Kuulutus

Collapse
No announcement yet.

Torppa

Collapse
X
 
  • Suodata
  • Aika
  • Näytä
Clear All
new posts

  • Torppa

    Pistin pari kuvaa taloprojektin vaiheista tänne

    Käytännön työt aloitettiin viime talvena kevyellä metsuroinnilla. Jo siinä vaiheessa karkasi mopo sen verran käsistä että rakennustarkastaja teki minusta rikosilmoituksen. Olin hänen mielestään kaatanut 20 puuta liikaa. Kaupungin puutarhurin tutustuttua asiaan totesi niistä peräti 8 olleen terveitä...
    Kuulusteluissakin olin jo toukokuussa. Vielä ei syyttäjästä ole kuitenkaan kuulunut mitään. Mielenkiinnolla odotan.

    Huhti-toukokuussa vanhan talon alapuolelta rinteestä louhittiin 75 m3 kalliota tulevaa kellaria varten. Sen jälkeen sitten näpersin rauhaksiin anturoiden muotteja ja otin aikataulusta löysät pois heti alkuunsa.

    Kesä-heinäkuussa pidin 5 viikkoa lomaa jona aikana sain kellarin seinät pystyyn ja ontelolaatat päälle. Työpäivien pituus vaihteli 12 - 39 h. Erinäisiä hommia sai tehdä pariin kertaan. Esim. kellarin takan pohjavalun muotti repesi kun enää 2 cm puuttui yläreunasta. Niinpä sitten rouvan kanssa kaksin perjantai-illan ratoksi lusikoimme kurat takaisin korjattuun muottiin. Kyllä sen 1,5 kuutiota lapioituaan tiesi jotain tehneensä.
    Pari muutakin epätoivon hetkeä tuli koettua....

    Elokuun alussa tuli sitten seinäelementit asentajineen. 5 päivää kahdelta timpurilta ja seinät oli pystyssä, välipohjan niskat paikoillaan ja kattotuolit, aluskate ja ruodelaudat asennettu.

    Sen jälkeen olen hissuksiin tehnyt ulkolaudoituksia kaikkea muuta pientä mm. muurannut piipun harkoista.

    Katon pellit asentuivat ammattilaisilta päivässä.

    Seuraavaksi tarttis tehdä yläpohjaan kotelot puhallusvillalle...

  • #2
    Aika hyvä yhteennaittaminen vanhan ja uuden välillä. Oppikirjaesimerkki.

    Pitäisi vaihtaa omaan torppaan myös konesaumattu katto, mutta ei ole raaskinut vielä hakea pankista isompaa kiveä kaulaan. Siis sellaista joka on 1,5m halkaisijaltaan, puoli metriä paksu ja siinä on nyrkin mentävä reikä keskellä. Myllynkivi siis.

    Comment


    • #3
      Tuo uuden ja vanhan sauma siistiytyy vielä lisää kun remppaan vanhan puolen. Yläpohjasta kun puuttuu vähän eristeitä ja tuulestusrako tyystin, niin vanhan katto nostetaan samalle tasolle (toisen lappeen osalta) kuin uusi.

      Ei tuo pellitys mielestäni niin pahan hintainen ollut 17?/m2 + alv asennettuna.
      Siihen tietysti vielä piippujen pellitykset päälle.

      Comment


      • #4
        Asennetuksi ei paha hinta. Tein kartoitusta oman mökin kattoa varten - siinä on neliöitä n. 154. Pellit olisivat maksaneet kaikkine ränneineen, tikapuineen ja kävelysiltoineen n. 4500?. Pelti oli jotain aika paksua ruotsalaista ihmepinnoitettua roipetta. Pitäisi vielä selvittää saisiko tuolla hinnalla jo rosteripeltiä katolle. Ei tarttisi edes maalata sitä.

