Kuulutus

Collapse
No announcement yet.

Omakotitalon lukitus?

Collapse
X
 
 • Suodata
 • Aika
 • Näytä
Clear All
new posts

  Omakotitalon lukitus?

  Hyvä tohtori,

  Olemme muuttamassa uuteen vanhaan asuntoon, jossa lukkoina alkuperäiset 80-luvun Abloy 4190 lukot classic -avaimilla.
  Vaimo väittää ettei lukkojen murtosuojaus ole riittävä, ja haluaa siksi uusia lukkorungot. Itse olisin tyytynyt sarjoittamaan vanhat lukot uudelleen. - Onko vaimoni siis kerrankin oikeassa? (Vai siirtääkö parempi oven lukitus sisäänmenokohdan oven viereiseen olohuoneen ikkunaan?)

  #2
  Eiköhän ne vaimot ole aina oikiassa :D
  Tai näin kannattaa ainakin myöntää.

  Comment


   #3
   Sarjoita uudet lukot ja samalla teetä laatikollinen riippulukkoja samalle avaimelle.
   Ennemmin laittaa lukkorunkorahat varashälyttimeen.

   Comment


    #4
    Mihin minä riippulukkoja tarvitsen? - Sormenjälkilukkoa kyllä ajattelin yhteen oveen siltä varalta, että avaimet unohtuu.

    Comment


     #5
     Ihan jos tarvii lukita muuta.
     Mulla taitaa olla vene/kärry/venepaikka/mökki/moottorikelkka nipussa 8 eri avainta.

     Comment


      #6
      Himpan verran sormenjälkilukkoa halvempi olisi tälläinen systeemi.
      http://www.clasohlson.com/fi/Avainka...4lukko/40-7714
      Omaan makuun on riittävän varma jos tuollaisen asentaa jonnekin ulkovarastoon hieman piiloon.

      Comment


      • #7
       Jos lukkorunkona on 80-luvun Classicit, niin todennäköisesti ovetkin ovat siltä ajalta ilman mitään järeämpiä murtosuojauksia? Ei se uusin ja hienoin lukkorunkokaan paljoa hidasta saati ammattilaista estä, jos ovi on sitä mallia, että sorkkaraudalla sen vääntää auki. Itse lähtisin tuossa tilanteessa sarjoittamaan lukot uusiksi ja miettisin muut turvallisuusasiat kuntoon ja vaihtaisin lukkorungot siinä vaiheessa, kun ovet vaihdetaan.

       Comment


        #8
        Meinaatko, Lipponen, että Vänttinen asuu talossa jossa ei ole ikkunoita, jotka saa kivellä hajalle? Tuosta vehkeestä avaimen uloskaivaminen on oleellisesti hankalampaa kuin hajottaa talosta ikkuna.

        Comment


         #9
         Lähinnä vara-avaimen säilytykseen siis tarkoitin tuota "kassakaappia". Tulee luultavammin halvemmaksi kuin tuo mainittu sormenjälkitunnistin.

         Comment


          #10
          Vara-avaimen tilalle tuo sormenjälkilukko olisi kiva. - Avaimen voi hukata, mutta nakkisormet pysyvät todennäköisesti mukana kosteammallakin "säällä" jolloin pinkoodin muistaminen ei ehkä onnistu. ;)

          Lukothan eivät ole kuin rehellisiä varten. Sen verran lukituksesta tulisi kuitenkin olla vastusta sisäänpyrkijöille, että murtojälkiä syntyisi rikosilmoitukseen ja vakuutusyhtiölle dokumentoitavaksi. - Riittääkö siis classic tuohon, vai viliseekö yön selässä leegio vempele-miehiä, jotka jälkiä jättämättä vievät kodin arvotavarat ja vaimon siveellisyyden?
          Viimeksi muokannut kvande; 31.10.2013, 18:02.

          Comment


          • #11
           Lukkorunko on se oveen upotettu ja avainpesä se minne avain laitetaan. Soita mulle numeroon 0505649964 niin laitetaan lukot kuntoon. Olen vanha lukkoseppä niin luulen että keksimme turvallisen ja edullisen ratkaisun lukitukseen.

