Kuulutus

Collapse
No announcement yet.

Jarrut täristää

Collapse
X
 
 • Suodata
 • Aika
 • Näytä
Clear All
new posts

 • #91
  Oman kokemuksen mukaan toi "ekan painalluksen tärinät" 4F ssä johtuu palojen takeltelusta. Eli pala saattaa jäädä hieman kanituksene liuissa, jolloin pala ei istu levyä vasten kunnolla. Jarrujen höllääminen sitten antaa palan hieman liikkua, jolloin kanitus vapautuu.

  Comment


  • #92
   Itsellä on samanlaisia kokemuksia jarrujen kummasta käyttäytymisestä kuin muillakin ketjussa. Omassa autossa kun vaihdon kaikki palat ja levyt niin alkoi jarrut täristää melkein heti vaihdon jälkeen. Moottoritievauhdeista ekalla painalluksella täristi ja kun painoi uudelleen niin täristi vähemmän. Nopealla kovalla jarrutuksella tärinä ei tuntunut. Tuli ihan sellainen tunne kuin levy olisi resonoinut/värähdellyt itsekseen ja nopealla lyhyellä jarrutuksella se olisi vakautunut. Vaihtaessa olin huolellisesti puhdistanut ja rasvannut liukutapit ja satulan/palojen kosketuspinnat, joten en oikein voinut uskoa että palat tai liukutapit takertelisivat. Tärinä tuntui vain pahenevan. Ajattelin kuitenkin, kun viisaammatkin oli sitä mieltä, että levyt oli vetänyt kieroon ja vaihdon uudelleen uudet levyt+palat mutta vain eteen. Tärinät lakkasivat hetkeksi, mutta taas sama tuttu tärinä alkoi 2-3 kk päästä. Koska tärinää ei kuitenkaan ilmennyt pienemmillä vauhdeilla nimeksikään ja moottoritie nopeuksilla vaihtelevasti sekä lisäksi tuntui mm. märällä kelillä ja auton pesulla olevan vähentävää vaikutusta tärinään, en enää uskonut levyjen kieroitumiseen.

   Pienen Googlettelun tuloksena löysin ohjeet jarrujen sisäänajosta/sopeutusajosta (Bed in brakes). Päätin kokeilla. Proseduuri oli seuraava: Etsi suljettu tai vähäliikenteinen paikka ja ajankohta jossa voit muuta liikennettä haittaamatta jarrutella ja kiihdytellä. Ensin lämmitetään jarrut normaaliin käyttölämpötilaan jarruttamalla 3-4 kertaa hieman normaalia käyttöjarrutusta kovempi jarrutus 80km:stä lähes nollaan. Seuraavaksi melko kova jarrutus 100 km/h vauhdista 30 km/h nopeuteen. Mutta ei pysähdyksiin saakka. Heti perään reipas kiihdytys takaisin 100 km/h nopeuteen. Jarrutussyklejä toistetaan 8-10 kertaa. Välillä ei saa pysähtyä. Jossain 6-7 syklin paikkeilla jarrut saattaa alkaa häipymään ja haisemaan sekä saattaa tulla myös vähän näkyvää käryä. Levyt oletettavimmin hehkuvat punaisena. Toistettujen sylien jälkeen jäähdytetään jarrut hitaasti ajamalla pysähtymättä ja ilman jarruttelua (max 80km/H) 5-10 min. Mikäli tärinä väheni mutta sitä vielä jäi toistetaan proseduuri uudelleen. Ohjeissa oli sanottu myös että jos vanhoja paloja käyttää uusien levyjen kanssa ohjeessa joutuu menettelyn tekemään todennäköisesti ainakin 2 kertaa että palat sovittuvat uuteen levyyn kunnolla.