        Lisäksi vielä vanhan katon purku - alta päin luetellen pärekatto vm1949, huopakatto 50-luvun lopulta ja aaltopeltikatto siinä molempien päällä jostain 70-luvun puolivälistä. Kaksi kattotuolia poikki hankalasta kohtaa ja pari kohtaa tarkkailun alla josta johtuu ajoittaan vettä sisään. Ittellä loppuu rahkeet (aika/taito/perhesuhteet) kesken, eli pitäisi käytännössä palkata tuohon projektiin osaava timpuri kaveriksi ja varata yksi kuukausi aikaa. Viimeiseksi sitten peltimiehet katolle.

        Tietty yläpohjan vanhat eristeet on hyvä imaista pois, sellaista rotan kokoista puusilppua ja puolikkaan suon turpeet yläpohjassa, osin 80cm paksua kerrosta ja osin 5cm pelkkää puusilppua. Ajattelin korvata sekalaisen seurakunnan puolella metrillä ekovillalla. Kyllä tuolta vintiltä kaikkea mielenkiintoista löytyi kun vuosi sitten siellä köhisin hengityssuojaimen kanssa. Pari kottikärryllistä tiiliä jostain savuhormiprojektista, kuukauden polttopuut, hiirenpaskaa, mielettömästi vanhoja apulantasäkkejä, ym. sellaista rojua jonka lahjoitin keljulle naapurille kaasumaisessa muodossa vähällä ilmalla keskuslämmityskattilassa polttamalla tuulen suunna ollessa sopiva. Huoh.

        Yritä sitten nysvätä jotain autoprojektia tässä samalla.

        Comment


        • #5
          Hyvältä näyttää, ei ihme että Tepolla on kesällä kiirettä riittänyt.

          Konesaumapeltikatto on kyllä hyvin hoidettuna miltei ikuinen, mutta lumia ei kannata mennä pudottelemaan edes alumiinilapiolla. Meillä on katolla sellaisesta toiminnasta muistona ruosteisia viiruja. Ensikesänä olisi kylläkin tarkoitus tehda bilateraalista kauppaa tutun maalarin kanssa ja vaihtaa soraa kattomaaliin ja ruiskun vuokraan. Ehkä se katto sitten kestää vielä vähintään 20 vuotta.

          Ensikesän urakkana olisi myös tehdä yksi puuvarasto lisää. Sitten kun sen saa täytettyä puulla, niin pitäisi olla 15 vuoden polttopuut katon alla... :P

          Comment


          • #6
            Kirvesmiesten apulaisena ollessani kuulin konesaumapeltien asentajien kysyvän timpureilta: "kai on aluskate"? = Ei herätä luottamusta. Kuulemma nykyisin suosittelevat konesaumakattoon myös aluskatteen asentamista.
            Ymmärrän täysin rakentajien "vaikeudet" ja ilot. On kuulemma avioerojakin rakentamisen aikana tapahtunut.
            Jaksamista remontti/rakentaja immeisille. Muistahan Teppo jättää tuuletusraot puhallusvillan "koteloille" Tai päätyihin riittävän isot tuuletusreijät/ritilät

            Comment


            • #7
              Kyllähän se katto sinänsä veden pitää, mutta kun sinne tehdään läpivientejä, ja suomalainen rakennusala on tunnettu laadustaan, niin se aluskate on todellakin tarpeen.

              Onkos se meri joka tuolla pilkottaa taustalla yhdessä kuvassa?

              Comment


              • #8
                Saunamökkiin tuli konesaumakatto ja alle laitettiin aluskate. Syynä oli kylläkin se, että heti aluskatteen alla ovat lämmöneristeet, eli mökin sisätilavuus on maksimoitu. Peltikatteen alla on 50 mm tuuletusväli ja aluskate on harjalta auki kosteudenpoiston takia.

                Aluskatettahan ei tarvinne laittaa peltikaton alle jos ullakko on kylmä ja luonnollinen ilmanvaihto toimii.

