Kuulutus

Collapse
No announcement yet.

Aurinkosähkö mökille/kokemuksia

Collapse
X
 
  • Suodata
  • Aika
  • Näytä
Clear All
new posts

    Aurinkosähkö mökille/kokemuksia

    Muutaman vuoden ajan nyt ollut pohdinnassa laittaa mökille aurinkopaneelit ja akut. Kyseessä tällä hetkellä täysin sähkötön mökki jossa ruoka valmistettu puuhellalla/grillissä ja kylmänä pidetty kylmälaukuilla. Lähimpään citymarkettiin on 20km matkaa joten ihan vallaton ongelma ruuan säilyttäminen ei ole. Valaistus hoidettu kaasuvalaisimilla, aurinkokennoledvaloilla ja ladattavilla käsivalaisimilla. Minkäänlaista jääkaappia ei ole ollut käytössä. Lämmitys kaasukaminalla ja puilla. Mökki on pelkästään kesäkäytössä, ainakin toistaiseksi. Talvikäyttö vaatisi ihan nextin levelin panostusta eikä se ole nyt oikein mielekästä ihan jo pelkästään syystä että viimeinen kilometri mennään umpikorpimetsätietä jota ei hoideta millään tavalla, perinteinen kunnon piilopirtti metsän keskellä.

    Tälle suvelle ei enää ehdi mutta ensi kesäksi on tarkoitus laittaa aurinkosähköä sen verran että saa jääkaapin, valaistuksen ja sen vähän mitä jotkut kännykän ja taskulamppujen laturit ja joku soittokone vaatii. 12V järjestelmiä saisi edukkaasti mutta päätös invertteristä ja 230V "verkkosähköstä" on lukittu. Itsellä löytyy sähköasentajan koulutus mutta pikaisella googletuksella ei löytynyt varsinaisesta tavarasta mitään järkeä siihen minkä kokoiseksi paneelit ja akusto kannattaisi mitoittaa. Lisää saa kaikkea toki aina mutta tässä kun on ensi kevääseen aikaa asioita suunnitella ja laskea niin sama olisi tehdä kerrasta sellainen setuppi joka riittää nyt ja on tarvittaessa laajennettavissa jos siltä tuntuu.

    Onko vastaavista projekteista kokemuksia? Jotain pointereita jota ottaa huomioon kun järjestelmää alkaa suunnittelemaan? Lisätään nyt sen verran että toivoisin budjetin olevan luokkaa <3000€ sisältäen akut, paneelit ja invertterin. Noin 5000€ tarkoitus riittää kaikkine asennustarvikkeineen ja kalusteineen.

    #2
    Tuolta löytyy jotain tietoa : https://www.motiva.fi/ratkaisut/uusi...a/aurinkosahko En sen tarkemmin tutustunut mutta pikaisella selailulla näytti aika laajalta tietopaketilta.

    Comment


    • #3
      https://www.eurosolar.fi/tuotteet/au...wer-675-1600va

      tuolta sivustolta kanssa tietoa. budjetti ainakin riittää jääkaapille :) Ulkomailta jos jaksaa tilailla/näkee vaivaa niin säästää varmasti. Akut varmaan kannattaa suomesta ostaa painon vuoksi.

      https://www.eurosolar.fi/tuotteet/au...ella/solar-365
      alle 3keur jääkaapin kanssa

      Tuohon lisäksi kun hommaa sopivan siniaaltoinvertterin niin pyörii sitten 230v vehkeet, myös telkkari jne herkät laitteet. Esim n 1kw invetterillä toimii kahvinkeitin/mikro/imuri jos niitä tahtoo käyttää
      Viimeksi muokannut toma-; 21.6.2019, 12:20.

      Comment


      • #4
        Itse rakentaisin järjestelmän Victronin EasySolarin ympärille. Ottaa vaikka EasySolar 24/1600:n ja paneeleita saa laitettua 1400 watin edestä. Asennuksen helppous puhuu EasySolarin puolesta ja se että laitteessa on kaikki tarvittava (MPPT, invertteri, laturi ja sähkökeskus) samassa. Hopsiksen ajattelemalla budjetilla ~saa esim. ao. paketin. Olen alalla ja voin antaa ajatuksia hankinnan tueksi.

        www.swenergia.fi/offgrid/mokin-sahkoistaminen/mokkivoimalat/victron-easysolar-1600-mokkivoimala

        Comment


          #5
          Pari kommenttia tähän, kun olen tässä muutamana kesänä ihan mielenkiinnosta ja harrastusmielessä kasannut ja parannellut meidän mökkisettiä.

