Kuulutus

Collapse
No announcement yet.

Sähköautot ja tekniikka, merkistä riippumaton jutustelu.

Collapse
X
 
  • Suodata
  • Aika
  • Näytä
Clear All
new posts

    Aika lailla no-brainer valita saman suuruusluokan käyttökustannuksilla uudehkon sähköauton tai 20 vuotta vanhan diesel-audin välillä. Vaatii toki sen että on varaa ja valmiutta sitoa autoon sen 40k€. Tälleen persaukisena saa itekin ajaa 12 vuotta vanhalla pikkudieselillä kun ei vaan tule tarpeeksi paljon ajoa että saisi ajokustannusten säästöllä katettua rahoituskuluja kalliimmasta.

    Comment


      Niin, viimeiset 10 viikkoa olisi ollut yhtä halpaa käyttää C5 biturboa kuin i3:sta: Kumpikin seisoo tyhjänpanttina pihalla, kiinteät kulut osapuilleen kummassakin samat.

      Comment


      • Ettei viestini ole pelkkää sähköautoilun kehumista, niin tänään tauluun startissa tuli "Error: 12v battery diagnostics". Autoon oli ensimmäinen omistaja ostanut VW-lisätakuun 5v asti. Nyt on vajaa 5v ja pari satkua alle 48tkm:ä mittarissa. Katsotaan, onko kuluva osa vai kuuluuko takuuseen. Toki eipä taida ensiasennus 12v akut muutenkaan olla kovin pitkäikäisiä polttiksissakaan.

        Comment


          Ennen akku saattoi hyvinkin kestää 10 vuotta ja ylikin, mutta nykyään se näyttää olevan viitisen vuotta. Bemareissa 12V akkuja on kypsynyt melko paljon 5-6 vuoden iässä ja toisin kuin polttiksissa, i3 ei varoita mitenkään että akku alkaa olemaan entinen. Se vain lakkaa ilman varoitusta käynnistymästä.

          Comment


            Alkuperäinen kirjoittaja villho Näytä viesti
            Tuon artikkelin mukaisessa (lue: ikäisessä) S-mallin Teslassa alkaa korostumaan kuluvien osien kustannukset töineen mikäli hommia ei pysty itse tekemään. Tuo sitten näkyy artikkelin autonkin kuluissa. Tuoreemmassa se isoin kulu tietysti tulee arvonalenemasta; eihän tästä ole kauaa aikaa kun uusien Teslojen hinnat laskivat kymmenillä tuhansilla "yön yli" - tuolloin olisi saattanut harmittaa aika pahasti, jos olisi edellisviikkona ajanut uuden auton kaupasta itselleen aikaisemmalla hinnalla.

            Ja on toki tervettä tehdä vertailua käyttövoimien ja kulujen suhteen, mutta jotenkin tuntuu siltä, että aina sähköautoista puhuttaessa jokaisesta sähköautoihin semi-negatiivisesti suhtautuvasta autoilijasta tulee pennintarkka Roope Ankka ja samalla myös Greenpeacen jäsen: kulut lasketaan viimeistä kilowattituntia myöten, eikä (ajo-/käyttö-)fiilikselle anneta mitään arvoa, vaikka omassa käyttiksessä olisi motti sieltä moottorivalikoiman isommasta päästä juuri sen fiiliksen vuoksi. Lisäksi yhtäkkiä alkavat kongolaisten mineraalikaivostyöläisten sosiaaliolot kiinnostamaan, vaikka öljyteollisuus on raiskannut ympäristöä maailman sivu, eikä se ole haitannut tähän päivään mennessä mitään.