                Jos konesaumakatto tehdään kunnolla, niin jokainen pellin liitossauma on vähintään 2 kertainen. Hyvin tehtynä semmoinen liitos pitää varmasti veden oikealla puolella. Tietty peltikatosta tippuu jonkinverran kondenssivettä, joten senkin joutuu ottamaan rakentaessa huomioon.

                Comment


                • #9
                  Hyvännäköinen talo tulossa. Itsekin tein taloni alakerran tuosta Lammin betoniharkosta, on hyvä kestävä ratkaisu, kestää jysäyttää kuution hiekkajassikalla seinään, kokeiltiin nimittäin...

                  Comment


                  • #10
                    Kyllä se on vain makeaa vettä joka siellä siintää. Järveksi kyseistä leväistä lätäkköä kutsuvat. Saa siitä sentään ilmaiset kastelu- ja autonpesuvedet.

                    Tuo aluskate pistetään nykyisellään kaikkien katteiden alle. Tässä tapauksessa oleellista tosiaan tuo kondenssiveden keräys.

                    Ja kyllä vain Jorma, sinne jätetään 10cm tuuletusraot koteloiden päälle ja ritilät päätyihin.

                    Väritys tulee olemaan sitten joskus sama kuin vanhassa osassa tällä hetkellä.

                    Purun yms. poistoon suosittelen Ramille riittävän isoa imuria. Verstasta purkaessani hain vuokraamosta 1m halkaisijalla olevan syklooni-imurin 200mm imuputkella. Sillä kyllä tavara vaihtoi osoitetta kiitettävään tahtiin. Välillä kun haukkasi jonkun paperisäkin putken tukkeeksi niin läksi myös jätkä imun suuntaan kiihtyvällä vauhdilla kun haitariletku lyheni....
                    Onnea ja kärsivällisyyttä Raminkin projektiin.

                    Comment


                    • #11
                      Kortteeri

                      Rojekteja näkyy riittävän itse kullakin.
                      Itselläni on nyt takana viikonlopulta ja eilisillalta n. 25 tuntia tapetointia. Keittiö ja olohuone tuli illalla valmiiksi... ja niska... vielä eteinen tänään, niin tapetointi riittää vähäksi aikaa. Vielä menee noihin tiloihin uusiksi lattia, johon tulee paradoxin laminaatti. Josko sais tälläviikolla senkin asennettua.
                      Sitten voisi siirtyä saunaan, paneelit ja lauteet uusiksi. Sitten harjoittelemaan kaakelointia=) Tapetointikin oli eka kerta, ja ihan päivänvalon kestävää jälkeä kun syntyi, niin eiköhän tuo kylppäri ja vessa mene sitten kans ihan "minä ite" mentaliteetilla...=)
                      Niin tämä talo tuli ostettua tuossa reipas kuukausi sitten ja muutin asumaan kuun vaihteessa.

                      Sais nämä sisätilat kuntoon, niin pääsis autotallin kimppuun=)

                      Comment


                      • #12
                        Purun yms. poistoon suosittelen Ramille riittävän isoa imuria
                        Sykloni-imuri olisikin poikaa, käytin jonkin aikaa verstaan puruimuria, mutta se tykkäsi kyttyrää noista rotan kokoisista turvepaakuista - yksi jäi roottorin siipiin jumiin, meinasi käyttövoima päästä karkuun puhaltimen moottorista.

                        Comment


                        • #13
                          Tällaista tarkoitin. Löysin paikallisesta vuokraamosta:



                          Lisätietoja täältä http://kotisivu.mtv3.fi/pihkis/

                          Comment


                          • #14
                            Kyllä puruimuri on poikaa. Haitariletkusta kun nykäsmatti-etunojalla ottaa löysät pois ylettyäkseen kauemmas niin äkkiä havaitsee että Linnanmäen laitteet on marjanpoimijoille. 85kg vetreän sitkeää miestä lähtee jopa 4-5m imurin suuntaan ballistisella radalla. Kahvoista en irroita prrrkl.

