Kuulutus

Collapse
No announcement yet.

Negatiivien digitointi

Collapse
X
 
  • Suodata
  • Aika
  • Näytä
Clear All
new posts

    Negatiivien digitointi

    Onko joku digitoinut vanhoja negatiiveja? Talouteen tuli hankittua Epsonin V500 scanneri ja tarkoitus olis aloittaa tuollainen projekti.

    Noiden scannaus asetusten kanssa on vaan ihan pihalla, kun aihe ei ole ollenkaan tuttu. Mikä pitäisi olla scannaus resoluutio? Entä kuvakoko? Ekoilla kokeiluilla tuli tiedostoista yli 80 megaisia, joka on jo aivan tolkuttoman kokoinen.

    En oikein löytänyt netistäkään mitään käytännön vinkkejä, joten josko täältä tärppäisi.

  • #2
    Samainen Epson nököttää tuossa pöydällä. Tuolla en ole vielä ehtinyt omia negoja skannailemaan, mutta edeltäneellä Canonin 8800F:llä skannasin useamman sata ruutua.

    Ihan ensimmiseksi kannattaa ostaa valkoisia puuvillahanskoja, joita käyttämällä sormenjälkien sekä pölyn määrä vähenevät negoista oleellisesti. Spraypullollinen paineilmaa on hyvä olla olemassa, samoin joku mikrokuituliina, jolla skannerin lasit voi puhdistaa pölystä.

    Resoluution ja kuvakoon määrittää kuvan käyttötarkoitus. Itse olen skannannut keskikoon negoja sekä dioja (120-koon filmi/dia, 16 kuvaa/rulla) 2400dpi:llä ja kuvan pidemmän sivun ollessa 5000px, jolloin kuvakoot ovat vaihdelleet mustavalkoisien negojen noin 15-16MB:stä väridiojen 50-60MB:een. Noista tiedostoista voisi vedostaa sitten jo pari metriä kanttiinsa olevia tauluja, joten pienemmälläkin pärjää, jos tarkoitus on laittaa kuvia näkysälle nettiin tai niitä selaillaan tietokoneen tai telkkarin ruudulta.

    Muiden asetusten kanssa kannattaa edetä kokeilemalla. Ensin kaikki mahdolliset parannukset, korjaukset ja tehostukset pois. Sitten kokeilee yksi kerrallaan, millä säädöllä saa omaan makuun parasta jälkeä. Säädöt vaihtelee käytetyn filmin/dian mukaan, joten mitään yksiselitteistä säätöä ei voi antaa. Omissa skannauksissa olen kuitenkin mennyt ns. perusasetuksilla ilman mitään korjauksia tai parannuksia ja hoitanut värisävyt yms. kuntoon Lightroomissa ja/tai Photoshopissa.

    Monitori kannattaa kalibroida kyllä ennen kuin aloittaa, niin ei tule yllätyksiä pieleen menneiden värisävyjen kanssa. Ja Photoshopin Healing Brushin käyttö kannttaa opetella heti alkuun - pölyn poistossa saa kulumaan tunteja.

    Noilla varmaan pääsee alkuun. Kysy tarkemmin, jos jäi jotenkin epäselväksi.

    Comment


      #3
      Jossakin lehdessä TM(?) näin äskettäin diaskannerin virkaa hoitavan kapineen joka laitettiin järjestelmäkameran objektiivin eteen. Ilmeisesti ihan toimiva kapine.

      http://www.amazon.de/Hama-00003212-D.../dp/B000EOQT3Y
      Viimeksi muokannut Jukuri; 17.7.2013, 20:20.

      Comment


        #4
        Kannattaa myös kysäistä valokuvakehittämöistä, että onnistuisko ja millä hinnalla. On ainakin hyvä lähtökohta aloittaa kuvankäsittely.

        Comment


        • #5
          Kokeilin kerran Fredan Tunnin kuvan skannauspalvelua ja toistamiseen en erehtynyt. Roskia, pölyä, heikolla laadulla ja skannausvirheitä.

          Vein siis mv-filmin kehitykseen ja samalla skannaukseen.

          Tässä kohdin saa itse tehden paljon parempaa laatua aikaiseksi.

          Comment

          Working...
          X