          Mulla on 2kpl 12V 150W paneelia käänneltävällä maatelineellä, 2kpl 180Ah akkua, MPPT-lataussäädin, 1500/3000W siniaaltoinvertteri, 12V kaapelointi ja pistorasia + 230V pistorasiat lähellä invertteriä ja 12V jääkaappi sekä normitehoinen 230V kahvinkeitin sekä vanha 230V radio.

          Päädyin vetämään valaistuksen ja jääkaapin 12V systeemiksi. Ihan tavallisia 230V valaisimia, johon 12V pistokkeet ja 12V lamput. Valikoimaa siis riittää eikä tartte tyytyä hölmönnäköisiin venevalaisimiin. Invertteriä ja 230V vehkeitä tulee käytettuyä aika harvoin koska se tuntuu imaisevan akustosta kohtuuttoman paljon. Ja siihen normitehoisen kahvinkeittimen käyttöön oli laitettava 150A automaattisulake, 100A ei kestänyt vaan napsahti kesken kahvinkeiton.

          Jääkaappi mulla on sitä vanhaa ja surkeeta tekniikkaa, joka vie 4A tunnissa. Tarkoitus on päivittää tuo uuteen eri tekniikalla toimivaan, jotka vievät vain ~1A. En muista mitä tekniikoita oli kyseessä.

          Tontin puutilanteeseen kannattaa paneutua. Homma ei toimi, jos aurinko pääsee pilkistämään jostain puiden välistä joskus harvoin tai paistaa paneelille vain tunnin päivässä. Meillä on aika vaikea tontti, oli umpeen kasvanut, rantaan liian pitkä matka ja muutenkin ilmansuunta epäedullinen. Jouduttiin kaatamaan puita ihan urakalla ja vielä on tarkoitus kaataa lisää ja/tai pistää yksi paneeli vielä lisää settiin mökin katolle. Paneelit on kytketty rinnan, jotta ne eivät häiritse toisiaan ja ne voi tahtoessaan suunnata vaikka eri ilmansuuntiin. Meillä on nyt 2 paneelia käänneltävässä maatelineessä (+1 samanlainen paneeli varalla) ja sitä ohikävellessä käännelläänkin, kun ollaan paikalla. Kun lähdetään pois niin käännän parhaaseen suuntaan (riippuu tietty tontista/puustosta).

          Kaapelointi voi olla isokin kustannus, jos vedot ovat yhtään pitkiä. Voi olla järkevää harkita myös 24V paneeleita, jolloin hävikki ei muodostu ihan yhtä isoksi ongelmaksi. Meillä piuhan pituudet 6m ja olen vetänyt kullekin paneelille omat piuhaparit, jolloin ei tarvinnut mitään ranteen paksuista jöötiä hommata. Ja kannattaa panostaa hyviin liittimiin - niin ja hyvään lataussäätimeen. Eka säädin mulla oli kiinalainen muka MPPT, joka sitten paljastui tavalliseksi PWM:ksi ja säätimen vaihdolla alkoi akut täyttyä paaaljon paremmin. Länsimerkeistä Victron on asiallinen.

          Minä tilailin kamat maailmalta ja pähkäilin + kasasin itse, myös kaapelit metrikamana ja liittimet irtona. Akut ja maatelineen hommasin Suomesta.
          Viimeksi muokannut ToniH; 1.8.2019, 12:14.

          Comment


          • #6
            Vierestä seurannut kun työkaveri askarrellut mökilleen samanlaista pakettia, joten muutama huomio häneltä.

            Oli laskeskellut että kannattaako laittaa 230V jääkaappi ja invertteri, vai 12V kaappi, niin oli lopulta päätynyt laittamaan 12V kaapin. Syystä että inverttereiden hyötysuhteet ilmoitetaan yleensä maksimi tai lähes maksimikuormalla, mutta sillä tyhjäkäynnillä mitä jääkaappi syö, on invertterin hyötysuhde melko onneton. Siitä syystä päätyi ratkasuun että 12V kaappi kuluttaa loppupeleissä vähemmän.

