Kuulutus

Collapse
No announcement yet.

Putkiradio ASA 315

Collapse
X
 
  • Suodata
  • Aika
  • Näytä
Clear All
new posts

  • Putkiradio ASA 315

    Tollasen bongasin autotallista. Tekis mieli testata mutta päätin kysellä ensin ennenkuin koko touhu palaa.

    https://www.dropbox.com/sh/1tl9xuz4rfpjlb0/gVS_FWfsvZ

    Osaisiko täällä kukaan heittää kuvien perusteella mitään kommenttia tuosta?

    Lähinnä varotoimet mitä tehdä ennenkuin lyön seinään. Kuvat otettu kun putsasin pölyt sisältä.

    #2
    Suosittelen tutustumaan sivustoon http://www.radiohistoria.fi/

    Sieltä löytyy myös kattava ja aktiivinen foorumi, josta löytyy tietoa myös k.o. radiosta. Foorumia pääsee lukemaan/selamaana ilman tunnareita ja tunnuksetkin saa ilmaiseski (eli ei ole pakko liittyä kerhon jäseneksi).

    "Itsestäänselvyytenä" voisin heittää, että suojaerotusmuuntaja ois aika pop jos ropailee vanhoja sähkölaitteita ja tietty pitäs myös "suurinpiirtein tietää mitä on tekemässä"...

    Comment


    • #3
      "Itsestäänselvyytenä" voisin heittää, että suojaerotusmuuntaja ois aika pop jos ropailee vanhoja sähkölaitteita ja tietty pitäs myös "suurinpiirtein tietää mitä on tekemässä"...
      Sorry, aivan pakko.

      [ame]http://www.youtube.com/watch?v=4bG4rb0AB2I[/ame]

      Comment


      • #4
        Kiitoksia linkistä. Luulin eka että pitää olla jäsen päästäkseen foorumille mutta olikin vaan vähän mutkan takana rekisteröityminen... Taidan tästä lähteä kylpyammeeseen ropaamaan..

        Comment


          #5
          Tarkoitukseni ei ollut dissata Sinun tai kenenkään toisenkaan osaamista, mut itse suhtaudun sähkölaitteiden omatoimiseen korjaamiseen/ropaamiseen tietyllä varauksella ja mietin hyvin tarkkaan mitä ohjeita uskallan antaa/jakaa muille... (varsinkaan tuntemattomille)
          Esim. näissä putkiradioissa on muuntajan jälkeen tarjolla n. 250VDC jännitteitä, joka on ihan liikaa saada sormilleen. Puhumattakaan siitä, että noissa vanhoissa laitteissa voi olla tehtynä vaikka ja minkälaisia DIY miesten viritelmiä -> esim. radion metallirungosta voi löytyä vaikka ihan oikea 230VAC... (tosin tähän riittää myös vanhat rikkinäiset/oikosessa olevat häiriönsuotokonkat)

          Eli varovaisuutta kehiin jos näitä ropailee -> eikä oteta mallia Kummelista :-)

          Comment


          • #6
            Juurikin tuon takia ajattelin kysellä asiantuntevimmilta neuvoa kun ei ole juuri uudelle kampauksellekkaan tarvetta ;)

            Pitänee jättää laitos nurkkaan ja tutkia asiaa vähän paremmin tuon radiohistorian foorumin kautta. Josko sieltä löytyisi apuja tai ehkä joku joka tarkistaisi ja mittaisi tuon puolestani. Kun ei ole edes kaavioita tuosta.

            Comment


            • #7
              Tuossa taannoin rakentelin itselleni putkipäätteen, ja siinä (A-push/pull) anodijännite on kilovoltin luokkaa!! Mutta kun pitää järjen päässä ja antaa virtalähteen konkkien tyhjentyä ennen ropaamista (joskus niissä on vastukset purkamassa) niin pitäisi kyllä selvitä hengissä, mutta kannattaa aina tarkastaa että virtalähde on jännitteetön.

              Mutta noin yleisesti niissä on sekä hehku ~12v ,että anodimuuntaja erikseen ja sitten vielä päätemuuntaja sovittamassa impedanssia kaiuttimelle.

              Lue putken kyljestä sen tyyppi ja kaiva kytkentä netistä niin selviää mitä jännitteitä pitäisi missäkin olla, mutta jos hehku ei lämpiä ei putki myöskään johda.

              Tasasuuntausputki ja konkat noista yleensä väsyy, mutta jos virtalähde toimii niin pitäisi siellä yleensä jotain tapahtua, ellei putkissa ole "ylioppilaita" mukana :)

              En silti kehota sorkkimaan ellei perusteet ole hanskassa!


              Periaate putkissa on kuitenkin aika yksinkertainen: virta kulkee tyhjiössä anodilta katodille, kun katodia lämmitetään ja elektronivirran suuruutta ohjataan hilan jännitteellä. Mutta käytännössä rakenne on kuitenkin hieman monimutkaisempi http://fi.wikipedia.org/wiki/Elektroniputki
              Viimeksi muokannut patrick; 19.4.2013, 12:15.

              Comment


              • #8
                Joo tämähän lopahti siihen ettei tässä ole ULA mahdollisuutta eli tällä nyt ei ainakaan mitään kotimaista saa kuuluviin :) Siitä syystä joutaakin täysin koristekäyttöön tai harrastelijalle.

                Comment

                Working...
                X