Kuulutus

Collapse
No announcement yet.

Kokemuksia halkomakoneista

Collapse
X
 
  • Suodata
  • Aika
  • Näytä
Clear All
new posts

    Kokemuksia halkomakoneista

    Pitäis pilkkoa 3 - 4 mottia havupuuta, mutta olkapää on siinä kunnossa ettei oikein viittis ehdoin tahdoin tilannetta pahentaa. Niinpä ajattelin, josko hankkisi halkomakoneen.

    Tiedän, että halvat (<200?) laitteet ovat ainakin hitaita. Montaa sataa en aikonut sijoittaa, korkeintaa kolme, mutta mieluummin tietysti vielä vähemmän.

    Kyselenkin tässä arvon raadilta kokemuksia näistä halpis vehkeistä. Kestävätkö, riittääkö voima, kuinka hitaita ne oikeasti ovat jne?

  • #2
    Hitaus on hämäävää. Kirveellä hutkiessa on tekemisen meininkiä. Asetellaan, hutkitaan (ohikin), irrotellaan juuttunutta kirvestä, kerätään klapeja laajalta alueelta.

    Halkaisija tekee eleettömästi. Tuntuu, ettei valmista tule, mutta päivän päättyessä klapikasa on yllättävän suuri.

    Tarjouksia kannattaa kytätä. Itselläni on faijan kanssa kimppaan ostettu kahteen suuntaan halkaiseva 5 ton 38 cm ja itsellä 7 ton 52 cm.

    Isommassa koneessa käyttövivut ovat laitteen päässä, mikä on kätevää silloin, kun työvoimaa on käytettävissä. Kone työllistää kolme helposti. Yksi käyttää, toinen tuo pölliä ja kolmas kääntelee halkaistavaa ja toimittaa klapit pois. Menee hyvin, kunhan kukaan ei missään vaiheessa pidä pölliä päistä kiinni. Kolmella henkilöllä tehty 10 pinomottia klapia 6 tunnissa urakkavauhdilla.

    7 ton 52 cm konetta suosittelen, jos 16 A sulake käytössä. Saa tehtyä takka- ja leivinuunipuut. Lyhyemmällä koneella usein tulee eteen 1 cm liian pitkiä pöllejä:( Ehdottomasti kannattaa ostaa samalla koneelle jalusta.

    Merkeistä en osaa sanoa. Samaa tavaraa pyörii eri tarroilla.

    Jos se kestää takuuajan, niin se kestänee pitkään. Kiinalainen "laatu" on välillä karmaisevaa. Itsellä kelkassa oli klappia, mutta oikein viritetyt paksut nippusiteet poistivat klapin ja toimivat liukupintana. Nyt toimii ku junan vessa.

    Kannattaa sitten varoa. Halkeavan pöllin puolisko voi tulla naamalle vauhdilla. Ei käy usein, mutta visaisempaa ja oksaisempaa pölliä halkaistaessa kannattaa olla pois vaara-alueelta BTDT.

    Comment


      #3
      Jos kertaluontoinen tarve niin konevuokraamosta oikeesti kunnollinen kone. Tulee valmista aika eri tahtiin kuin noilla markettikoneilla.

      Comment


        #4
        Joskus tulevaisuudessa tulee vehjekselle kyllä käyttöä, kun maalta loppuvat valmiit puut, joilla on viime vuodet pärjätty. Puita menee ehkä 5 mottia vuodessa, joten ei tuo nyt ihan hirveellä käytöllä ole. Vuokra vehkeissä on kuitenkin aina oma roudaamisensa, joten jos noista halpiksista on yhtään mihinkään, niin varmaankin sellainen menee hankintaan.

        Antti, minkä hintaluokan vehkeitä noi teidän koneet on?

        Comment


        • #5
          Toi kahteen suuntaan halkaiseva oli kaillis, liki 500 ? aikoinaan. Mun oma (52 cm tais olla Pro Forest tms) oli jalustoineen kai 279 ?.

          Comment


          • #6
            Minulla on Biltemasta hankittu 7T/52cm klapikone. Hieman tihkuttaa öljyä, jos koneesta loppuu puhti kesken, eikä heti päästä vivuista irti.
            Myös öljyt olivat koneessa minimissä ostettaessa ja toisinaan hieman värisee halkaisuterä koneen lämmettyä.

            Ei tuo nyt siis laatuvaikutelmaltaan täysin virheetön ole, mutta kun ei kiinnitä huomiota tihkuvaan stefaan, eikä ajoittain värisevään terään, niin halkeaahan sillä melkein pölli kuin pölli.

