava ilta ravintolapäivän merkeissä. Kaikki paikat yhtä lukuunottamatta meni. :) Mukavia ihmisiä tuli tavattua, ja ilmeisen tyytyväisinä myös lähtivät. Makuja kehuttiin ja annoskoot olivat semmoset et nälkäisinä ei tarvinnut lähteä. Kiire vaan meinas tulla toisen kattauksen kanssa, kaks tuntia on liian vähän, tietää ens kerralla varata kolme tuntia tohon väliin. Etelä-italian lihapullat oli selvä suosikki ennakko odotusten mukaan, mut muitakin vaihtoehtoja meni muutamia. Pari porukkaa lupas ehdottomasti tulla seuraavallakin kerralla. Oikein mukavat fiilikset jäi tästä kyllä. :)

                                                  Vaimo päätti vielä et laitetaan alkusnakseiksi crissineitä, ennen varsinaista alkuruokaa. Ja oli ihan hyvä idea, varsinkin toisen kattauksen kohdalla kun hieman oltiin jälkijunassa aikataulusta ruokien suhteen.
                                                  Attached Files

                                                  Comment


                                                    Well done, mate!

                                                    Comment


                                                      Thumbs up! Selkeästi tilausta ko.tapahtumalle löytyy. Ja teidän tyylin tarjoamisille.

                                                      Comment


                                                        Lohitartar (*)

                                                        Helppo alkuruoka kalasta tykkääville ja jotka eivät karsasta raakaa kalaa.

                                                        100 g lohta (lohi parempi kuin kirjo, tähän sopivampi rasva) per ruokailija
                                                        Tuoretta timjamia (sori Kapa, voi korvata tuoreella tillillä)
                                                        Punasipulia hakattuna
                                                        Suolaa
                                                        Valkopippuria
                                                        Sitruunan mehua

                                                        Kastikkeen tein worchestershire ja sokerisiirappia fiftysixty.

                                                        Lohi veitsellä hakkeeksi ja muut hakkeluksena sekaan. Voi laittaa tumman, esmes saaristolaisleivän, päälle jos haluaa.
                                                        Attached Files

                                                        Comment


                                                          Uuh kuulostaa hyvälle.
                                                          Tein kolmen päivän sörsselin, Couscous lohi sörsseli.
                                                          Lohi paistetaan pannulla ja maustetaan oman maun mukaan.
                                                          Couscous ohjeiden mukaan, omat mausteet.
                                                          Punaisia linssejä.
                                                          Yrttejä esim. Persilja ja timjami.
                                                          2 sitruunan mehu.
                                                          Lopuksi kaikki sekaisin ja päälle 2dl kookoskermaa.

                                                          Comment


                                                          • Tuli päivälliseksi äsken kokkailtua hieman thaikkua. Nopeaa, helppoa, ja hemmetin maukasta.

                                                            Kanaa, johon raakana&paloiteltuna sekaan: loraus thai kalakastiketta, miriniä, hieman suolaa, kuivattua habanero- tms chilimurskaa maun mukaan, ja muutama ruokalusikallinen maissijauhoa pintaan kiinni. Itse laitoin myös hieman paprikajauhoa värin vuoksi.

                                                            Itse soossiin:

                                                            Vapaavalintaista öljyä
                                                            Tuoretta inkivääriä ja valkosipulia
                                                            Punaista currytahnaa ~puoli purkillista (oman maun mukaan)
                                                            Kookosmaitoa purkki
                                                            Limenlehtiä
                                                            Sokeria muutama teelusikallinen
                                                            Tilkka (1-2cl) vettä, voi vaikka huuhdella kookosmaitopurkista jämät mukaan.
                                                            Tuoretta chiliä, lisäksi myös esim. kuivattua nagaa(kuvassa) jos tykkää vähän ärhäkämmästä.
                                                            Itselle maistuvia vihanneksia, tässä oli sipulia, munakoisoa ja ylläritäytteenä ruusukaalia, kun bambut unohtuivat kaupan hyllylle. Minimaissit ja kesäkurpitsa toimivat hyvin myös.
                                                            Tuoretta basilikaa

                                                            Työvaiheet kuvituksen muodossa. Muista aperatiivi-juoma kastikkeen muhiessa ;)
                                                            Attached Files
                                                            Viimeksi muokannut hattis; 6.12.2014, 06:05.

                                                            Comment


                                                              Hirvipullat matkalla uuniin. Ja valmis ruoka-annos.

                                                              Click image for larger version

Name:	uuniin_menossa.JPG
Views:	1
Size:	156,8 Kt
ID:	1621939Click image for larger version

Name:	valmis_annos.JPG
Views:	1
Size:	136,7 Kt
ID:	1621940

                                                              500g hirven jauhelihaa
                                                              2 pientä sipulia
                                                              pari oksaa tuoretta rosmariinia
                                                              1 kananmuna
                                                              2 rkl ranskankermaa
                                                              suolaa
                                                              mustapippuria

                                                              Sama resepti kuin ennenkin, mutta päätin aloittaa helposti hirvipullilla. Muitakin hirviherkkuja pitäisi tehdä. Pakastin on taas täynnä raaka-aineita.

                                                              Comment

                                                              Working...
                                                              X