Kuulutus

Collapse
No announcement yet.

Kahvinkeittimen valinta, puhdistus ja muuta kahviläpinää

Collapse
X
 
 • Suodata
 • Aika
 • Näytä
Clear All
new posts

  Kahvinkeittimen valinta, puhdistus ja muuta kahviläpinää

  Pajautin putsaten toimiston kuukauden vanhan Mocca Masterin mukana seuranneilla pesuaineilla. Harmi ettei tullut otettua kuvaa lopputuloksesta, vesi oli kokolailla saman näköistä, kuin mitä Suomen lahdesta voi käydä ammentamassa, eli vihreää ja täynnä kaikkea pikkusakkaa. Jopa säiliön nousuputki vaihtoi väriä tumman ruskeasta kirkkaaksi.

  Heräsi kysymys, mistä tuota samaa myrkkyä löytää lisää tai millä sen voi korvata? Vanhan koulun kikka taitaa olla etikkavesi, mutta onko se yhtä tehokas?

  Tuo rapa keittimen putkissa taitaa olla peräsin pannusta, jolla vesi kaadetaan keittimeen. Pannuun kun tahtoo jäädä jämät edellisestä satsista ja harva ainakaan meidän toimistolla jaksaa (näköjään) huuhtoa panua ennen uutta erää. Kotona tulee vesi kaadettua keittimeen erillisellä astialla, joten ihan saman näköiseksi ei kotona keitintä varmaan saakkaan, mutta putsaus ihan myrkyillä tekisi terää varmaan sillekin.

  Itse kun juon kahvini ilman ylimääräisiä myrkkyjä, soisin sen maistuvan joltain muulta, kuin mihin työmailla sai joskus edellisessä elämässä tottua. Kaupasta ei tartu mukaan perus Kultamokkaa tai presidenttiä, vaan jotain mielummin vähän tummemman paahtoasteen tavaraa. Brasil on ihan hyvä peruskama esim aamukahviksi. Meillä kahvi säilötään jääkaapissa, jotta sen sisältämä rasva ei ehdi, ainakaan niin vahvasti, härskiintyä.

  Itse en vielä ole ruvennut jauhamaan. Tuttavapiiristä löytyy niitäkin, jotka tilaavat kahvinsa papuina netistä hyvin pienissä erissä ja jauhavat itse, jotta saavat tasan tuoretta tavaraa.

  Löytyykö muilta vinkkejä kahvilaatuihin, keittokikkoja tai muuten vaan kokeilemisen arvoisia juttuja hyvän kahvin ystäville?
  Viimeksi muokannut Killeri; 22.4.2019, 23:50. Perustelu: Aiheet yhdistetty.

 • #2
  Ite olen käyttänyt aina kerta kuukauteen semmosen aineliuoksen koko tsydeemin läpi. Yritin etsiä niitä että minkä nimisiä ovat, vaan en löytänyt. Ne on semmosissa kelta-sinisissä(?) pahvipaketeissa. Yhdessä paketissa taisi olla viisi pussillista sitä lillinkiä. Keittomasiina ladataan täyteen vettä ja pistetään yks pussillinen sekaan. Keitetään läpi kerta kaks sama lillu ja sen jälkeen vielä pari kertaa puhtaat vedet..

  Mulla on toiminu tosi hyvin ainakin tuossa OBH Nordican keittimessä joka on aikalailla mokkamaster kopio. Sama keittoperiaate, kuuma kahvi ja se lorruutetaan sitä putkea pitkin suoraan pohjalle.

  Oulusta löytyy sitä lillua ainakin Gigantista ja Euronicsiltä.

  Comment


  • #3
   Etikka ajaa saman asian kun nuo kaupasta ostettavat kalkinpoisto aineet. Laitat vaan tarpeeks väkevän seoksen keittimen läpi niin hyvä tulee.

