Kuulutus

Collapse
No announcement yet.

Gen 5 Haldex esipainepumpun suodin tukossa

Collapse
X
 
 • Suodata
 • Aika
 • Näytä
Clear All
new posts

  Gen 5 Haldex esipainepumpun suodin tukossa

  Maailmalla käveli vastaan kuvia tukkeutuneesta esipainepumpun suodattimesta 5. polven haldexissa. Ko kapistus taisi olla 8V-S3, sama järjestelmä löytynee myös aikakauden muista haldex-quattroista (G7, Passat, Tiguan etc.?). Esimerkkitapauksen mittarissa oli käsittääkseni komeasti alle 100 tkm mittarissa. Suotimen tukkeutumisen johdosta öljy herkeää kiertämästä järjestelmässä ja toiminta loppuu (auto vetää vain edestä). Kerrannaisvaikutuksia varmaan ainakin pumpun rikkoutuminen.

  Ravan kertyminen selittynee lähinnä kytkimen kulumisella. Liekö käytöllä jotain osuutta asiaan, eli onko käyttäjällä mahdollisuutta vaikuttaa roskan kertymiseen järjestelmään?

  Suodattimen, joka näyttää olevan karkeahko metalliverkko, tarkastus tai puhdistus ei kuulu huolto-ohjelmaan. Ilmeisesti irrotuttaa esipainepumpun, että pääsee käsiksi. Mahtaako riittää likaantuneen suodattimen putsaus, vai tarviiko mahdollisesti myös huuhdella jotenkin? Millainen homma lie tuo pumpun irrotus öljynvaihdon yhteydessä? Itse pumppuhan taitaa kustantaa jotain 300€ luokkaa, eli ei ole tolkuttoman kallis. Itse suodatinta ei kai saa erikseen, mutta metalliverkkoisena se on putsattavissa, eli ei kertakäyttöinen. Kunhan on ehjä..

  Kokemuksia, muuta tietoa aiheesta?
  Viimeksi muokannut arto s; 2.11.2018, 09:43.

  #2
  Itse tuppaan omaan autoon vaihtelemaan öljyt tuplasti tiuhempaan kuin mitä huolto-ohjelma käskee (36kk välein nykysin, ennen 60tkm/36kk). Uusin pumpun 3 vuotta (sillon 140tkm mittarissa) takaperin virransyöttöjen hapettumisen vuoksi, suodatinosa aivan muhjunen, sen jälkeen 30-40tkm välein vaihdeltu öljyt ja nyt 60tkm jälkeen kurkkasin pumppua niin mujun määrä oli hyvin minimaalinen.

  Edit. Itellä taitaakin olla 4. polven haldex, mutta raudaltaanhan nuo on lähes identtiset.. Tuolta löyty aika hyvä infopaketti 4.polven vehkeestä, myyvät vielä tuota erillistä varsinaista suodatinta mikä ei Audin filmillä ole saatavilla: https://www.haldexrepairs.co.uk/guid...uble-shooting/
  Viimeksi muokannut jaeger; 2.11.2018, 22:49.

  Comment


   #3
   En ole varma noista sukupolvista. Nykyinen VW CC --12 130tkm ja vuosi sitten vaihdettu pumppu. Merkkiliikkeen huoltokirja.

   Vaimon vulva xc60 130tkm, vaihdatin ostettuani kaikki öljyt ja ekaks meni perä ja viikon päästä haldex pumppu. Tasalaatuisia. B8 torsenilla meni 300tkm ilman korjauksia. Eikä ollut isompi kulutus, paitsi paperilla.

   Comment


    #4
    En nyt sen enempää lähde spekuloimaan, kuin että 10v VAG-uran aikana olen tasan yhden perän vaihtanut haldex-nelikkoon, sekin typerän huoltovirheen takia (haldex-öljyjen vaihdon yhteydessä, valutettu peräöljyt pihalle ja täytetty vain lisää haldexiin -> kuivana pyörinyt ja rikkipoks), että kyllä nuo perät niissä ainakin kestää ihan mainiosti. Haldexin osalta olen joutunut uusimaan vain aivoja tai esipainepumppuja tähän mennessä.

