Kuulutus

Collapse
No announcement yet.

Beomaster 1000 (viritinvahvistin)

Collapse
X
 
  • Suodata
  • Aika
  • Näytä
Clear All
new posts

  • #31
    Komean näköinen peli tuo Aiwa.
    Talvella sain lopulta hankittua hyllyyn Pioneerin SA-9800 -vahvistimen ja seuraksi TX-9800 -virittimen, puukuorilla. Muuton jälkeen on hieman vaikea keksiä laitteistolle paikkaa, sotkee pahasti rouvan feng shuit.

    Comment


      #32
      No nyt hiljeni Aiwa.

      On tässä hiljalleen alkanut selvitä että tuossa Aiwassa on muutakin vikaa kuin tuo pölykerros sisällä. Olen sille popitellun muutamia kertoja tässä reilun kuukauden aikana ja muutaman kerran se on sammunut kesken soitannon. Oireet viittaisivat jonkin sortin kontakti häiriöön masiinan sisällä koska muutaman kerran on humppa alkanut soimaan kun on tehnyt Onslow tyyppisen korjauksen (napakka kopautus laitteen kylkeen/kattoon)

      Puuhattiin tuossa äsken pikasiivousta ja Aiwa soitteli taustalle RadioRokin 500-listaa kunnes yhtäkkiä soitto loppu. Emännyys oli kevyesti sulkenut kaapinoven jossa vahvistin on ja tuosta "täräyksestä" humppa lakkasi. Nyt ei enää lähde musiikki päälle.
      Valot kyllä syttyy vahvistimen tauluun niin kuin kuuluu ja kun asemia virittää kohdalleen niin signaalia ilmaiseva viisarikin välillä heiluu. Joten voisin kuvitella että radion osuus laitteesta pelaa. Ääni ei vain tule kaijuttimille asti.

      Mitenkähän tuollaisen laitteen sisältä voisi alkaa virran reittejä mittailemaan ja vikapaikkaa metsästämään? Yleismittari olisi kyllä käytössä. Onkohan noissa joku tietty paikka josta kontakti ajanmittaan hiipuu?

      Comment


      • #33
        Joka laitteessa on tyypillinen vikapaikka -tai sitten ei ole. Itsellä on kokemusta muutamista, lähinnä Sonyn ja Pioneerin laitteista, joiden tietyissä malleissa on juuri ne tunnetut vikapaikat. Aiwa on melko tuntematon laite.
        Vahvistinpuolella ne viat yleensä ovat, veikkaan että kuulokkeistakaan ei kuulu mitään?

        Comment


          #34
          Alkuperäinen kirjoittaja jtlukkari Näytä viesti
          Joka laitteessa on tyypillinen vikapaikka -tai sitten ei ole. Itsellä on kokemusta muutamista, lähinnä Sonyn ja Pioneerin laitteista, joiden tietyissä malleissa on juuri ne tunnetut vikapaikat. Aiwa on melko tuntematon laite.
          Vahvistinpuolella ne viat yleensä ovat, veikkaan että kuulokkeistakaan ei kuulu mitään?
          Enpä ole saanut kokeiltua kun en tiedä missä olisi adapteri tuolle suuremmalle kuuloke pistokkeelle.

          Tarttee aukaista tuo ja katsoa josko jokin ilmiselvä vikapaikka löytyisi laitteen sisältä. Miteköhän tuollaiset elektroniikka korjaamot noihin suhtautuu. Tosin älyttömiä summia ei kykene ehjäykseen sijoittamaan mutta olisi tuo ollut kiva saada toimimaan. Melko nostalginen peli kaiken kaikkiaan.

          Comment


          • #35
            Kyllä noita kannattaa kunnostella, tuollaisten vehkeitten arvo ei ole viime aikoina ollut laskusuunnassa.

            Comment


              #36
              No vika paikallistettu tai ainakin yksi vian kohde.

              Ilmeisesti härvelin päävirtarele (onkohan tuo oikea termi näissä laitteissa) ei vedä kiinni.
              Avasin siis laitteen kotelon ja aloin lipsutella virtakytkintä. Hetken kaikki meni OK, eli laiteeseen syttyi valot ja musiikki alkoi hetken kuluttua soimaan. Muutaman lipsautuksen jälkeen kumminkin vika palasi ja vain laitteen valot syttyi. Korvaan ei myöskään kuulunut releen naksausta. Aloin tutkia mikä laitteen komponenteista voisi tuo rele olla.

              No kun samalla jatkoin virta nappulan ränkkäämistä niin jo alkoi rele naksuttaa ja äänen perustella sen löysinkin. Komponentissa on läpinäkyvät kuoret joten myös silmillä voi nähdä kuinka rele sulkeutuu. (siis silloin kun se toimii) Muutaman kerran kävi myös niin että rele veti kiinni mutta aukesi heti perään. No nyt se on täysin mykkä eikä sulkeudu vaikka koetin koputella sitä ja kytkeä virtoja päälle.

              Onkohan siis vika tuossa releessä vai sille tulevassa ohjaussignaalissa. Melkein veikkaisin jälkimmäistä.

