Kuulutus

Collapse
No announcement yet.

Audi 100 LS 1972

Collapse
X
 
 • Suodata
 • Aika
 • Näytä
Clear All
new posts

  Audi 100 LS 1972

  Tälläinen projekti on eksynyt talliin. Tarvitsisin nyt näiden vanhuksien tuntijoilta vinkkejä:

  - Miten tuosta saa mittariston irti? Pitäisi vaihtaa muutama lamppu ja kello ei pyöri (ehjä löytyy)
  - Varaosia, mistä noita kannattaa kysellä? Tarvitsisin ovien/luukkujen tiivisteitä yms. Pahimmat tiivisteet on etu- ja takalasin tiivisteet, ne on aivan mureeta tavaraa ja eivät pidä nimeksikään vettä ulkopuolella. Käyn ensi viikolla lasiliikkeessä näyttämässä jos noihin vielä saisi tiivisteitä yms. ihan suoraan. Voisin samalla vaihtaa tuulilasin.
  - Löytyykö noita kromisia kylkilistoja enää mistään?

  #2
  Mites tuolta http://trshop.audi.de/konakart/Welcome.do ?

  Comment


   #3
   Jarilla virtuaalikorjaamista, eli auto nimenomaan tallissa ja tilailet nipun varaosia sekä ohjeita valmiiksi että pääsee tositoimiin sitten kun mies ja auto samassa paikassa? :)

   Comment


    #4
    Itsasiassa tulin eilen Suomeen ja tänään näin tämän kaunokaisen ensimmäistä kertaa ihan livenä =) Huomenna hakemaan Risaa kotiin joten alkaa olemaan melko ahdasta. Tosin heti tiistaina kiikutan Risan Haaparannan puolelle säädettäväksi.

    Tähän vanhukseen tein jo melkoisen listan tarvittavista osista ja toimenpiteistä, että saadaan tämäkin ihan viimeisen päälle. Itse en ehdi tätä ainakaan ihan heti laittamaan kuntoon sillä suomessa olen vain hetken. Keskiviikkona suuntaan jo Italiaan Monzaan katsomaan F1 kisoja ja sen jälkeen palailen tuonne Addis Ababan kulmille. Talven aikan on tarkoitus nyt haalia osia ja osaamista tämän rassin käsittelyyn.
    Attached Files

    Comment


     #5
     Mulla on muutema pahvilaatikollinen osia vailla inventaariota kyseiseen autoon, mutta päällisin puolin eivät taida olla ikosteluun kelpaavassa kuosissa. Täytynee perata nuo läpi tässä jossain vaiheessa kumminkin.

     Comment


      #6
      Laita privalla listaa mitä sulta löytyy. Kaikki kiinnostaa sillä tähän vehkeeseen osien saanti on kohtuu heikkoa :-(

      Comment


       #7
       Laitan listan kunhan saan käytyä läpi ja katson mitä menee omaan käyttöön.

       Comment


        #8
        Löysin Saksasta putiikin josta saa kaikki tiivisteet (ovi, ikkuna yms.) Soittelin sinne ja pyysin tekemään tarjouksen kaikista tiivisteistä koko autoon. Aikoivat moisen väsätä ja laittaa maililla tulemaan. Tuulilasin ja takalasin tiivisteet on todella huonossa kunnossa (murenee käsiin ja ovitiivisteetkin on parhaat päivänsä nähneet jo 20v sitten. Tilaan samalla kaikki uudet kromilistat ympäriinsä. Nuo on kohtuulliset mitkä autossa on, mutta esim. kuskinpuoleisen etulokasuojan lista on väärä eli siitä puuttuu se "pyöristys" edestä. Kuhan nuo on kaikki saapuneet ja sopiviksi tarkistettu puran tuon ja auto maalarille. Valitettavasti entinen entijöitsijä on ollut ns. vanhan kansan mies ja käyttänyt aineita jotka ei autokäyttöön sovi ja nyt maalipinta halkeilee joistain paikoista väärien pohjien takia. Maalari oli sitä mieltä, että joutuu hiomaan peltipuhtaaksi, että saa hyvän. Aikoi kuitenkin tutkia tarkemmin kuhan saa auton työstettäväksi.

