Kuulutus

Collapse
No announcement yet.

Pieni digikysely ja muuta aiheesta

Collapse
X
 
  • Suodata
  • Aika
  • Näytä
Clear All
new posts

    #61
    Nyt kun MM-lätkä tulee kaukaa tuumien ja naulojen mantereelta, on pakko hieman ihmetellä YLEn toimintaa.

    Kaverin kanssa juteltiin, että ensimmäistä matsia ei voinut katsoa, kun kuva oli mieletöntä huntupuuroa. Vitsailtiin, että ne vetävät varmasti sen saman 70-luvulla insinööri Keinosen tekemän peltilaatikko analogi-NTSC-PAL -konvertterin läpi tämänkin lähetteen. Ei nimittäin ole ensimmäinen kerta, kun NTSC-PAL-konversio näkyy läpi ja pahasti. Oli 29" putkitv:stä katsottunakin niin älyttömän huonolaatuista kuvaa, että ei voinut katsoa.

    Seuraavan päivän lähetyksessä jotain oli onneksi kuitenkin selkeästi tehty, vaikkakin kuva on yhä huonohkoa liikeen osalta. Sentään jo jokseenkin katsottava, mitä nyt maalituloksista ja ajasta ei saa mitään selvää.

    Onneksi YLE edes myöntää, että moisesta ongelmastahan on kyse.
    http://www.iltalehti.fi/kisaextra/20...04629_ki.shtml

    Sitten seuraakin seuraavat kysymykset: Miksi ihmeessä YLE yrittää vääntää NTSC lähetettä, kun kisoista on saatavilla HDTV-lähetekin? HDTV:n konversio PALiin ei pitäisi olla lainkaan hankalaa ja laatukin pitäisi pysyä erittäin hyvänä. Ettei vain olisi NTSC-lähete puolet halvempi :)

    Joka tapauksessa, NTSC:tä on käännetty kymmeniä vuosia. Yksi PC, joka vetää NTSC:n sisään, käsittelee kunnon algoritmeilla ja tuo PALia ulos. Ei käsittääkseni vaadi kummoisia? Mikä ihme on "miljoonan euron" NTSC-PAL-konvertteri?


    Noh, täytyy säästää silmiä ja katsoa vasta loppuottelut, jos on tarpeen. Ja kyllä, se NTSC on oikeasti naurettavan huono järjestelmä. Kuin C-kasetti dolby-NR:llä :)
    Viimeksi muokannut jasso; 5.5.2008, 23:48.

    Comment


    • #62
      NTSC, newer twice same colour sanottiin jo koulussa.
      Alkuperäinen kirjoittaja jasso
      HDTV:n konversio PALiin ei pitäisi olla lainkaan hankalaa ja laatukin pitäisi pysyä erittäin hyvänä.
      .
      Quebecin kuva näemmä käännetään hdtv:stä, Ylen tekniikon mukaan.
      Viimeksi muokannut jasso; 17.11.2010, 21:42.

      Comment


        #63
        Muualla niillä on sitten käytössä vissiin kirveen aikainen analogiohjauskeskus. Luulisi, ettei kukaan enää kuvaa mitään suuri tapahtumia analogisesti, suoraan jollain NTSC-kameralla, vaan vasta lähetysvaiheessa väännettäisiin NTSC:ksi.

        Comment


        • #64
          Nyt täytyy kyllä hieman ihmetellä laitteiden laatua. Toki muunnos tehdään reaaliajassa, mutta kyseinen bittivirta ei ole mitään järjettömän suurta. Kuten jasso tuumasi niin jopa kaupasta ostettava PC pystyy tuohon pelkällä CPU teholla saati sitten jos on rautakiihotuksia apuna kuten hyvin todennäköisesti on. Pakkaus MPEG2 streamiksi ei myöskään vaadi nykykoneilta ihmeitä.