           Comment


           • #12
            Minä tekisin kans niin kuin pari muutakin on ehdottanut, elikkä sarjottaisin vain uudestaan ja vasta ovien uusimisen yhteydessä laittasin uudet lukot. Silloin samalla hommaisin sen riippulukkonipun, koska todennäköisesti uudet lukot tulevat olemaan kauemmin. :)

            Comment


            • #13
             Se on tosiaan omakotitalossa yleensä ihan sama mitkä lukot sitä ovat ovissa, varsinkin jos on ikkunat niin että maantasolta voi astua vain sisään. Kunhan nyt jotkut ovat ettei ihan suoraan pääse käveleen sisälle, johon vanha abloy classic soveltuu hyvin.

             Sitten tietty jos ikkunat on kalteroitu ja seinätkin riittävän vahvaa, voi olla perusteltua laittaa uutta lukkomallia.

             Comment


             • #14
              Minä en kanssa ole ikinä ymmärtänyt "lukkouskovaisia" -"lukot ovat rehellisiä varten" sanonta kuvaa hommmaa mielestäni parhaiten ja tähän ei sitten kovin kummmoista lukkoa tarvita, tuohon tietysti voisi vielä lisätä että myös vakuutusyhtiöitä varten.
              Tämä sitten koskee semmoisia kohteita missä on tosiaan ikkunat mitkä saa rikottua -jostain kumman syystä samat ihmiset jota lukoista vouhottavat eivät vaan sitten ikkunoistaan ole ollenkaan huolissaan.
              -No joskus on vielä niinkin että mitä paremmin lukituksia ja kaltereita laittaa niin loppujen lopuksi enemmän haittaa -tiedän tapauksia jossa seinästä tai ovesta on menty moottorisahalla läpi kun liiaksi hankaloitettu siistimpää sisäänmenotapaa.

              Comment


              • #15
               Itsekkin olisin sillälinjalla, että järkevästi murtovarmaa ei normaalista omakotitalosta tahdo kohtuuvaivalla saada. Toki senverran haittaa pitää olla, että vakuutusyhtiön vaatimukset täyttyvät. Sitten jos omistaa kallista tavaraa, jonka ammattilaiset tosissaan haluavat, niin he myös ne vievät.

               Eihän muuten peekillä sattuis olemaan jossain jemmassa edullista Abloy classic sarjoitettavaa lukkolaitetta metallioveen ? Siis sellaista suorakaiteen mallista joita näyttää olevan paljon käytössä. Uutena on hieman suolaisen hintainen.
               Viimeksi muokannut Hervast; 31.10.2013, 20:30.

               Comment


               • #16
                Tuo 4190 lukkorunko on parhaita lukkorunkoja joita abloy on valmistanut, hakkaa mennen tullen takkuilevan lc100. Telki on takalukittuva, vakuutusyhtiöiden vaatima 21mm telki. Lukituksen tai oikeammin aukaisun muuttamiseen sarjoitetaan ko tilanteessa avainpesä, hintaluokka lienee tänä päivänä 60€/avainpesä. Lisäksi hintaa tulee avaimista; tyyppi ja lukumäärä. Itse pidän ihan järkevänä classicille eli sille perinteiselle avaimelle sarjoitettuja lukkoja okt lukituksen uusimiseen. Turvallinen siihen saakka kun lainaat avainta jollekin, avainhan on kopioitavissa jokaisella pikasuutarilla, niin ovat myös exec avaimet joiden patentti päättyi jokin aika sitten. Jos jollain heräsi mielenkiinto lukituksen uusimiseen niin voi ottaa yhteyttä vaikkapa yv:llä niin hommaan taloon kuin taloon uuden lukituksen niitä riippulukkoja unohtamatta.