        Auton mukana tuli toinen kone ja vaihdelaatikko. Pitäisi hakea ne entiseltä omistajalta jotta pääsisi niitä zoomailemaan. Kumpikin menee kunnostettavaksi. Varsinkin koneeseen pitää tehdä ventiiliremontti, että pääsee läträämästä noiden lisäaineiden kanssa. Harjoitellaan siis noiden vaihtolaitteiden kanssa ja otetaan sitten nuo alkuperäiset käsittelyyn.

        Vinkkejä mistä saisi ehjän kojelaudan vai onko tuo aivan mahdoton homma? Tuo on halkeillut auringon yms. vaikutuksesta vuosien aikana. Voiko tuota korjauttaa missään?

        Comment


         #9
         Minä kun luulin, että tämä tuli ~suoraan ensimmäisen omistajan perikunnalta edelliselle omistajalle, joka ei minu tietääkseni ole ns. vanhan koulun kaveri. Tai vanha ainakaan. Onko tuota joku sitten entrannut välissä?

         Itse autohan on melko spesiaali yksilö, joten hieno nähdä, että se on päässyt sopiviin käsiin.

         Comment


          #10
          Ensimmäinen omistaja on tosiaan maalannut tuon oikean kyljen ~25v sitten. Siitä löytyy documentaatio :-) mutta pohjat on tehty väärillä aineilla. Ainakin nykymittapuun mukaan. Laitan kuvia jossain vaiheessa kuhan ehdin. Nyt lentokentällä matkalla Monzaan

          Comment


          • #11
           Ei kai tuollaisessa mitään lisäaineita tarvitse sekoitella bensan sekaan? Ainakaan -79 Volkkarissa ei tarvinnut mitään 98:a kummempaa.

           Jos tuon maalaa yli, vaihtaa tiivisteet ja listat, niin ei äkkiseltään kuulosta kovin hyvältä. Toivottavasti ei sellaisia suunnitelmia ole.

           Comment


            #12
            Tuossa pitää käyttää lisäaineita, on siis vielä sitä sorttia. Tuo on ihan perussiisti mutta vaatii jo toista kierrosta rempan suhteen. Lähempää tarkastelua tuo ei kestä :-( mutta hyvä tuosta vielä tulee ja ikäisekseen tuo on kyllä hienossa hapessa. Mä voin tuoda tuon näytille ensi viikon sunnuntaina clubin kahvitteluille...

            Comment


             #13
             Pitkään tuon ostoa mietin mutta en saanut päätöstä aikaan, onneksi meni parempaan talliin. Tuolla autolla on hyvä fiilis ajellessa :) Väri on kertakaikkisen makea, toivottavasti säilyy sävy samana.

             Comment


              #14
              Mua vois kanssa kiinnostaa täydellinen tiivistesarja jos ei ole ihan kohtuuttoman kallis. Tossa omassa yksilössä on vielä heikomassa hapessa kuin tässä.

              Comment


               #15
               Jos siinä on vain oikea kylki maalattu ja siinä on virheitä, niin harkitsisin kyllä tarkkaan että maalauttaisinko koko auton. (Sain sen kuvan että koko auto menisi maalaukseen). Alkuperäinen maalipinta on näinkin vanhassa autossa kovin harvinainen. Sama esimerkiksi tuulilasissa, jos se on alkuperäinen vanhoine verotarroineen, vanhat halkeileet rekisterikilvet, jne. Olen huomannut että vanhoja autoja katsellessa melkeimpä mielenkiintoisimmat on ne yksilöt joissa näkyy sopivasti aitoa patinaa, ei niinkään ne virheettömiksi entisöidyt.

               Tämä yksilö on joka tapauksessa hieno. Sain kunnian ajaa sen Classic Motor Show'hun muutama vuosi sitten, jolloin tuli katseltua sitä enemmänkin.

               Comment


                #16
                Samoilla linjoilla Heksin kanssa, ei kannata ylikorjata/entisöidä.

