Kuulutus

Collapse
No announcement yet.

Veden suodattaminen

Collapse
X
 
  • Suodata
  • Aika
  • Näytä
Clear All
new posts

  • Veden suodattaminen

    Varmasti useammallekin tuttu ongelma, kaivoveden/käyttöveden laatu.

    Mietin tuossa, miten saisi vedestä suodatettua humusta pois, että vettä voisi käyttää pyykinpesuun, ym.

    Suodattimia toki saa kaupasta, mutta ne on nyt pois laskuista.

    Netistä löytyy ohjeita retkeilijöille, miten pieniä määriä suodatetaan kirkkaammaksi, mutta mistään en löytänyt ohjetta isomman vesimäärän suodatukseen.
    Retkeilijöiden ohjeita on hankala soveltaa isompiin vesimääriin, koska käyttävät sammalia ja muita "kertakäyttöisiä" aineksia suodattimissaan.

    Itselleni tulee mieleen muovitynnyri, suodatinkangas ja hiekka. -Noilla pelkästään tuskin pärjää. Suodatuksen olen ajatellut tapahtuvan painovoimaisesti, ilman paineistusta. Suodatetun veden voi sitten pumpata vaikka pesukoneelle erikseen. -Olettaisin, että suodattaminen helpompaa niin.

    Raakavedeksi vaihtoehtoina on humuspitoinen kaivovesi, humuspitoinen lampivesi tai sadevesi.
    Sadevesihän olisi tavallaan kirkasta jo valmiiksi, mutta sen saaminen on niin paljon säistä kiinni ja tällä hetkellä sadevesitynnyreissä olisi vihertävää vettä, koska aina sieltä katolta tulee veden lisäksi muutakin tynnyriin, vaikka koittaisi pitää rännit ja tynnyrit puhtaana.

    Onko aiheesta kokemuksia/ajatuksia?

    Aiheen alla voidaan toki käydä keskustelua myös kaupallisista suodatinjärjestelmistä.

  • #2
    Mokillä tulee neroxin PE-suodattimen ja aktiivihiilen läpi järvestä juomakelpoinen vesi. Filtteri suodattaa humusta, mangaania ja oksidoitunutta rautaa. Liuenneeseen rautaan ei pystynyt, mutta sitä onkin kaivossa siinä määrin että sen tyhjentää nopeemmin magneetilla kuin ämpärillä ;)

    Comment


    • #3
      Mistä humusta (eloperäinen aines ?) tulee kaivoveteen ? Onko kaivo suolla vai pääseekö kaivoon pintavettä/sadevettä ? Jos vesi tulee kaivoon kaivon pohjasta niin ehkä pohjan soratäytöllä saisi suodatettua vettä ?

      Itse pyrkisin tekemään kaivon uuteen paikkaan jos sillä saisi suoraan käyttökelpoista vettä. En periaatteestakaan rakentaisi huoltoa kaipaavia systeemejä vesihuoltoon.

      Jos pakko olisi suodattaa vettä, niin jonkinlainen painesäiliö hiekkasuodattimella saattaisi tulla rakennettavaksi. Taimitarhalla jossa vesi otetaan tekolammikosta käytetään imuletkun välillä pestävää suodatinta. Näin vältytään pahimmilta ongelmilta suuttimia tukkivan leväkasvuston kanssa.

      Kuukausi sitten analysoin oman kaivon veden, muuten tulos oli erinomainen mutta veden ph arvo jäi 0,1 yksikköä alle suositusrajojen. Taidan heittää kaivoon säkillisen karkeaa kalkkirouhetta verkkosäkissä ja that's it.

      Comment


      • #4
        Pääsee varmaankin myös pintavettä kaivoon, mutta olettaisin samaa humuspitoista vettä tulevan kaivon pohjan kauttakin. Ja luultavasti myös kaivonrenkaiden saumoista.
        Kuivempaan aikaan ei vettä ole niin paljoa, että kaivon pohjalle voisi hiekkaa enää lisätä. Kaikin puolin siis esimerkillisen kelvoton kaivo. :)

        Kaivo on hiekkatien vieressä ja toisella puolella tietä, hieman alempana on kosteikko. Kosteikko on metsän reunassa oleva notkelma. Keväisin ilmeisesti semmoinen sammakoiden lempipaikka. Jotenkin tuntuu, että sieltä kosteikosta on turhan lyhyt matka kaivolle (alle kymmenen metriä).

