Kuulutus

Collapse
No announcement yet.

Ilmakeräimen rakentelua

Collapse
X
 
  • Suodata
  • Aika
  • Näytä
Clear All
new posts

  • Ilmakeräimen rakentelua

    Olen tässä kuukauden päivät iltapuuhasteluina rakentanut ilmakeräintä. "Rakkaalla lapsella on monta nimeä", mutta ilmakeräin taitaa olla se käytetyin nimi tällaiselle ja mallia tölkkikeräin, eli keräinputket on juomatölkeistä askarreltu. Tuossa netistä kaivettu kuva samalla periaatteella toimivasta keräimestä. Tarkoitus ottaa alhaalta ulkoilmaa ja puhaltaa se keräinputkien läpi yläkoteloon, josta lähtee ilmastointiputki seinän läpi rakennuksen sisälle.



    Omassani on kotelon tausta filmivaneria ja laidat pontattua lautaa. Eristeenä on 2x30mm Finnfoamia. Eristelevyt on päällystetty saunafoliolla, joka on maalattu mattamustaksi. Suurin osa keräinputkista on myös jo maalissa. Tällä hetkellä kaksi viimeistä putkea liimauksessa ja huomenna toivottavasti saavat maalin pintaan.

    Etulevyksi olen hankkinut 16mm kennolevyn. Hankittuna myös 10W aurinkopaneeli ja sen pyöritettäväksi kolme pientä laitetuuletinta. Ajatuksena oli, että kytkisin kahdella keinukytkimellä puhaltimen 2+1, jolloin olisi valittavana kolme eri puhallustehoa. Aurinkopaneelin max. jännite on noin 22V ja ajattelin notkauttaa sen puhaltimilla sopivaksi ilman jännitesäädintä. Sen nyt sitten aika näyttää, toimiiko käytännössä.

    Aika hyvällä mallilla alkaa laatikko olemaan. Keräinputkien viimeiset maalaukset ja kiinnitys. Alalaatikkoon alumiinia oleva aaltolevy ja puhaltimille reikien teko. Sitten se on siinä kunnossa, että voi nostaa seinälle ja tösäyttää reiän yläkotelosta ja seinästä läpi. Sitten vielä kennolevyn kiinnitys ja vähän sähköhommia. Aurinkopaneelin ajattelin laittaa laatikon ulkopuolelle, koska ymmärtääkseni tuotto on viileämmässä parempi ja tuskin sen paistaminen käyttöikää pidentääkään.

    Laatikon mitat on 273cm x 125cm. Syvyys noin 20cm.

    Kuvia ei valitettavasti ole nettiin ladattuna, kun Kuvablogi katosi, mutta täytyy jotain keksiä. Tai katsoo nyt, miltä se alkaa näyttämään. :)
    Viimeksi muokannut gedu; 1.11.2012, 18:21.

  • #2
    Tänne forumille voi kuvia lisätä ilman ulkoista palvelua. Säilyy kuvat sitten foorumin matkassa.

    Comment


    • #3
      Se toiminto on ymmärtääkseni vain jäsenille. Minä kun olen tällainen vapaamatkustaja, niin ei toimi minulla. :)

      Comment


        #4
        Nyt on tallessa kuvatus ;)
        Attached Files

        Comment


          #5
          Onkos näihin joku syy että pitää hirveä vaiva nähdä ja porailla reikiä tölkkeihin?
          Ite olisin kyl varmaan niin laiska että ottaisin kaks vessapaperin hylsyä tai muuta vastaavaa ja ruokakaupan vahvinta alumiinifoliota ja pyöräyttäisin putken siten että päistä näkyy hylsyä vähän. Siihen sitte helppo jatkaa. Luulis niitten tölkkien muodon tekevän jonkin verran ilmanvastustakin, vai onko se tarkoituskin?

          Omaa tallia (jos luvan sille saan) olis tarkotus tollasella itserakennetulla lietsolla lämmittää tai ainakin ilmanvaihto hoitaa. Jotain kaupallista tuotetta mukaillen, niin pienimmällä vaivalla varmaan tulis siten, että vanerin päälle musta mansikkakangas (kestää uv:ta, jota kaikki maalit ei) ja eristeeksi tosiaan sellanen kasvihuonekenno.