                Tosin mikä tässä nyt olen sanomaan. Itsekin tuota yksilöä muutaman kerran katsellut ja miettinyt....
                Viimeksi muokannut jta; 3.9.2015, 19:21.

                Comment


                 #17
                 Tuosta täytyy nyt nuo pahimmat kohdat hoitaa asap (kuten kuvista näkyy). Noita ei voi jättää noin vaikka kuin haluaisi säilyttää "ajan patinan".

                 Tiivisteitä saa hyvin täältä:

                 http://www.audiersatzteile.de/

                 Kaikkia ei saa niiltäkään eli osaa ovien tiivisteitä ei löytynyt =(

                 Edit. Lista tiivisteistä ja hinnoista:

                 1 x Windschutzscheibendichtung 100 Lim. 109,00 €
                 1 x Heckscheibendichtung 100 Lim. 109,00
                 4 x Dichtung an Türrahmen innen á 36,00 144,00
                 1 x Versandkosten Finnland 29,00
                 Attached Files
                 Viimeksi muokannut Jari74; 8.9.2015, 13:32.

                 Comment


                  #18
                  Tänään oli sen verran viileä ilma, että piti kokeilla vanhuksen lämmityslaitetta. Toimihan se, mutta valitettavasti sieltä tuli oikein mukavat glykolin hajut sisään. Kenno sökö. Mielenkiintoista metsästää tuohon nyt uusi kenno jostain, kun osanumeroa ei löydy mistään. Onko jollakulla jo tietoa mistä tuollaisen kennon voisi saada? Pikainen soittokierros ns. tuttuihin varaosapaikkoihin ei tuottanut minkäänlaista tulosta. Pitää kääntyä taas saksanmarkkinoiden puoleen ilmeisesti...

                  Comment


                   #19
                   Ilmojen lämmettyä aloin ihmettelemään miten tuon mittariston saa pois. Se on 50% mykkä eli nopeus/lämpö ja polttoaine on ainoat jotka siinä toimii. Kello, mittariston valot ja osa varoituksista (mm. öljynpaine) ei toimi.

                   Purin koko hökötyksen, kello on mykkä ja sen otinkin varamittaristosta. Mikään valo ei toiminut ja syynä oli tuon himmennin. Se oli täysin hapettunut eli purin tuon kokonaan ja putsasin hyvin. Nyt alkoi mittariston valotkin toimimaan ja samoin himmennin. Vaihdoin kaikki polttimot uusiin ja kyllä tuota nyt kelpaa katsella.

                   Seuraavaksi ihmettelin miksei öljynpaineen merkkivalo toimi. Mittasin nastalle tulevan jännitteen ja ihan kuollut oli. Tutkin konehuonetta ja siellä oli tuo öljynpaineen merkkivalon piuha siististi irti. Laitoin paikoilleen, ei toimi siltikään. Yhdistin suoraan maihin ja heti killottaa keltainen valo ruudussa. Täytyy siis vaihtaa tuo paineanturi. Näyttää olevan ihan standardimallia eli saa luultavasti vaikka Motonetistä.

                   Konehuoneessa ihmetellessä aloin katsomaan kytkimen säätöä. Tuossa rutisee 1. ja 2. vaihde ikävästi ja olin siinä luulossa, että synkat on menneet (vaihtolaatikko on jo). No ihmettelin kytkimen säädössä olevaa ~1cm välystä ja lueskelin sitten korjausopasta ja katselin miten tuon pitäisi olla. Kiristin kaikki välykset pois ja lähdin koikalle. Ihme ja kumma, ei mitään rutinoita missään =) Helppo korjaus...

                   Mittaristo toimii nyt täysin, laskee kilometrit (ei toiminu ennen), trippikin ruksuttaa, kello näyttää oikean ajan ja valotkin toimii. Ihan eri fiilis taas ajella =)
                   Attached Files

                   Comment


                    #20
                    Kävin hakemassa Motonetistä uuden öljynpaineen anturin, nyt on kunnossa tuokin.

                    Comment


                     #21
                     Jos on kuparikenno niin vielä saattaa löytyä pajoja jotka niitä kolvailee ehjiksi.

