Kuulutus

Collapse
No announcement yet.

Järvivesipumpun imuputken puhdistus?

Collapse
X
 
  • Suodata
  • Aika
  • Näytä
Clear All
new posts

  • Järvivesipumpun imuputken puhdistus?

    Olisikohan täällä joku asiantuntija taikka hyvä veikkaaja, joka osaisi neuvoa millä tuollaisen putken saisi sisältä puhtaaksi? Meillä siis tulee mökillä keittiöön ja saunaan pumpulla vesi järvestä ja nyt kun käyttö ei ole päivittäistä, eikä edes viikottaista aika ajoin, niin putkeen seisomaan jäävä vesi samenee ja alkaa saamaan hiukan sivutuoksua. Vettä saa losottaa läpi pihaan pian usean minuutin verran, ennenkuin kehtaa vesipataan laskea lämmitettäväksi. Onnistuisikohan tuo puhdistushomma imuttamalla vaikka jotain pesuaineliuosta nostamalla putken pää järvestä esim. tynnyriin ja pumppaamalla liemi läpi putkistosta? Ja mikä sellaiseen olisi oikea aine mikä ei riko pumppua tai hanojen tiivisteitä? Sitruunahappo? Kaivonpuhdistusaine?

    Järvivettä emme käytä juomiseen tai ruuanlaittoon, mutta astioiden ja itsemme pesuun kyllä.

  • #2
    Mitä se lika on? Oletko varma, että on järvestä lähtöisin? Meillä oli ruostuvia palikoita kaivossa, niin tuli pitkään ruostevettä, jos oli seissyt pidempään. Pumppu ruostuu edelleen, mutta ei tarvitse laskea enää niin paljoa sameaa, kun kaivolta tulee kirkasta ja pumppu on lähellä hanaa.

    Comment


    • #3
      Ei se ruostetta ole, lähinnä veden mukana tullutta savea, ehkä jotain levääkin tms. Sellaista harmahtavan sameaa se putkessa seisonut vesi on. Jos sitä laskee suoraan viikon seisomisen jälkeen pataan, niin selkeästi näkee padan pohjalla ihan niinkuin pienenpientä hiekanpölyä ja kun pata on täysi, niin pohjaa ei välttämättä näy. Ohijuoksutuksen jälkeen näin ei tapahdu, vesi on ihan kirkasta ja padan pohja näkyy erittäin hyvin. Putken päässä järvessä on messinkinen takaiskuventtiilli, lienisikö muovisilla sisäkaluilla ja putki itse on sitä perinteistä mustaa muovista (edittinä: uponorin 40mm siniraitaa). Putki on siis n. 30m pitkä ja otetaan aina talveksi pois vedestä, eli ihan maan pinnalla kulkee näkyvissä. Vettä putken pään kohdalla on reilusti liki 3 metriä ja takaiskuventtiili on n. 60-80cm:n syvyydessä, eli mitään pohjasavia sillä ei yritetä ruopata.

      Edittinä, seisonut vesi ei myöskään haise mädälle, raudalle tai kananmunalle, vaan lähinnä siihen tulee sellainen savinen, vähän mullan kaltainen haju.

      Längelmäveden vesi on kyllä suhteellisen puhdasta, mutta lahti minkä keskellä meidän saari on, on melko matala, maksimisyvyydeltään jotain 8 metrin luokkaa. Joten perkeleellisellä tuulella vesi saattaa välillä samentua hiukan kun siihen sekoittuu savea. Näinollen se saattaa aikojen kuluessa sotkea tuon putkenkin. Putki on helposti 15 vuotta vanha.
      Viimeksi muokannut ilkkapoika; 7.5.2013, 23:12. Perustelu: lisää samaan

      Comment


      • #4
        Voisi helpoiten (tai edullisimmin) saada liat irti putkesta mekaanisella harjauksella pesuaineiden lisäksi. Itse yrittäisin imaista veden mukana riittävän pitkän narun putken läpi, varoen, että ei kuitenkaan pumppuun sotkeudu. Sitten pesuainetta putkeen ja naruun sopivan kokoinen harja kiinni ja narua lisää jatkoksi harjan jälkeenkin. Sitten vain harjalla pari kertaa vedetään putki läpi edestakaisin ja reilu huuhtelu. Voisi kuvitella, että irtoaisi pahimmat liat.

        Comment


          #5
          Entä jos linjaan laittaa jonkun suodattimen tai sakanerottimen? Vaikka pönttö, johon tulee vesi alas ja lähtee ylhäältä. Sakka jää pohjalle ja sen voi pohjapropusta tyhjentää mökiltä lähdettäessä. Kunhan pönttö on sen verran suuri, että veden liike sisällä on riittävän hidasta ja sakka ehtii laskeutua.

          Comment


            #6
            Onhan niitä mökkivesisuodattimia jotka korvaavat pelkän imusihdin/takaiskun järvessä.
            -toinen vaihtoehto laittaa pumpun jälkeen 5" tai 10" suodatin, johon saa erilaisia patruunoita

            Comment


            • #7
              Laita sivuille puhaltava myyrä painepesurin jatkoksi ja sillä käyt putken läpi. Voisi tehdä ihan hyvää vaikka kuumalla pestä. Varmasti tulee puhdasta ;)

              Comment


                #8
                Lainaa vaikka naapurin viemärinpesuletkua. Viittaan edelliseen. Noi viemäripesuriletkut suhd edullisia osaan painepesureista.

                Comment


                • #9
                  Olisin sitämieltä että sinne putkeen pitäis saada naru ja sitten sen avulla voi rassata sen putken puhtaaksi joko harjan tai vaahtomuovituppojen avulla.

                  Itse ujutin tuollaiseen putkeen narun vahapullon korkin avulla. Se oli melkein millilleen sopiva putken sisämittaan ja ammuin korkin putken läpi vedenpaineen avulla. Samalla syötin T-haaran ja parin nipan kautta narua muutaman millin reiästä.

                  Comment

                  Working...
                  X