Kuulutus

Collapse
No announcement yet.

Robottiruohonleikkuri - kokemuksia?

Collapse
X
 
 • Suodata
 • Aika
 • Näytä
Clear All
new posts

 • Robottiruohonleikkuri - kokemuksia?

  Alkaa olemaan pikkuhiljaa aika tehdä nurmikko ja kiinnostus nurmikon leikkaukseen ei ole korkein mahdollinen eli robotti olisi haussa. Mutta, nurmikolla on varsin paljon luiskaa sekä pari jyrkempää rinnettäkin. Onko kellään kokemuksia roboteista jotka selviävät luiskista ja jyrkistä rinteistä?

  Pinta-alaa tulee olemaan luokkaa 1300-2000m2.

 • #2
  Eikö kellään ole kokemuksia robottiruohonleikkureista?

  Comment


   #3
   Ikivanha threadi, olisko jollain jo kokemuksia? Eli samat tarpeet on, ehkä leikattavaa on noin 1000 neliötä. Tunti menee siihen kaksi kertaa viikossa käytännössä plus trimmeröinnit.

   Comment


    #4
    Kiinnostaisi myös kuulla kokemuksia. Lisäksi kiinnostaa miten nuo robotit kestää aikaa? Eli kannattaako tuollaista mönkeröä hankkia käytettynä?

    Comment


     #5
     Ostin Robomow RS635 leikkurin viikko viikko sitten, mutta vielä on rajakaapeleiden asennus kesken. Voin laittaa tänne kommentteja parinviikon päästä miltä näyttää.
     Ainakin toi rajakaapelin asennus on ihan hiton hidasta hommaa.

     Comment


     • #6
      Hussen Automower 420 pyörii tuossa omassa pihassa. Aika jyrkkä mäki, ei ongelmaa. Voin suositella. Ja hankintaa miettiville: rajakaapelin veto joko palveluna, tai ostakaa siihen hommaan esim Clas Olssonin työkalu. Se on paska, mutta silti homma sujui noin 20 kertaa nopeammin kuin ilman sitä.

      Comment


      • #7
       Vanha threadi tosiaan ja kokemusta on ehtinyt karttumaan jo jonkin verran.

       Eli ensimmäinen robotti oli Ambrogio (3000m2 koko luokan kone). Ihan OK robotti, mutta ei tule toimeen oikein jyrkkien rinteiden kanssa ja toiminta on aika rajua eli kun törmää johonkin esteeseen niin isku tahtoo olla aika kova ennen kuin peruuttaa. Rajakaapelin tapauksessa toimii paremmin. Akkukapasiteettia saa suht. edullisesti lisättyä jos vähän puuhastelee eli hankkii kennot kiinasta jne. Tuon rinneongelman vuoksi Ambrogio tuli myytyä pois toiseen kotiin. (Stiga on sama kuin Ambrogio eli OEM valmistaja, taisi olla joku muukin merkki OEM valmistaja). Joitakin satunnaisia vikoja softassa tuli eteen harvakseltaan eli saattoi kaivaa itsensä jumiin törmätessä, törmäys joskus ei rekisteröitynyt kunnolla vaan jatkoi puskemista.. Ambrogion terä on jäykkä joka on kyllä vaikka mitenkän miettii niin huono ratkaisu. Mietin jo tehdä itse uuden lautasen pyörivillä terillä, mutta myin koko koneen :) Kiinteä terä osuessaan kovaan joko tuhoaa kohteen tai vääntyy. 4-piikkinen ihan OK, 8-piikkinen parempi.

       Tilalle tuli Hussen 430x automover ja ero on kyllä aika merkittävä Ambrogioon nähden. Akkukapasiteetti on selkeästi pienempi, jonka pelkäsin olevan ongelma vaan ei ole. Leikkausleveys niin ikään hieman pienempi, mutta sekään ei ole ollut ongelma (3. kesä alkamassa). Liikkeet robolla on erittäin pehmeitä - niin rajakaapelin kohdalla, mutta erityisesti törmätessä. GPS avustus auttaa aika hyvin isolla pinta-alalla. Ilman kahta guide wireä robotista loppui akku kesken jokusen kerran kun matkaa oli kotipesään liikaa, mutta noiden lisäämisen jälkeen ei ole loppunut kertaakaan kesken. Rajan yli meni viime kesänä pari kertaa uuden nurmikon kohdalla - reuna oli liian pehmeää ja "liukasta" - muutoin ei kertaakaan (Ambrogio meni harvakseltaan yli rajojen - ei usein, mutta tapahtui). Ja tuon jyrkän rinteen kohdalla Husse toimii hyvin - epäilin vahvasti että voiko toimia kunnolla, mutta toimii. Myyjä lupasi ottaa koneen takaisin jos ei toimi. Terälautanen vapaasti pyörivillä terillä on erinomainen ratkaisu - parempaa saa hakea. Samanlaista ratkaisua käytetään myös järeämmissä maatalouskoneissa.