                     Comment


                      #22
                      Hieno peli ! Jotenkin kierolla tavalla härskit nuo puiset somisteet tässäkin :)

                      Comment


                       #23
                       Eilen tuli käytettyä autoa verhoojalla tarkastuksessa. Autoa ei ole tarkoitus verhoilla uudestaan sillä alkuperäinen sisustus on ihmeen hienossa kunnossa, ei repeämiä yms. Ainoat viat on lattiamatossa joka on kuskinpuolella hiukan rispaantunut. Tarkoitus on uusia noiden penkkien pehmusteet. Ne on sellaista "olkea" joka on 40 vuoden aikana antanut periksi ja varisee pikkuhiljaa pois. Takapenkille kun istuu niin tuntee olevansa jousien päällä eli pehmusteille on tullut parasta ennen päivämäärä täyteen. Sovittiin, että nuo penkit tehdään talven aikana pehmusteiden osalta uusiksi.

                       Mikko aikoinaan sanoikin, että auto tupruttaa sinistä voimasavua aina välillä. Eilen näin tuonkin ilmiön eli kun laitoin kylmänä käyntiin oli tienoo hetken sinisenä. Kuumana rauhoittui. Tuolla taitaa olla venttiileiden varsien kumit melko tohjona jos niitä siellä enää paljon on jäljellä. Tehdään tuolle varakoneelle perusremontti ja laitetaan kiinni ja sen jälkeen tuo alkuperäinen kone käsittelyyn. Pitäisi vain jossain vaiheessa käväistä hakemassa nuo varaosat omaan talliin...

                       Edit. Lämmityslaitteen kennokaan ei tuottanut sen suurempaa tuskaa kuin soitto Saksaan. Uusi jo tulossa. Hyvin tähän löytyy osia jos unohtaa kokonaan suomen markkinat.
                       Viimeksi muokannut Jari74; 15.9.2015, 16:19.

                       Comment


                        #24
                        Saksasta ei ole kuulunut vielä mitään ja hiukan alkaa huolestuttaa tuleeko tuolta mitään osia ja milloin. No eiköhän homma toimi kuten pitääkin, mutta ihmeen hidasta puuhaa.

                        Talveksi on jo sovittu Kirkonummen Virtauskannen kanssa toimista tuon kannen saattamiseksi kuntoon. Näkemättä hankala suunnitella, mutta sovittiin, että siihen tehdään täydellinen peruskunnostus. Alakerran toimet selviää siten kun saan kannen pois eli pitää hiukan katsoa missä kunnossa siellä osat on. Tosin samalla rähinälle sekin taitaa mennä kunnostuksen alle. Onpahan sitten läpikäyty.

                        Comment


                         #25
                         "Onpahan sitten läpikäyty." Jarin käsikirjassa mikään ei ole läpikäyty niin hyvin ettei sitä voisi vielä käydä läpi vähäsen.

                         Comment


                          #26
                          Mainitsin aikaisemmin tämän putiikin:

                          http://www.audiersatzteile.de/

                          Ei nyt mennyt kaikki putkeen. Rahat kelpasi ja sen jälkeen yhteydenpito loppui kuin seinään ja osia ei ole näkynyt. Soittaminen ei auta saati mailit. Laitoin viimeisen ukaasin ja katsotaan nyt mitä ne sanoo. Ei oikein jaksaisi näitä tapauksia...

                          Comment


                           #27
                           No niin, emäntä ilmoitteli, että Saksasta on tullut iso paketti kyseisestä firmasta. Ei ollut avannut, mutta eiköhän siellä ole mitä pitääkin. Ihme homma kun ei mitään ilmoitelleet. Pitää pyytää emäntää avaamaan paketti ja laittamaan kuvia mitä siellä on.