    Comment


    • #5
     80 tkm ajettuna meni esipainepumppu vaihtoon. Juurikin se tukkeutuminen syynä. yhdet öljyt oli siitä vaihdettu huolto-ohjelman mukaisesti. On tyyppivika se sihdin tukkeutuminen ja löytyy vaikka kuinka paljon juttua siitä. Youtubessakin videoita. Ei ole paha rasti ottaa pumppu pois. O-rengassarja kannattaa varata. Löytyy jollain huoltosarja nimellä varaosa. Sihti lähtee irti ja on helppo sumuttaa vaikka brake cleanerilla. Itse alan vaihtelemaan öljyjä tiheämmin ja käytän pumpun ulkona. 20-30tkm välein voisi olla. miten nyt sitten itseä huvittaa tai miltä näyttää, kun seuraavan kerran käy auki. Mutta ehdottomasti se pumppu käyttää ulkona, jos ei ole tehty.

     Perä ei itsessään eroa torseeni perästä yhtään mitenkään. Kardaanin välissä vain on se haldex kytkin.

     Comment


     • #6
      Kysynpä tässä yhteydessä kuinka pumpun liitin irrotetaan kontrollerista rikkomatta sitä, onko vinkkiä?

      Oletettavasti liitin itsessään on aika tiukassa, mutta lisäksi siinä on lukitusnipukka. Pitääkö nipukkaa nostaa vai painaa sisään? Suht ahdas paikka operoida.

      Kyseessä on A3 8V, jossa gen 5 haldex. Öljyt vaihdettu kertaalleen merkkiliikkeessä. Oletettavasti sihti tukossa ja pumppu sökönä, mutta haluaisin mitata impedanssin ennen uuden tilaamista.

      Comment


      • #7
       En ole käynyt auton alla katsomassa (vielä) mutta veikkaisin, että siinä on tuo suhteellisen yleinen liitintyyppi jonka lukitusnipukkaa pitää jollain koukulla tms vetää samaan suuntaan johon koko liitinkin lähtee. Siihen on oma työkalukin, mutta onnistuu se ilmankin: https://www.lasertools.co.uk/product/6547

       Ketjun innoittamana, päätin ottaa itsekin asiakseni tuon sihdin putsaamisen ensi tilassa. Noin 130tkm mittarissa eikä ole pumppu vielä hajonnut, niin enpä jää odottelemaan hajoamista.

       Comment


       • #8
        Jos se on se ihan perus audin liitin. Kolossa olevaa lärpäkettä työnnetään taakse, niin haitta nousee edessä. Kuva sivulta.
        Viimeksi muokannut Poikarukka; 5.11.2018, 17:52.

        Comment


        • #9
         Kiitti molemmille, kuittaan ketjuun kunhan ehdin auton alla käymään.

         Tilasin myös Mikan esilletuoman työkalun (toolotlet.fi 19.9eur+pk). Uusi tuttavuus itselle, aika ajoin moiselle on käyttöä.

         Sent from my ONEPLUS 6 using Tapatalk

         Comment


         • #10
          Tuossa kuva omasta sihdistä.

          Comment


          • #11
           Alkuperäinen kirjoittaja jaeger Näytä viesti
           En nyt sen enempää lähde spekuloimaan, kuin että 10v VAG-uran aikana olen tasan yhden perän vaihtanut haldex-nelikkoon, sekin typerän huoltovirheen takia (haldex-öljyjen vaihdon yhteydessä, valutettu peräöljyt pihalle ja täytetty vain lisää haldexiin -> kuivana pyörinyt ja rikkipoks), että kyllä nuo perät niissä ainakin kestää ihan mainiosti. Haldexin osalta olen joutunut uusimaan vain aivoja tai esipainepumppuja tähän mennessä.
           Juu ei kai mitenkään kovin yleistä, mutta omassa 8V:ssäni meni perä vaihtoon alle kuudessakympissä, ilman sen kummempaa syytä.

           Comment


           • #12
            Alkuperäinen kirjoittaja Poikarukka Näytä viesti
            Jos se on se ihan perus audin liitin, niin painetaan takaosasta sitä lirpuketta (mikä on siinä kohouman keskellä). Se painettava osa on tavallaan keskeltä kiinni/saranoitu (ajattele vaikka lasten vipukeinuna) ja kun takaosaa painaa nousee etupää haitasta.
            Melkein väittäisin, että tuossa tekstissä ja piirroksessa kuvaamasi liitin on juuri se, joka on tarkoitettu avattavaksi niin, että tuosta "paina!" kohdasta vedetään taaksepäin. Tuossa työkalussa on vielä nokkelasti kaksi koloa, ilmeisesti se vedettäessä avaa ensin tuon lukon ja lisää vedettäessä kiskaisee sitten koko liittimen irti. Toimii se silti erillisella koukullakin, ei ole pakko olla tuota erikoistyökalua.