       Mulla on pari erillisaluetta ja näiden suhteen Husse saisi toimia paremmin. Alueet ovat pieniä kooltaan verrattuna pääalueeseen ja se on ehkä yksi syy miksi menee sinne harvemmin ja aika usein myöskin lähtee kesken pois (osuu käytävän kohtaan leikatessa ja ei palaa erillisalueelle välttämättä).

       Broidilla on Boschin leikkuri ja siinä on ollut sitä sun tätä pientä ongelmaa. Se on toki vanha malli, joka voi selittää osan ongelmista. Juttelujen perusteella en kyllä ihan vakuuttunut ole. Toki hinta on ihan eri tasolla verrattuna Husseen tai Ambrogioon - kuten myös pinta-ala mille nuo koneet on tarkoitettu.

       Husse on nyt pörränyt sellaisen viikon päivät ja ilman ongelmia. Itse olen pysäyttänyt muutaman kerran kun olen asetuksia muuttanut - muutoin renki tekee 8-23 hommia joka päivä eikä valita mistään.
       Viimeksi muokannut paju; 17.5.2018, 19:23. Perustelu: Hussen malli korjattu

       Comment


       • #8
        Meillä husqvarna automower 330X on hoitanut noin 2000 neliön pihaa 3 kesää, tunteja laitteeseen on kertynyt 4300. Mitään vikoja ei ole vielä ollut. Kone ajaa edelleenkin yhdellä latauksella 3.5-4h, ei ole oikestaan muuttunut uudesta. Terälappujen kääntö/vaihto noin 2viikon välein(5minuutin homma), terälappuja kuluu 4 sarjaa kesässä. Leikkaa nurmialueen tarkasti joka paikasta, selviää helposti myös ojanluiskasta jonka kallistus on noin 40cm/m. Hymyilyttää edelleenkin kun naapurit alkaa leikata nurmikkoa iltaisin töitten jälkeen:-)

        Comment


         #9
         Hussen 220AC leikkaa nyt kahdeksatta kesää ja ainoa remontti on ollut akun vaihto tälle kesälle. Terät olen vaihtanut uusiin aina syksyllä konetta putsatessa talviteloille. Leikkuualaa noin 1500m2.

         Mistä johtuu Jaakolla tuollainen terien menekki, onko jotain matalia esteitä tai kiviä mihin terät pääsee osumaan?

         Comment


         • #10
          Worx WG791E kolmatta vuotta. Nurtsi epätasainen ja mäkinen, ei mitään ongelmia laitteella. Terät vaihdan/ käännän keväällä ja ehkä kerran kesässä. Worxin terissä on näppärästi neljä leikkuureunaa verrattuna esim kaverin Hussen kahteen, tupla elinikä siis terillä, vaikkei ne juuri mitään maksakkaan.

          Ainut miinus laitteessa on että jos siitä loppuu akku, niin latausasemaan työnnettäessä virrattomana ei lähde akkua lataamaan. Pari kertaa kun olen ollut reissulla niin se on mennyt alueelta ulos (oma moka, rajakaapeli huonosti jyrkässä reunassa) ja jäänyt sinne viikoiksi. Akku pois ja irtolaturilla virtaa ensin sisään, irtolaturia ei tule paketin mukana.

          Comment


          • #11
           En osaa sanoa miksi terät kuluvat kuukaudessa vaihtokuntoon, toki pihassa on mäntyjä joista tippuu nurmikolle käpyjä/oksia... Leikkuri on sääajastin toimintatilassa> tunnistaa ruohon kasvu nopeuden ja mukauttaa leikkaus tarvetta sen mukaan. Tylsillä / kuluneilla terillä tuo sääajastin ei toimi oikein.