            Aika moni vaihtaa sähköön uutuudenviehätyksen, uuden tekniikan ja fiiliksen vuoksi, eikä välitä todellisista kuluista tai sähköautoiluun turhan usein liitettävistä ympäristöasioista tuon taivaallista.
            Ja kaikki mitä kirjoitit päinvastoin. Ne jotka on liputtaneet ennen dieseliä tai muuta voimakonetta, ovat nyt liputtamassa sähkön hiljaisuutta ja näennäisesti halpaa ajoa ( ostetaan 100ke Tesla ja sitten kehutaan kun on halpaa) sekä suorituskykyä :)

            Sähköautossa on oma fiilis, polttiksessa oma fiilis ( enkä nyt tarkoita B6 A4:sta. HiTecin yksilöön taisi mennä 2? moottoria, muun hauskan lisäksi, siinä mielessä hyvä verrokki, ei ihan halvin pitää ja silti oli halvempi). Öljymiehet on raiskannut ja raiskaa edelleen. Seuraavaksi raiskaa sähkömiehet ( ja kun ei vihreät ymmärrä muuta kuin että sähkö tulee sieltä seinän reijistä ja akut tulee akkutehtaasta). Loppu tästä kuitenkin tulee kun ihmisen ahneus ei mihinkään häviä. Ellei oteta Linkolan oppeja käyttöön.

            Comment


              Vetykennot korjaa lopulta Afrikan riiston. Menee siinäkin toki vielä hetki ja kyllä öljyä paljon muuhunkin kemianteollisuudessa käytetään kuin autojen polttoaineena. Mutta sitä odotellessa ja jos nyt jätetään ne ääripäät eli 20 vuotta vanhat koinsyömät tonnipommit ja toisaalta 100k€ Teslat pois kun ei niitä vaan oo mitään järkeä vertailla keskenään. Ostetaan niitä 100k€ autoja dieselinäkin, ehkä jopa Audejakin ja aivan yhtä jyrkkää on arvonalenema. Bonuksena toki saa maksaa ajamisesta sitten vielä moninkertaisesti polttoainekuluina.

              Jotkut haluaa ajaa vanhoilla tonnipommeilla, toiset uusilla 100k€ autoilla. Jos ei sitä eroa käsitä niin ei sitä sitten vaan käsitä. Onneksi joku ostaa uusia ja kalliita niin on minullakin sitten joskus mahdollisuus ajaa autolla. En nimittäin ihan äkkiä pystyisi perustelemaan 100k€ Teslan hankintaa tai 250k€ Porschen ostoa. Käytettynä sellainen kuitenkin oli mahdollista laittaa ihan tavan työmiehen palkalla.

              Comment


              • Muistin kuukauden väärin ja takuu on päättynyt 3 viikkoa sitten. Olisi kuulemma mennyt takuuseen. Kuukauden päästä vien auton sitten vuositarkastukseen, jos akku ei ala reistailemaan sitä ennen. Fiksumpi olisi käyttänyt auton huollossa ennen takuun päättymistä. Itsellä homma pääsi unohtumaan.

                Comment


                • Hyvin suosii lämpenevä sää kippoilua. 9.4KWh/100km kulutuksella suoritin eilen yli 120km:n suoritteen 40-60 rajoituksella taajama poröttelyllä, keskinopeus oli 45km/h. Mukavaa oli tänäänkin nähdä, kun moottorijarrutus lataa sähköä hyvin. Alkulatauksen jälkeen lähdössä rangea oli tarjolla 133km, kotona kuitenkin 135km, vaikka tuli ajettua 10km. Keskikulutus oli 9.5KW/h. Eipä ole tietoa ajotietokoneen koodista, millä rangea lasketaan, mutta 7-11 KWh/100km kulutuksella nuo 30-60km/h ajot menee yli plus 10c kelillä,.

                  Comment


                  • Hymyilytti uusimman moottorilehden sähköautotesti jossa ajettiin Taycanilla ympäri eteläistä Suomea 1000 km päivässä. Niillä muutamilla harvoilla pikalatausasemilla notkuttiin sen verran että saatiin aina matka jatkumaan. Latauskulut olivat sen suuruiset, että samalla rahalla olisi ajanut 11 L/100km kuluttavaa bensa-autoa.