   Minulla riitti tärinän loppumiseen yksi sisäänajokerta. Tärinä saattoi johtua siitä että jarrujen kitkamateriaalia oli tarttunut levyyn, levyjen ja palojen huonosta sovituksesta tai sitten jostain ihan muusta. Toisaalta ihan sama koska menettelyllä loppui tutinat ja tärinät, eikä maksanut oikeastaan kuin vaivan. Melko monet palat ja levyt on tullut vaihdettua ilman sen kummempaa sopeutusajoa, eikä vastaavaa ole aiemmin eteen tullut. Saattaa kuitenkin olla että jatkossa herkemmin tulee lähdettyä sisäänajolenkille jarrurempan jälkeen. Ja onneksi en hävittänyt niitä ensimmäisiä ”kieroja” levyjä, vaan odottavat hyllyssä mahdollisia tulevaisuuden tarpeita.

   http://brakeperformance.com/bedding-in-rotors.php
   https://www.dba.com.au/tech-article-...bed-in-street/
   https://www.prosportauto.co.nz/site_...re(1).pdf?dl=1
   https://www.youtube.com/watch?v=8AvbExtMeJc
   Viimeksi muokannut riihimaa; 24.11.2017, 22:53.

   Comment


   • #93
    A6 4f -07 2.7tdiq tärryytti jarruja ja kulutti paloja kovasti, niinpä tutkiskelin ja sain selville että jarrusatulan pidin/pidike "oem osannumerolla 1K0615125B" , noihin oli kulunut jarrupaloista kolot liukupintoihin (ei erillistä vaihdettavaa liukua). Vaihdoin uudet kannattimet (marmorislta 132€/kpl) ja samalla vaihdoin varmuuden vuoksi ATEn levyt ja palat vaikka edelliset oli ollu paikoillaan mutaman kuukauden => tärinät loppu. jarrut 1ZL ja kuulemma monessa muussa VAG autossa sama systeemi että eiole vaihdettavia liukupintoja

    Vastaisuuden varalta on hyvä tietää että paloja vaihdettaessa pitää kannattimen liukupinnat hioa tasaisiksi.

    ps. palatkuluu nopeasti mutenkin ko. mallissa kun jarrujen kuivaustoiminto (pyyhkijät tihku asennossa)

    Comment


     #94
     Tuohan on ihan perus juttuja jarruja huolettaessa.

     Comment


     • #95
      Kirjoitanpa ensimmäisen viestini tälle foorumille. Audeissa näyttää olevan näitä irtoavia levyjä eli levy kiinnnittyy vain pyöränpulteilla. Ruosteisesta levystä irtoaa helposti kikkareita navan ja levyn väliin vaikkapa renkaanvaihdon yhteydessä. Visu saksalainen ei ole uhrannu pikkuruuvia levyn kiinnitykseen, uudemmissa näköjään ruuvit jo on. En lähtisi levyjä enää nykyään sorvailemaan ja värkkäilemään, ellei ole jotakin Ari Vatanen -editioneja. Roskalavalle vain tai räpylälaikalla korkeintaan reunasta olake pois.

      Comment


       #96
       Tuli todistettua Mikan Metodi toimivaksi viestissä #92. Kaivoin B5:n talvisäilöstä ja ajattelin käydä motarilla kiillottamassa pintaruosteet jarrulevyistä. Tuota on vaivannut jarrujen tärinä lähes siitä asti kun kolme vuotta sitten laitoin uudet levyt ja palat eteen. Useamman kerran täysjarrutus 140 vauhdista niin alkoi laikat kiiltää, ja samalla hävisi myös tärinät.

       Mulla oli ihan silminnähden tarttunut kitkamateriaalia levyihin, näkyi sellaisina laikkuina. Nyt on levyt tasaisen kiiltävät. Täytyy kokeilla muihinkin autoihin samaa metodia. Ehkä tuota ongelmaa esiintyy vaan meillä sunnuntaiautoilijoilla.

       Comment


       • #97
        Voin kertoa että tuota pikkuruuvitonta suunnittelua alkaa arvostamaan sen jälkeen kun on taistellut pari tuntia sen pikkuruuvin irroittamisen kanssa. Joku saatanan älykääpiö oli käyttänyt philips-kärkistä ruuvia, arvaatte varmaan kuinka hienosti sellainen aukeaa parin-kolmen vuoden jälkeen. Torxpäisenä tuskin kyseistä ongelmaa olisi ollut, mutta kun Philips.