          Itse pull-down on toki hankala operaatio, mutta siitä ei mielestäni ole kovin pahoja ongelmia nähtävissä. Suurin ongelma on tuo resoluution skaalaus alaspäin. Kuvasta päätellen skaalaus tehdään todella surkealla algoritmillä. Lisäksi bitrate lähetyksessä vaikuttaa olevan (en ole tarkistanut) varsin matala, kun sen pitäisi olla erittäin suuri (jatkuvaa liikettä kamaralla eli paljon uutta kuvainformaatiota -> vaatii suuren bitraten). Taitaa vain olla niin, että YLE on priorisoinut kanavan kaistan siten, että jääkiekolle ei anneta sen vaatimaa bitratea ja itse konversioon ei panosteta tarpeeksi..

          Comment


            #65
            Kaveri kertoi lukeneen jostain, että yhtenä syynä ongelmiin on lähetyksen tarjoajan Ruotsista vuokraama lähetysauto, joka erehdyksessä onkin osittain analoginen. Autoa ei voida vaihtaa, sillä johtojen vetäminen muihin lähetysautoihin jne. kesti kolme päivää ja näin pelien aikan moiseen ei ole aikaa.

            Aika sössimistä kisojen tv-lähetysten tarjoajan puolelta.

            Comment


            • #66
              Ohops.. kävi pikkuinen lapsus :-)

              Comment


                #67
                Tuossa aiheesta.

                Comment


                  #68
                  Sitten pieni vertailu:

                  Comment


                    #69
                    no lohdutukseksi voi sanoa että ainakin kuvasuhde on oikein, Ennen kun edes viitsisi alottaa laatukeskustelun, voisivat arvon lähetysfirmat lähettää kuvansa edes jommassa kummassa 4:3 tai 16:9, esim conan tulee sellasella formaatilla että mikään kaupasta ostettava laite ei sitä pysty toistamaan, sama vaivaa useita muitakin lähetteitä.

                    Se mitä mun piti kysyä, kun sen vähän mitä on lätkää kanavasurfatessa katellu, ei kuva ole noin huono, ja kiekon liikkeenkin näen, onko nyt itkevät ihmiset ostaneet sen alkaen hintaisen marketin xyz merkkisen kiinan ihme tölsyn jossa ei ihan millisekunnit riitä?

                    Comment


                      #70
                      Anle kyllä se laatu vaan oli niin uskomatonta paskaa että siitä ei selvää saanut, varsinkaan isommalla ruudulla. Siellä on kai kaksi pelipaikkaa ja toisesta tulevissa lähetyksissä vaan tuo ongelma.

                      Comment


                        #71
                        Ok, oon sitten vaan onnistunut silmäilemään tätä parempaa lähetystä. Olisivat ryssineet oikeen kunnolla ja lähettäneet tonkin väärässä kuvasuhteessa niinku monet muutkin ni olisi siitäkin saatu vähä keskustelua. Itsehän katson 32" miniruudusta ja perinteistälasiputkitekniikkaa omaavasta laitteesta kun ei ole vielä parempikuvaista tft tullu vastaan.

                        Comment


                          #72
                          ^Pitäisi lukea aikaisemmat postit ennekun rupeaa pätemään ;)
                          Mielenkiinnolla odottelen että tuleeko tänävuonna euroviisut monoäänillä ja mustavalkoisena raeshowna vai edes jotenkin siedettävässä muodossa...
                          CRT tekniikka on kyllä kieltämättä silmälle nr. 1 silmän miellyttävyydessä ja kuvan eloisuudessa, jossain vaiheessa möhkäletykki tulee kattoon takaisin..

                          Comment


                            #73
                            Kaljan (tmsvast.) juonti on vaan aloitettava huomattavasti ennen matsin alkua, ei vasta matsin alettua.

                            Tommosen puolenkopan jälkeen kuva on ihan hyvä...

                            Comment


                              #74
                              Nyt sentään Conanilla on Suomenkin lähetyksessä jo punertavat hiukset. Ennen HDTV:tä se oli jotain aivan kamalaa ja itseasiassa oli pitkään sen jälkeenkin. Väritöntä puuroa. Ja Conan jos mikä lähetetään huonolla bittivirralla. "Kaikki ohjelmat saavat yhtä paljon bittivirtaa." Juu, juu. Subin bittivirrat putoavat nollaan, kun myöhäisilta alkaa :)

                              Itse en ole Conanin kuvasuhteessa huomannut pääsääntöisesti mitään ongelmia. Mielestäni tulee ihan oikein.