            Onnistuu se kyllä painamallakin, mutta helpommin ne oman kokemukseni mukaan aukeavat kun vetää kuten on tarkoitettu.

            Comment


            • #13
             Tajusin nyt mitä tarkoitit. Muisti teki tepposet. Olet oikeassa se sarana on ihan takanurkassa ja "vedettävä" taakse, jotta haitta nousee. Työkalu hyvä irti vetämiseen, kun ei tarvitse pienestä liitin rungosta repiä tiukkaa liitosta. On olemassa myös liitin malleja missä lukko liukuu taakse, mutta niissä sitten yleensä eri värillä se lukko. Tässä se mallissa klipsu samaa puuta rungon kanssa. Korjasin alkuperäisen postauksen kuvan vastaamaan ajatusta tästä. Eipähän jää elämään omaa elämää.

             Piti se työkalu itsellekin tilata. Entuudestaa löytyy liitintyökalu sisuskalujen irroittamiseen (liittimen vaihtaminen tai korjaaminen). Jos hajoaa niin liittimen osia saa erikseen ja ovat vaihdettavissa. Esimerkiksi finjektorilta saa kun kysyy. https://www.finjector.com/fin/2_napa...iitinparit-228

             Britti / jenkki foorumilla on myös periä vaihdeltu, mutta minulla se käsitys ettei alkuun saanut haldex pumppua tms. irrallaan ja koko perä vaihdettiin. Paha sanoa, kun ne jutut on monesti kirjoittanut henkilö, jolla ei mitään hajua tekniikasta tai maa jossa takuu käytännöt toista kuin meillä.
             Viimeksi muokannut Poikarukka; 5.11.2018, 18:26.

             Comment


             • #14
              Alkuperäinen kirjoittaja Poikarukka Näytä viesti
              Tuossa kuva omasta sihdistä.
              Meillä näytti Ocu 3:n haldex-pumppu juuri tuolta. Mittarissa 94tkm.
              Viime talvena oireili jo eli etuvetoa tarjoili.
              Nyt sitten tein putsin, pumpun pesä oli ihan mällissä, pumpun sihti aivan ummessa ja pari pulloa bräkleeniä meni kaikenkaikkiaan paikkojen pesemiseen.

              Edelleen mennään etuvetoisena vaikka pukilla takarenkaatkin pyöri.
              En tiedä onko pumppu ottanut kipeää niin paljon ettei enää herää vai mikä mättää.
              Vcds:ssä logittaessa pumpulle menee kyllä infoa ja prosentit muuttuu.

              Comment


              • #15
               Taitaa se pumpun moottori kyrväyttää itsensä tukkeutuessaan. Heittäytyy etuvedoksi silloin. Muistaakseni tekee koodin minkä löytää VCDS:llä. Yleensä koodi syntyy launchia käyttäessä tai jos etupää pääsee kunnolla sutimaan. Pumpun vaihto maksoi merkkarilla viiden sadan euron luokkaa. Pumppu, tarvikkeet, öljyt ja olipa työlistalla sopeutuskin (?). Mutta pumpun vaihdolla parani. Muilla foorumeilla juuri samoja oireita ja sama koodi (jota en nyt muista millään). VCDS näyttää varmaan niitä prosentteja, mutta mitään painetietoa ei taida tulla takaisin kytkentänä (näyttää siis pyydettyä ei toteutunutta, eikä tästä syystä ole omaa koodia pumpun toiminnalle) ja jonkun verran menee pukilla ollessa voimaa läpi irti asennossa olevien kytkimien kautta (niissä on vähän kitkaa kait, muttei sentään autoa vedä). Itse vaihdoin suoraan pumpun.
               Tuosta muutama juttu mitä maailmalla (saa kunnon vainoharhat päälle)

               https://www.audizine.com/forum/showt...failure-thread
               https://www.audi-sport.net/xf/thread...x-pump.348155/
               Viimeksi muokannut Poikarukka; 6.11.2018, 16:09.

               Comment


               • #16


                Tolta näytti vajaa 130tkm ajettu sihti. Totuus kylläkin oli vielä kuvaa karumpi, osa muhjusta karisi matkalle kun kuskasin irtosuodatinta putsattavaksi. Samoin pumpun pesästä kaapimalla tuli vähintään toinen mokoma lisää moskaa, varmaan enemmänkin.

                No nyt se on puhdas ja paketti kasattu, toivotaan huolettomia kilometrejä.

                Comment


                 #17
                 Ei se auta, pitää ottaa ylimääräinen öljynvaihto ja sihdin putsaus ohjelmaan. 90 tkm huolto on edessä tässä vielä tämän vuoden puolella.