          Comment


          • #6
            Mietin itsekin foliota, mutta halusin tämän proton tehdä aluksi niin kuin pääsääntöisesti muutkin ovat tehneet. Myöhemmin luin, että turbulenssia pitäisi saada keräinputkien sisällä kulkevaan ilmaan. Siinä mielessä tölkit on ihan hyvä valinta. Vaikka olihan siinä kova homma leikata puukolla päät auki ja tiskata tölkit. Kokeilin poraa, mutta karheaksi teroitettu puukko oli näppärin. Aika herkästi menee tölkit lyttyyn, niin hetken kesti, että oppi oikean tyylin.
            Jossain oli tölkit viiletty päistä ja taiteltu lirpakkeet siiviksi. Hygieniasyistä leikkasin omistani kuitenkin päät kunnolla auki, niin sain tiskattua tölkit huolellisesti.

            Eilen testailin puhaltimia aurinkopaneelilla ja 80mm laitetuulettimia kun laittoi kolme rinnan, niin jännite oli max 13V. Aika korkealla tähän aikaan vuodesta, mutta jostain nettikeskustelusta luin, että laitepuhaltimen virrankulutus kasvaa kaksinkertaiseksi, jos jännite nostetaan 12 voltista 17 volttiin. Jos näin tapahtuisi käytännössäkin, niin se rajoittaisi jännitteen nousun yli kriittisen rajan, koska paneelista loppuu tuotto. 17 volttia nuo taitaa kestää kuitenkin vielä.

            Kiitos gedu!

            Comment


              #7
              Noihin keräimiin ja niiden suunnitteluun liittyvään nettikeskusteluun osuu ihmeen paljon epätieteellisyyttä ja huuhaata, kun muistetaan että perusperiaate kuitenkin on tosi yksinkertainen: Pyritään siihen että mahdollisimman suuri osa boksiin osuvasta säteilystä absorboituu boksin sisällä, ja että mahdollisimman pieni osa siitä poistuu muuta kautta kuin puhaltimen läpi haluttuun kohteeseen. Eli jos jompi kumpi tai molemmat näistä ei toteudu, niin homma ei toimi. Ensimmäinen varmistetaan sillä että materiaali ja väri on järkevä. Toinen taas sillä, että boksi on jotenkin eristetty ulkoilmasta, ja että lämpö siirtyy virtaavaan ilmaan (eikä esim. niin että boksi kuumenee ja säteilee lämmön takaisin ulkoilmaan). Lämmön siirtynen ilmaan varmistetaan toki materiaali- ja ilmankierto-asioilla, sekä järkevästi mitoitetulla ja valitulla tuulettimella (esim. PAPSTilla on hyvät paine-erokäyrät kuvastossaan), perus tietokonetuulettimet eivät pärjää yhtään vastapaineen kanssa joten valintaan kannattaa vähän kiinnittää huomiota.

              Itse rakensin ns. hyttysverkkomallin loppukesästä. Sama perusajatus: Vaneriboksi ja edessä lasi. Sisällä muutama kerros mustaa hyttysverkkoa, siten että ilma imetään absorptiopintana toimivien hyttysverkkojen läpi (muuta reittiä ei pääse). Oman järkeilyn ja nettikirjoittelun pohjalta tuo on varsin lähellä optimaalista mallia niin teholtaan kuin vaivaltaan/hinnaltaan. Tuulettimena Papst Multi Fan 3312S (2.4W, 80m3/h) ja virtaa tuo 2x 6W aurinkopaneelit.

              Lopputulos on kuvan mukainen. Ilma tulee sisään vajaa 3m putkea pitkin. Loppukesällä tuulettimen pyöriessä täysillä venttiilistä tuli ~40C ilmaa. Saa nähdä miten toimii kevättalvella, silloinhan tuosta oikeasti voisi olla jotain iloa.
              Attached Files

              Comment


              • #8
                Kerrotko rakenteesta tarkemmin. Koko on jotain neliön luokkaa? Paljonko laitoit eristettä ja onko tuossa monta lasia?

                Omani poistoputki tulee menemään ylänurkasta suoraan seinän läpi sisätilaan, joten ilman pitäisi painovoimaisestikin liikkua jonkin verran. Olen tuuletinasiaa miettinyt, mutta ajattelin ensin kokeilla nurkista löytyneillä laitetuulettimilla. Kolmessa voisi se etu olla, että saa ilman liikkumaan tasaisemmin koko keräinputki rivistössä, mutta alunperin ajatus oli hankkia yksi paneelin tuoton kanssa yhteen sopiva tuuletin.

