Kuulutus

Collapse
No announcement yet.

PC:n virtalähteen valintaa

Collapse
X
 
  • Suodata
  • Aika
  • Näytä
Clear All
new posts

    PC:n virtalähteen valintaa

    Eli kysees on tämä kone.

    http://www.netanttila.com/webapp/wcs...tegoryId=31151

    Ostaes oli jo tiedos et näytönohjain on aunuksesta ja virtalähde sen mukanen. Huimat 300W. Mistä nään et millanen virtalähde sinne käy? Joku 500 wattinen sais olla, vähintään. Ja mikä olis laadukas merkki?

  • #2
    Kyseessä lienee ihan perus ATX-kotelo, joten ATX-mallinen virtalähde. Ovat standardeja. Laadukkaita merkkejä ovat ainakin Antec, Chieftec, Nexus ja Corsair. Ihan vaikka Verkkokaupasta tilaamalla saat esimerkiksi Chieftecin 500W virtalähteen noin viidellä kympillä, ja jos ei passaakaan, voit sen palauttaa 14 vrk kuluessa, kuten yleensänkin postimyynnistä.

    Tuntuu jotenkin erikoiselta, että nykyäänkin laitetaan vielä 300 wattisia virtalähteitä. Kyllähän sillä varmasti peruskokoonpanon kanssa pärjää, mutta laajennettavuus ei ole kovin hyvää luokkaa. Pakettikoneiden kotelot eivät ole myöskään mitään tilavimpia ratkaisuja laajennettavuuden kannalta.

    Comment


      #3
      Esimerkiksi tämä:
      http://www.verkkokauppa.com/popups/p...o.php?id=12154

      Seasonicin lisäksi laadukkaita ainakin Corsair. Itsellä vähän huonot kokemukset Nexuksesta ja Chieftecistä, ensin mainitussa siritti konkat rajusti ja jälkimmäisessä aivan liian äänekäs ilmanvaihto.

      Meinasitko ettei tuo 300W riitä?

      Comment


        #4
        No ku tarkotus on vaihtaa näytönohjain täs jolloonki GeForce GTX 460:iin niin siihen se ei piisaa. Täälä sai aiva hyvät arvosanat. http://www.anssi.fi/2010/09/evga-nvi...ddr5-testissa/

        Kiitosta hyvistä tiedoista!

        e:
        Virtalähde suosituksena tälle näytönohjaimelle on annettu 450W ja kortti tarvitsee 2 X 6 pinnistä virtajohtoa.
        Löytyykö tuollanen 2x6 pinninen virtajohto uusista virtalähteistä? Ku ei oo hajuakaa millanen johto on kysees.

        Comment


        • #5
          Nexuksesta ja Chieftecistä kokemusta lähinnä töissä yms., Corsairin nakkasin listaan kun valmistavat ainakin laadukkaita muisteja. Hiljaista jos halajaa, niin 120mm tuuletin on aika ehdoton.

          300W riittänee varmasti ainakin tuolle vakiokokoonpanolle, mutta kuten mainitsin, niin laajennettavuus on aika huono. Ainakin jos haluaa jossain vaiheessa päivittää uusinta rautaa sisään. Tarvinnee jo sitten tilavamman kotelonkin.

          Comment


            #6
            Tuossa miika tuon sanoikin eli ATX mallin poweria tilalle vaan. teho riippuukin sit pitkälti mitä koneella teet ja minkälaista kokoonpanoa aiot pyörittää. Poweri kannattaa ostaa kerralla kunnollinen ja riittäväntehokas tulevaisuuttakin ajatellen.

            Liitäntöjä myös kannattaa suosia eli mahd monta sata, molex, ja PCIe6 ja 8 liitintä.
            - Sata liittimiä käyttää sata kiintolevyt sekä sata DVD asemat
            - Molex käyttää taas vanhemmat kovot, DVDF asemat sekä jotkin emolevyt PCIen lisävirtana.
            - PCIe virtoja käyttää tehokkaamat näytön ohjaimet, yleensä 6pin tai 8pin. Tehokkaissa on sit 2x 8pin tai 6pin + 8pin.