           Comment


            #12
            Tarjottiin hussen 310 1500e:llä. Tasasta kohtaa ei pihasta löydy ja koirat/lapsi roudaa epämääräsä tavaraa nurtsille. Löytyy oksia ja käpyjä. Siinä on semmoset partakoneen terät. 315 olis noin 1900

            Comment


             #13
             Alkuperäinen kirjoittaja isto_h Näytä viesti
             Hussen Automower 420 pyörii tuossa omassa pihassa. Aika jyrkkä mäki, ei ongelmaa. Voin suositella. Ja hankintaa miettiville: rajakaapelin veto joko palveluna, tai ostakaa siihen hommaan esim Clas Olssonin työkalu. Se on paska, mutta silti homma sujui noin 20 kertaa nopeammin kuin ilman sitä.
             Kiitos tästä Clasun työkalun vinkistä. Pitää käydä toi hakemassa, kun viikonloppuna tarkoitus laittaa loput rajakaapelit maahan.
             Nyt olen tehnyt moottorisahalla uraa ja siihen uraan laittanut kaapelin.
             Kyselin myös näitä urakoitijoita niin tekivät vain, jos olisi ostanut husqvarnan leikkurin.

             Comment


             • #14
              Alkuperäinen kirjoittaja Puuhapete Näytä viesti
              Tarjottiin hussen 310 1500e:llä. Tasasta kohtaa ei pihasta löydy ja koirat/lapsi roudaa epämääräsä tavaraa nurtsille. Löytyy oksia ja käpyjä. Siinä on semmoset partakoneen terät. 315 olis noin 1900
              Mulla myös oksia ja käpyjä koko ajan nurtsilla, ei partakoneenterät niistä juurikaan välitä. Tosin itsellä ei ole käytössä mitään älykästä leikkuupituuden tunnistusta joka varmasti on todella tarkka terän terävyydestä. Tylsälläkin terällä mielestäni leikkaa ihan hyvin (kyllä ne terät kuukauden jälkeen jo selkeästi on tylsynyt kun niitä katsoo). En ole kertaakaan vaihtanut uusia teriä sen takia että leikkuutulos olisi huono, vaan sen takia että saisin koneen kanssa ostetut kulutettua loppuun ennenkuin kone hajoaa... Nykyisellä kahdesti kesässä teränvaihtoon taitaa olla vielä 10vuoden terät hyllyssä.

              Itse laitoin rajalangan 90% ihan vain pintaan hakattavilla muovitapeilla. Seuraavana kesänä sitä ei oikeastaan enää näkynyt vaikka yritti etsiä. Jälkikäteen rajan muokkauksetkin onnistuu helpommin kun se on pinta-asennus. Kaveri kun osti hussen niin otti asennuspalvelun missä lanka upoitettiin maahan. Samana vuonna muutamasta kohtaa kaivettiin pois ja muutettiin rajaa. Nyt kahtena seuraavana vuonna taas korjattiin sen takia kun lanka oli routinut ylös paikoittain. Moottorisaha oli kyllä hyvä idea, täytyy ehkä kokeilla seuraavasta kohtaa kun upotan kaapelin.
              Viimeksi muokannut mikaj; 18.5.2018, 08:18.

              Comment


              • #15
               Uraa saa tehtyä aika kivasti myös vanhalla käsisahalla kun katkaisee ensin puolet lyhyemmäksi ja poistaa sahalaidan suurimmaksi osaksi. Pikkaisen kannattaa jättää, jolloin nurmikon juuristo menee nätisti poikki jos on tiheää. Jonkun kerran joutuu kyllä terottamaan, mutta aika näppärä.

               Clash Olssinin työkalua on kehuttu myös työkaverin toimesta. Tosin kannattaa ensin vetää ura sillä ja sitten uudestaan kaapelin kanssa. Itsellä ei kokemusta.

               Comment


               • #16
                Muutamasta robosta on kokemuksia: Huskun 220AC rullasi nelisen vuotta ongelmitta ja sitten se pöllittiin pihasta (tai se karkas niin pitkälle, ettei kukaan oo koskaan löytänyt ;-). Tilalle tuli viime kesänä Huskun 430X ja se on loistopeli. Työmaata sillä on about 2000m2.

                Toisella pihalla mulla on G-Forcen halpis SR2000 - kone, joka oli poistomyynnissä 590€. Se ajaa asiaansa, mutta useammin se on jossain jumissa tai avun tarpeessa verrattuna Huskuun, joka on keväällä nurmikolle, syksyllä pois - tyylinen. Ei paljoa tarvitse tehdä kesän aikana (no, peri teräsarjaa ja yhdet käännöt).