   Comment


    #4
    Sitruuna- ja oksaalihappo toiminevat tässäkin, mutta keittimen huolellinen huuhtelu pesun jälkeen ja muutenkin käyttö omalla vastuulla. Suolahapolla lähtee kalkkisaippua ja kaikki orgaaninen paska melko varmasti, mutta on sen verran ärtsyä ainetta, ettei voi oikein suositella ruoanlaittovälineisiin. Happoja saa apteekeista, jos noita innostuu kokeilemaan.

    Etikka taisi tosiaan olla se pirkkaniksi tähän hommaan.

    Comment


    • #5
     Mulla on ilmeisesti samaa myrkkyä kuin obsilla, näissä lukee Clean Drop.

     Tehokkaita.

     Comment


      #6
      Sitruunahappoa on tullut käytettyä, löytyy marketeista viinitarvikkeiden luota nimellä "viinihapoke". Ja on myrkytön/vaaraton.

      Kannattaa varmistaa että pussissa lukee E330 tai sitruunahappo, jotta tulee oikeaa.

      Comment


      • #7
       Joo vesiastia täyteen vettä ja sinne nestemäinen kalkinpoisto aine sekaan ja eikun vaan keitin päälle. Pari kertaa vaan puhtaat vedet keittää läpi niin johan puhdasta tulee.

       Muistaa vaan pestä sitä pannua suht useasti niin keitinkin pysyy siistimpänä ja helppo hoitoisempana.

       Comment


       • #8
        Yks käyttökelpoinen Pirkkakikka on kahvinkeiton jälkeen aina huuhtoa nopeesti se kannu kraanalämpimällä vedellä, seuraavalla keittokerralla ei mömmöt mee sinne vesisäiliöön.

        Meil on ollu 15 vuotta Moccamasteri ja täytyy sanoa en kyllä vaihtais vaik ilmaiseksi jotaan toista tarjottais. Ei pöhise eikä pörise, on nopee ja kahvi on kuumaa.
        Koneen olen putsannu kerran vuodessa jollain halpisvalmisliuoksella.

        Käytetyin kaffelaatu meillä on Nordqvistin Franskröst, joka sopii teemaan "enemmän vähemmällä". Kun on tarpeeksi tumma paahto voi keittää vähän litkumpaa eikä maku vielä kärsi.
        Yhen jutun olen huomannu: Vaaleepaahtoset kaffet suttaa lasipannua enemmän.

        Comment


        • #9
         Ääni täältäkin sitruunahapolle. Ensin hapolla kalkinpoisto ja sitten toiseen säiliölliseen hieman konetiskiainetta. Ja huuhtelukierrokset päälle. 10 v. vanhassa vedenkeittimessäkin vastus ainakin ulkoisesti erinomaisessa kunnossa tuolla käsittelyllä.

         Comment


          #10
          Alkuperäinen kirjoittaja k-tar
          Yks käyttökelpoinen Pirkkakikka on kahvinkeiton jälkeen aina huuhtoa nopeesti se kannu kraanalämpimällä vedellä, seuraavalla keittokerralla ei mömmöt mee sinne vesisäiliöön.

          Meil on ollu 15 vuotta Moccamasteri ja täytyy sanoa en kyllä vaihtais vaik ilmaiseksi jotaan toista tarjottais. Ei pöhise eikä pörise, on nopee ja kahvi on kuumaa.
          Koneen olen putsannu kerran vuodessa jollain halpisvalmisliuoksella.
          Meille tuli eka Mocca Master joku pari vuotta sitten, kun vanhasta jätti aika. Ajattelin panostaa keittimeen ja otin oikein automaatti lukollisen, eikä ole muuten harmittanut.

          Vaikken itse pannua säiliön täyttöön käytäkkään, tulee pannu huuhdottua joka kierroksella, ihan vaan että pysyy paremmin puhtaana. Keittimen irtolelut tulee konetiskattua aika ajoin.

          Pitänee seuraavalla kauppareissulla etsiä tuo sitruunahappo ja kokeilla. Meillä konetiskiaine tuppaa olemaan aina tabletin muodossa, joten sitä tuskin tulee käytettyä. =)

          Comment


           #11
           Mocca Masteri on kyllä aika ehdoton laite. Harvoin tulee muuten tehtyä kahvia juotuakaan, kun on sekä kotona että työpaikalla sama merkki.