                           Edit: Kaikki tiivisteet tuli mitä tilasin. Yksi listoista oli väärä, mutta se menee omaan piikkiin en osannut tarpeeksi hyvin selittää mitä halusin. Kaikenlisäksi kuvassa jonka laitoin lisätietoihin niin oli tuokin lista mukana. No koetetaan uudestaan.
                           Viimeksi muokannut Jari74; 19.10.2015, 09:39. Perustelu: Päivitystä

                           Comment


                            #28
                            Soittelin tuossa joku aika sitten tuonne Kirkkonummen Virtauskanteen ja kyselin mahdollisuutta kunnostaa tuo kansi viimeisen päälle. Sovittiin homma ja nyt pitäisi vain saada tuo kansi irti ja huoltoon. Täytyy nyt viedä auto varastoon ennen talven tuloa ja napata kansi irti. Tuota remonttia silmällä pitäen aloin metsästämään kannen tiivisteitä yms. osia, mutta jälleen kerran tulee ei oota ja pitäisi mennä osien kanssa ihmettelemään josko säkällä löytyisi oikeita osia. No Saksasta löytyy hyllystä suoraan täydellisiä tiivistesettejä tuohonkin eli tilataan sieltä.

                            Ensi kesäksi tuon pitäisi olla taas täysin iskussa. Ainoa mikä pitää vielä laittaa/hoitaa on tuo vaihdelaatikko. Seuraavalla suomen keikalla pitääkin poiketa Mikon luona hakemassa nuo varaosat nurkista pölyttymästä niin pääsee tekniikan kanssa puuhastelemaan.

                            Nyt varmaan tulee sanomista, mutta hommasin tuohon myös kärjettömän sytytyksen vermeet. Museoauto joku sanoo, mutta pikaisella kokeilulla tuo käy/toimii paljon paremmin tuolla setillä ja autonhan saa 10:ssä minuutissa taas orkkikseksi. Mitään pysyvää "vahinkoa" ei ole tapahtunut, toiminta vain parani melkoisesti. Ulkoisesti tuota muutosta ei juurikaan näe mistään (vain 2 uutta piuhaa jakajalta puolalle)

                            Comment


                             #29
                             Päivitellään tätäkin. Kävin hakemassa auton tallilta, että pääsisin sillä Vappuajoihin. Tein vain sen virheen, että aloin vaihtamaan lasien tiivisteitä ja takalasin tiiviste ei mennyt mitenkään paikoilleen. Päivä yritettiin turata sen kanssa ja sen jälkeen kiikutin auton lasiliikkeeseen ja siellä se on vieläkin. Tuo uusi tiiviste ei olekaan samanlainen kuin vanha vaikka myyjäliike kovasti niin väittääkin. Kuvat on lähetetty Saksaan ja nyt odotellaan vastausta. Tilasin jo toisesta paikasta uuden, mutta ajot jää tältä vuodelta väliin, sillä tiiviste saapuu näillä näkymin Ouluun vasta ensi viikolla.

                             Etulasia ei uskallettu alkaa vielä edes irroittamaan. Lasiliike oli nimittäin sitä mieltä, että se halkeaa kun ottaa irti. Syynä on "häränsilmä" tuossa lasissa ja kuulemma se halkeaa siitä jos lasia hiukankaan taivuttaa. Tuohon saa uuden lasin, mutta toimittaja(t) Saksassa ei suostu lähettämään niitä mihinkään vaan ne on haettava paikanpäältä. Täytyy suunnitella joku reissu tuonne ja hakea osia iso läjä kerralla.

                             Säädin venttiilit/sytytykset/kaasarin yms. ja vaihdoin uudet öljyt/suodattimet/tulpat yms. ja auto toimii nyt oikein hyvin. Venttiileissä oli välystä julmasti ja nyt on kaikki raksutukset noilta osin pois. Tosin kun auto hiljeni yläpäästään tuli esille nakutus alakerrasta ja syyksi paljastui laakerivika. Kaasari pitää purkaa/puhdistaa ja tarkastaa, koska kylmäkäynti ei oikein toimi oikein, ei tahdo jaksaa käydä. Vika on luultavasti tuossa automaattiryypyssä.

                             Auton mukana tuli toinen moottori ja vaihdelaatikko. Ne vain on vielä Aurassa eli torstaina aamulla otan kärryn perään ja käyn hakemassa nuo pois. Toivottavasti nuo olisi ns. ajokunnossa niin voisi käyttää aikaa noihin orkkislaitteisiin ja kunnostella rauhassa.