        Comment


         #98
         Siinä vaiheessa kun jarrulevy on vaihtokunnossa, niin siitä ruuvin kannasta ei ole enää mitään jäljellä. Porakoneella nuo on yleensä joutunut aukomaan muissa merkeissä. Onneksi Audissa ei ole samanlaista aivopierua.

         Comment


         • #99
          Voin kertoa että tuota pikkuruuvitonta suunnittelua alkaa arvostamaan sen jälkeen kun on taistellut pari tuntia sen pikkuruuvin irroittamisen kanssa. Joku saatanan älykääpiö oli käyttänyt philips-kärkistä ruuvia, arvaatte varmaan kuinka hienosti sellainen aukeaa parin-kolmen vuoden jälkeen. Torxpäisenä tuskin kyseistä ongelmaa olisi ollut, mutta kun Philips.
          Kolmesti on eri mersujen torx-ruuvin kanssa tarvittu vastakierretappi hätiin. Ja yleensä tietenki se tarvittu koko on väännetty on väännetty jonkin aiemman ongelman kohdalla poikki ja pitää lähteä ihmettelemään mistä uusi.

          Comment


           Empä ole kertaakaan sitä pikkupulttia jarruhommissa kaivannut saati laittanut takas paikalleen. Vaan 5 vuotta rengasliikkeessä pyöriä kiinnittäessä aina vitutti ne vehkeet joista putos levy navalta pois omalla painollaan ja sitten sitä sai pyöränpulteilla onkia vanteen läpi. Ei nyt järin suuri ongelma, yleensä toisinpäin. Levy jurkoontuu napaan niin kiinni että saa vartin hakata moskalla irti.

           Comment


            Kun levy pyörähtää navasta niin ettei renkaan pultti mene paikalleen ja ähräät siihen painavaa vannetta, niin hermojahan se koettelee. Ja tämän semmoinen ruuvi tietenkin estää. Saman ajaa muovinen tappi renkaanpultin reikään, joka tulee jossian vaggilaisessa vakiona ja on verraton apu. Enkä itsekään ymmärrä miksi sitä ruuvia ei ole ihan kaikissa, koska aloittajan huoli siitä että levyn ja navan väliin menee paskaa on aiheellinen.

            Comment


            • Kerran on tullut vissiin tullut käytettyä sellaista muovista ohjuritappia. Enpä muista oliko vielä tienpäällä pakkasessa kun oli niin haurasta muovia että heti katkesi. No onneksi noita pyörän pultteja on useampi niin normiajossa neljälläkin pärjää. Kotona sai sitten porailla ja vastakierretapilla irrotella katkenneen tumpin navasta. Ei ihan tullut varikkoaikaa renkaan vaihdolle. Muovista ohjuritappia en toista kertaa tule käyttämään, vaikka niitä kaikkien nykykulkineiden peräkontissa onkin. Aina renkaan kiinnitysvaiheessa ohjuritappia tulee ikävä mutta asia unohtuu heti kun renkaat saa kiinni. Taidan tehdä tai jostain tilata tuollaisen elämää helpottavan metallisen version, nyt kun asia muistui mieleen.

             Comment


              M14 kierretankoa vaan marketista

              Comment


              • Kierretangosta pystyy helpolla tekemään mutta pitää vain olla kierre 1.5 nousulla ei 2.0 nousulla.

               Comment


               • Ostimme A4(B8) Quattron ja aika pian talvirenkailla huomasimme, että jarruttaessa täristää voimakkaasti. Asiaan kiinnitti huomiota myös Audin pikahuolto, kunn kävin siellä muissa asioissa. Nyt kesärenkailla tärinä ei ole niin voimakas, mutta kyllä sitä on. Kun autossa on vielä takuu niin onko mainittu vika vai ominaisuus, että pitääkö vain itse korjata? Ja kiinnostavaa on, että tärinä on voimakkaampaa kun jarruttaa kevyesti. Jokatapauksessa asia on jotenkin korjattava.

                Comment


                 Kevyesti jarruttamalla ilmaantuva tutina kielii kieroista jarrulevyistä edessä. Kulutusosia, joten eivät auton valmistajan takuun alaisia.

                 Osineen ja töineen parin sadan juttu.