                    Comment


                      Sähköautoilu ei ole halpaa, jos on kokonaan maksullisien pikalatausasemien varassa. Niissä helposti kilowattitunti maksaa euron. Patteritaycaninkin saa ladattua kotitallin seinästä, joskin en usko että ko. auton ostaja kauppoja tehdessään kovinkaan paljon miettii mitä ajaminen ylipäätään maksaa.

                      Comment


                      • Laajennettu tarkastushuolto 108€. Oli mennyt pientarvikkeita vitosella. En huomannut kysyä, että mitä meni? Testin mukaan 12v akku oli kunnossa.

                        Comment


                          i3:n huolto marmorilla noin nelinkertainen arvoltaan. Laaja tarkastushuolto on samaa luokkaa, mutta nyt tulee päälle jarrunesteiden vaihto, rex:n öljynvaihto sekä raitisilmasuodattimien vaihto.

                          Comment


                          • Itse ajattelin jättää tulevaisuudessa range extenderit pois tulevista autoista. Ihan koska ei ole varsinaisesti tarvetta. Näyttäisi myös että pärjätään 30-40kWh akustolla mainiosti. Kun saataisiin joskus viimein se Mii, pääsisi vaihtamaan sitten ooppelin täyssähköön. Isompiakkuinen e-golf ja i3 94 Ah alkavat olla hinnaltaan aika houkuttelevia viimein. Pitkä on ollut pikkuauton odotus, yli puoli vuotta eikä tehtaalta jälleenmyyjät juuri saa edes tämän tapauksessa aikatauluja. Koronakin seisotti tehdasta monta viikkoa. Ja noita näkyy tippuvan tilaajille mielivaltaisessa järjestyksessä, ilman merkitystä milloin tilasit. Tuo kaikki saa tämän tuntumaan kyllä erittäin p*skalta ostokokemukselta.

                            Comment


                              Minulla samat ajatukset kuin Laurilla. Seuraava on sitten täyssähkö, eli hopsiksen porttiteoria pitänee kohdallani paikkansa. Eilen tuli käytyä Yyterissä, rajoitusten mukaan ajellen 4 hengen kuormalla keskikulutus mennessä 15.4kWh/100km @86km/h. Tullessa 0.5kWh suurempi keskikulutus suunnilleen samalla keskinopeudella.

                              Comment


                              • Alle 11KWh/100km on helposti painettu hellekelit ilmastointi päällä. Täydellä kaasulla rajointinta vasten motarilla menee sitten lähes tuplat. Ei näillä keleillä ole edes tarvetta ladata joka päivä, vaikka pikkuakulla ajelen. Itselle riittäisi n.60KWh akku, mutta mielellään yli 400hv ja neliveto :)

                                Comment


                                • Minä kävin eilen koeajamassa XC40-hybridin, jotta saisin jonkinlaisen näkemyksen itse autosta, hallintalaitteista jne., sillä vähän tekisi mieli vaihtaa A4:nkin johonkin täyssähköön. Ajatuksena siis XC40 P8 Recharge, koska Etronin hinta karkaa vähän turhan korkeaksi haluamillani varusteilla (ja vaikka laittaisi isomman nipun rahaa, niin sillä pitäisi vielä ostaa käytetty).

                                  Ajamassani yksilössä taisi olla joku karvalakki-infotainment ja siitä (etenkään navista, hyi) en tykännyt. P8:ssa toki on Android Automotive, joten infotainmentia ei voinut koeajon avulla arvioida. Minua yllätti erittäin positiivisesti autossa ollut Pilot Assist II, eli Volvon versio "autopilotista". PA2 toimi ihan riittävän hyvin niillä teillä, kun autopilottia käyttäisin ja toisaalta tuon PA2:n kytkentä ja toimintatavan muutos adaptiivisen vakkarin (ja jopa tavallisen vakkarin) välillä oli selvä ja koska myös liikennemerkkien tunnistus toimi, niin hommalle kyllä peukkua. En nimittäin pidä tavasta, miten Tesla M3:ssa vakkari/AP kytketään ja miten se arpoo nopeusrajoituksen (karttadatan pohjalta), joten jos saisin valita, niin ottaisin Volvon AP2:n ja sen käyttölogiikan ennemmin.