           Joskus etikalla, joskus sitruunahapolla (apteekissakin aika halpaa) tulee putsattua, kerran-pari vuodessa.

           Tumma pressa on ihan juotavaa (kompromissi).

           Comment


            #12
            Moccamasterin huono puoli on siinä, että ne on pirun kalliita ja melkein samannäköisiä jo jostain vuodesta 1960. Lisäksi ainakin meidän keittiöön on eksynyt laite, jossa ei ole automaattista tippalukkoa. Onneksi tosin viimeisen kahden ja puolen vuoden aikana on tullut keitettyä vain kerran kaffet tippalukko kiinni ja silloinkin vesimäärä oli niin pieni että kaikki mahtui suodattimeen kahvijauheen kanssa. Nopeudesta, pestävyydestä (lähes kaikki osat voi pestä koneessa) ja mausta keitin saa kyllä plussat. Suurin osa kahvinkeittimistä saa aikaan kaksi kolmasosaa hyvän kahvin ominaisuuksista: oikeian värin ja lämpötilan. :)

            Comment


             #13
             Moccamasterin huono puoli on siinä, että ne on pirun kalliita ja melkein samannäköisiä jo jostain vuodesta 1960.
             Sanos muuta. Minulta jäi Moccmasterin hankinta väliin edellisen kerran kun oli keitinkaupoilla, juurikin tuon melko järkyttävän ulkonäön vuoksi. Hyviä keittimiä ne kylläkin ovat, en minä sitä, mutta visuaaliset arvot eivät vaan ole tätä päivää ja sellaista retro-henkeä noista ei löydy.

             Comment


              #14
              Ai. Minusta tuo on tyylikäs ainakin tuolla hopean hohtoisella viimeistelyllä. Olen nähnyt mattamustanakin, oli sekin siisti.

              Comment


               #15
               Onhan niitä aika monemallisia, mutta eri mallit vaan "yksinmyyntituotteita" eli saa myytyä kallimmalla. Minusta ihan ok näköinen ja värejä joka makuun.

               Toiset keskittyy laatuun, käytettävyyteen ja lopputuotteen makuun. Yleensä varsinkin pienissä ja halvoissa kodinkoneissa tärkeinta on saada uudennäköinen malli joka vuosi. Muoviosat sitten katkeilee ja irtoilee ja taas ensi vuonna voi ostaa ihan eri näköisen jossa taas eri himmeli hajoaa.

               Comment


               • #16
                Sitruuna- ja oksaalihappo toiminevat tässäkin, mutta keittimen huolellinen huuhtelu pesun jälkeen ja muutenkin käyttö omalla vastuulla

                Oksaalihappo on vaarallista elimisölle, vauriottaa munuaisia.

                Comment


                • #17
                 Ruokasoodalla meillä on putsattu moccamaster ja putsaa hyvin. Kuumaa vettä litran verran hanasta ja kolme ruokalusikallista soodaa. Sitten vain lasketaan sekoitus läpi. Kaikenlaisia kahvinkeittimiä meilläkin ollut, mutta master on ollut yliveto tähän asti, niin näön kuin laadun puolesta.

                 Comment


                 • #18
                  Itse ostin tuollaisen OBH nordican king of koffeen. hieman ehkä mokka masteria tyylikkäämpi. Muuten taitaa laitteet olla aikas samanlaiset. +5v takuu löytyy. Yleisesti aamusin tulee nykästyä parikuppia espressoa ja sitä tehdään krupsin vehkeellä

                  Comment


                   #19
                   Sattuipas sopivasti tämä topic, ikivanha philips rupeaa luovuttamaan ja uudelta keittimeltä toivoisin ajastettavuutta.. Suosituksia ?

                   Comment


                    #20
                    Moccamaster, Melitta ja kolme KUKKURA mitallista Presidenttiä puoleenlitraan vettä = Kahvia.