                Myös koodilukko ja sen kaverina moottorilukkorunko on ihan oiva yhdistelmä nykyajan omakotitalossa. Vaikkapa 2 releinen koodilukko jossa toinen koodi ohjaa lukkoa ja toinen koodi lasten käyttöön kellon kautta niin heidän koodi on pois käytöstä vaikkapa yöaikaan. Tai sitten toinen koodi hälytyksen ohjaukseen. Releen rinnalle voipi vaikka kytkeä kaukosäätimen tai pikemminkin sen vastaanottimen ja näin saat ulko-oven kaukkarillakin auki. Näitä kaukosäätimiä löytyy myös 4-nappisina joten voit samalla kaukolla ohjata lukitusta, autotallin nosto-ovea, ulkovalaistusta tai mitä vain...

                Mutta jutun alkujuurille palatakseni niin AINA kun ostat kiinteistön/ okt ym niin lukot kannattaa sarjoittaa uusiksi. Jos kuitenkin isännöitsijällä on esim rivitalo/ osake ym talossa tilanne ajantasalla niin isännöitsijältä ja ainakin abloylta saa kyllä tietää montako avainta huoneistoon on olemassa ja vertaa saamiinsa avaimien lukumäärään. Itse kyllä ottaisin sarjoituksen vaikka kaikki avaimet löytyisivät.

                Jos Hannu meinaat avainpesää ja vääntönuppi niin pitäisi löytyä. Eli cy066 tai vanhempi numero 5719 jos oikein muistan. Lukkorungon numeron voisit varmistaa vielä niin tuleepi oikea avainpesä. Jos siinä ovessa ei ole mitään niin silloinhan tarvitset lukkorungonkin, silloin pitää tietää myös oven kätisyys.
                Viimeksi muokannut okkim; 31.10.2013, 21:02. Perustelu: Viestit yhdistetty.

                Comment


                • #17
                 Kaverini on vanginvartijana ja kertoi että parasta hupia vangeille on surffata netissä etuovi.com, tori.fi, netti. plaa yms ja kertoa siviilissä oleville vapaalla oleville kavereille että siellä on tavaraa haettavissa. Jos kaikki Suomalaiset tän tietäis niin loppuis aika nopeesti nettimyyntipalstat. Mut tää vinkki on vaan teille!

                 Comment


                  #18
                  Alkuperäinen kirjoittaja maspe Näytä viesti
                  Jos lukkorunkona on 80-luvun Classicit, niin todennäköisesti ovetkin ovat siltä ajalta ilman mitään järeämpiä murtosuojauksia? Ei se uusin ja hienoin lukkorunkokaan paljoa hidasta saati ammattilaista estä, jos ovi on sitä mallia, että sorkkaraudalla sen vääntää auki. Itse lähtisin tuossa tilanteessa sarjoittamaan lukot uusiksi ja miettisin muut turvallisuusasiat kuntoon ja vaihtaisin lukkorungot siinä vaiheessa, kun ovet vaihdetaan.
                  Melko harvassa ollee ok-talojen ulko-ovet mistä ei järeällä sorkkaraudalla mennä sisään, oli ovi uusi tai vanha. Mikäli ovi vielä jotenkin kestää murjomisen niin karmi harvemmin, ellei ole teräksisiä.

                  Himpan verran sormenjälkilukkoa halvempi olisi tälläinen systeemi.
                  http://www.clasohlson.com/fi/Avainka...4lukko/40-7714
                  Omaan makuun on riittävän varma jos tuollaisen asentaa jonnekin ulkovarastoon hieman piiloon.
                  En usko että tuon avaaminen kestää montaa sekuntia "ammattimieheltä", pelkän avaimen piilottaminen saattaa olla parempi vaihtoehto.. :)
                  Viimeksi muokannut hoff4; 1.11.2013, 03:46.

                  Comment


                  • #19
                   Kodin murtosuojaukseen on vakuutusyhtiöt toimesta olemassa melko hyvät ohjeistukset.

                   Perusperiaatteena aina on, että sisään ei saa päästä ilamn murtojlkiä. Lukkojen uudelleensarjoittaminen on aina hyvä idea, jos ei ole tietoa kaikaista alkuperäisistä avaimista. Koko lukon uusiminenkaan ei ole iso rasti. Kuitenkaan kodin murtosuojauksessa yhden osan "ylimitoittaminen" ei auta juurikaan. Varas tulee menemään sisään siitä mistä helpoin on.