                                  Koeajon keskikulutus jäi Pure-moodissa (eli pelkällä sähköllä ajettaessa) jonnekin 20 kWh/100km -paikkeille, mutta keskinopeuskin oli kyllä varsin alhainen, joten mitään kunnollista arviota tuosta ei voinut tehdä. Lisäksi tietysti resetoin ajotietokoneen vasta koeajon loppupuolella ja ulkolämpötilakin oli juuri sellainen, että ilmastointia/lämmitystä ei tarvittu. XC40 P8:n kulutus onkin juuri se, mikä ehkä eniten arveluttaa, koska siitä ei ole mitään tietoa olemassa ("yli 400 km @ WLTP" kun voi olla vähän mitä vaan). Etronin korkeamman kulutuksen hyväksyy, koska tietää latausnopeuden olevan tien päällä aina todella hyvä, mutta siihen XC40 P8 ei varmasti pääse pienemmällä akullaan ja pienemmällä bufferillaan.

                                  Comment


                                    Milloinkas tuota täyssähköistä saisi? Kävin konfiguraattorin naputtelemassa läpi, ihan fiksunoloinen laite.

                                    Comment


                                    • Tällä hetkellä saatavuus menee tammi-helmikuulle.

                                      Comment


                                      • Iski autokuume, vaimo tarvisi omaan käyttikseen automaatin ja sähkö kiinnosti, niin siitä se sitten lähti, kunnes lyssähti. Kävin kolme sähköautoa koeajamassa viime viikolla.

                                        ID.3 on kiinnostanut kovasti ja sen puutteen takia kävin koeajamassa e-Golfia (kovasti myyjä kehui vastaavaksi sisätiloiltaan ja kuulemma parempi ajaa). e-Golf oli kyllä aikalailla perusvolkkari vähän paremmalla kiihtyvyydellä. Se oli vain tehty käsittömättömän mopoksi ohituskiihtyvyyksissä. Jos nyt jostain syystä olisi voinut e-Golfia harkita, niin oli omaan makuun tuhnu lahna 80km/h jälkeen. Sain hyvän tarjouksen ID.3, mutta en pystynyt tilaamaan kun ei pääse koeajamaan. Syyskuussa tulee myyjän mukaan heidän yksilönsä liikkeeseen kun katseltiin että valmistukseen on mennyt. Tarjouksen yksilön olisi saanut lokakuussa. Plus ja Max malleja oli jäljellä.

                                        Kia E-Niro oli muuten ihan hyvä, mutta ulkonäkö keulasta hieman keskenkertainen. Ratin materiaali tuntui ikävältä omiin lapasiin, mikä häiritsi kyllä hieman liikaa. Lisäksi tomaatin valitsin oli aika meh ja sähköinen käsijarru ei tuntunut toimivan jostain syystä (tai en vain osaa kun ei toiminut kuten omassa volkkarissa). Kojetaulu taasen oli yhtä nappuloiden oksennusta, selkeästi pertti perusinsinööri ollut vauhdissa kun on mietitty toiminnallisuutta. Tässä autossa oli kyllä riittävä ohituskiihtyvyys vaikka ei tietysti mikään raketti olekaan. Luistonesto tuntui kehnolta verrattuna e-Golfiin, sillä se tuntui hämmentyvän märästä asfaltista kun testasin 0-100km/h kiihtyvyyttä. Lisäksi kun pysähtyi, laittoi auton parkille, otti vyöt pois ja avasi oven niin alkoi julmettu ujellus piippaus. Oli kyllä aikamoinen turn off moment. En ollut riittävästi innostunut autosta, jotta olisin kysynyt myyjältä olisiko pitänyt toimia jotenkin toisin tai saako ominaisuuden kytkettyä pois.