            Jos aiot pyörittää GTX 460 niin ehdottomasti 600W+
            6pin PCIe liitin on tällainen:http://techreport.com/r.x/psus-0907/pcie-connectors.jpg vieressä 8pin PCIe

            Mulla on tällähetkellä kiinni 1600W Xigmatek ja ohjaimena 2x GTX 280 ylikelloilla... Virtaa menee mut sitä saa onneks seinästä :D

            Comment


            • #7
              Linkittämäsi artikkelin perusteella paketissa tulee adapteri Molex -> 6-pin liitin. Luulisin ainakin, että uusissa virtalähteissä tuollainen liitin löytyy. Jos ei löydy, niin adapteri vain paikalleen Molex-liittimeen.

              E: Huh, Tommillahan on kohta jo voimala pystyssä tuommosilla vermeillä. :) Meikäläisellä 35W virtalähde läppärissä. :)

              Samalla tyylillähän voisi sanoa, että rahaa menee, mutta sitäkinhän saa "seinästä". :D
              Viimeksi muokannut mstr; 7.10.2010, 16:47.

              Comment


                #8
                Jotta tuohon hommaan saa jotain todellisuuden tuntua, niin tehomittari koneen töpselin väliin ja benchmarkkia pyörimään, esim. OCCT/Linpack/Furmark tms.

                Itse en saanut viimeiseen asti viritettyä Q6600:sta (@3.8Ghz ilmajäähdytyksellä) ja Geforce 8800 Gts 512@740/1100Mhz viemään Linpack/Furmark -setillä seinästä juuri yli 400 wattia. Koneessa pyörii näiden lisäksi myös 5 kovoa. Ja nämä on vielä vanhoja virtasyöppöjä vehkeitä :D Useamman näyttiksen kokoonpanot toki erikseen.

                Mainitaan nyt vielä, että jos ihan viimesen päälle hyvän vehkeen haluaa niin suosittelen Seasonicin X-sarjaa (esim. X-650). Yksi harvoja jotka yltää tuohon 80PLUS Gold standardiin, eli erittäin hyvä hyötysuhde.

                Comment


                  #9
                  Silverstonen Strider Essentialia on kehuttu hyväksi hintaan nähden. Hyötysuhteet pitäisi olla niissä ihan ok kohdillaan.

                  Comment


                    #10
                    Jos käytät konetta nettiselailuun ja muuhun ei kuormittavaan käyttöön kannattaa valita hiljainen virtalähde. Samoin tehonkannalta et tule koskaan kuormittamaan konetta täysin jolloin pienempikin virtalähde riittää (500W). Jos taas meinaat pelata ehdottomasti mitoita virtalähde yli, eli 600W+ mielellään 750W-800W.
                    Tässä yks varteenotettava vaihtoehto:http://www.verkkokauppa.com/popups/p...o.php?id=54977

                    Pelatessa mulla on virrankulutus virtalähteessä noin 800W mut rasitustesteiissä n.1000W

                    Ite pyöritän Uniginen Heaven benchmarkkia 3D testessä ja samaanaikaa prime95 CPUn kuormittamiseksi.
                    Tällöin on huipputeho on ollu muistaakseni 1032W jolloin seinästä lähti ulos n.1800W sisältäen kaiken näytöistä, vesijäähynpumppuihin ja syylärin jäähdytykseen.
                    Virtalähdettä ostaessa tuntui et ikinä ei tarvii noin tehokasta mut yks ohjain viel ni sit loppuu sähö :D

                    Specseinä tällähetkellä:
                    - CPU: Core 2 Duo E8750 @ 4000MHz (vakio 2660)
                    - MB: Asus P5N72T- Premium
                    - GPU: 2x GTX 280 @ 750MHZ/1300MHz/1600MHz (GPU/Mem/Shaders)
                    - Keskusmuisti: 8Gt DDR2 @960 MHz (800MHZ)
                    - HDD: 6kpl kovoja yht 4000Gt
                    - Xigmatek 1500W poweri Max. piikkiteho 1600W

                    Lisäks 2kpl näyttöjä ja 7.1 äänet takaavat laajan työpöydän sekä kivan surround äänet :D
                    Viimeksi muokannut Tommi[FIN]; 4.1.2011, 19:21.