                Tuulettimiahan pystyy vaihtamaan myöhemminkin, niin kuin keräimen sisäisen rakenteenkin, että erehdyksen kautta ajattelin viilailla tuota paremmaksi. Kennolevyn toimivuudesta en vielä tiedä, mutta se on nyt ainakin sillä ajatuksella hommattu, että ei tarvitse jälkikäteen jossitella. Samoin laatikon eristys. Kotelossa olevat väliseinät on sillä tavalla kiinnitetty, että tarvittaessa pystyy kohtuullisella vaivalla sisäkalujen rakenteen muuttamaan toisenlaiseksi. Oli sellainen ajatus, että laittaisin nestekierron samaan koteloon kesäkäyttöä varten.

                Comment


                  #9
                  Joo eipä näihin yhtä oikeaa mallia ole - kunhan nuo toiminnan edellytykset täyttyvät mahdollisimman hyvin :).

                  Pitäisi piirtää varmaan kuva tuosta rakenteesta (taisin ottaa jotain kuviakin rakennusvaiheessa, pitää tutkia jos löytyisi), mutta ehkä selitys ja tuo valokuva vähän avaavat:
                  - Ilma tulee sisään keräimen takaa alaosasta, poistuu takaa yläosasta
                  - Sisällä on muutama hyönteisverkko viritettynä siten, että alhaalla se tulee aivan takaseinään kiinni ja ylhäällä taas ikkunaan kiinni.
                  - Alaosassa tuloputki tulee verkon "päälle", siten että tuloilma siis tulee tuohon verkkojen katsojan puoleiseen (näkyvään) osaan. (Näkyy vähän kiiltävää tuon poikittaisen vanerin takaa).
                  - Ilma poistetaan verkkojen takaa (näkymätön osa), jolloin ilma siis imetään hyttysverkkojen läpi

                  Rakennusmateriaali on ohut filmipinnoitettu vaneri. Lämmöneristeenä (oman järkeilyn pohjalta sitäkään ei niin paljon tarvita) on Bilteman tarrapintainen lämmön/ääneneristyslevy. Ikkuna on ikkunaremontista jäänyt paksu oven lasi. Sen verran jämäkkää tavaraa että laitoin vain yhden kerroksen. Koko muistaakseni luokkaa 70x80cm.

                  Comment


                  • #10
                    Talliin olen ajatellut tehdä keräimen. Nykyään kun on höyrynsulut niin saa olla tarkkana ettei puske ylipainetta sisätiloihin. Tästä harvoin puhutaan vaikka rautakaupat mielellään myyvät keräimiä tilaan kuin tilaan.

                    Olen ajatellut laittaa saman aurinkokennon perään myös poistopuhaltimen, esimerkiksi 14 watin puhallin puhaltamaan sisälle ja poistoksi 18 wattinen. Jos oikein hyvin haluaa tehdä niin pitäisi vielä mitata toteutunut alipaine.

                    Comment


                    • #11
                      Onko tuossa pakko käyttää alumiini "putkea"? Toimisko ihan mustalla ohut seinäisellä muoviputkella? sitä meinaa olis aika paljon....

                      Comment


                        #12
                        Alkuperäinen kirjoittaja anpu Näytä viesti
                        Talliin olen ajatellut tehdä keräimen. Nykyään kun on höyrynsulut niin saa olla tarkkana ettei puske ylipainetta sisätiloihin. Tästä harvoin puhutaan vaikka rautakaupat mielellään myyvät keräimiä tilaan kuin tilaan.

                        Olen ajatellut laittaa saman aurinkokennon perään myös poistopuhaltimen, esimerkiksi 14 watin puhallin puhaltamaan sisälle ja poistoksi 18 wattinen. Jos oikein hyvin haluaa tehdä niin pitäisi vielä mitata toteutunut alipaine.
                        Tiiviissä ja höyrysuluin varustetuissa tiloissa kieltämättä täysin relevantti pointti, vaikka ilmamäärät ovat pieniä ja sisään tuodaan lämmitettyä ts. kuivaa ilmaa.