                                        Tesla Model 3 SR+ oli kolmas koeajettava. Teslan kaikki menopelit on tuttuja uutisista, foorumeista ja yt-videoista tuttuja, joten erinäisistä ongelmista oli tiettyjä ennakkoasenteita. Ensinäkemältä tilavuus ja kojetaulun minimalisti sopi omaan silmään. Edessä sekä takana oli mukavasti tilaa, tosin takapenkki olisi saanut olla hieman korkeampi/reisiä paremmin tukeva). 3:n kulki luonnollisesti näistä parhaiten huomattavasti suuremman tehon turvin, mutta silti kiihtyvyys ja regeneraatio oli huomattavasti pehmeämpää verrattuna kahteen aiempaan. Ajettavuus ja alusta tuntui myös paljon paremmalta.

                                        Kaikkinensa tuntuu siltä, että käyn koeajamassa ID.3, mutta jotenkin tuntuu että odotan vielä Model Y tulon koeajoon ja sitten alan miettimään omia peliliikkeitä. Model 3 nyt ainakin tuntuu vahvimmalta ostovalinnalta tällä hetkellä, mutta on toki 5 tonnia muita kalliimpi. Tietysti ID.3 jos vakuuttaa niin voi miettiä myös myöhempiä malleja suuremmalla akulla.

                                        Luultavasti päivitän kakkosauton johonkin halpaan käytettyyn automaattiin. Vaimo olisi halunnut TT tai Beetleä, mutta niitä on vähän heikosti myytävänä.

                                        Comment


                                          Niin se alkaa. Jokainen jahkattu päivä on pois siitä ajasta, jonka voisi ajella sähköllä, siksi Tesla :) Mutta vakavammin, minkälaista ajoa on suunnitteilla? Tein tuon siirron sähkäriin reilu vuosi takaperin, enkä vielä silloin osannut arvostaa riittävästi tuota Teslan pikalatausverkostoa. Se mahdollistaa ne mulle satunnaiset, vähän pidemmätkin päiväsiirtymät. Todellinen pikalatausverkko (100+ kW) on muilla merkeillä ja toimijoilla aika tosi vaiheessa. Käytettyjä ässiäkin alkaa saada järkevämmillä hinnoilla, lähinnä ehkä pienempiakkuinen facelift voisi olla järkevä, jos ei matka-ajoa ole kovin usein.

                                          Comment


                                          • Mikäli löytyy FB-tunnukset, niin kannattaa liittyä "Sähköautot - Nyt!" ja "Latausverkosto - Nyt!" -ryhmiin, sillä sieltä löytyy hyvin tosielämän kokemuksia sähköautoilusta. Paljon huttua, mutta myös paljon asiaa.

                                            Meillä on nyt vakavasti harkinnassa vaihtaa B8:kin täyssähköön. Jos asiaa miettii puhtaasti taloudellisesta näkökulmasta, niin vaihdossa ei ole mitään järkeä. Toisaalta siinäkään ei ole järkeä, että seisottaa pihassa autoa, jolla ei halua ajaa, kun on kerran sormensa sähkölle antanut. Toinen auto tuskin tulee Tesla olemaan, vaikka olen ollut todella tyytyväinen tuohon M3:een. Koska meillä ovat +300 km päivämatkat todella harvinaisia, niin range ei ole ykköskriteeri, mutta toisaalta en myöskään halua ajettavuudeltaan tai varusteiltaan mitään kippoa, eli pitää olla sellainen, että vaikka aamulla "työkoneiden arvonta" päätyisi mihin tahansa lopputulokseen, niin ei harmita hypätä rattiin.