            Yksin käytettynä turhan hidas, mutta pöydän jos sille tekisi jalkapolkimilla, niin voisi tahti nopeutua.
            Pöydän teko on vielä itseltäni jäänyt, koska tarve on tähän mennessä ollut lähinnä yksittäisten puiden halkomista ja konetta siirretty työmaalle takaluukussa, jolloin ei pöytä olisi mahtunut kuitenkaan mukaan.
            Hieman myös nopeutuu hommat, kun laittaa kalikan terän taakse niin, ettei terä palaudu täysin taka-asentoon. Myös ristikkoterä voisi nopeuttaa halkomista.

            Vaikka koneesta on puhti välillä loppunutkin, niin nämä pöllit olisivat olleet kirveen kanssa lähes mahdottomia halkoa. Eli siis sellaisia isoja oksia täynnä olleen paksun pihakoivun puoliksi kuivuneita pölkkyjä. -Niitähän ei halota ihan tuosta vaan. Kaikki kuitenkin halkesivat koneella, kun jaksoi hieman pyöritellä pölkkyä koneen päällä.

            Hieman vaivaiselle ja pitkällä takuulla klapikone on kohtuullisen kannattava ostos. Keskikokoisen ja ison Fiskarssin halkaisukirveen omistajalle, joka on fyysisesti terve ja käy hikoilemassa jossain kuntosalilla säännöllisesti, niin hänelle en klapikonetta kuitenkaan suosittelisi, jos ei niitä hankalia pihakoivuja ole sitten enemmänkin halottavaksi.

            Comment


            • #7
              Ja kun muuttaa käyttövipujen käytön jalkatoimiseksi,niin jää kädet vapaaksi pyörittelemään puuta....nopeuttaa hommaa

              Comment


                #8
                Ja vähentää sormia

                Comment


                  #9
                  Itse ostin Scheppachin koneen joku vuosi sitten. Puolimetrinen menee mitaltaan tasan. Saman näköistä konetta myydään vähän halvemmalla merkittömänä, en tiedä onko sama vai näköpainos. Ei ole vielä löytynyt puuta joka ei halkeaisi ja "merkki" varmentaa korjattavuutta hamaan tulevaisuuteen. Hintaluokka oli vajaa 400 jalustoineen Bauhausissa.

                  Comment


                    #10
                    Tulin sitten ostaneeksi Bauhausista Herculeksen ja siihen kuuteen osaan halkaisevan irtoterän. Kone maksoi 269 ja terä 59. Koneessa oli mukana jalusta ja takuu on 5 vuotta.

                    Kyllä menee niin nätisti, että kyllä kirves nyt haudataan syvälle. Uskallan väittää ettei tuo kone ole loppupeleissä yhtään hitaanpi kuin kirves. Ja sen sijaan, että lehdet tippuis puista kun kiroilee, niin suorastaan naurattaa homman helppous.

                    Ainoo ongelma on että kun ei tuu hiki, niin ei saa tekosyytä istahtaa pöllille ja oluelle.

                    Comment


                    • #11
                      Ristikkoterää oppii arvostamaan kun sellaista pääsee kerran kokeilemaan, eli katsoisin sellaisen mallin jossa tämä on jo valmiina. Isojen pöllien työstäminen nopeutuu huomattavasti.

                      Ei sillä, etteikö tuota pystyisi itsekin askartelemaan jälkikäteen.

                      Comment


                        #12
                        Onkos kukaan kokeillut tuota "Sipoon ihmekirvestä"?

                        Videota käytöstä

                        Olisin jo tuollaisen itselleni ostanut, mutta hinta on jarrutellut ostopäätöstä. Toistaiseksi iso Fiskars on ajanut asiansa. Olkapää/käsivaivaisille tuokaan keksintö ei varmaan oikein sovi.

                        Comment


                        • #13
                          Saattaa olla hyvä peli. Ei ole kokemusta moisesta. Videon iso, suorasyinen koivupölli halkeaa kuitenkin pakkasella pikku kopautuksella millä tahansa halkaisukirveellä. Video tulisi tehdä helteellä omenapuun paksua oksaa halkoessa.

                          Comment


                          • #14
                            Eräänlainen halkomakone sekin, kun isäukko hitsaili traktorin nostovarsiin laitettavan halkomavehkeen, ja ulosottoakseliin optiona ruuvi. Tuntuu pöllit halkeilevan (ja hanki tummuu)..

                            Comment


                              #15
                              Traktorin perään laitettavia halkomakoneita löytyy paljon hyviä ja vähemmän hyviä, itsetehtyjä ja kaupallisia tuotteita. Niissä on vaan se ongelma, että tarvii sen traktorin. :)

                              Comment


                              • #16
                                Se on sitten rumaa jälkeä,kun meinaa ukko tarttua ruuviin...