              Comment


              • #37
                Kyllähän näissä vanhoissa laitteissa on ihan omanlaisensa saundi. Ja ulkonäkökin monesti viehättää enemmän. Huoltokin on helppoa, itse pystyy korjailemaan melkolailla hyvin tarpeen vaatiessa. Toki harvemmin tuntuu vanhat laitteet särkyvän verrattuna uudempiin.

                Itsellä Tandbergin Huldra 10 viritinvahvistin vuodelta 1973 ja levysoitin Tandberg (Thorens) TD-165. Lisäksi vielä on Huldran pikkuveli TR-200 myös 70-luvun alusta.

                Comment


                  #38
                  Jatkellaas stooria tuosta Aiwasta.

                  Tänään iski inspiraatio innostus ja aloin tutkimaan tuon laitteen sisuksia. Eli vika on edelleen ettei päärele vedä kiinni kuin satunnaisesti.

                  Click image for larger version

Name:	100_3558.jpg
Views:	1
Size:	286,1 Kt
ID:	1604589
                  Kuvassa siis ympyröitynä rele joka ei vedä. Toiselle puolelle relettä tulee kaksi ohuempaa johtoa (varmaankin kytkentä signaali) ja toisella puolella on kaksi vahvempaa johtoa (epäilisin päävirtajohdoiksi).

                  Vaikka johtoja heiluttelee virrat päällä niin missään vaiheessa ei rele herännyt. Toisaalta muutaman kerran rele on napsahtanut kiinni kun sen päälle on naputellut.

                  Mitäköhän sitä sitten koettaisi? Onko kellään ehdotuksia?

                  Comment


                  • #39
                    Pioneer-harrastajana tuo on tuttu juttu. Tahtovat vanhemmiten väsyä nuo releet ja pitäisi vaihtaa, jos haluaa kuntoon. SA-9800 alkoi loppukesästä himmailla releen kytkeytymisen kanssa. Yhdessä SA-9100:ssa tein releen muovikoteloon kolvilla pienen reiän ja suihkutin sisään hiukkasen CRC:tä. Auttoi.
                    Jos ohjaussignaali toimii, yleismallin releitä saa sähkökaupasta. Tässä tapauksessa ei kyse lie siitä, että suojarele kytkeytty pois oikosulun takia.

                    Comment


                      #40
                      Vois kokeilla tota CRC-temppua. Tuskin se huonommaksi siitä muuttuu. Osaako kukaan arvioida mitä liikkeessä kustantaa vaihdattaa tuollainen rele?

                      Comment


                        #41
                        Todennäköisesti vika ei ole releessä, vaan virtalähdepuolen konkissa.

                        Comment


                          #42
                          Tavallaan auttoi tavallaan ei. Porasin pienen reiän tuon releen kuoreen ja suihkasin liukastetta sisään. Kun vielä aikansa naputtelin (hakkasin) tuohon päälle niin rele alkoi naksumaan ja sisukset liikkuu. Ääni ei silti kuulu kaiuttimista. Hmmm sanon minä.

                          Comment


                            #43
                            Syksyn aikana oli hyvää aikaa siivoilla varastoja ja etsiä aarteita. Löytyi Saloran hi-fi stereo 6600 + 4x KS 430 kaiuttimet. Muistelisin että kahdesta puuttuu nuo etulevyt kun pääsivät joskus putoamaan lattialle ja koska olivat lastulevystä leikatut niin palasiksihan ne menivät. Alkuperäiset kangasverkot pitäisi olla jossain tallessa. Kun ne jostain löydän niin pitää askarrella uudet kehikot. Levysoittimessa näytti olevan Sleeppareiden LP born in the s.a.v.o... Taidan odotella sopivaa hetkeä kun emäntä on iltavuorossa niin voi rauhassa kasata setupin olohuoneeseen ja nauttia ajattomasta äänestä. :)

                            Ja jottei menisi ihan ohi aiheesta niin löytyihän sieltä samasta varastosta tuollainen Beomasterkin. Minkäänlaisia kaiuttimia siihen ei löytynyt mutta pitää ruveta metsästämään jotain sopivaa paria.
                            Attached Files

                            Comment


                              #44
                              Kas, kas. Itseltä löytyy samainen Salora. Levysoitin ihan ok, radion viritin paska :) Kaiuttimissa on ainakin nykymarkettipoppeihin nähden mukavampi soundi. Löytyypi jonkun TM:n tai HIFI-lehden muinainen arvostelukin kyseisestä soittimesta.

                              Jos ei muuta, niin ainakin siinä on nätti valaistus :)

                              Comment


                                #45
                                Sleeppareillahan hifistä oikein pääsee nauttimaan kun joka saundi on loppuunsa hiottu :)

                                Odotan sitä hetkeä kun Eläkeläiset julkaisee koko tuotannon SACD-formaatissa.

                                Comment


                                  #46
                                  OT: Vieläkö SACD on jotenkin voimissaan. Ajattelin että se kuopattiin siinä vaiheessa kun syntyi jonkin sortin konsensus siitä että formaatti ei tuo äänenlaadullista parannusta CD-formaattiin nähden.

                                  Comment

                                  Working...
                                  X