                 Oletteko mistä hommanneet öljyt ja liittyvät tarvikkeet? Meneekö sinne suodatinta tms ja millaisia tiivisteitä? Kahdella renkaalla näkyy olevan, onko kellään heittää mittoja?

                 Comment


                 • #18
                  Ei sinne suodatinta mene, ellei sitten tuo metalliverkko ole onnistunut rikkoutumaan. Mutta muutoin on siis putsattavissa.

                  Jos tekee ohjekirjan mukaan, niin tarvitsee hankkia täyttöproppu, tyhjennysproppu, kaksi tiivisterengasta pumpulle ja pumpun kiinnitysruuvit.

                  Minä lintsasin ja käytin kaikki nuo uudestaan... Pakko ei siis ole hankkia kuin öljyä, jos haluaa säästölinjalla mennä.

                  Öljyt hain motonetistä, mutta oli kyllä törkyisen kallista tavaraa, 69,90€ purkki. Varmasti saa jostain halvempaakin jos jaksaa etsiä tai odotella ulkomailta.

                  Se sihti muuten lähtee irti pumpusta helposti, on vaan kahdella T10-kantaisella torxilla kiinni pumpussa. Moni nettiohje kehottaa vaan kääntämään pumpun sivuun ja pyyhkimään sihdin puhtaaksi, en ymmärrä miksi. Kyllähän vastavirtaan huuhtelemalla saa ihan eri tavalla puhdasta ja se vaatii sihdin irrotuksen pumpusta.

                  Comment


                  • #19
                   Taitaa olla marmorilta helpoin hakea. Muistelisin ettei ollut ainakaan kalliimpi kuin motonetin öljyt. Tiiviste O-renkaat maksaa n. 20-30€. Kyllä ne ajan kanssa kovettuu, mutta uskoisin että kaikki osat uudelleen käytettävissä suht' tuoreissa autoissa. En ymmärrä miksi joku täyttö proppu pitäisi vaihtaa, jos se on tavallinen pultti. Mutta taas toisaalta. Kun merkkarille menee ja hakee öljyt niin samalla nuo muutaman euron hilut on napata mukaan. Tiskillä tarjosivat minulle niitä suoraan, kun öljyjä hain. Ymmärtää että huolto-ohjeessa ne vaihdetaan, koska liike vastaa työstä ja osista. Jos pienikin mahdollisuus että menee pieleen, tulee maineessa takkiin ja menetätään myytävää työtä korjatessa (ohjeet on varman päälle aina).

                   Mietin vain tuota putsaamista. Kyllä itse tulen ottamaan suodattimen irti pesussa. En halua pisaraakaan mitään pesuainetta jäävän kiertoon. Sama homma sen pumppupesän kanssa. Hirvittää liuottimia (kuten brake cleaneriä) sinne sumutella. Vähänkin jää jossain muodossa, niin miettii mitä se tekee öljyssä sitten aikanaan (toki pieni määrä jonka pitäisi kyllä ulos valua). Kyllä se pesä pitää saada puhtaaksi. Tässä kunhan huvittaa, niin käytän pumpun ulkona. 10-20tkm vaihdon jälkeen tilanne. Näkee jäikö kiertoon sitä moskaa tai syntyykö sitä millä tahdilla. Jos ei löydy pahasti, niin putsaus väliksi vaikka 30tkm. Luulisi tuon mujun määrän olevan ihan suorassa suhteessa kilometreihin. Ajattelee että 80 tkm jälkeen täynnä paskaa, niin puoletkin on jo aika paljon.
                   Viimeksi muokannut Poikarukka; 9.11.2018, 09:57.

                   Comment


                    #20
                    Otin huolto-ohjelman käteen, kun Audin järjestelmä ilmoitti, että Haldex-öljynvaihto olisi ohjelmassa. Autolla on menty nyt 83 tkm ja se on käyttöönotettu huhtikuussa 2015. Käsitys oli, että öljynvaihtoväli on 60 tkm, vaan kissan viikset. Huolto-ohjekirja sanoo vaihtoväliksi 3 vuotta. Öljyjä ei siis ole tuohon vielä edes vaihdettu.

                    Audin tuntihinnoilla ei kyllä kiinnostaisi alkaa pumppua putsauttelemaan, vaan eipä siinä taida olla tolkkua ruveta niitä heti uudestaan vaihtamaankaan. Elämä ja muiden kokemukset ovat opettaneet, että huolto-ohjelman noudattaminen oikaisee monta mutkaa kuran osuessa tuulettimeen, joten alle satkun ajettu kannattanee huollattaa marmorilla ja ohjelman mukaan.