                                            Comment


                                            • Alkuperäinen kirjoittaja jpeltopuro Näytä viesti
                                              Niin se alkaa. Jokainen jahkattu päivä on pois siitä ajasta, jonka voisi ajella sähköllä, siksi Tesla :) Mutta vakavammin, minkälaista ajoa on suunnitteilla? Tein tuon siirron sähkäriin reilu vuosi takaperin, enkä vielä silloin osannut arvostaa riittävästi tuota Teslan pikalatausverkostoa. Se mahdollistaa ne mulle satunnaiset, vähän pidemmätkin päiväsiirtymät. Todellinen pikalatausverkko (100+ kW) on muilla merkeillä ja toimijoilla aika tosi vaiheessa. Käytettyjä ässiäkin alkaa saada järkevämmillä hinnoilla, lähinnä ehkä pienempiakkuinen facelift voisi olla järkevä, jos ei matka-ajoa ole kovin usein.
                                              Vaimolle haettiin pikkudiesel työmatkoihin. Ajelee käsittämättömän paljon enkä usko että on valmis pikkusähkikseen. Siispä oma valinta tarkoittaa jotain vähintään M3 kokoluokan sähkistä. Ei ole nyt välitön kiire siirtyä sähköilyyn kun taloyhtiössä ei ole vielä päätetty ostaako jokainen omat tolpan nokat vai vaihdetaanko kaikki kerralla. Joka tapauksessa tulossa on muutamia kiinnostavia autoja kuten Teslan Model Y ja Skoda Enyaq. ID.4 tai Vizzion ei varmaan ole vielä tulossa pariin vuoteen. Tosin ID.4 ei ole ihan tarkkaa tietoa onko se edes sen isompi tiloiltaan kuin ID.3. Ulkoa otetuista paparazzikuvista ei nyt ihan hyvää kuvaa saanut.

                                              Omiin tarpeisiin tarvitsee pystyä ajamaan tarvittaessa työpäivän aikana sen 350km sillä varauksella ettei ehdi lataamaan välissä. Lisäksi on tarkoitus tehdä myös muutamat vuosittaiset matkan 400km päähän, mutta näillä reissuilla riittää vähintään 50kW latauspisteet matkalla. Päivittäiset ajot muutoin on siellä jossain 50km luokassa. Varmaan pyöritään siellä 50k€ hintaluokassa.
                                              Viimeksi muokannut jabi_fi; 9.7.2020, 23:59.

                                              Comment


                                              • Seat/Cupra el-born pitäisi myös tulla vuoden kahden sisään.

                                                Comment


                                                • Nyt sitten Garminin navigaattorista loppui akku kokonaan. Sammuttaa laitteen täysin auton virran katkaisun jälkeen. Käynnistäessä joutuu käyttämään telineestä irti, jotta herää henkiin. Latailee sitten itseään ylös ja on tehdasasetuksilla. Täytyy nyt selvitellä, kuinka akun vaihto onnistuu. Uutta ei viitsisi ostaa sen takia. Koodi pömpelille on 1S0035262G.
                                                  Jos on tietoa akusta, niin saa kertoa. En ole vielä itse avannut pömpeliä. Toki täytyy Garminilta kysyä asiaa ja hintaa.
                                                  Viimeksi muokannut Kilu7; 13.7.2020, 19:31.

                                                  Comment


                                                  • Garminin huolto ei vaihda akkuja. Kurkkasin sisään ja tilasin ebaysta uuden akun 11£ + toimitus 20£.