                 Comment


                 • Alkuperäinen kirjoittaja Klasu_ Näytä viesti
                  Ostimme A4(B8) Quattron ja aika pian talvirenkailla huomasimme, että jarruttaessa täristää voimakkaasti. Asiaan kiinnitti huomiota myös Audin pikahuolto, kunn kävin siellä muissa asioissa. Nyt kesärenkailla tärinä ei ole niin voimakas, mutta kyllä sitä on. Kun autossa on vielä takuu niin onko mainittu vika vai ominaisuus, että pitääkö vain itse korjata? Ja kiinnostavaa on, että tärinä on voimakkaampaa kun jarruttaa kevyesti. Jokatapauksessa asia on jotenkin korjattava.
                  ota yhteyttä vaan myyjään ja sopikaa remppa. Uskosin että tulevat siinä kyllä vastaan, levyt ollu kierona varmasti jo myydessään..
                  Mulla oli termari rikki ja puhelin soitolla suoraan korjaamolle ja vaihto myyjän piikkiin, tämäkin kulutusosa...
                  Jos ostit yksityiseltä niin tämä ei päde niihin, silloin pääsee helpommalla ku hakee osat ja vaihtaa itse...

                  Comment


                  • Mulla b8 täristi jarruttaessa väljän edessä olevan taaemman alatukivarren puslan takia. Mutta se ei täristänyt hiljasemmissa vauhdeissa.

                   Comment


                   • Jarrut siis täristä jarruttaessa, vaihdoin hetki sitten levyt ja palat kun sama asia vaivasi. Hetken oli ihan hyvä, mutta taas alkanut sama tärinä.

                    Onko haettava vikaa muualta kuin levyistä?

                    Comment


                     Satuloissa liukutapit tai männät jumittaa hivenen.
                     Joissain tapauksissa väljä pyöränlaakeri tai sopivasti väljistynyt alatukivarsi aiheuttaa tärinää jarrutuksissa (ja ajossa).
                     Viimeksi muokannut Killeri; 7.11.2019, 17:39. Perustelu: Aiheet yhdistetty. Kiitos vinkistä1

                     Comment


                      Joillakin on ollut herkkä siitä mitkä levyt ja palat on laitettu. Itellä ollut aina ATE:n tai Boschin levyt ja palat ja ei ole ollut koskaan tärinäongelmaa.

                      Comment


                       Teräsjarrulevyjen, joissa on korkeampi hiilipitoisuus (3.6 - 3.9%), on todettu kestävän paremmin lämpömuokkaantumista eli kieroutumista ja halkeilua vastaan. Halpis tarvikelevyjen materiaali lienee yleensä matalan hiilipitoisuuden terästä.
                       Mulla on nykyisin tämän ketjun aloitusviestissä mainittu b7 ja tärisevien jarrujen kanssa se tuli mulle, nyt se onkin ollut jonkin aikaa ajosta pois mutta keväällä huollan etusatulat ja levyiksi tulee Brembon rei'itetyt 'high carbon' levyt. Samalla vaihtuu aikapaljon muutakin, mutta uskoisin noilla eväillä jarrutustutinoiden häviävän.
                       Viimeksi muokannut vV8m5; 7.11.2019, 22:02.

                       Comment


                       • Zimmermann levyt vaihdoin ja tosiaan hetken oli ok, mutta...

                        Comment


                         Ville-Veikon vehkeeseen tosiaan ATE:t laitoin kahteen otteeseen+monet muut merkit ennen sitä. Kaikki alkoi täristää. Toivottavasti selviää mikä niitä vetää kieroon. Itsekkin kaikki etuakselilta vaihdoin, olka-akselia ja satulankannakkeita lukuunottamatta.

                         Comment


                          Rautaa jossa on vajaa 4% hiiltä kutsutaan valuraudaksi, terästä se ei enää ole missään tapauksessa.

                          Comment


                           Totta, 'high carbon cast iron' on tuo levyjen materiaali.

                           Comment


                            Tässä taloudessa sekä paistinpannut, että jarrulevyt ovat hiiliterästä.

                            Comment


                             Miten hiiliteräksestä valmistetaan jarrulevyt? Miten tärkeä ominaisuus jarrulevylle on karkenevuus?

                             Comment

                             Working...
                             X