                    Comment


                     #21
                     Sen verran tuore auto se on että veisin sinne vaikka kirpaisee. Jossain vaiheessa vaikuttanee goodwilliin.

                     Comment


                     • #22
                      Tuo on se toinen asia huolto-ohjelmassa, joka ei mulle mene kaaliin. Haldexin öljynvaihtoväli on tosiaan mitattu vain vuosissa, ei kilometreissä. Miten ihmeessä se voi olla noin, kyllä kai kilometritkin vaikuttavat öljyn laatuun? Joku ajaa kolmessa vuodessa kymppitonnin ja toinen 200tkm, noin kärjistettynä.

                      Kai se on koko haldexin huollot heitetty vaan arpakuutiolla ohjelmaan, vaihtoväliksi kolme vuotta ilman kilometrirajaa ja sihdin putsaamisella ei niin väliä...

                      Uskoisin tuon putsauksen menevän kohtuullisella kustannuksella merkkarillakin, kun öljynvaihdon yhteydessä teettää. Ei siinä nyt kuitenkaan kovin kummoinen työmäärä ole.

                      Comment


                       #23
                       Kyllä hämmästelen ihan samaa. Omilla ajomäärillä tuo perinteinen 60 tkm tulee noin kolmessa vuodessa täyteen, mutta eiköhän noi tule vaihdettua ainakin kertaalleen tuossa välilläkin. Veikkaan, että tuo väli on otettu liisareiden käyttökaarta ajatellen. Keskivertosuorite kuitenkin lienee jossain parinkympi tuntumassa.

                       Comment


                        #24
                        Veikkaus on aivan oikein, liisarimyynti on niin tärkeä että longlifella mennään mahdollisimman halvalla ja sen takia on siirretty aikapohjaisesti. Ei mitään väliä minkälaisen auton saa toinen saatikka loppukäyttäjä.
                        VAG-konserni tuttu siitä että kaikki tyyppiviat ovat yksitäistapauksia, laatikon öljynvaihto ei kuulu huolto-ohjelmaan jne..

                        Comment


                         #25
                         Onneksi S-tronicin öljynvaihto sentään on ohjelmassa. Tähän tehty 60 tkm kieppeillä.

                         Comment


                          #26
                          Aika outoa ettei Arton autoon ole vielä vaihdettu, omaan entiseen 8V 1.8tfsiq:n oli vaihdettu Turun marmorilla Haldex-öljyt 30tkm huollossa lisätöinä, samoin nykyiseen S1:seen samassa paikassa samoilla kilometreillä. Siksi pidän outona, koska ajattelin kuuluvan juuri tuon sihdin tukkeutumisen takia ylimääräisenä lisätöihin tms. Mutta eipä se näköjään kaikkialla, lienee sitten vain asiasta ymmärtävät omistajat tykänneet vaihtaa 30tkm välein H-öljyt.

                          Ja A3 oli S-Tronicilla myös, samoissa 30tkm kilsoissa oli nekin vaihdettu ensimmäisen kerran..

                          Itse tilasin Febin öljyt autodocilta hintaan 21e/0,85l ja yksi purkki oman kuuleman mukaan riittää vaihtotyöhön. Pitää käydä ennen lumen tuloa vaihtamassa öljyt ja putsata suodatin samalla, jännä nähdä kuinka möhnäseltä näyttää. Edellisestä vaihdosta nyt se vajaa 45tkm.

                          Comment


                           #27
                           Ehkä se on siitä kiinni, että pitäisi älytä lisätöinä teettää. Kai tuon kulimallin kanssa on oltu kitsaita, mene ja tiedä. Tai kuli ja kuli, toi on ollut arvokkain LOQ-malli hinnastossa. Seuraavat olisi S-Line -varusteltuja.

                           Comment


                           • #28
                            Kyllä niitä lisätöitä pitää erikseen osata pyytää, ei mulle ainakaan ole koskaan ehdotettu mitään ylimääräistä tehtäväksi haldexille, tai autolle muutoinkaan, vaikka olen tunnollisesti merkkarilla autoani huollattanut.

                            Comment


                            • #29
                             Miksihän se oikea suodatin on pitänyt ottaa tuoreemmista haldexeista pois? Luulisi että silloin markkinoille tullessa sitä on jonkinverran testattu ja tarpeelliseksi todettu kun se aluksi siellä oli.

                             Comment


                             • #30
                              No pumppujen myyntihän siinä kärsii.

                              Comment

                              Working...
                              X