                            Comment


                            • #15
                              Taisin huomata sanan:Tapetointi! Vaimoni on odottanut useita vuosia makuuhuoneemme tapetointia. MInä maalaan kyllä mielelläni, mutta tapetointi-Rähmä! Onnistuuko se nykyisillä tapeteilla helpommin kuin vuosimallia 1969?
                              Jäi kammo aikoinaan:)

                              Comment


                              • #16
                                Tekemällä oppii kyllä tapetoimaan. Nykytapetit ovat helppoja käsitellä koska monissa malleissa on päällä ohut vinyylikalvo, joka tekee pinnasta kestävän. Eli asennuksessa on helppo siirrellä mattoa kun pinta on sitkeä eikä repeä helposti. Myös liimatahrat on helppo pyyhkiä pinnasta heti tuoreeltaan.

                                Yleisin virhe aloittelevalla tapetoijalla on käyttää liimaa liian säästeliäästi. Lisäksi monet kauhistuvat sitä että vielä 2 päivää asennuksen jälkeen tapetissa on kuplia. Ne kuplat siloittuvat kyllä yleensä viimeistään kolmantena päivänä kun liima kuivuu paksummankin tapetin alla.

                                Ps. tapetoitavan pinnan täytyy olla tasainen jotta lopputulos olisi paras mahdollinen. Yleensä vanhaa seinää tapetoidessa suurimman työn teettää pohjan valmistelu uutta tapettia varten. Sitä urakkaa minä yleensä kavahdan tapetoinnissa, enkä niinkään uuden tapetin asennusta.

                                Comment


                                • #17
                                  Minä skippasin tapetoinnin laittamalla kymppipaneelit seinään.

                                  Tuli paljon lämpösemmän olonen kun on kunnon lastulevyä seinässä :)

                                  Comment


                                  • #18
                                    Kyllä ei se tapetointi näköjänsä olekaan niin hankalaa kuin itse odotin. Keittiöön tuli ns. liimattavat tapetit (n.4.5 rll), joissa liima levitettiin telalla suoraan seinään n. kolmen vuodan alueelle. Sitten vain tapetti perään. Nopeata ja siistiä hommaa. Olohuone ja eteinen (n. 14rll) meni sitten tavallisen tapetin kanssa tuhratessa. Onnistuu sekin näköjään. Liisterikin kun on nykyään levitettäessä punaista, mutta muuttuu sitten pian kirkkaaksi. Väri siksi, että näkee että joka kohtaan on liisteriä tullut. Tärkeimmät pointit jotka itse oppi tuossa tapetoidessa oli:
                                    1. Tarpeeksi liimaa seinään.
                                    2. Tarpeeksi liisteriä tapettiin
                                    Liika ei haittaa niinkään kuin jos sitä on niukasti.
                                    Aikaa tapetoinnissa meni kuitenkin n. tunti / rulla. Tosin ammattilainen olisi sipassut paprut seinään varmasti nopeammin. Itsellä tärkeintä oli kuitenkin laatu, ei asennuksen nopeus. Päivänvalon kestävää jälkeä sitten tulikin, vaikka itse sanonkin=)

                                    Comment


                                    • #19
                                      Pakko oli opetella (ainakin katsomaan vierestä) tapetoimaan. Suurin osa niistä opeista mitä tapettimyymälän ihmiseltä sai, jouti heittää romukoppaan. Niitä pystyy soveltamaan vaan kun tapetoi hienotasoitetulle betoniseinälle, tai kipsilevyn päälle.

                                      Minulla kun kas kummaa sattuu seinissä olemaan "insuliittilevyt" mallia 2001, 02, 03 ... 24. Puskusaumat syytä unohtaa, tapetti vetää runsaasta liisterin (Henkel kestää, kallista mutta HYVÄÄ) käytöstä huolimatta puskusauman auki. Limitystä täytyy olla vähintään 1 mm, mielellään vähintään enemmän jos kuvio sen mahdollistaa. No tämä ei onnistukaan nykytapeteilla (£#¤!), vaan pitäisi käyttää vanhanmallisia tapetteja joissa limivara on huomioitu. Eli unohda K-Rauta ja muuta vastaavat stereotyyppiset kuluttajanvedätyskeskukset.