                        Puhaltimesi kuulostavat melko hurjilta. Jos omat mitoituslaskelmat ovat mitenkään kohdallaan (ja varmaan suht lähellä ovat kun oma härveli tuntuu toimivan aika sopivasti), niin tuon tehoinen puhallin voisi olla sopivampi luokkaa reilun 3m2 pinta-alaiselle keräimelle, joka taas hyvissä olosuhteissa kesällä voi tuoda luokkaa 2000W lämpötehon sisään.

                        Puhaltimen valinnassa kannattaa suosia malleja jotka toimivat laajalla jännitealueella (ts. käynnistyvät jo pienellä jännitteellä/virralla), jos aikoo käyttää aurinkopaneelia tehonlähteenä ilman erillisiä kehittyneitä ohjauspiirejä tai akkuja.

                        Aurinkopaneelin mitoituksessa tuntuisi vallalla olevan käytäntö että vähintään 2x puhaltimen teho hyvä mitoittaa. Itsellä tosiaan 2x 6W jotka suunnattu vähän eri suuntiin, ja tuntuisi aika passelilta tuolle 2,4W puhaltimelle.

                        Comment


                          #13
                          Alkuperäinen kirjoittaja Eicca_ Näytä viesti
                          Onko tuossa pakko käyttää alumiini "putkea"? Toimisko ihan mustalla ohut seinäisellä muoviputkella? sitä meinaa olis aika paljon....
                          Muoviputkessa on se huono puoli, että lämpö johtuu muovissa vähän kehnosti. Toisin sanoen, jos muoviputkea käyttää, niin ei riitä että ilmaa imetään putkien läpi, koska suuri osa lämmöstä päätyy putkia ympäröivään ilmaan. Tuon kun huomioi niin miksipäs ei.

                          Comment


                          • #14
                            http://ilmaisenergia.info/foorumi/index.php?topic=392.0

                            dumo, tuolla oli yhden pleksin keräimessä ongelmia. Olet varmaan lukenutkin. http://ilmaisenergia.info/foorumi/index.php?topic=403.0
                            Siellä oli mittaustuloksia yhdellä ja kahdella pleksillä. Mielenkiinnolla odotan, miten sinulla keräin toimii kevättalvella. Tuo 16mm kennolevy kun on melko arvokasta, niin tavallaan se ei ole taloudellisesti kannattava materiaali, ainakaan tuolla paksuudella. Yksinkertaisia ikkunaruutuja taas saisi vaikka ilmaiseksi. Mielestäni jos tavoitteena on ns. ilmaisenergia, niin ei ole järkevää maksaa tarvikkeista satoja euroja, kun sillä pyörittää sähkömittariakin tovin aikaa.

                            Comment


                              #15
                              Itse asiassa en tuota kyseistä muista lukeneeni. Minulla siis "pleksi" on erittäin paksua terassioven ikkunalasia. Kaksi kerrosta olisi painanut liikaa. En jaksa uskoa että tuota kautta karkaisi merkittäviä määriä lämpöä pihalle, varsinkin ottaen huomioon että kylmä ilma imetään kankaan läpi juurikin etupuolen kautta (ts. kylmä ilma kohtaa ikkunalasin eikä toisin päin), mutta odotellaan kevättalven aurinkoisia kylmiä päiviä ja mittaillaan lämpötilat sitten :).

                              Comment


                              • #16
                                Minullakin olisi ollut kolminkertaisia laseja, kokoa noin 135 x 145, mutta milläs hitolla sellaiset nostaa paikoilleen ja kotelokin saisi olla tuhtia tekoa.

                                Laskeskelin tuossa puhaltimien kokonaistehoa, niin 5,12W sain tulokseksi. Eli sillä kuormalla jännite nousi vielä 13 volttiin. Oletko dumo mitannu paneelisi tuottaman jännitteen tuolla 2,4 watin kuormalla ja ilman kuormaa?

                                Comment


                                  #17
                                  Alkuperäinen kirjoittaja audiq Näytä viesti
                                  Minullakin olisi ollut kolminkertaisia laseja, kokoa noin 135 x 145, mutta milläs hitolla sellaiset nostaa paikoilleen ja kotelokin saisi olla tuhtia tekoa.

                                  Laskeskelin tuossa puhaltimien kokonaistehoa, niin 5,12W sain tulokseksi. Eli sillä kuormalla jännite nousi vielä 13 volttiin. Oletko dumo mitannu paneelisi tuottaman jännitteen tuolla 2,4 watin kuormalla ja ilman kuormaa?
                                  Puhallinteho kuulostaa kohtalaisen järkevältä. Niitähän voi sitten vaihtaa ja säätää myöhemmin.