                    Comment


                    • #11
                      Virtalähteen nimellisteho (käämien yhteisteho) voi olla harhaanjohtava. Virtalähteitä on paljon erilaatuisia ja kaikkia "500W" virtalähteitä ei voi verrata 500W laatutuotteisiin. Tuohan on eri käämien yhteenlaskettu teho kun oleellista on käämikohtainen teho jos puhutaan pelikoneesta missä näytönohjain yleensä se suurin virtasyöppö. Uusimpia hyvän 82+ hyötysuhteen virtalähteitä ei voi myöskään verrata vanhempiin perusmalleihin.

                      Uusien koneiden ja näytönohjainten tehontarve on pienentynyt eikä virtalähteitä tarvitse enää kasvattaa samaan tahtiin kuin menneinä vuosina. Esimerkiksi ATI:n 5000 sarjan näytönohjainten virrankulutus tehoonsa nähden on melko alhainen, siitä syystä ei tarvita monsterivirtalähteitä. Koneeseen tuleva näytönohjain ratkaisee siis valinnan, pitää muistaa että näytönohjainvalmistajien suositukset ovat todella liioiteltuja. Osittain tuo johtuu siitä ettei heitä syytettäisi mahdollisista ongelmista ja toisaalta siitä ettei nimellistehosta ei voi oikein päätellä mikä on oikea 12V käämin osuus tuosta luvusta ja onko 12V jännitteelle useampia käämejä.

                      Virtalähteissä on oleellista myös äänentaso, esimerkiksi Taganin tehomallit huutavat jo pienellä kuormalla niin ettei voi olla samassa huoneessa.

                      Kaikista oikeista virtalähteistä löytyy nykyisin SATA virtaliitinten lisäksi nuo kaksi kuusipinnistä virtaliitintä kuten myös emolevylle tulevat 2x4 virtaliittimet.

                      Comment


                        #12
                        Tuulettimen voi toki vaihtaa virtaläähteseenkin, jos alkuperäinen pitää liiaksi ääntä.

                        Comment


                        • #13
                          Vaihdettavan tuulettimen tulisi olla kuitenkin riittävän tehokas ja alkuperäisestä on usein vaikea saada speksejä. Teholähteissä on voimakas tuuletus kun pieneen tilaan (std koko) on ahdettu paljon kuumana käyvää tavaraa. Kannattaa kuitenkin harkita ennen kuin lähtee uutta virtalähdettä modaamaan, takuu on yleensä noin kaksi vuotta ja sinetöityjä ovat. Lähes kaikki nimellisteholtaan alle 600W mallit ovat nykyisin melko hiljaisia ja tuulettimen kierrosluku säätyy lämpötilan mukaan.

                          Comment


                            #14
                            Yleensä tehotarpeita liioitellaan huimasti, esim. tommin tapauksessa virtalähde on täydellinen ylilyönti ja todennäköisesti virtamittari näyttää aivan höpöjä. Mulla on mm. tuplamäärä GPU:t (QUAD SLI setuppi), CPU coreja, muistipaikoita puoltoistakertainen määrä ja paljon rajummat kellot ja en ole pelatessa saanut ikinä viemään yli 700W seinästä (toki furmarkilla varmaan vie), mikä tarkoittaa tuon virtalähteen hyötysuhteella sitä, että se pelit pyörisi laadukkaalla 600W virtalähteellä. Tuo oma kone pyörii ilman ongelmia 850W virtiksellä myös rajummat testit, mutta tällä hetkellä mulla on kyllä 1kW virtis. Ja siis nuo mun nykynäyttikset saavat virrankulutukseeltaan esim. GTX480:n näyttämään ecoteolle.