                              Käsittämätön kuvasuhde oli keväällä Nelosen lähettämässä TAXI 3,4,5,6,mikä-lien elokuvassa. Ei 16:9, ei 3:4, eikä edes 14:9. Oli aina poskellaan, vaikka kuinka venytteli. Onhan tuota valinnanvaraa http://fi.wikipedia.org/wiki/Kuvasuhde.

                              Comment


                                #75
                                Kuulin radiosta varsin mielenkiintoisen uutisen: YLE tarjoaa kokeilumielessä HDTV-lähetettä Pekingin olympialaisista. HDTV:tä on ilmeisesti tarjolla satelliitilla, IPTV:nä ja mikä kutkuttavinta, myös maanpäällisessä antenniverkossa. Ilmeisesti Digita lähettää Pekingin HDTV:tä jollain vanhalla analogikanavataajuudella. Käsittääkseni se on ihan vapaasti kaikkien katsottavissa.

                                Eli eli, nyt jos on tullut ostettua HDTV taulu, jossa on HDTV-digiviritin, ei muuta kuin olympialaisten aikaan kanavahaku rullaamaan.

                                Comment


                                  #76
                                  No niin. Nyt on ilmeisesti HD kanava laitettu tulille. Kaverilla yritin Sonyn KDF-46W4000-sarjalaisella hakea kanavaa, mutta eipä löytynyt mitään. Syykin tosin on varsin ilmeinen, sillä vähän aikaa sitten kaverin antennipuoli uusittiin, ja näyttäisi katolla enää olevan yksi antenni, UHF:ltä se näytti. Erittäin harmi juttu kaverin kannalta, sillä juuri hankki tv:n. Täytyy yrittää hommata jostain joku antenniviritelmä.

                                  Itse en vielä ole kokeillut, sillä laitteisto on vielä hieman vajavaista. Digiboksi ei yltä VHF-alueelle, joten silläkään ei voi edes signaalitasoa katsoa. Tietokoneen digikorttikin sanoi ainakin väliaikaisesti pari päivää sitten sopimuksensa irti. Luin, että periaatteessa pitäisi saada kanava näkyviin, vaikkei kortti MPEG4:sta tuekkaan, sillä purun voi hoitaa softalla. Pitäisi riittää, että kortti vain virittyy VHF-alueelle asti. 30e:llä tosin saa jo MPEG4-purulla varustettun USB-virittimen.

                                  Eli Espoon mastosta tulevalla VHF alueella kanavalla 8 pitäisi näkyä HD-testikuvaa ja 8.8 alkaen Pekingin kisat.

                                  Onko joku ehtinyt jo virittäytyä taajuudelle ja saada jotain näkyviin?

                                  Comment


                                  • #77
                                    Kyllä virittyy Yle HD Peking kanavalla8 , mutta muuta ei näy mun laitteilla.

                                    Comment


                                      #78
                                      Kevään NTSC-farssin muistaen, en voinut kuin ihmetellä tässä tulleiden Ateenan GP-kisojen grafiikkaa. Kuin suoraan 70-luvulta. Ainakin kerrankin näkyi se kelloaika kunnolla.
                                      http://www.youtube.com/watch?v=ImE2A6f-Pto

                                      Hyvä, että Vantaalla näkyy hyvin. Toivottavasti näkyy myös Järvenpäässä.

                                      Comment


                                      • #79
                                        Ketjussa on ollut puhetta tekstityksestä YLE:n kanavilla.
                                        Tänään huomasin "viitos" televisiossani (7" Orbit), joka ei tue YLE:N tekstitystä muuten kuin tekstitv:n kautta, että 20.30 uutisten ulkomaalaisten haastatteluissa näkyi tekstitys ihan normaalisti.
                                        Eli YLE polttaa tärkeissä lähetyksissä tekstin ilmeisesti kuvaan kuten Mtv3 yms.
                                        Vai mistä lie kysymys?

                                        Comment


                                          #80
                                          Varmaan ostettua materiaalia, missä on tekstit kiinni.