                                  Huomasin että muistin kennojen nimellistehon väärin, se onkin näemmä 5W eikä 6W. Nuo on siis kytketty rinnakkain, ja asennettu siten että auringon siirtyessä etelästä länteen, olisi jatkuvasti suurin piirtein sopiva tuotto. Luonnollisesti koko tuota aikaa ei paista itse keräimeen aurinko, mutta minulla tuossa virityksessä on vielä sellainen extra, että tuloilma imetään yläpohjasta aivan katon harjan tuntumasta. Empiirisesti havaitsin että varsinkin kesällä vintillä on todella kuuma, joten katto toimii ikään kuin lisä/esikeräimenä.

                                  En ole mitannut jännitteitä (tai ainakaan en muista enää mittaustuloksia :)). Haasteenahan paneeleiden kanssa on se, että vain suorassa auringonpaisteessa saadaan nimellisteho, ja niin säteiden tulokulma kuin erityisesti pilvisyys yms. laskevat tehoa dramaattisesti. Tuossa minun puhaltimessani muistaakseni 2,4W on nimellisteho 12V jännitteellä. Oletettavasti esim. 15 voltilla ottoteho nousee huomattavasti. Optimioloissa puhallin huutaa täysillä, mutta ei tarvita kummoista varjoa että pysähtyy kokonaan.

                                  Noissa kaupallisissa (esim. Solarventi) tuntuisi tosiaan olevan melko lailla ylimitoitetut kennot. Liekö sitten jotain virranrajoitusta laitettu väliin. Esim. Solarventi SV2, nimellistehot 6W ja 1,6W. SV7: 12W ja 3,6W. SV30: 18W ja 6,2W. Itse saattaisin näin jälkikäteen päätyä hieman tehokkaampiin paneeleihin, esim. 7W.

                                  Comment


                                  • #18
                                    Miten te olette tekemässä ilmanvaihdon ja lämmityksen ohjauksen? Kovilla pakkasilla tuo jos ei lämmitä ilmaa tarpeeksi, niin ei varmaan silloin kannata vaihtaa ilmaakaan samaan tahtiin tuon kautta, ainakin jos on ei-asuintiloista kyse, joissa pidetään peruslämpöä? Jäähtyy pian lämmitettävä tila. Kesällä taas yöaikaan tuo voisi puhaltaa täysillä, jotta viileämpää ilmaa voisi vaihtaa, jotta sisätilat eivät lämpene liikaa, mutta pitäisi ohittaa tuo lämmityskennosto. Onko näihin olemassa jo ratkaisuja?

                                    Comment


                                    • #19
                                      Minulla on tila kylmillään muuten, niin ei ole väliä, vaikka päästäisi kylmää keräimen läpi. Jonkinlaisen suljettavan venttiilin kyllä laitan jossain vaiheessa, että tarvittaessa saa keräimen läpivirtauksen suljettua.
                                      Oli ajatuksena, että kesällä hyödyntäisi keräimen paneelia ja pyörittäisi sillä toiseen paikkaan asennettuja laitetuulettimia. Viime kesänä oli yhdessä ilmanvaihtoventtiilissä laitetuuletin. Oli niin kylmä kesä, että yökäytöstä ei kertynyt kokemuksia. Ajatuksena oli kuitenkin viilentää nukkumatilaa yöaikaan.

                                      En tiedä miten perhospelti toimisi keräimessä. Sehän pitäisi asentaa tavallaan väärinpäin. Todella herkkiä ne läpät, mutta todennäköisesti vaatii tuulettimelta jonkin verran hönkää. Jos rakennusta lämmitetään talvella, niin jonkinlainen perhospelti pitäisi sisääntuloputkessa kyllä olla.

                                      Tänään sain nosteltua keräimen kotelon seinällä pystyyn. Vielä pitää saada hieman ylöspäin laatikkoa. On se kyllä ihan tolkuttoman iso tuohon mökin päätyyn. Vajaa kymmenen senttiä katonrajasta ja yltää melkein maahan asti. Tiili mahtui juuri kyljellään alle. Kennolevynkin laitoin suojaksi muutamalla ruuvilla kiinni. Pimeä oli jo, niin ei saanut käsitystä ulkonäöstä.