                                      Siis suoraan tapettitehtaalle, Transportterillinen kattoon asti sekundatapettia, joista päivän huuli keskellä suuta valkkaamisen löytyi a) sopivaa mallia, b) sellaista joissa tapettikone oli tehnyt virheellisen kuvion, jotta limittäminen ylipäätänsä olisi mahdollista. No kaiken tämän etu oli sitten että kesämökkiin (projekti 2033) sai vessanseinää varten ilmaiset tapetit, ja taloa tuli lämmitettyä tapettirullaklapeilla pidemmän aikaa...

                                      Oho... pitää lähteä vetämään duplo (Tunturi) käyntiin ja töihin.

                                      Comment


                                      • #20
                                        Sinulla ilmeisesti oli hyvät syyt miksi insuliittia olet seiniin läiskinyt?

                                        Comment


                                        • #21
                                          Seinän rakenne on ulkoa päin seuraava:
                                          • pystylaudoitus
                                            vinolaudoitus
                                            tervapaperi
                                            50x100 runko ja purueriste (paikoin valunut)
                                            rakennuspahvi
                                            vaakalaudoitus
                                            pahvi jonka päällä tapetti

                                          Kipsilevy oli kyllä yksi vaihtoehto, mutta olisi vaatinut seinäpintojen oikaisun sisäpuolelta. Sen huomasi kun rakensi vessaa keskimmäiseen kerrokseen, levy halki heti kun pientä heittoa noissa pula-ajan materiaaleissa. Insuliitti, toisinsanoen 13mm huokoinen kuitulevy, taas antaa hyvin paljon anteeksi heittoa. Ei sitä paljon ole, mutta kipsilevy olisi kuitenkin vaatinut seinien oikaisua.

                                          Hintaeroa ei juuri ollut, ja kun ideana on muutenkin lähinnä entisöidä taloa järki kädessä välttäen kaiken edes mahdollisesti turhan tekemistä siellä missä se ei aiheuta rakenteellisia riskejä. Kuitulevy on kuitenkin ko. aikakauden materiaali. Kun siihen nykäisee hyvän ja paksun tapetin päälle, tuntuu seinä sellaiselta että kipsilevy ei ole edes vaihtoehto. Ja kyllä siihen vaikutti jonkin verran se että seinän k-arvoa sai vähän parempaan suuntaan.

                                          Nykyrakentamisen ammattimiehet kyllä pyörittelivät päätään, mutta eipä tätä mökkiä sillä tavalla ole tarkoitus pykätäkään pystyyn. Urakkamaalarin kiroushan tuo on, varsinkin jos levystä yrittää selvitä samalla tavalla kuin kipsilevyn kanssa. Nyt vasta viidennen huoneen kohdalla on alkanut päästä jyvälle miten saa hyvää pintaa aikaiseksi. Suorakulmalla ei tässä talossa tee mitään.

                                          Kyllä syitä löytyy varmaan enempikin, mutta nämä nyt ensiksi tuli mieleen.

                                          Comment


                                          • #22
                                            Kortteeri

                                            Täällä projekti etenee tänään aloitetun lattian asennuksen muodossa. Puolikas olohuonetta nyt uuden laminaatin peitossa. Clever Click taimitäseon asennus on kyllä aika vaivatonta, ja yksinkin onnistuu todella helposti. Ja yleisilme huoneessa muuttuu silmänkäänteessä...

                                            Comment


                                            • #23
                                              Minä päädyin ihan kapitaalisyistä 28x95 HLL tavaraan suoraan Starkin varastosta. Neliöhinta jäi maalattuna edullisimmaksi. Meinasin myös laminaattia aluksi, mutta se olisi tarvinnut kuitenkin kantavan levyrakenteen alle.

