Kuulutus

Collapse
No announcement yet.

Muuntaja kiskovalaisimeen

Collapse
X
 
  • Suodata
  • Aika
  • Näytä
Clear All
new posts

  • Muuntaja kiskovalaisimeen

    Kokeillaan tätäkin kautta jos löytyisi apua, eli kotona on katossa tollanen 2m pitkä 6 lamppunen kiskovalaisin josta kärähti muuntaja. Lamppuliikkeistä ei löydy eikä tuntunut löytyvät elektroniikkaliikkeistäkään. Mahtaako foorumilta löytyä sähköinsinööriä jolta tuollanen löytyisi tai tietääkö joku jonkun paikan josta voisi ehkä saada? Tai mahtaako tohon käydä joku muunlainen? Ekassa kuvassa näkyvään liittimeen tulee katossa olevat johdot ja koko laatikko tulee kattoon kiinni. Nuo irralllaan olevat piuhat taas tulee lampun kiskossa oleviin liittimiin.





    http://aijaa.com/007319133950.jpg

    http://aijaa.com/007319133950.jpg

  • #2
    Omassa valaisimessani oli kovasti tuon näköinen muuntaja. Kymmenisen vuotta se pelasi mutta nyt syksyllä pimeni. Sopiva löytyi tyyppikoodin perusteella tuolta: http://www.tme.eu/fi/
    Tilaus ja toimitus sujui erinomaisesti, otin samaan pakettiin vähän muutakin elektroniikkasälää. Itse muuntaja toimi sitten ehkä 2 viikkoa ennen kuin alkoi kuumentua ja savuta niin uhkaavasti että hyllytin koko valaisimen. Vaikea sanoa oliko vika muuntajassa vai jossain muualla.

    Comment


      #3
      Sähkötarvikeliikkeestä tuollaisen saa. 12V pakkamuuntaja. Hankinnassa avainsana on riittävä teho valaisinmäärään/kuormaan nähden. Jos kuorma on sama tai suurempi kuin teho, kuolee muuntaja hetkessä. Riittävällä yliteholla taas tuollainen on lähes ikuinen. Itse olen mitoittanut muuntajat 30% yli kuorman ja hyvin olen pärjäillyt.
      Kuorma on lamppujen yhteen laskettu teho. Esim. 4kpl 50W polttimoilla on 200W joka on muuntajatehona 200VA. Johtimien pituuden ja heikkojen kontaktien häviön jälkeen kuorma on kuitenkin helposti 250W jolloin 300VA rupeaa olemaan minimiteho muuntajalle, suurempikin saa olla ilman mitään haittaa.

      Comment


      • #4
        Kiitos linkistä, tuosta muuntajasta on kuitenkin mallikoodit ja muut rapistunu pois tarrojen mukana joten ainoat tiedot on tossa kuoren tarrassa olevat, niillä ei ainkaan tuntunu löytyvän mitään, varsinkaan kun sähköhommissa tieto rajottuu hehkulampun watteihin. Laitoin kuitenkin mailia tuonne(kin) joten toivotaan vastausta.

        Edit. Olli ehti väliin. Kävin mm. Bebekiltä kysymässä ja eiootamyytiin. Ei kuulemma löydy riittävän isoa. Tuossa on tosiaan 6kpl 20W lamppuja eli pitäisi olla siis vähintään 120w muuntaa, mieluiten siis esim 200W eli 200VA?

        Comment


          #5
          mieluiten siis esim 200W eli 200VA?
          Ei ole haittaa ei. Varsinkin, jos virtakiskoon pystyy lisäämään lamppuja jne.

          Comment


          • #6
            Noniin, homma rupeaa siis hahmottumaan. Haussa siis esim 200VA pakkamuuntaja. Noitahan on netti pullollaan mutta kaikki on tämän näköisiä eli koteloituja. Saako kotelot heitettyä nurkkaan ja tuunattua tuollasen sopimaan vai mahtaako jostain löytyä suoraan sopiva. Tarvittavat kiinnitykset noista näyttää löytyvän, eli reiät jokaisesta kulmasta.

            Comment


              #7
              Noitahan on netti pullollaan mutta kaikki on tämän näköisiä eli koteloituja.
              Miksi suojakuori pitäisi ottaa irti? Eikö mahdu vai mikä mahtaa olla tarkoitus=)

              Comment


              • #8
                Niin no en tiedä oikeastaan, mutta piuhoja pitäis tempasta enemmän. Tuo kun on käsittääkseni seinään liitettävä ja mulla piuhat tulee katosta. Onko siitä haittaa? Eli löytyykö tollasesta koteloidusta muuntajasta tarvittavat piuhat vai häh?