                Ääni siis Huskulle. Ja toisaalta paluuta ei ole tavalliseen ruohonleikkuuseen sen jälkeen kun kerran robon on omistanut.

                Comment


                 #17
                 Mites kun itsellä olis kaksi erillistä "sammallikkopalstaa jota nurmikoksi kutsutaan" ja niitä ei yhdistä nurminen alue, vaan ajotie. Saako noille opetettua siirtymäreitin?

                 Comment


                 • #18
                  Saa opetettua. Itsellä vähän samanlainen tilanne, etu ja takapihaa yhdistää vain pieni kaistale mistä ei helpolla tuurilla laite mene ohi. Ohjelmoitu että joka toinen kerta aloittaa etupihalta ja jokatoinen takapihalta. Opetettu ensin seuraamaan 52metriä rajalankaa ja sitten aloittamaan leikkaus. Ajotien yli/ali joutuu tietenkin kaivamaan sen rajalangan. Kiloeurojen laitteissa sitten on GPS millä saa tehtyä vielä enemmän, mutta tosiaan onnistuu ihan täysin halpislaitteenkin kanssa.

                  Comment


                   #19
                   Rajakaapelit tuli viikonloppuna laitettua loppuun ja varaleikkurikin tuli postissa. Kahdessa kohtaa on liian jyrkkä mutka rajakaapelissa ja pitää ne korjata. Näistä kohtaa leikkuri mennyt ulos nyt pari kertaa ja jäänyt siihen.

                   Comment


                   • #20
                    Worx WG791E.1 itellä tuo class ohlsonin vehje ollut viikon töissä. Nurmiala n.900neliötä mitä se työstää ja onkyllä hyvä vehje. Tontilla on paljon jyrkkää rinnettä siellätäällä, mutta hyvin se on pärjännyt. Parikertaa katolleen mennyt jyrkännettä noustessaan.. Rajakaapelia joutuu vähän muokkaamaan, niin sit on hyvä. Täytyy tuo aputyökalu varmaan itsellenikin hommata. Kännykkä ohjausta ei ole tuossa mallissa, mutta pärjää mainiosti ilmankin. Eipähän mene loma pilalle jos joku käy kotoa pois ollessa sen pöllimässä, kun ei sitä tietoa saa ellei naapurit huomaa :)
                    Attached Files

                    Comment


                    • #21
                     Alkuperäinen kirjoittaja mikero Näytä viesti
                     ...Tontilla on paljon jyrkkää rinnettä siellätäällä, mutta hyvin se on pärjännyt. Parikertaa katolleen mennyt jyrkännettä noustessaan..
                     Whoah! Piti oikein pysähtyä miettimään, kuinka jyrkkä rinne pitäisi olla, että robo menee katolleen... Siihen ei ihan pikkumäki riitä?

                     Comment


                      #22
                      Noin kuukauden päivät on Robomow nyt leikannut ruohoa ja yhden vaihtokoneen jälkeen leikkuri toimii paremmin. Eka kone oli jotenkin ihan sekaisin ja jäi vaan pyörimään rajakaapelin läheisyyteen niin kauaksi aikaa, että akku loppui.
                      Leikkausjälki leikkurissa on hyvää ja pienet oksat yms. menee noilla terillä silpuksi. Leikkuri on ns. töissä koko ajan että nurmikko pysyy siistinä, kun leikattavaa nurmikkoa on noin 4000m2

                      Comment


                       #23
                       Onko tänne kertynyt kokemuksia aiheesta lisää? Olisi poltetta hommata tuollainen, mietinnässä robomowin RS 615 U vs worxin L1500. Toinen järeämpi ja isoilla kelluvilla terillä, kun taas toinen hiiliharjattomilla moottoreilla ja keveämpi. Leikkattavaa alaa ~1400 neliötä, tavallaan kolmessa eri osuudessa, joihin pääsee kyllä suht selkeitä polkuja kone kulkemaan.
                       Oli jo lähellä lähteä käymään verkkokaupassa, noukkimassa tuollainen Robomowi, mutta saldot oli nollina niin jäin vielä miettimään :)
                       Viimeksi muokannut Razur; 22.5.2020, 11:43.