        Tontilla on myös toinen kaivo, mutta se on edellisen omistajan toimesta pilattu niin, että siitä ei enää hyötyä ole. Lisäksi se on tyhjä vedestä.

        Kunnan vesiputki menee sen verran läheltä, että uutta kaivoa en näe enää järkeväksi kaivaa, koska nykyiset ovat sijainniltaan tontin muoto huomioiden melko järkevän oloisissa paikoissa.
        Kaivojen väli on noin 70 metriä ja niiden välissä on pihalammikko, jonka vedessä on myös paljon humusta. Lampi on lähes mäen päällä ja kaivot alempana.

        Viereisellä pellolla, jossa myös kuiva kaivo sijaitsee, oli kaivettaessa savea, mutta käytössä olevan kaivon ympärillä olevasta maan laadusta ei minulla ole tarkempaa tietoa. Olettaisin, että jotain hötömpää maata on siinä ympärillä maasto.

        Koska investoinnit kannattaa laittaa siihen kunnan vesijohtoon, niin mietin tilapäisratkaisua, miten saisi nykyistä kaivovettä hyödynnettyä edes pyykin pesuun ja saunavetenä.

        Nyt kun tuli tuo painesäiliö puheeksi, niin oli tässä yhtenä päivänä romulavalla vanha noin 80 litran lämminvesivaraaja.
        -Haato merkiltään ja ne taitaa olla ruostumatonta tai vastaavaa säiliöiltään.
        Hitto kun ei silloin älynnyt poimia varaajaa talteen. Siitähän olisi saanut värkättyä vaikka mitä.

        Ja samaa mieltä olen, että huoltoa vaativat laitteet eivät ole oikein fiksuja vesihuollossa, mutta jos semmoisen tee-se-itse suodattimen avulla pärjäisi jonkin aikaa. Mitään pysyvää ratkaisua en ole suodattimesta hakemassa.

        Saisihan kai vettä isossa säiliössäkin tuotua tontille, kun kulutus on aika pientä, mutta tuo suodattimen teko kiinnostaisi muutenkin.
        Viimeksi muokannut audiq; 24.7.2010, 01:15.

        Comment


        • #5
          Pelkän humuksen poistoon tuo alkuperäinen idea lienee ihan hyvä, eli kangas ja sen päälle riittävästi hienoa hiekkaa. Esim niinpäin, että pumppaus yläosaan säiliötä, siten että vesi virtaa ensin hiekkaa kohti ja sitten säiliön alapäähän vain linja/venttiili, mistä ottaa vesi. Tuo toiminee myös alhaalta ylöspäin pumpaten. Suuria hiekkasuodattimiahan käytetään teollisuudessakin humuksen poistoon, kun otetaan järvi tms. vettä käyttöön.
          Hiekkasuodatus on googleen hyvä haku noitten periaatteiden tutkintaan.

          Comment


          • #6
            No löytyihän hyvä hakusana. Kiitos vinkistä!

            Ei sen suodattimen tilavuus näköjään kovin iso tarvitse olla. Eli lämminvesivaraajan lisäksi myös vanha painevaraaja voisi olla sopiva aihio suodattimelle. -Semmoisia taitaa jossain ylimääräisenä ollakin.

            Comment


            • #7
              Meillä oli melko "likaista" kaivovesi. Kaivon huollattaminen auttoi humus ongelmaan älyttömän hyvin.

              Rautaa vedessä oli sairaasti, laitettiin melko kallis watmanin suodatin. Rauta ja mangaani kyllä lähti, mutta humus jäi. Ennen suodatinta esim suihkussa kun kävi niin tuoksui koko pesutila ihan verelle(eli raudalle). Melko ikävä kylpeä...

              Suodattimen jälkeen vesi kuitenkin oli todella sakeaa. Sellaista että mieli ei tehnyt juoda vaikka hyvän makuista olikin.

              Kaivon huolto maksoi noin 700e, eli melko hitosti. En ryhtynyt itse kun ei ollut pumppua millä tyhjentää yli 7 kuutiota sisältävää kaivoa missä kova tuotto. Suodatin hiekkaa tuli pohjalle noin 100kg ja saumat saumattiin, hommana ei siis kummoinen kunhan kaivon saa tyhjäksi. Oletan siis että ei mikään syvä porakaivo ole, kun humusta löytyy. Tuon putsauksen jälkeen suosittelen ensin tutkimaan saisko sen kaivon jotenkin putsattua. Turha putsaria rakentaa jos normi huollolla saa homman kuntoon.