                                Comment


                                  #17
                                  Sen takia pitäis olla jonkinlainen hätäpysäytys naru lähettyvillä.. Kotopaikassa ruuvilla tehnyt paljon puita, nykyään käy asteenverran köykäsemmin

                                  Comment


                                    #18
                                    No jos tälle linjalle nyt lähdetään, niin isäukolla on tällainen. Videosta poiketen toisenkätinen ja kahdella halkaisusylinterillä. Sirkkelimalliin verrattuna huomattavasti hiljaisempi ja myös turvallisempi.

                                    Comment


                                      #19
                                      Kotopaikassa ruuvilla tehnyt paljon puita, nykyään käy asteenverran köykäsemmin
                                      No klapituikohan se siinä. Tuossa kyllä tarvitaan "syöttäjältä" taitoa ja tukevuutta. Jälki myös ikävän rosoista.

                                      Vähän vastaava kuin Terhon videossa oleva on kanssa veljen klapibusineksen työvälineenä, tosin traktorisovitteinen. Ideana siinä on tehdä klapit pinon luona ja kuljettaa kärryillä ne kuivauspaikkaan.

                                      Paljon sitä on itsekkin sirkkeli ja ruuviyhdistelmällä töitä tehnyt, pari kertaa on ollut kyllä lähellä kun liikaa kiirettä pitää ja jokin hihansuu tms. ottaa kiinni väärään paikkaan...

                                      Comment


                                        #20
                                        Siis tuo Klapi-Tuiko on varsin pirun tehokas polttopuidentekoväline. Appiukon kanssa ollaan tuollaisella tehty monet kerrat polttopuita. Yhden päivän aikana saa helposti tehtyä kymmeniä pinokuutiometrejä klapia. Kaveri jalosti tuollaisesta itsenäisen, omalla diesel -moottorilla käyvän ja auton perässä hinattavan työkoneen. Sitä en ole päässyt kokeilemaan että kuinka tehokas se laitos on.

                                        Comment


                                          #21
                                          Tämähän on kuin olisi kysynyt 1.3 moottorin virittämisestä ja nyt mennään ahdetussa V10:ssä ;=)).

                                          Comment


                                            #22
                                            Perinteinen kaava, kysellään hinnatalkaen a-kolmosta niin ensimmäinen sanoo että osta q, seuraava sanoo että osta s ja sitten rs jne... :)

                                            jta, juu toki traktorikäyttöinen on isäukonkin laite, se unohtui mainita. Lisäksi löytyy I-palkista ja vähän järeämmästä sylinteristä rakennettu halkaisukone josko tuossa klapikoneessa kapasiteetti loppuu kesken. Kuten sanottu, hyviä ja tehokkaita laitteita mutta vaativat sen traktorin. :)

                                            Comment


                                              #23
                                              Muistelinkin että täällä oli ollut puhetta näistä "moottorikirveistä".

                                              Isä meinaa veljensä kanssa hommata tuollaisen laitoksen. Olen tässä tehnyt veljeksille muutamia ehdotelmia noista koneista ja on herännyt pari kysymystä.

                                              1. Suurimmassa osassa koneita on ns. kahden käden käyttöjärjestelmä eli kummatkin kädet vaikuttaa johonkin "katkaisimeen". Toteutustavoissa vain on hieman eroja sillä osassa koneita asia hoituu niin että toisella kädella painetaan moottorin virtakatkaisijaa ja toisella avataan sylinterin venttiili. Joissain malleissa taasen moottori pyörii koko ajan ja kummallekin kädelle on oma venttiilinsä. Onko näiden kahden systeemin välillä jotain eroa esim. kestossa.

                                              2. Yhden koneen kanssa alkoi mietityttämään on koneen vaatima sulake koko. Koneen moottori tehoiksi oli ilmoitettu 3000W/230V ja melko heikon muistikuvani mukaan teholaskettiin A*V=W eli 230V verkkovirralla ja 10A sulakkeella max teho olisi 2300W. Näin ollen tuo 3000W/230V vaatii 16A sulakkeet. Korjatkaa ihmeessä jos olen väärässä koska luulen että jotain jäi tajuamatta.

                                              3. Muutamassa koneessa varustukseen kuuluu tuo ns. ristiterä. Onko kuinka suuri valinta kriteeri kun konetta valitsee eli onko sillä käytännön hyötyä tai kannattaako tuollaista lähteä esim. hitsaamaan itse.

                                              Kiitokset jo etukäteen.

