Kuulutus

Collapse
No announcement yet.

BAHCO raivaussahan terä murtuu

Collapse
X
 
  • Suodata
  • Aika
  • Näytä
Clear All
new posts

    BAHCO raivaussahan terä murtuu

    Projektina on ollut raivata paikallistien (hiekka/sora) tien reunat ennen isomman tieremontin alkamista. Ymmärrettävästi teriä kuluu aika lailla. 2:n tankillisen jälkeen terä on aika kypsä, puiden kuoressa tuntuu olevan aika lailla hiekkaa kaarnaan sitoutuneena. Tämän tylsymisen ja loputtoman viilaamisen nyt vielä ymmärtää.

    En nyt kuitenkaan ymmärrä mitä noiden terien kanssa oikein tapahtuu, koska ne rupeavat murtumaan.

    Kuvassa oleva pahempi terä nyt on perusteellisesti pilalla ja harituskin näyttää olevan ihan p...stä, koska aine ei kestänyt enää yhtään haritusta, tietysti jos olisi harittanut ilman radiokuulosuojia ja ei olisi ollut hämärää niin olisi voinut lopettaa harittamisen jo ensimmäisen hampaan murtuessa.

    Toinen terä, jolla on sahattu alle 10 tankillista on kyllä tolkuttoman tylsä, emäntä sahasi sillä kaksi tankillista edellisen viilauksen jälkeen. Tämäkin terä on ruvennut murtumaan uran pohjasta eikä tuota enää parane sahaan laittaa.

    ELI mikä tässä nyt mättää ? Materiaali on hyvin viilattavaa, terä on kunnolla kiinni, saha on uusi, käyttäjät ovat täysjärkisiä normaaleja ihmisiä. Jos aine olisi hirmu kovaa eli murtuisi liiallisen karkenemisen vuoksi niin viilauksenkaan ei pitäisi onnistua.

    Ja ovat myyjän mukaan ainoat terät vuosikausiin ja maahantuojan mukaan ainoat terät 10 000:sta, jotka ovat hajonneet. Tässä on tietysti jotain tuttua näin autopiireissä kun pyöritään...

    http://jukkavuorinen.kuvat.fi/kuvat/...B/DSC03109.JPG
    Viimeksi muokannut Jukuri; 6.9.2010, 16:58.

    #2
    Ja ovat myyjän mukaan ainoat terät vuosikausiin ja maahantuojan mukaan ainoat terät 10 000:sta, jotka ovat hajonneet.
    Heti alkuun OT:

    Kaverin Massikasta repesi laturin kiinnike lohkosta irti ja moista ei ole huollon mukaan ikinä tapahtunut. Silti siihen sai korjaus/siirtosarjan maahantuojan varastosta samana päivänä. itsellekin tuttu tilanne olla aina se ensimmäinen miljoonasta jos joku hajoaa.
    Jotenkin tulee mieleen terissä materiaalin luokattomuus, jossei niitä kovin paljoa ole kivikkoon työnnetty.

    Comment


      #3
      Tää kyllä tukee hyvin jo valmiiksi muodostunutta kuvaa siitä, mitä bahco:n tavara on tänä päivänä... Taitaa teidänkin käyttö ylittää harrastuksen rajat ja siihen ei bahcon kapasiteeti enää nykyisin riitä.

      Comment


      • #4
        Kaikin puolin melko karseassa kunnossa olivat kuvan terät. Itse en ole kymmenen vuoden ikäisiä Stihlin teriä tuollaiseen kuntoon vielä saanut, vaikka joskus on terä kolissut kiveenkin.

        Olettaisin, että jos tylsällä terällä polttaa pusikot nurin, niin terän kuumeneminen saattaisi vaikuttaa terän kestävyyteen heikentävästi. Samoin, jos terän annetaan potkaista puut poikki, niin siinä on koko raivaussaha kovilla.
        Kuvista näkee, että olosuhteet ovat olleet melko vaativat terille, kun jotain puuta kovempaakin on terään osunut.

        Mutta jos ensiksi kokeilisi eri valmistajan terää? Ja jos vielä halkeilee, niin sitten ongelma on luultavasti koneessa tai sen käyttäjässä.

        Googlellakin löytyy juttua halkeilevista raivaussahojen teristä.