                    Comment


                     #21
                     Moccamaster tietenkin on valintasi ;) . On tullut säännöllisesti puhdistettua keitin joko etikalla tai sitten ruokasoodalla.

                     Comment


                      #22
                      Itse ostin rautakaupasta tuollaisen pistorasiaan tökättävän kellon Mokkiksen johdon jatkoksi. Ei ehkä tyylikkäin ratkaisu näkyville jäädessään, mutta meillä tuo pistorasia on sen verran piilossa kaapin alapinnassa, ettei se pistä silmään.

                      On se vaan hienoa kun käppäilee suihkusta alakertaan ja just valunut sumppi odottaa valmiiksi keitettynä pannussa.

                      Comment


                       #23
                       Tälläinen löytyy tällä hetkellä:
                       http://www.crema.fi/fi/products/krup...ic-xp7240.html

                       Tämä oli ennen nykyistä:
                       http://www.crema.fi/fi/products/krup...ic-xp7220.html

                       Papuina tulee käytettyä vaaleaa Presidenttiä.

                       Tuollainen automaatti sopii erinomaisesti tällaiseen poikamies-elämään.
                       Typerää keitellä vain itselleen kahvia...

                       Comment


                        #24
                        Oksaalihappo on vaarallista elimisölle, vauriottaa munuaisia.
                        Mikäpä ei olisi myrkyllistä riittävän suurina annoksina. Luonnontuotteista oksaalihappoa löytyy mm. raparperista, joten kantsii senkin syöntiä harkita tarkkaan.

                        Comment


                        • #25
                         etikka paras ja terveellisin pudistusaine ...basic chemistry...

                         Comment


                          #26
                          Onhan se itse kofeiinikin kuolettavaa tarpeeksi suurina annoksina, olikohan se noin 100 kupillista kahvia mikä riittää tappamaan aikuisen miehen.

                          Sori OT, mutta tuli tuosta Ilkan kommentista mieleen ;)

                          Comment


                           #27
                           sopivat määrät...
                           http://www.energyfiend.com/death-by-caffeine

                           Comment


                           • #28
                            No eikös se niin ole. jotta veden laatuahan ratkaisee, millä se keitin puhdistetaan. (veden ph arvo).
                            Sitruuna ja etikka kai ovat happamia ja esim.leivinjauhe on emäksinen, näin ollen veden kovuudesta/pehmeydestä riippuen käytetään ph arvoltaan toista "ääripäätä", niin kököt lähtee keittimestä heittämällä.

                            Viisaammat voi korjata, mikään kemistihän minä en ole ;)

                            Niin ite keittelen pergolaattorilla, ja tyytyväinen olen, eikä ole sitten noita sakkaongelmia.
                            Viimeksi muokannut kapaz; 20.11.2009, 18:16. Perustelu: lisätty "keitin"

                            Comment


                             #29
                             Mulla on ollut aina sellainen mielikuva, että enimmäkseen ne on kalkkisaostumia (muilla kiintoaineilla maustettuna). Hapothan noihin tepsii parhaiten.

                             Viemärien vesilukoissa taas on orgaanista ainetta, jota voimakkaasti emäksinen puhdistusaine liuottaa tehokkaimmin.

                             Vähän OT, mutta rumaksi pinttynyt vessanpytyn pohja puhdistuu järjettömän hyvin sitruunahapolla.

                             Comment


                              #30
                              Pöydällä kököttää jo 14v ihanaa mokkaa tehnyt Moccamasterin Clubline joka on sisuksiltaa sama kuin peruskirnu mutta päälipuoli on kompaktimpi ja mukavamman näköinen(minulle).
                              Maun antajana käytetään Barak Obamaa eiku tummapaahtoista presidenttiä.

                              Pikkuherkkuja vieressä tarjoaa Siemensin myllyllinen espressokeitin jossa rouhitaan Lavazza Qualita Rossa papuja, sametinpehmeää mutta vahvaa nam.

                              Comment

                              Working...
                              X