Kuulutus

Collapse
No announcement yet.

Huippuimurin säätö ilmankosteuden mukaan automaattisesti

Collapse
X
 
  • Suodata
  • Aika
  • Näytä
Clear All
new posts

    Huippuimurin säätö ilmankosteuden mukaan automaattisesti

    Lähtökohta '71 valmistunut täystiilitalo, painovoimainen ilmanvaihto. Kylppärissä ja kodinhoitohuoneessa varsinkin näin kesäisin on ilmankosteus sen verran järkyttävää ettei pyykit meinaa kuivua. Nyt kun tuli uusi kiuas laitettua niin ei se kosteus ainakaan vähenemään päin ole kun tulee entistä taajempaan saunottua. Laitoinkin nyt yksinkertaisen huippuimurin tilaukseen, kytken sen katolla kylppärin poistokanavan päähän. Tyristoriohjaus käsikäytöllä on se perustaso jolla vähimmillään tulee toimeen, tähän kaveriksi arvelin vielä kytkeä saunan valokatkaisijan kautta pakko-ohjauksen täydelle teholle. Vaan vielä näiden lisäksi mietin, onko jotain valmista ratkaisua jolla saisi ilmankosteuden mukaan ohjattua päälle? Mitään taloautomaatiota ei ole tarkoitus tähän vanhaan tölliin rakentaa mutta jokin pintakojerasiaan asennettava anturi, jossa menee kärjet kiinni kun tietty raja-arvo saavutetaan, olisi yksinkertaisuudessaan se mitä haetaan. Eniten parastahan asennuksen helppouden kannalta olisi jos löytyisi sellainen säädin jossa olisi esitetty anturi sisäänrakennettuna.

    #2
    Meillä on tommonen huippuimuri ainoa koneellinen osa talon ilmanvaihdossa ja sitä käytellään köökin seinällä olevasta potikasta. Korvausilma tulee ikkunoiden räppänöistä. Huippuimuri on aina päällä 2/6 ja saunomisen ajaksi laitan sen yleensä 4/6 asentoon. Takan polttamisen ajan imuri täytyy sammuttaa, koska takka ei vedä pätkääkään, jos se on vähänkin päällä. Samalla poistoputket muuttuvat tuloputkiksi, kun takka tekee vedon taloon. Tällä systeemillä kylppärin lattia kuivuu 15-20 minuutissa suihkun jälkeen ja pyykit kuivuvat nopeasti. Kämpässä ei ole oikeastaan koskaan kostea ilma, ellei sitten ole saunottu ihan hiljattain. Sekin kosteus poistuu kyllä tosi äkkiä. En tiedä auttaako tää mitenkään sun probleemaan, mutta kyllä tommonen kone kosteuden poistaa todella tehokkaasti. Voi olla, että automatisoituna liiankin tehokkaasti.

    Comment


      #3
      Käykö ihan näin perus?

      https://www.k-rauta.fi/rautakauppa/k...100xth-kosteus

      Comment


        #4
        No tuosta vois toki hakkeroida sen pelkän kosteusanturin mut ei toi muuten oikein oo se mitä haetaan.

        Meillä on sen verran sokkeloinen ja harva talo ja takka vielä eri päässä taloa kuin pesuhuone että tuskin vaikuttaa takan vetoon mitenkään, ei oo keittiön liekkari ainakaan vaikuttanut ja se on ilman väliovea suoraan yhteydessä olohuoneeseen jossa takka on. Mutta ihan samalla tavalla ainoaksi koneelliseksi osaksi ilmanvaihtoa tuo meilläkin tulisi, muistatko JM minkä tehoinen imuri se teillä on ja paljonko neliöitä/kuutioita pirtissä noin suurinpiirtein. Tuolle minun tilaamalle ilmoitetaan imuteho 70L/sekunti kun kokonaispaine on 150 pascalia (tämä ei tosin kerro minulle yhtään mitään), kuulostaa kuitenkin aika paljolta ~4m3 minuutissa.

        Comment


          #5
          Kaipaat jotain tälläistä? https://www.finnparttia.fi/epages/fi...ducts/HYGRODIN

          Comment


            #6
            Tuossa linkkaamassani ropellissa on 99 m3/h eli 1,65 m3/min. Aika hyvin tilaamasi siis imee.

            Comment


              #7
              Kyllä toi ropellin siirtoteho varmaan riittäisi mutta ei sitä oikein saa fiksusti pesuhuoneen lautasventtiilin tilalle, se kun on suoraan suihkun yläpuolella. Siksi katolle huippari kanavan toiseen päähän.