                       Comment


                        #24
                        Kitsas kun olen, ja hankintojen päätökset ottaa monasti vuosia, niin edelleen lykkään nurmikkoa. Se pännii niin paljon, että ehkä jo laitan robotin. Onko kenelläkään mitään kokemusta tästä halpiksesta?
                        https://www.netrauta.fi/robottiruohonleikkuri-lyfco-e1600-2600m-sup2?utm_source=google&utm_term=&utm_campaign=&utm _medium=cpc&utm_content=s|pcrid|375013375624|pkw|| pmt||pdv|c|&gclid=EAIaIQobChMI8Pn71IvH6QIVkRsYCh3K NA8PEAQYASABEgJo3_D_BwE
                        Viimeksi muokannut Puuhapete; 22.5.2020, 11:00.

                        Comment


                         #25
                         Noita lyfcoja myös harkitsin, "riittävän" saisi alle 800€, mutta köyhällä ei ole varaa kokeilla sitä halvinta.. Eikä kokemuksia noista juuri ole. Taas päivän lueskellut jos jotain keskusteluja aiheista, niin tuo worxin kone varmaan olisi vahva ehdokas. Ihan jo hiiliharjattomien moottorien takia, kenties kestävät yli takuuajan, vaikka kone höyläisi pidempiäkin matkoja kesäisin.

                         Comment


                          #26
                          Tosta Lyfcosta tosiaan on surkeasti juttua netissä. Toi e1600 on hiiliharjattomalla. Luin myös, että vaikka laitteet on jo pari vuotta ollut markkinoilla niin uutta päivitystä softaan tulee edelleen. Lähinnä jotain bugifikseja.
                          Ei ole varaa ostaa 1500 neliön nurmikolle merkkikonetta.

                          Comment


                          • #27
                           Huskun 315X:ää myydään tarjouksessa 2k€ nurkille ja niillä on 500€ vaihtohyvitys vanhasta leikkurista (käyköhän tähän mikä tahansa leikkuri...? ) , joten tuolla matikalla ton sais noin 1,5k€ hujakoille.

                           Comment


                            #28
                            Meille tuli viime kesän puolessa välissä käytetty Bosch Indego. Leikkuuala robotilla on noin 1000 neliötä.

                            "Possi" on saksalaisen järjestelmällinen. On siitä saanut uutena ollessaan vertailussa moitteitakin. Nurnessa siis näkyy tasaiset pyörän rannut kun on höylännyt edes takaisin jonkun läntin. Ei poukkoile sumealla logiikalla sinne tänne ja luota että joka kohta tulee leikattua.

                            Meidän piha on näemmä melko möykkyinen. Tämä tulee ilmi siitä että monissa kohdissa leikkuri pysähtyy koska turvaraja "101 leikkuria on nostettu" laukeaa. Kuittaus ja enter niin leikkuri lähtee jatkamaan mutta koska järjestelmällisyys niin hakee samaan paikkaan heti uudelleen.

                            Vaihtoehtoja olisi kaksi.

                            Oikea tapa olisi käydä läpi pihaa ja tasoitella möykkyjä ja luiskia jotta häiriöitä ei tulisi. Tosin myyrät nostaa uusia kekoja kun vanhoja potkii tasaiseksi.

                            Toinen tapa olisi kai peukaloida tunnistimia jotka koneen noston havaitsevat. Mutta tämä on toki melko tärkeä turvaominaisuus.

                            Pitää nyt katsoa mitä tekee.

                            ​​​​​​​Kuitenkin täytyy sanoa että vaikka tuon Possin joutuu kerran tai pari päivässä käydä laittamassa uudelleen liikkeelle niin en silti tönättävään palaisi. On tuo kuitenkin niin paljon helpompi.

                            Comment


                             #29
                             Naksuttelin Myrobotista worxin L1500 tilaukseen. Sai este silmät ja extra 200 metriä rajalankaa + kiinnikkeitä, samaan rahaan kun olisi bauhausista pelkkä kone ollut. Katsotaan tuleeko koskaan mitään perille asti. Kokemuksia myöhemmin, jos / kun laite saapuu.

                             Comment


                              #30
                              Tuo Husqvarnan vaihtohyvitys X-sarjalaisiin lasketaan ovh hinnasta. Mökiltä löytyi öljyjen osalta huoltovapaana pidetty pukattava leikkuri, eli kone oli jumissa, jonka vein vaihdossa ja se meni suoraan liikkeen vaihtolavalle metalliromuun.
                              2011 keväällä ostettuun Automover 220ac malliin oli tullut tunteja 4660 ja myin sen eilen käytettynä eteenpäin.

                              Comment

                              Working...
                              X