                                      Comment


                                        #20
                                        Ei noissa mitään ohjauksia lähtökohtaisesti ole eikä asennuskohteista johtuen tarvita. Itsellä on kylmillään pidettävässä rantasaunassa tuo. Keräin kyllä nostaa lämpötilaansa ennen kuin auringonvalo riittää tuuletinta pyörittämään, mutta vaikka noin ei olisikaan, niin eipä haittaisi. Normaali huonelämpöiseen tilaan keräin ei oikein edes sovellu, tai sitten pitää olla ohjaus joka puhaltaa ilmaa sisään vain mikäli sen lämpötila ylittää huoneenlämmön. Näin tuskin pakkasilla tapahtuu ikinä (tai pitää olla aivan järjettömän kokoinen keräin ja pieni ilmavirta).

                                        Hyvä muistaa se, että tuollanen keräin kuumenee kesäkeleillä todella paljon jos aurinko paistaa mutta ilma ei kierrä. Ts. jos lämmintä ei sisään haluta, olisi paras ohjata ilmavirta pihalle tai peittää keräin. Laitetuuletin ja valitut materiaalit voivat kärsiä korkeista lämpötiloista...

                                        Comment


                                        • #21
                                          Alottelin tuossa kans tuollaisen tekoa, kylmillään olevaan mökkiin tarkoitus saada vähän ilmankiertoa. 10W paneeli ja laitetuuletin eikä muuta.

                                          Tämä ensimmäinen vaihe on mukavin, tölkkien tyhjennys =)

                                          Comment


                                            #22
                                            Hehe, se on hyvä puoli noissa tölkkivermeissä että homma alkaa Viron reissulla (ettei turhaan tuhoa panttitölkkejä!) ja muutaman keissin tyhjentämisellä.

                                            Vielä näiden laitteiden päätarkoituksesta: Nämähän tehdään erityisesti kylmien tilojen kuivattamiseen ja ehkä toissijaisesti pieneen lämmittämiseen. Oikea lämmityskäyttö vaatii vähän enemmän funtsimista jo.

                                            Comment


                                            • #23
                                              Laitetuuletin kannattaisi mielestäni laittaa puhaltamaan keräimestä läpi, eikä imemään. Lämpötilan takia ja väittihän joku, että turbulenssia saadaan paremmin, kun puhalletaan ilma keräimeen. Olisi varmaan myös hyvä laittaa jonkinlainen suodatin tuulettimen paikkeille. Ajatus oli laittaa oravasuodattimen lisäksi vanha aktiivihiilisuodatiin hienosuodattimeksi. Ainakin ilmanvaihtoventtiilien suodattimet on samannäköistä mattoa ja tuntuvat riittävästi suodattavan ilmaa.

                                              Comment


                                                #24
                                                Jos keräin on tiivis ja puhallin jaksa ilmaa "työntää", niin voi olla järkevää. Omassani oli helpoin laittaa imemään, ja tuulettimen pitäisi noita lämpötiloja myös sietää.

                                                Comment


                                                • #25
                                                  Nyt on hilattu laatikko niin ylös kuin menee. 102mm reiän tösäytin seinästä läpi. Löysin varastosta tuuletusventtiilin, joka tulee kiertämällä kiinni 100mm ilmastointiputkeen. Se saattaisi olla passeli.

                                                  Keräinputket otin vielä irti, kun mallailin, että saisi yhdet tölkit lisättyä pötköihin. Pötköjä on 12. 18-19 tölkkiä pötkössä tällä hetkellä. Keskiviikoksi on luvattu aurinkoa. Silloin haluaisin ainakin puhaltimet jo pyörimään kotelossa. Kovaa vauhtia ei homma edisty, kun yleensä alkaa satamaan heti sen jälkeen, kun on saanut sähköjohdot ja muut kannettua pihalle.

                                                  Comment


                                                  • #26
                                                    Viimein tässä vaiheessa. On siinä vielä viimeisteltävää ihan jonkin verran. Mutta hitto se puski kuumaa ilmaa, vaikka kerkesi saamaan aurinkoa vain hetken.

                                                    [ame]www.youtube.com/watch?v=PaeRXv-wY_I[/ame]

                                                    Comment


                                                    • #27
                                                      Ma yksin huudan tuuleen? Aika vähän keskustelua tuntuu aiheesta syntyvän. No, jatketaan silti.