                                              Comment


                                              • #24
                                                Muutama lyhyt vastaus Teemulle:
                                                1. Tuo sähkökytkimen ja venttiilin yhdistelmä on helpoin muuttaa sellaiseksi että pumppu pyörii jatkuvasti, eikä kytkintä tarvitse pitää toisella kädellä päällä. jolloin toinen käsi jää pöllin pyörittelyyn. Nopeuttaa käyttöä kaikkein eniten.
                                                2. Kyllähän nuo oikeat koneet taitaa sen 16A vaatia, löytyy useimmista pistorasiaryhmistä.
                                                3. Ristiterä aikaansaa helpommin pöllin kiilautumisen teräristikkoon kiinni kuin pelkkää perushalkaisuterää käyttäen. Makuasia, mutta meillä ei ole tuo ristiterä ollut käytössä vaikka sellainen onkin.

                                                Comment


                                                  #25
                                                  Ainakin omassa Bauhausista ostetussa Hercules merkkisessä koneessa männän palautuminen hidastuu huomattavasti, jos moottorin virittelee olemaan jatkuvasti päällä.

                                                  Ristikko terän käyttö riippuu puun tuoreudesta, oksaisuudesta ja koneen voimasta. Terähän on helppo ottaa pois, jos voima loppuu kesken. Silloin kun kone jaksaa puut halkaista ristikkoterän kanssa, niin se kyllä nopeuttaa työntekoa.

                                                  Tehon laskennassa vaihtovirran kyseessä ollessa tulee vielä mukaan tehokerroin, jonka arvo riippuu käytettävästä laitteesta. Löytyy yleensä esim. moottorin tyyppikilvestä.

                                                  Comment


                                                  • #26
                                                    Sulakkeet ei pala tai laukea aivan heti nimellisvirrallaan. Tyypillisesti sulakkeet palavat vasta noin parissa tunnisssa 1,4 kertaisella virralla tämän jälkeen"käyrä" vasta nousee jyrkästi.

                                                    Mutta sitten taas moottorit vievät käynnistyksessä hetkellisesti moninkertaisesti moottorin nimellisvirtaan nähden, pahin tapaus että täysi kuormitus on päällä heti käynnistettäessä. mutta sitten taas pitää huomata että sen nimellisvirtansa ne ottavat pyöriessään vasta sitten täysin kuormitettuna, monessa tyypillisessä moottorin käytössä keskimääräinen virta on aika pieni -tämä keskimääräinen virta sitä sulaketta eniten lämmittää.

                                                    Eli periaatteessa tuommonen 3kW moottori vielä pyörii 10A sulakkeella mutta käynnistys on se tilanne missä sulake palaa varsinkin jos sulake on valmiiksi lämminnyt polttavan kuumaksi kun moottorista otettu jatkuvasti täydet tehot.
                                                    Mutta kokeilemallahan tämä selviää että miten käy...

                                                    Comment


                                                    • #27
                                                      Mainitsemani Bilteman 7-tonnin kone käynnistyy hitaalla 10A tulppasulakkeella, mutta 10A nopealla pikasulakkeella on käynnistäminen melko hankalaa. Kyllä sulake sitten kestää, kun koneen pyörimään saa, mutta kun ei aina saa.

                                                      Comment


                                                        #28
                                                        Kiitokset kaikille jotka valaisivat tilannetta. Tarttee isän kanssa perehtyä lauantaina Jyväskylästä löytyvien koneiden valikoimaan. Liikkeet siis josta noita koneita käydään katsomassa ovat Biltema, Motonet, Jyskän varastomyymälä ja ehkä Tokmanni. Onkos Biltemoissa vielä noita 7T koneita. Netistä ei ainakaan löytynyt kuin 5 tonnista.

                                                        Comment


                                                        • #29
                                                          Huono tuo Bilteman haku. Tuotenumerolla 17039 näyttäisi olevan 6-tonnin halkomakone. -Löytyy myös hakusanalla "klapikone".
                                                          Näyttää aivan vastaavalle kuin oma 7-tonnin kone. Moottorin koko ei tuosta käynyt ilmi, mutta saattaa olla aivan sama kone kyseessä, jos kuva on 6-tonnin koneesta. Ainakin jokainen osa on yksi yhteen samanlaisia ja väri täsmää myös.

                                                          Koneviestissä 8/2008 (alempana) näytti olevan aika hyvin mainittu Bilteman halkomakoneen kompastuskivet. Ja kai samat jutut pätevät moneen muuhunkin 52cm koneeseen. Itse olen pitänyt pientä kalikkaa estämässä terän palautumisen lepoasentoon, niin homma käy vähän joutuisammin, kun ei tarvitse odotella terän tyhjää liikettä.

                                                          Comment


                                                            #30
                                                            Tuli pari videota youtubesta vastaan:

                                                            http://www.youtube.com/watch?v=N1HZztie5ac

                                                            http://www.youtube.com/watch?v=2bVAAx3mMKY

                                                            :)

                                                            Comment

                                                            Working...
                                                            X