        Comment


          #5
          Kokemuksella olen aina viilannut terän joka tankin jälkeen, pysyy terävänä, vähemmän viilattavaa kerralla ja työskentely on helpompaa. Eikä tosissaan tarvitse polttaa puita nurin. Tosin kokemus on Husqvarnan laitteista, semmoisista puoliammattilaistasoisista.
          Toisaalta kaikessa olen huomannut että jos oikeasti aletaan töitä tekemään, työvälineistä ei kannata säästellä, loppupelissä saattaa jopa säästää rahaa kun ei tarvitse urakan puolivälissä uusia työkaluja. Ja hermot pääsevät helpommalla...

          Comment


          • #6
            Stihlin terät ja ketjut on yleensä saanut ajaa loppuun niin että viilausvara on lopussa. Myös monet hussemiehet käyttävät stihlin teräketjuja. (ainoa sahavalmistaja joka tekee itse ketjunsa) Pienen lisähinnan säästää käyttöiässä takaisin.
            Itelläkään Bacho ei ole ensimmäinen valinta jos pitäis putkipihtiä tms. alkaa hankkimaan.

            PS. missä päin savikylää teette tieremonttia ?

            Comment


              #7
              Kyllähän tuo vähän sille haiskahtaisi että joko materiaali on jo tehtaalta liian kovaa/haurasta tai sitten käytön aiheuttama työstökarkeneminen/lämpö karkaisee materiaalin jolloin se ei kestä enää iskumaista kuormitusta ja särö alkaa muodostua. Jotenkin aika vaikea olisi uskoa että terää saa niin kuumaksi ajettua että sitä kautta kiderakenteen muutoksia alkaisi tapahtua. Kuvan perusteella terän värikään ei ole muuttunut, mikä tukisi sitä käsitystä että lämpöä ei ole ollut liikaa.

              Comment


                #8
                PS. missä päin savikylää teette tieremonttia ?
                Nikkiläntie ja Haukhongantie, raivottavaa tienvartta about 3 hehtaaria (7km x 2,5+2,5 metriä).

                Ongelma ompi ehkä kaksijakoinen.
                Hiekalla kyllästetty puusto tylsyttää terän. Sitä ei ehdi viilata oikein millään niin tiheään, että pysyisi hyvin terävänä. Viilaus tankillisen puolivälissä voisi olla siinä mielessä oikea hetki jo viilata.

                Ehkä terä kuumuu sitten niin paljon, että Bahcon aineesta loppuu ominaisuudet. Jonkunlainen käsitys minullakin on mitä tuollaisten aineiden pitäisi kestää, eikä käyttö nyt niin päätöntä ole, etteikö teräksi ajatellun aineen pitäisi sitä kestää. Terä ei varmasti missään vaiheessa ole lähellä päästölämpötilaansa eikä varsinkaan sellaista hehkutuslämpötilaa, jossa se voisi kareta kylmää puuta vasten, joten kuumumisteoria ei minusta oikein voi toimia. Terä ei varmasti mene lähellekään sataa astetta, johan se alkaisi kiehua puun välissä.

                Aine on todennäköisesti sen verran halpaa tavaraa, että se on hiilellä vaan tehty sen verran kovaksi, että pystyy käyttämään teränä, mutta hauraus on jäänyt jäljelle. Voishan tuolle tietty tehdä vaikka iskusitkeys testit, terä pakkasarkkuun ja sitten vasaralla päälle.

                Myyjäliikkeen kanssa saatiin kuitenkin sovittua maahantuojalta 2 uutta terää ("vaikka 10 000:sta nämä on 2 ainoata murtuvaa terää"), joten siinä mielessä paikalliselle liikkeelle pinnat kotiin.

                En oikein muuta parannusta keksi kuin, että uran pohjakuvion reunat voisi hioa Dremelillä vähän pyöreämmiksi, niin särönmuodostuskohta katoaisi käytännössä kokonaan. Prässätty terä on kuitenkin aika teräväreunainen ja pelkkä leikkuureuna voi muodostaa särön alkamiskohdan.

                Comment


                • #9
                  Jeps Heituilahdessa päin.



                  Noissa Stihlin terissä on pyörähtävä leikkuuhampaiden väli ja koskaan ei ole tullut vastaan että terässä olisi ollut halkeamia. Joskus noissakin terissä on väri vaihtunut kun sahaaja ei ole huomannut terän ja suojan väliin kiilautuvaa oksaa tai ruohoa ja terä on hankautunut tulikuumaksi.

                  Comment

                  Working...
                  X