            Toinen aika itsestään selvä asia jos on pitkiä vetoja paneelilta säätimelle, kannattaa paneelit laittaa sarjaan jotta saa jännitettä ylös ja häviöt pienemmäksi.

            Comment


              #7
              Alkuperäinen kirjoittaja ilyx Näytä viesti
              Toinen aika itsestään selvä asia jos on pitkiä vetoja paneelilta säätimelle, kannattaa paneelit laittaa sarjaan jotta saa jännitettä ylös ja häviöt pienemmäksi.
              Jep, tämä pätee jos paneelit sojottavat samaan suuntaan ja ovat yhtäaikaa auringossa ilman varjostuksia. Kaikkien sarjassa olevien paneelien tuotto kyykkää, jos yksi paneeli joutuu varjoon esim. ihan vain yhdestä kulmasta. Joku pellonreuna/ranta-asennus ilman mitään osittaisen varjon mahdollisuutta niin sarjaan vaan. Pitkät vedot lienee aina ongelmallisia tavalla tai toisella. Hävikkilaskurit antavat kylmääviä lukuja kaapelin pinta-alatarpeelle. ;)

              Comment


              • #8
                Yllättävän vähän keskustelua aurinkosähköstä. Suositelkaapa jotain mahdollisimman kevyttä ja halpaa systeemiä jolla saa rannassa nököttävään peräkärrysaunaan muutaman pikku ledivalon tarvittaessa palamaan ilman että tarvitsee itse huolehtia akkujen lataamisesta tai vaihdosta?

                Comment


                • #9
                  Heze:
                  Itsellä jäämässä yli yksi paneeli ja lataus säädin, ollut mökillä valaistuksen hoitajana. Itsellä on päivittymässä napsun isompaan, niin noilla hoitaisit valaistuksen mainiosti. Kunhan vaunuun sattuu aurinko osumaan, eikä ole ihan peitteisessä maastossa.

                  Comment


                    #10
                    Jono, yv, av, pv, hv. Kaupankäynti erikseen muualla mutta mulle hep jos ei Häijään äijä tarvi.

                    Just viime viikonloppuna mökillä säkkipimeässä yössä ottalampun valossa mietin että voispa sitä joku pihavalokin jossain siellä täällä olla.

                    Comment


                    • #11
                      Itse otin kotiin paneeleita, jotka ei tietenkään ole kannattavia palstan "asiantuntijoiden" mielestä. Katsotaan miten käy...

                      Comment


                      • #12
                        Meillä on mökillä Carunan sähköjen rinnalla 12V aurinkosähköjärjestelmä, jossa on lisäksi pieni inventteri etäkäynnistyksellä.
                        Paneeli on noin 130W ja jännitesäädin toimii samalla hämärätunnistimena. Säätimestä saa ohjelmoitua, että kauanko se antaa virtaa auringon laskettua. Tämä on todella kiva ominaisuus, kun pihavalot saa toimimaan automaattisesti. Lisäksi huussipolun pihavalolle on 12V liiketunnistin.

                        Sisätiloissa on joissain valaisimissa kahdet sähköt ja joissain tiloissa on kahdet valaisimet. 12V puolella on oma radionsa. Sisävaloja saa myös ohjattua tuolla hämärätunnistimella ja joskus olenkin jättänyt 12V valoja palamaan sillä ajatuksella, että näyttäisi asutummalta. Yhdessä huoneessa on 500 ledin nauha pätkittynä kurkihirren ja verholautojen taakse ja siinä on kauko-ohjaus himmennyksellä. Se on kivan tunnelmallinen valaisija.

                        Etäkäynnistettävää inventteriä olen käyttänyt sellaisten laitteiden lataukseen, joihin ei saa 12 V laturia. Inventterisähkölle laitoin myös oman sähkömittarin, niin pystyy seurailemaan sitäkin. Inventteri on itsessään kulutuslaite, niin ei ole järkevää pitää inventteriä tyhjäkäytössä virroissa. Aggregaattia mietin varavirraksi, jos tarvitsee sähkökatkon aikaan enemmän virtaa, mutta sitten tulin siihen tulokseen, että Audi käyntiin ja lataamaan mökin akkua/ja. Auto on paljon varmempi toimimaan, kun vuosia seisonut aggregaatti, kun ei niitä sähkökatkoja jatkuvasti ole. Se olisi sitten eri asia, jos ei olisi Carunan piuhaa tontilla.