                   Jos haluaa myöhemmin lisäillä sähköisiä avausmenetelmiä, tarvitsee lukot vaihtaa sähkömekaanisiin malleihin. Tämän jälkeen niihin on helppo kytkeä erilaisia koodilukkoja, sormenjälkilukijoita, bluetoothtoimisia, RFID, NFC, puheentunnistus... Sähköisissä lukoissa jokaisella on omat hyvät ja huonot puolensa, joten kannattaa ennen kaupoille menoa miettiä mitä itse laitteistolta toivoo. Haluaako esim. avaimettomuuden (esim. biometriset tunnisteet), automaattisen avauksen (esim. bluetooth, kaukosäädin), haluttava turvallisuustaso...

                   Sormenjälki on tosiaan kätevä, koska se on aina mukana. Kanattaa kuitenkin tiedostaa, että kylmän tai märän käden sormenjäljet eroavat jonkin verran norrmaalista sormanjäljestä, jolloin tunnistus saattaa epäonnistua. Itse en esimerkiksi saa avattua vanhempieni luona olevaa ulko-oven sormenjälkilukkoa kuin kesäisin. Juuri tämän ongelman vuoksi monet sormenjälkilukot sisältävät myös numeronäppäimistön, jolla sormejälki voidaan ohittaa.

                   Comment


                   • #20
                    Peeki: nosto-oven lukkolaitteen malli lienee 4113 ? Tuo ensimmäinen numero oli huonosti stanssattu ja tuo lukkokin lienee 70 luvun loppupuolelta. Siinä on kuitenkin avausvipu erikseen lukkolaitteen reiän alapuolella. Lukkopesä ei ole tuossa ovessa välttämätön, joten sellainen toimiva masinistihenkinen budjettiratkaisu on hakusessa.

                    EDIT: Juu avauslipare on pisaranmallinen.
                    Viimeksi muokannut Hervast; 2.11.2013, 22:05.

                    Comment


                     #21
                     Kiitoksia tähän astisista kommenteista! - Vaimokin alkaa jo uskoa, että classicin sarjoitus riittää ainakin alkuun ennen hälytysjärjestelmän virittelyä.

                     Sen verran alkoi nuo lukot ja niiden mekaniikka kiinnostamaan, että ajattelin kokeilla seuraavaa kikkaa: Sekoitan olemassaolevan lukon haittojen järjestyksen ja teetän uuden järjestyksen mukaiset avaimet. - Tällöin sarjoitukselle tulisi kustannuksia vain avainten hinta, olettaen että osaan tehdä työn itse?

                     Lopuksi ajattelin vielä yhteen oveen Deltabit Gatekeeperin sormenjälkilukijaa ja sähkölukkoa. - Onko kellään kokemuksia moisesta, puolesta tai vastaan?

                     Comment


                     • #22
                      Hannu: se vääntönuppi on ilmeisesti sellainen pisaramallinen?

                      Sormenjälkilukija oli meillä vanhassa työpaikassa testiasennuksena yhdessä kohteessa, asunnon omistajalla, naispuolisella henkilöllä ei oikein toiminut ja lukija meni talven aikana 3 kertaa tilttiin eikä avannut lukkos. Resetointi auttoi mutta luotto lukijaan ei ollut kovinkaan suuri.

                      Tuo pakan sekoittaminen eli haittoja eri järjestykseen; säästöideana mainio mutta abloy valtuutettu liike ei saisi valmistaa avaimia lukemalla aukaisua avainpesästä ja tekemällä avaimen avainpesän mukaan; turvallisuusriski. Ja lisäksi kun sarjatäyte vaihdetaan niin sinne tulee uudet haitat ja välilevyt kuluneiden tilalle. Et uskokaan kuinka moni toi avainpesän purettuna pakastepussissa kun oli itse yrittänyt korjata/ sarjoittaa uusiksi omaa lukkopesää. Kyllä mä ne edullisesti voin sarjoittaa sinulle tai pikemminkin saat uudet avainpesät ja laitat ne vanhat minulle postissa niin ei tarvitse pitää avoimia ovia montaa vuorokautta. Jatketaan tästä yv:llä, spostilla tai puhelimitse jos on tarvetta.