              Comment


              • #8
                Mites jos kaivoon laittais pohjalle ison viemäriputkenpätkän pystyyn ja sen alapäähän tekis hiekkasuotimen. Sitten imuputki/pumppu tämän putken sisälle.

                Comment


                • #9
                  Kaivoa on jonkin verran putsattu, mutta perusteellisempaa kunnostusta sille ei ole tehty. Ostin juuri ison uppopumpun, joten sikäli olisi nyt mahdollisuus koittaa saada kaivo tyhjäksi ja tarkemmin tutkia sen kuntoa.
                  Ja kyseessä tosiaan ihan perinteinen rengaskaivo.

                  Tein hieman kokeiluja suodatinkankaalla ja 0-16 murskeella. Oletinkin, että murske on huonoa, mutta yllätyin hieman siitä, että 15 sentin kerroksesta ei meinaa vesi mennä omalla painolla läpi ollenkaan. Monta tuntia seisoi vesi soran päällä.
                  Murskeella kokeilin siksi, kun sitä oli kasa pihassa.

                  Hervastin ajatuksessa suodattimesta imupuolella on etunsa, mutta pahoin pelkään, että ongelmaksi muodostuu hiekan läpäisykyky.

                  Koska varastossa lojuu ylimääräinen vesipumpun painesäiliö, niin ajattelin prototyypin tehdä siitä. Niissähän on kalvon vaihtoa varten luukku toisessa päädyssä, niin sieltä varmaankin saa tungettua kankaat ja hiekat sisälle. Sitten vain korvaa kalvon takana olevan ventiilin putkilähdöllä. Koska säiliö pitäisi saada pystyyn, niin täytyy varmaankin hitsata sille tukikehikko ympärille.

                  Virtaussuuntaa täytyy myös miettiä, mutta alhaalta ylöspäin tuntuisi fiksummalta. Ja se mietityttää, että olisiko parempi, että säiliössä olisi kaksi toisistaan kankaalla erotettua hiekkakerrosta vai vain yksi.
                  No, täytyy alkaa rakentamaan protoa, niin kai ne asiat siinä selviää.

                  Comment


                  • #10
                    Mökille syvensin joskus kaivoa hiesumaahan ja siellä syvyydessä jossa pohjaveden pinta oli riittävän korkealla tuli vastaan isoja kiviä ja niiden kylkiäisenä veteen tuli hienojakoista ainesta, savea tai vastaavaa. Asennettuani renkaat tutkailin veden selviämista puolisentoista päivää ja tulin siihen tulokseen että vesi ei tule ilman pohjan suodatinhiekkaa selviämään. Kun lapioimme 70 cm kaivon pohjalle muutaman sata litraa soraa (jakeet n. 2-35 mm) niin tunnin päästä kaivon vesi oli juomakelpoista..

                    Eli tuollaisessa suodatuksessa ei kannata laittaa suodintavaraksi liian hienoa hiekkaa vaan enneminkin soraa. Sieltä vesi tulee samaa vauhtia läpi kuin mitä vesisuoni kaivoon pukkaa.

                    Jos kaivo on vaikka metrisillä renkailla niin sinne vois lykätä jonku 70 cm halkaisijaltaan olevan lieriön ja sen pohjan täyttäis n. 10cm sorapatjalla.

                    Kaivosuodatuksessa sekin etu että pohjaventtiileihin tai takaiskuventtiileihin ei kerry ylimääräistä tavaraa niin helposti, putkista puhumattakaan.

                    Comment


                    • #11
                      Täytyy tutkia kaivoa, miten siellä on nyt näin suht kuivaan aikaan vettä. Periaatteessa pienempi vaiva taitaisi olla, jos jättäisi lieriöt laittamatta ja laittaisi suodatintavaran koko leveydeltä kaivon pohjalle.

                      Tuo sitten kyllä vaatisi pitävät saumat, ettei vettä pääse muuta kuin pohjan kautta kaivoon. Lieriö mietityttää siinä mielessä, että kaivon veden pinnan korkeus vaihtelee hyvinkin paljon.

                      Comment


                      • #12
                        www.watman.fi tuolta löytyy suodattimet ja tietotaito asiaan. Watmanilta saisi myös analyysin omasta vedestä ja neuvot, mitä sille sitten kannattaisi tehdä.

                        UV-lampulla voisi sitten poistaa loput pöpöt, jos on epäilyksiä. UV:ta saa Watmanilta, mutta pienempiä löytyy ebaysta paljon halvemmalla.

                        Comment

                        Working...
                        X