                                                    Comment


                                                      12.6.2019 Lähdettin Düsseldorfista vuoden 2016 BMW 60Ah Rex i3:lla, jolla oli ajettu 19 tkm. Nyt reilu vuosi ja 20 tkm myöhemmin, en voisi kokonaisuutena paljonkaan tyytyvisempi valintaan olla. Auto on täyttänyt päivittäiset autoilutarpeet hyvin ja mikä tärkentä, kertaakaan ei ole harmittanut autolla lähteä ajamaan. Lähtökohta sähköauton hankinnassa oli se, että toimintasäde sähköllä saisi olla 100 km luokkaa, koska se riittää paremmin kuin hyvin suurimpaan osaan ajotarpeista. Talvella sähköinen toimintamtaka on vaihdellut 70-110 km välillä, kesällä jopa liki 150 km. Pisin sähköllä ajettu matka on 149,2 km. Vuoden ajalta keskikulutus on ollut 16 kWh/100km. Toki akusto voisi olla isompikin ja kulutus pienempi, mutta minulle tämä on sopiva kompromissi. Toki mukana kulkeva polttomoottorigeneraattori tuo kivasti joustoa matkantekoon, se lisää toimintamatkaa noin 150 km:lla, mtta harvoin sitä on todella tarvinnut. Akustosta on käytettävissä 18.8kWh, sisäinen AC-laturi on 7.4kW ja DC-laturi 48kW. Näillä akusto latautuu tyhjästä täyteen nopeimmillaan noin tunnissa (CCS) ja hitaimmillaan noin 10 tunnissa (230V AC).

                                                      Auto on suhtellisen kevyt kokoonsa nähden, 1250 kg. Keveys on saatu aikaan käyttämällä alumiinia, hiilikuitua ja muovia. Keveys yhdistettynä 170hp/250Nm ja takavetoon on kyllä mukava, joskin kapeiden renkaiden pito loppuu jo kostealla asfaltilla. Pidon riittäessä 0-100km/h menee karvan yli 7 s, 80-120 km/h karvan alle 5 s ja huippunopeus rajoitettu 150 km/h. Tehoakaan ei koskan voi olla liikaa, mutta näillä arvoilla jokapäiväisessä arkiajossa pärjää ihan mukavasti. Talvi kyllä jännitti hieman, mutta kyllä tuolla kitkarenkailla liukkaallakin pinnalla pärjää. Luistonesto on ihan eri aikakaudelta kuin C5:ssa mutta toki sähkömoottorin tarkka ja nopea säätäminen on polttomoottoria helpompaa muutenkin. Liukkaalla auto lähtee liikkeelle varsin eleettömästi, joskus saattaa havaita takapään hienoisen nytkähdyksen sivulle, jos sitä huomaa tarkkailla. Luonnollisesti liikennevalokiihdytysottelut talvella kannattaa suosiolla jättää muille :)

                                                      Tilaa on neljälle, jopa aikuiselle, mutta paremmin takapenkillä matkustaa lapset. Peräkontti on vaatimaton 260l, takapenkkien selkänojat kaadettuna tavarankuljetustila laajenee 1100 litraan. B-pilariton ratkaisu, jossa takaovet ovat kaapparimallia, toisaalta on hyvä, isot etuovet tekevät kulkemisen sisälle ja ulos vaivattomaksi niin etu- kuin takapenkeillekin. Takapenkille kulkeminen on helppoa vain silloin, kun auton sivuilla on reilusti tilaa, normaalikokoisissa parkkiruuduissa ei sitä tilaa ole. Ihan konstailematon 3-ovisuus olisi mielestäni paljon parempi.

                                                      Ajolleen i3 on jokseenkin neutraali, puskemistaipumusta ei juurikaan ole ja muutenkin auto ohjautuu oikein mukavasti. Sähköinen ohjaustehostus on hitaissa nopeuksissa tahmeahko ja itsepalautuvuus on heikkoa. Maantienopeuksilla nämä ongelmat pienenevät, mutta kapea rengastus ja auton korkea sivuprofiili tekevät autosta sivutuuliherkän. Lisäksi mikroautomainen nopea ja tarkka ohjaus tekevät ajamisesta alkuun levotonta, mutta lopulta ratista oppii pitämään vain kevysti kiinni. Liekö tämä sitten sitä BMW:n kuuluisaa ajettavuutta :) Suuntavakavuus empiiristen tutkimusten perusteella kokee suuren parannuksen kun alle laitetaan ns. normaalikokoinen rengastus kasvattamalla leveys esim. 225:een ja laittamalla 20-25mm spacerit. Liki yhtä suuren parannuksen käsiteltävyyteen tuo auton madallus noin 25-40 mm:llä. Ajossa voimalnjasta ei juuri ääniä kuule ja muutenkin BMW on onnistunut tekemään autosta melko hiljaisen. Jopa siinä määrin, ettei autossa liiemmin äänieristyksiä ole. Karmittomien ikkunoiden ja suhteellisen isojen sivupeilian tuomat tuulesuhinat nousevatkin suurimmaksi melulähteeksi. Maailmalla ovat jotkut suorittaneet "side mirror delete"- operaation varsin hyvin tuloksin suhinoiden suhteen. Itse en näe moista temppua tarpeelliseksi.