                                          Nyt kun tv-Viisi on aloittanut osa-aikasesti Voicen kanavalla, täytyy kyllä sanoa, että kuvaan poltetut tekstit eivät ole kiva asia. Reunoista sumennettua harmaata tekstiä aivan liian pienellä fontilla. Olisihan se kivempi, jos teksti renderöitäisiin vasta digisovittimessa.

                                          Muuten, YLE on tehnyt tässä muutaman viikon sisällä historiallisen muutoksen; se on aloittanut itsensä mainostamisen kaupallisilla kanavilla. Se on jotain järisyttävää se.
                                          Viimeksi muokannut jasso; 29.9.2008, 22:24.

                                          Comment


                                            #81
                                            Tänään 20.00 alkavat Euroviisujen karsintafinaali lähetetään sitten 5.1 äänen kera, eli jos katsotte ja kaiuttimia löytyy, niin kytkekää päälle. Oikein hyvä, että YLEkin on herännyt.

                                            HD-koelähetykset ja nyt 5.1:sen käyttöönotto jopa pysyvästi Teemalla herättää toiveita, että ehkä siellä viimein ymmärretään myös aikaistaa HD-lähetyksiä antenniverkossa.

                                            Comment


                                              #82
                                              No ei saatu kuulla sitten 5.1:stä sittenkään. Osalla on niin paskat halpisboksit, että ne eivät osanneet käsitellä 5.1:stä, joten YLE päättii sitten jättää kokonaan pois.

                                              Täytyykin varmaan valittaa, että YLE voisi lopettaa värit, kun minun mustavalkoluxori näyttää ne vähän huonosti.

                                              http://www.hs.fi/viihde/artikkeli/Vi.../1135243187944

                                              Comment


                                                #83
                                                Meillä alkaa olla vuosi takana ilman telkkaria eikä ole ollut erityisemmin ikävä. Lätkäkisat viime keväänä jäi näkemättä, mikä vähän harmittaa. Onneksi on pubit..=)
                                                Sarjoja ja leffoja saa DVD:nä, uutiset voi lukea lehdestä tai verkosta.

                                                Comment


                                                  #84
                                                  http://www.hs.fi/urheilu/jaakiekko/m.../1135256452118

                                                  Ei tarvitse tulevaisuudessa siis enää katsella MM-kiekkoakaan. Katoaa sinne minne kaikki moottoriurheilukisatkin. HD:t voi myöskin unohtaa ja SD:n bittivirrat putoaa itkettävän ja naurettavan välimaastoon.

                                                  Noh, eipähän muserra kaikki vastustajan tekemät maalit niin, kun niitä ei mainoskatkin takaa aina näe :)

                                                  Comment


                                                    #85
                                                    Mulla ei ole vieläkään digiboksia. Ei varmaan tulekaan.

                                                    Comment


                                                      #86
                                                      Lisää yksinäistä purnaamista:

                                                      DNA lähettää MM-jääkiekon ja kuningasjalkapallon YLE HD:n antenniverkossa T2:sena.

                                                      Haluavat testata nyt DVB-T2:sen lähetyksen toimivuutta ennen kaupallisten lähetysten alkua. Edellisestä Vancouverin HD-testilähetyksestä oli saatu hyvää ja paljon palautetta kuuluvuudesta.

                                                      Iso pettymys, että jo nyt T2:sena. Ei taida palautetta tulla keneltäkään ja kuka muutenkaan tuota voi testivastaanottaa. T2-laitteita ei saa käytännöstä mistään edes rahalla vielä.

                                                      Mitä järkeä tälläisessä testissä on, kun vastaanottimia ei ole vielä kellään, kun niitä ei mistään saa? Luulin katsovani fudista HD:nä :(

                                                      Comment


                                                        #87
                                                        DNA lähettää nyt näköjään DVB-T:nä joulukuun ajan ilmaiseksi MTVNHD:tä ja Animal Planet HDä antenniverkossa. Saa siis "vanhastakin" töllöstä käyttöön edes hetkeksi MPEG4-virittimen DVB-T2-bokseja yhä odotellessa. Äsken virittelin, mutta vielä ei näkynyt muuta kuin bluescreeniä.

                                                        Kanavanippu löytyy VHF_III:lta eli kanavilta 5-12, riippuen mitä mastoa katsoo.

                                                        Comment

                                                        Working...
                                                        X