                             Osien löytäminen tähän on ns. haastavaa. Auton vuosimallia/tyyppiä ei voi käyttää tilauksissa vaan osa on otettava irti, laitettava kuvia ja mittoja niin tuolla tavoin saa oikeaa tavaraa. Esimerkiksi kannentiivisteitä on montaa erilaista sorttia tuohon 1.8 koneeseen. Onneksi tuo auto on muutoin hyvässä kunnossa eli uusittavia osia ei tarvitse kuormakaupalla hommata. Suomesta tähän ei saa muuta kuin öljyä ja suodattimia...tai no pyyhkijätkin taisi löytyä, mutta muutoin ollaan Saksantuonnin varassa.

                             Auton värikoodia en ole löytänyt vielä mistään. Sen pitäisi olla takakontissa jossain, mutta ilmeisesti kadonnut vuosien mittaan. Paras arvaus maalausliikkeen kanssa on Biscay Blue L52B. Vuosimalli yms. täsmää ja koetetaan nyt varmistaa tuo. Oli tarkoitus viedä auto paikanpäälle syynättäväksi, mutta auto on nyt jumissa tuolla lasiliikkeessä.

                             Comment


                              #30
                              Hain tosiaan Aurasta tähän autoon täydellisen tekniikkapaketin. Harvinaista kyllä, tuon historia oli tarkasti kirjattu huoltokirjaan. Tuo on rempattu aikoinaan täydellisesti Raision Ammattioppilaitoksessa päiväyksellä 16.5.1984. Autolla on ajettu vain muutama tuhat ennen kuin auto siirretty varastoon 20.11.1988 jossa se oli yli 20v säilytyksessä. Auton kori oli lahonnut pahasti ja jäljelle jäi vain tuo tekniikka.

                              Purin tuon (kone ja vaihdelaatikko erikseen). Tuossa on paljon uutta osaa mm. uudet jarrut (levyt ja palat), laturi, kytkin yms. Konetta en meinaa nyt avata sillä se kuulemma käy hyvin ja documentit näyttää, että se on hyvässä iskussa.

                              Puhdistelen tuon ja vaihdan tiivisteet, termarin, tulpat, öljyt yms. eli normaali käyttöhuolto. Tuo ei ole ihan 100% samanlainen paketti mitä autossa on nyt kiinni mm. kaasutin on erilainen. Autossa on Solex:n kaksikurkkuinen, kun tuossa on pienempi yksikurkkuinen. Vaihdan autossa olevan kiinni tuohon. Imusarjaa en vielä verrannut onko se muutoin samanlainen, mutta katsotaan sitä sitten kuhan saan auton taas talliin.

                              Tiivisteitä mietin, voiko noita nykyaikaisia nestemäisiä tiivisteitä käyttää ihan huoletta noissa esim. imusarjan, bensapumpun, termarin yms. tiivistämisessä? Noita tiivisteitä kun ei ihan jokapaikasta taaskaan löydä niin tuollainen tuubista saatava olisi helppo ratkaisu.

                              Edit. Täytyy opiskella noiden kaasuttimien sielunelämä (säätö, toiminta yms.) Ei ole noiden kanssa tullut kauheasti puuhasteltua ja ns. tosiosaajat tuntuu olevan harvassa. Haynesin korjasuopas tuohon autoon tuntuu olevan hyvin perusteellinen tuon suhteen (säätöjen jne.) eli pitää se kahlata läpi ja opiskella noiden toiminta. Periaate aika simppeli, mutta että saa kaikki toimimaan niin kuin suunniteltu niin ainakin oppaan mukaan joutuu hiukan tekemään töitä (osa säädöistä tehdään ns. pöydällä mm. paljonko ainetta ruiskutetaan kurkkuun (kohokammion tulee tyhjetä kun läppää on aukaistu ~10 kertaa) ja osa sitten autossa kiinni.
                              Attached Files
                              Viimeksi muokannut Jari74; 2.5.2016, 10:42. Perustelu: Kirjoitusvirheitä poistettu yms.

                              Comment

                              Working...
                              X