                      Comment


                       #23
                       Itse olen jo muutaman vuoden halunnut hommata Samsungin Ezonin perheestä rfid lukon:
                       http://www.samsungdigitallife.com/MortiseType.php

                       Laiskuus ja lukon hinta vaan on vielä pysäyttänyt. Pitäisi varmistaa että sopii perus skandi-oveen.
                       Ebaysta noita saa ihan hyvään hintaan, mutta silti puistattaa. Numero mahdollisuus tai mystisen mallinen rfid tagi on molemmat aika näppäriä "unohtui avaimet kotiin" -vaimolle.

                       Comment


                        #24
                        Mä en oo noista lukoista ihan hirveesti ressannut. Ovet on uudet ja niissä on hyvä murtosuojaus. Lukkoina classicit. Mä ajattelen hommaa lähinnä niin, että se, mikä kelpaa vakuutusyhtiölle, riittää mulle. Meillä on koira talossa, ja uskon, että sen johdosta tuskin kukaan tunkeutuu sisälle, kun ollaan kotona. Jos joku nyt sitten ihan välttämättä haluaa tulla asuntoomme, missä ei ihmeemmin arvo-omaisuutta ole, niin jälkiä jättämättä ei kovin helposti pääse sisälle. Sitten kun jäljet jää, niin loppu on vakuutusyhtiön päänsärkyä. Se on ihan varma, että mikään lukko ei murtoa estä, jos joku on päättänyt kämpän keikata.

                        Comment


                        • #25
                         Abloy LC100

                         En viitsinyt aloittaa uutta:
                         Ostin LC100 lukkorungon, suunnitelmat muuttui ja kätisyys olikin väärä uuteen paikkaan. Tässä ei ole kätisyydenvaihtoa käyttäjän toimesta kuten vanhassa 4190 rungossa on.
                         Siispä lukko auki ja salpa toisinpäin, hienosti meni, mutta kiireessä en katsonut kaikkien osien sijaintia tarpeeksi tarkasti ja niinhän siinä kävi että kasaamatta jäi.
                         Ja sitten: onko jollain ko. runko irrallaan jonka voisi avata ja kuvata tai kuva sisuskaluista valmiina, josta näkisi osien oikean järjestyksen. En viitsi lukkoliikkeeseen mennä koska tuon kasaaminen maksaa uuden rungon hinnan.
                         Jääkö ainoaksi vaihtoehdoksi ostaa toinen ja katsoa mallia?

                         Comment


                         • #26
                          Googlesta löytyy kuvahaulla kuva sisuskaluista, vai eikö niistä selviä jokin tietty nippeli tarpeeksi hyvin?

                          Comment


                          • #27
                           Juurikin näin, epäselviä kuvia.

                           Comment


                            #28
                            Mitä tossa on nyt tullut katseltua ja käytettyä kaverin Yale doorman lukkoa, niin enpä taida perinteistä enää ostaa. Ei tarvii lukoseppäpalveluita avaimien tekoon, laina-avaimen voi kuolettaa koska tykkää ja lukkoon voi ohjelmoida kulkukoodeja tietyille ajoille. Parin talven ja kesän jälkeen uskaltaisin jo itsekin kallistua semmoseen, kun nykyiset alkavat renaamaan. 350e ei oo edes älytön hinta moisesta.
                            Viimeksi muokannut JM; 13.6.2018, 11:42.

                            Comment


                             #29
                             Yale ollut käytössä vuosia täälläkin. Pakollinen kapistus lapsiperheelle, ei hukkuneita avaimia yms. Etäohjaus myöskin loistava ominaisuus. On noita muitakin vastaavia ja tosiaan avaimia en kyllä enää kaipaa.

                             Comment


                             • #30
                              Mitä Yale maksaa?

                              Comment

                              Working...
                              X