                                              Hioin lattian juuri äsken - mikäs siinä istuskellessa, kuuma vesi kiertää pattereissa (romikselta löytyi muutama kymmenen Kesto-radiaattoria ilmaiseksi), eikä vedä edes ikkunan edessä. Kaksi ja puoli tuntia meni ja kolme hiomapaperia (40) noin kahdellekymmenelle neliölle. Kädet on aika ... ööö ... rennon oloiset.

                                              Comment


                                              • #24
                                                Käsien tienoilla orastavaa pehmeyttä siis havaittavissa :)

                                                Comment


                                                • #25
                                                  Joo, ja nyt on pääkin pehmeä. Vetäisin lattiaan pohjusteeksi tärpättiä jossa oli puolet maalia seassa. Kuiva ja hiottu lattia imi sitä kuin sieni.

                                                  Sitten on vielä sähköjen veto ja listoittaminen. Kaupasta saa muuten vielä sitä "lyijyvaippa"johtoa ja piikkikiinnikkeitä. Pinta-asennukset näyttävät autenttisilta 50-lukulaisilta.

                                                  Listat joutuu melkeinpä tekemään itse, tai koluamaan lähiseudun höyläkoneiden kursovarastot läpi. Ei oikein pinnoitettu mdf-lista iske... juu tärpätti (Polaric) käy päähän. Pitäisi melkein ruveta kirjoittamaan kirjaa talon vaiheista aina siitä lähtien kun niiden hemmetin kännikalojen kanssa tuli otettua matsia...

                                                  Comment


                                                  • #26
                                                    Eihän sitä remonttia voi tehdä selvinpäin:))

                                                    Comment


                                                    • #27
                                                      ja päähän menee

                                                      kun olet arvoisa Rami saanut tarpeeksesi tärpättihumalasta kokeile kellarissa parin tunnin liimaussessiota bostikilla, jos ei saa uusia värielokuvia ilman telkkaria niin pitää siirtyä vaiheeseen b, 2-komponenttinen betonilattiamaali joka imeytyy jo ihon läpi vaikka käyttää hengitysfiltteriä, tulee kauhuelokuvia

                                                      Comment


                                                      • #28
                                                        Joo, kyllä nuo monimutkaisemmat myrkyt pitää jättää kesätauolle ja vetää vasta siinä vaiheessa kun mökin saa pitää tuuletettuna. Töpöttelin joskus vuosikymmen takaperin voimalaitoksen lämmönvaihtimen sisäpintoja Inertalla ilman erikoisempia suojauksia - kun ei työnjohto sellaisia tarjonnutkaan. Melkoista myrkkyä, varsinkin sen jälkeen kun sai kaivettua käyttöturvatiedoitteen jostain kansion välistä.

                                                        Onneksi ei tullut eilen kirjoiteltua enempiä - vielä mitä sammakoita siitä suusta sattuisi pomppimaan.

                                                        Pahin tökötti mihin törmäsin oli ARC-10, jonkinlainen epoksimössö, jolla korjattiin laakeripintoja ja muita hankalia paikkoja. Pitkällä kepillä kun avasi kittipurkin kannen, nousi sieltä valkoinen usva kuin b-luokan horror-filmissä, lähti ryömimään kohti kannen avaajaa. Muuten aine oli hyvää, sai paikattua E Kadetin niin että meni katsastuksesta (auton arvo varmaan satakertaistui) ja pommin sai myytyä. Oli purkin kyljessä kyllä kissan kokoisilla kirjaimilla varoituksiakin.

                                                        Comment


                                                        • #29
                                                          Moista - ilmeisen kallista - ainetta tuhlasit Lepoon....

                                                          Comment


                                                          • #30
                                                            Kaduttaa vieläkin. Olisi voinut kokeilla kestääkö se 3B:n lohkossa kiinni... :-))

                                                            http://www.avanttecno.com/suomi/suomi.html

                                                            Comment

                                                            Working...
                                                            X