                            Nykyisten näyttisten virrankulutuksesta, että jos vaikka sen GTX460:n laittaa näytönohjeimeksi, niin 3GHz i7:lla furmarkissa tuollainen kone imee n. 270W, joten mihin sitä oikein niitä 600W virtalähteitä tarvitsee tuollaisessa? (huom. pelatessa kone vie taatusti vähemmän) Toki 470 vie jo melkein 100W enemmän ja 480 vielä enemmän.
                            Viimeksi muokannut salonenm; 8.10.2010, 14:04.

                            Comment


                            • #15
                              Kyseisessä koneessa olevan i3 prosessorin max TDP arvokin on vain 73W joten ei sen virrankulutus kovin suuri ole pienivirtaisella HD5450 näytönohjaimella. Alkuperäiseen ihmettelyyn viitaten 300W virtalähde on sille koneelle ihan riittävä heikommallakin hyötysuhteella. Kokemuksen perusteella voin sanoa että haukkaa verkosta peruskäytössä alle 80W ja kuormitettaessa korkeintaan 130W. Jos vertaa 4-5v vanhaan peruskoneeseen on sähkönkulutus pienempi koska komponenttitekniikka on kehittynyt virrankulutuksen osalta.

                              Pelinäytönohjainten virrankulutus ei aikaisemmin kiinnostanut ketään ja valmistajat keskittyivät vain pelitehon kasvattamiseen. Nykyisin myös virrankulutuksesta on alettu puhua ja sen puolen kehittäminen tuo mukanaan hiljaisemman käyntiäänen.

                              Comment


                                #16
                                Tästä voisi vähän summailla että 400W voisi olla hyvä kompromissi; peruskäytössä kuorma pysyy järkevänä hyötysuhdetta ajatellen (~20%) mutta reserviä on kuitenkin sen verran ettei tuuletin huuda suunapäänä kovemmankaan pelisession aikana.

                                Samaa mieltä samin kanssa tuosta, että hyvään suuntaan ollaan menossa tuon "performance per watt" -ajattelutavan ansiosta. Passiivijäähdytteistä pc:tä odotellessa...

                                Comment


                                  #17
                                  Alkuperäinen kirjoittaja alpi
                                  Passiivijäähdytteistä pc:tä odotellessa...
                                  Itellä ollut vuosikaudet tollanen 500W virtalähde käytössä htpc:ssä. ;)

                                  Silloin tällöin saattaa flektiä pyöräyttää hetken jos jotain raskasta tekee pitempään.

                                  Comment


                                    #18
                                    Siitä on jo hitosti aikaa kun viimeksi powerikauppaan jouduin.
                                    Nyt kasailen uutta konetta i5:lla ja HD5850:llä.
                                    Ongelma tuli eteen kun ostin uuden perus ATX kotelon powerilla. Muuten poweri 450w piisaisi siinäkin mainiosti, mutta uupuu toinen pcie virtasyöttö vanhalle X1950:lle. Tuo poweri on nyt vanhassa kotelossa ja uudessa on vanhasta Blue Stormin 500w, mikä varmasti piisaa tuolle uudelle paketille kyllä.
                                    Katselin eri powereita, mutta ei niissä kerrotta paketissa mitä ne tarjoaa.
                                    Pitäs siis löytää halpa poweri vanhaan koneeseen, jossa on 2xpcie tai sitten hyvähkö poweri uuteen koneeseen, jossa 4x pcie tulevaisuuden Crossfire mahdollisuutta ajatellen.

                                    Comment


                                      #19
                                      molex-adapteria vaan kehiin, ei pitäisi tulla ongelmia

                                      Comment


                                        #20
                                        Täytyy tsekata toi adapteri homma. Ongelma on vain se, että koneessa on 3 kovoa ja 2 romppuasemaa. Ei ole yhtään ylimääräistä piuhaa vapaana ja toi pci-e adapteri tarttee 2.