              Antille kiitos, tuo on se jota haetaan, en vain tiennyt hakusanaa.

              Comment


                #8
                Juu ei se tuollaseen oikeen käy, seinälle ehkä.

                Comment


                  #9
                  muistatko JM minkä tehoinen imuri se teillä on ja paljonko neliöitä/kuutioita pirtissä noin suurinpiirtein.
                  100m2 talo yhdessä kerroksessa. Imurin tehosta ei oo mitään käryä, mut poistoja on keittiössä, vessassa, kodinhoitohuoneessa/eteisessä, saunassa ja suihkutilassa. Tolla saa semmosen imun taloon, että poisto on varmasti monta kertaa yli tarpeen. Ei se tosin oo ikinä niin kovalla.

                  Comment


                    #10
                    Jeah, meillä on niin sekava tuo ilmanvaihto. Tai tuloilma on hyvinkin selvää kun on ikkunoissa tuloventtiilit. Vaan poisto on melko sekavaa kun tiloja on moneen kertaan muutettu ja seiniä kaadettu/siirretty/lisätty. Osa poistokanavista menee omanaan suoraan katolle, osa liittyy isoon tiilihormiin. Pesuhuoneen katossakin on kaksi lautasventtiiliä melkein vierekkäin, noin 50cm päässä toisistaan. Toinen menee suoraan ulos koska siinä alla on ollut ennen vessa, joku joskus purkanut vessan, kipannut osan ja siirtänyt toisia seiniä ja tehnyt pesuhuoneesta isomman. Samalla kertaa vissiin allashuone on erotettu pesuhuoneesta kokonaan omaksi huoneekseen, aiemmin ollut vain lasitiilinen väliseinä osalla matkaa. Nykyään uima-altaan tilalla on kuntosali ja kodinhoitohuone, luulen että sieltä ei ilma vaihdu juuri sen takia kun ainoa yhteys poistokanavaan on pesuhuoneen oven ja kynnyksen välinen pieni rako, alunperin on ollut seinä auki. Painovoimaisessa ei vaan riitä teho mutta koneellisessa varmaan riittää. Vanhasta talosta kun ei ole mitään kuvia säilynyt niin kaikki on enemmän tai vähemmän arvailua ja johtolankojen penkomista salapoliisityötä.

                    Voin jo kuvitella kuinka siellä joku naputtaa vastausta ettei painovoimaista kannattaisi tai saisi mennä pitelemään kun kohta on talo homeessa. Suhteellinen ilmankosteus on nyt tälläkin viikolla lämpimämmillä keleillä ollut tuolla päässä taloa yli 80% joten ei se ilmanvaihto vaan nykyisellään toimi riittävästi. Talvella ei tietenkään ole ongelmia, eikä täällä makuuhuoneiden päässä kesälläkään.

                    Comment


                      #11
                      80% kuulostaa ainakin omaan korvaan aika korkeahkolta. Koneellisen ilmanvaihdon omaavan talon sisätilat, viimeisin kuukausi eli suurin piirtein viikot 25-29:
                      Minimi: 28%
                      Keskiarvo: 39%
                      Maksimi: 57%

                      Comment


                        #12
                        Niin kuulostaa ja niin on. Tätä kirjoittaessa (kävin just katsomassa) näyttää mittari 62%. Ne 80 lukemat on varmaankin olleet sellaisia päiviä kun on pyykkejä kuivumassa kodinhoitohuoneessa telineellä ja sitten on saunottu tuntikausia. Kissat kun tykkää vielä kulkea saunaan ja osaavat avata eteisen ja pesuhuoneen välisen oven mutta eivät vedä sitä perässään kiinni...

                        Comment


                          #13
                          Luulen että uusi huippis auttaa asiaan jonkin verran mutta kodinhoitohuoneeseen olisi hyvä saada oma poisto. Se että miten se järjestetään onkin sitten toinen juttu.

                          Comment


                            #14
                            Jos kosteus on ongelma niin eikö sellainen siirrettävä kosteudenpoistin olisi kätevä? Meillä on kellarissa sellainen pyöriny nyt 6 vuotta putkeen ja enne sitä ei kesällä saanut pyykkejä kuivaksi ollenkaan. Kellarissa on siis suihku, sauna ja pyykkitupa josta poistan kosteutta ja ilman vaihto on painovoimainen.

                            Comment


                              #15
                              On meillä semmonen dalekin näköinen siirreltävä ilmastointikone. Sitä oon pitäny välillä päällä mutta se pitää niin helvetillisen metelin ettei sitä jaksa kuunnella.

                              Comment

                              Working...
                              X