                                                      Vaivaa paneelin herkkyys häiriötekijöille. Katselin, että pitäisi vetää puskia matalammaksi ja männystä ottaa alaoksia pois. Yksi mänty saisi lähteä kokonaan. Niin tuli ajatus, että jos siirtäisikin paneelin ihan toiseen paikkaan. Joskus vuosia sitten, kun vesiputkea kaivettiin maahan, niin laitoin samaan monttuun maakaapelia, puhelinkaapelia ja kaikenlaista piuhaa, että saa vaikka netin kaivoon, jos tulee joskus tarvis. Kun niitä joutilaita maakaapeleita siellä on, niin alustavasti on piuhan päät selvitelty ja kytketty keräin maakaapeliin kiinni. Seuraavaksi pitäisi kytkeä paneeli maakaapelin toiseen päähän ja tehdä jonkinlainen teline sadelipalla paneelille. Sitten olisi sektori puhdas. Itse keräin ei tunnu niin herkästi laskevan tehoa, vaikka olisikin oksia hieman tiellä. Sen verran paneelia enemmän pinta-alaa, että yksi kärpäsenpaska ei tunnu missään. Tämä nyt tällaisena ääneen ajatteluna ja samalla vinkkinä jollekin, joka pähkii varjostavien esteiden kanssa.

                                                      Kysymyksenä esittäisin, että onko raati samaa mieltä, että tuollainen 10W paneeli ei tarvitse sulaketta? Ainakin omasta mielestäni niin pienet virrat kyseessä, että ajattelin jättää laittamatta, vaikka yleensä sähköjutuissa sulakkeita arvostankin.

                                                      Comment


                                                      • #28
                                                        Eilen paistoi aurinko ja ulkolämpötila -4. Keräin hönki virtauksella +47,5 asteista ilmaa. Lämmönnousua virtauksella siis noin 50 astetta. Keli oli vasta paranemassa ja keräin lämpeämässä, kun jouduin lähtemään pois, että kyllä puhallusilma todennäköisesti tuosta vielä lämpeni lisää. Puhaltimet seis lämpötila oli sivulta tulevassa auringossa +52,5. Painovoimaisestikin tuntuu jonkinlaista virtausta olevan.
                                                        Yllättäväkin havainto oli se, että pilviselläkin kelillä keräimen sisälämpötila on välillä käynyt +10 asteessa, vaikka ulkoilma on ollut pakkasen puolella. Jonkinlaista painovoimaista ilmanvaihtoa siis synnyttää pilviselläkin kelillä.

                                                        Comment


                                                          #29
                                                          Aika kovia lukuja, joskin on iso keräinkin. Oletko laskenut paljonko virtausta suurin piirtein tuolla lämmönnousulla on, ts. minkälaista tehoa ja siten hyötysuhdetta keräimellä saadaan? Jos nyt tuosta videolta oikein arvioin, niin pinta-ala lienee siinä 2m2. Maaliskuun vaihteessa hyvänä päivänä auringon säteilyenergia lienee siinä 500W/m2, eli teoriassa tuolla voisi saada tehoa nyt lähemmäs 1000W.

                                                          Miten olet ajatellut hoitaa kesäaikaisen "säädön"? Käytännössä vaihtoehdot ovat varmaan keräimen peittäminen tai kuuman ilman puhaltaminen ulos. Tuulettimien pysäyttäminen voi johtaa kuumenemiseen vähän liiankin kanssa.

                                                          Comment


                                                            #30
                                                            Olen vähän omissa päissäni joskus miettinyt tuollaisen jonkun keräinsysteemin kehittämistä hallin päätyseinälle. Auringon tiellä ei ole mitään, ja keräimestä saisi tarvittaessa aika julman kokoisen. Netissä katselin sellaista viritystä, missä keräimen läpi ajettiin nestettä. Termostaatti kytki pumpun päälle ja pois. Putkitus oli järjestetty siten, että kun pumppu lakkasi pumppaamisen, vesi valui keräimestä pois joten systeemi olisi pakkasenkestävä. Taloon sisälle oli rakennettu varaaja, jota keräin lämmitti. Ajattelin, että jos hyvin saisi toimimaan niin keräimellä saisi käsienpesuvedet yms. lämmitettyä.

                                                            Comment

                                                            Working...
                                                            X