                                                      Varusteita näihin on saanut niin paljon kuin on taskujen syvyys mahdollistanut. Yksi omituisuus nykyisen ajan huomioiden on halogeeniajovalot. Xenoneita näihin ei ole koskaan tehtaalta saanutkaan, mutta LED-ajovalot on. Ensialkuun on vaikea mieltää miksi kukaan tilaa auton halogeeneillä kun saisi nykyaikaiset LED:t. Ilmeinen vastaus on hinnoittelu: LED-ajovalojen mukana tulee toista nippua muita varusteita ja hinta näin on noussut liki 5 000 euroon. Professional navin on sanut huomattavasti huokeammalla, joten se Saksassa myytävistä autoista melko usein löytyykin. Suomalainen toki on tinkinyt tästäkin ja ottanut vain tavallisen navin, jolloin keskinäyttökin on vain puolet professional navin näytöstä. Nykyään i3:t tulee valmiiksi LED-ajovaloilla. Kun olin vuosi sitten auto hankkimassa, oli CCS-pikalataus ja Rex vaatimuslistan kärjessä. Nyt jättäisin Rexin pois ja ottaisin tilalle isomman akuston. Muuten en kovin paljoa muuttaisi, paitsi ne takaovet, mutta ne nyt tulee tuon auton mukana halusipa sitä tai ei. BMW luokittelee i3:n Megacity Vehicleksi, eli kysymyksessä on puhdas kaupunkiauto. Kyllä tuolla silti ajaa pitkääkin matkaa tarvittessa, mutta puhtaasti matka-ajotarpeisiin on kyllä parempiakin vaihtoehtoja olemassa.

                                                      Takuuaikaa on vielä vuosi jäljellä. Jos vielä vuoden päästä autolla yhä haluan ajaa, teen siihen sitten ajettavuuden parantamiseen tähtäävät toimenpiteet.

                                                      Comment


                                                      • Garminilla on autokohtainen maps + more. Rekisteröin navin sinne ja nyt on tullut kaksi uutta järjestelmä- ja karttapäivitystä ilmaiseksi. Uusi akkukin tuli, mutta onnistuin elvyttämään entisen, joten en ole vielä vaihtanut. Tänään latasin auton tässä kuussa ensimmäisen kerran kotona. Ei olisi ollut pakko, mutta latasin kuitenkin.

                                                        Comment


                                                        • https://www.laakkonen.fi/nostot/uusi...sa-laakkosella

                                                          Uusi Mazda MX-30 täyssähköauto nyt ennakkomyynnissä Laakkosella!

                                                          Lähtisin.

                                                          Comment


                                                          • Kaupunki autona tuollainen Mazda olisi varmaan ihan ok. Täyssähkössä saisi kyllä olla +60kW akusto, niin alkaisi pärjäämään myös pöndellä ja työmatka kulkineena. Kymmenen vuoden kuluttua alkaa olemaan jo varmaan paremmin tarjontaa tähänkin sektoriin, jopa käytetyissä.

                                                            Comment


                                                              Ei vissiin saa koukkua?

                                                              Comment

                                                              Working...
                                                              X