                Comment


                  #9
                  Katosta tulee samaa sähköä kuin seinästäkin. Pistotulppa pois ja johdot katon sokeripalaan kiinni ja rock rock. Luonnollisesti on hyvä ja suotavaakin kääntyä jonkun asiasta oikeasti ymmärtävän puoleen, jolloin on helpompaa välttyä kiharalta tukalta ja muistokirjoituksilta.

                  Comment


                    #10
                    Eikai muuntajassa ole, kuin ensio puoli >230VAC ja Toisio puoli > 12VAC Eli ne kaksi naparuuvia toisella puolella muuntajaa. Niistä syötät niintä lamppuja.

                    jolloin on helpompaa välttyä kiharalta tukalta ja muistokirjoituksilta.
                    Nyt vähän luottoa TS-Miehille=) Ei vaan kyllä, jos yhtään siltä tuntuu, niin kutsu sähkäri paikalle.

                    Comment


                    • #11
                      Kiitos tästä, tyhmäkin ymmärtää kun riittävän moni selittää riittävän kauan.

                      Comment


                        #12
                        Kiitos tästä, tyhmäkin ymmärtää kun riittävän moni selittää riittävän kauan.
                        Kaikki sitten omalla vastuulla, jos ei ole ammatillista koulutus hommaan tai riittävää työkokemusta sähköalan töistä 6 vuotta.

                        Comment


                        • #13
                          Juu, lupaan jättää väliin kaiken missä voi tapahtua jotain pahaa.

                          Comment


                            #14
                            Elektroninen muuntaja:
                            http://www.vekoy.com/product_info.ph...ducts_id=11678
                            200VA rengassydän:
                            http://www.vekoy.com/product_info.ph...oducts_id=4639

                            Jompikumpi kärynneen tilalle ja taas mennään...

                            Comment


                            • #15
                              Noniin, hengissä vielä. Hain Partcolta tällaisen. Valot syttyy, mutta muuntaja pitää surinaa, myyjä opasti johtojen kytkemisen ja uskon onnistuneeni siinä, vai epäonnistuinko sittenkin? Osaako kukaan heittää arvauksia mistä tuollanen surina voi johtua, kaikki ei varmaan kuitenkaan kunnossa ole jos ääni kuuluu, enkä ajatellu valoja käyttää tuollaisenaan.

                              Comment


                                #16
                                Toisiosta sininen ja keltainen yhteen ja punainen ja vihreä myöskin keskenään (kts. http://www.trafox.fi/index.php?id=274) Kiinnitys pitää olla tukeva ja muuntajan ympärille ei saa tehdä metallista ylimääräistä "käämikierrosta". Esim. kiinnityspultin ja jonkun metallikotelon kanssa näin tulee helposti tehtyä vahingossa.
                                Pärinä voi myös viitata siihen että siellä valaisimen puolella on jotain oikkarissa ja muuntajan läpi menee nyt enemmän tehoa kuin pitäisi.

                                Comment


                                • #17
                                  Nyt joutuu kyllä ensin Oliverilta kysymään että minkäs sähkopin mukaan lähtöjänitteen pysyessä samana mutta piirin vastuksen lisääntyessä tehot nousee? -vai missasinko tässä nyt jotain

                                  Tuo surina voi olla tietysti ihan huono ominaisuus kyseisessä muuntajassa kun jonkinverran kaikki muuntajat hurisevat mutta kannattaa kuten jo neuvottiinkin tarkistaa muuntajan kiinnitys ettei pääse resonoimaan sopivasti jolloin hurinat moninkertaistuvat.

                                  Comment


                                  • #18
                                    Joo, homma selvisi, kiitos taas kerran tänne. Audisteilta saa näköjään apua ongelmaan ku ongelmaan. Muuntajassa ei tullu mukana kiinnitystarpeita joten jouduin vähän soveltamaan ja muuntaja otti kiinni metallikehikkoon. En vaan tajunnu että muuntaja voi resonoida. Loppu hyvin, kaikki hyvin, selvittiin siis tuon 42:n euron muuntajan ostolla ja nyt koti on taas valkea.

                                    Comment

                                    Working...
                                    X