                                        Comment


                                          #21
                                          Sitten menee tosiaan hankalammaksi, ellet luovu parista asemasta :)

                                          Comment


                                            #22
                                            Löytyyhän noihin Y-haaroja. Ja jos ei löydy niin askartelee vaikka itse :)

                                            Comment


                                            • #23
                                              Noissa virtalähteissä on sit semmonen homma, että kannattaa valita modulaarinen malli. Pääsee siitä johtohelvetistä eroon, kun tökkii virtalähteen taakse vain tarpeellisen.


                                              Itellä tällähetkellä käytös:
                                              Emo: GA-P55-UD5
                                              CPU: Core i5 750 @ 4,2Ghz
                                              Näyttis: XFX Radeon HD5850 @ HD5870 Bios
                                              Muistit: 2x2GB Mushkin Blackline 1600
                                              Kotelona: HAF 932

                                              Pari kuvaa:
                                              http://dl.dropbox.com/u/1978345/vesijaahy/SDC10839.JPG
                                              http://dl.dropbox.com/u/1978345/vesijaahy/SDC10820.JPG

                                              G12:han se siellä virtaa :)

                                              Comment


                                                #24
                                                Nätti vesijäähy Valtsulla. Itelläkin on käytössä 3+1 x 120x120mm kennoilla. Toi modulaarinen poweri on kyllä kätevä. Olen ollut tyytyväinen Corsairin HX 620 malliin joka on ollu käytössä jo ainakin pari vuotta.

                                                Comment


                                                  #25
                                                  Tyytyväinen itsekkin ollut Corsairin powereihin. Jos vielä sais oman koneen näyttämään noin tilavalta kuin Valtsulla, tuppaa tuo Corsair HX1000 viemään johtoineen päivineen tilaa reilusti vaikka onkin modulaarinen

                                                  Kotelona Antec 1200 jossa johdot 'voi' laittaa kätevästi emolevyn taakse piiloon, mutta pituus ei riitä sen kautta kuljettamaan.

                                                  Comment


                                                  • #26
                                                    Kyllä se on niin et ei watit ratkaisee vaan Ampeerit. Esim. 500w virta lähde 12v kaapelista virta vaihtelee 16-25A riippuu valmistajasta. Halvempi malli 600w on yhtä kuin 450wkallimppi.
                                                    Viimeksi muokannut vasok; 16.10.2010, 23:26.

                                                    Comment


                                                      #27
                                                      Johtuen siis siitä, että ilmoitettu wattimäärä ei kuvaa ulostulevaa tehoa. Muuten menisi kaavat uusiksi :)

                                                      Hyötysuhde kertoo juurikin tuosta.

                                                      Comment


                                                        #28
                                                        No kyllä se wattimäärä ilmoitetaan aina antotehona, mutta siis nykykoneissa tärkeintä on 12V linjat. Halpispowerit ei anna "kunnon" virtaa 12V linjoihin luvattua määrää ja laatupowerit antaa enemmänkin.

                                                        Comment


                                                          #29
                                                          Siis nimenomaan tarkoitin juuri tuota, että ei kerro oikeasti mitä tulee ulos. Spekseissä ja "spekseissä" on eroja...

                                                          Comment


                                                            #30
                                                            Virtalähteen kyljessä on _yleensä_ tarra, josta näkee miten se teho jakaantuu eri jännitelinjojen (3,3V, 5V ja 12V, joista viimeksimainittuja voi olla useita) kesken. Nykykoneissa tarvitaan enää lähes yksinomaan 12V jännitettä, lopuille linjoille riittää muutama hassu watti.

                                                            Laatupowereissa teho painottuu 12V linjoille, kun taas halvemmissa (ja vanhemmissa) laitteissa jakautuvat tasaisemmin myös alemmille jännitteille. Ilmoitettu teho pitäisi joka tapauksessa täyttyä, ellei kyseessä ole suoranainen silmään pissimisyritys.

                                                            Comment

                                                            Working...
                                                            X