                        Foorumille joskus kirjoittelin ilmakeräimistä ja ilmakeräin lämmittää ja pitää mökin kuivana kylmään aikaan. Keväällä on mökille mennessä monesti ollut mukavan lämmintä ja jopa kuivempaa kuin parin päivän asumisen jälkeen. Ilmakeräin ottaa tarvitsemansa sähkön aurinkosähköjärjestelmästä ja ilmakeräimissä on termostaattiohjaus.

                        Ennen maakaapelointia, kun mökillä oli paljon Carunan verkon sähkökatkoja, joista osa pidempiäkin, niin välillä eleltiin pelkän aurinkosähkön varassa useita päiviä. Silloin oli kylmä kausi ja aurinkoista, niin ruuat säilyi ulkona ja ilmakeräin puhisi lämpöä sisälle päivisin. Tuli testattua, että homma toimii.

                        Peräkärrysaunaan laittaisin suurin piirtein vastaavan jännitesäätimen mitä itselläni, jossa on hämäräohjaus kulutuslaitteiden virransyötössä. Ledinauhat vievät pirusti virtaa, niin laittaisin muutaman yksittäisen ledin sisälle ja ulos. Lisäksi 12V poistopuhallin pesutilaan, eli ilmeisesti tässä tapauksessa saunaan, jos katsoo tarpeelliseksi. Mökin saunaan laitoin 12V järjestelmään poistopuhaltimen ja kyllähän se auttaa tilojen kuivatuksessa. Tarvittavan aurinkopaneelin kokoon vaikuttaa paljon se, että käytetäänkö saunaa ympäri vuoden vai vain kesällä. Talvella ei edes 130w paneeli riitä lataamaan akkuja niin, että voisi poltella 12V valoja. Käytännössä sellaisessa riittää pimeinpään aikaan tuotto pitämään akku täynnä, kun ei ole muuta kulutusta kuin jännitesäädin. Maaliskuussa taas tulee jo hyvin tuottoa. Ehkä 50w-200w paneeli on sopiva pihasaunaan, riippuen käytetäänkö saunaa vain kesällä vain vuoden ympäri, jos siellä ei ole muuta kuin pari 12V led-valaisinta ja vähän virtaa kuluttava autoradio. Bassoa sillä ei kuitenkaan potkita. Joulusaunaan joutuu kyllä akun lataamaan jollain muulla kuin aurinkosähköllä.

                        Comment


                          #13
                          Alkuperäinen kirjoittaja ToniH Näytä viesti
                          Pari kommenttia tähän, kun olen tässä muutamana kesänä ihan mielenkiinnosta ja harrastusmielessä kasannut ja parannellut meidän mökkisettiä.
                          Päivitys tuohon ylläkirjoittamaani settiin (#5): nykyään on 3x150w paneelit ja jo toista kesää 110 litran 12v kompressorijääkaappi. Vanha kylmälaukkumallin venejääkaappi imi akut tyhjäksi alle viikossa, tämä uusi kaappi oli päällä kesäkuusta lokakuuhun eikä akut menneet kertaakaan tyhjäksi. Ja vähän, kun oli mökiltä poissa niin takastullessa akut täynnä, vaikka kaappi oli päällä. Todella loistava päivitys. :)

                          Ja se MPPT-säädin oli myös tuntuva parannus.

                          Nyt mökillä voi poltella valoja, latailla kännyköitä ja muita vehkeitä ja sapuskat sekä juomat aina kylmänä!

                          Ensikesänä meinaan asennella ulkovaloja. Hämäräkytkimet olen jo tilannut.
                          Viimeksi muokannut ToniH; 15.11.2021, 13:50.

                          Comment


                            #14
                            Kysymyksessäni ei nyt niin aurinkosähköön liittyviä asioita ole mutta sähköteknisesti samoja komponentteja.

                            Eli ajattelin rakennella akkuvarmistuksen talouden lämmitysjärjestelmän kiertovesipumpulle.
                            Omassa ajatusmaailmassa kaikki menisi helposti käyttämällä ns valmiita komponentteja eli älylaturi, 12V akku ja joku pieni invertteri.
                            Älylaturi lataamaan akkua josta syöttö invertterille ja siitä kiertovesipumpulle. Koko systeemi saisi olla kytkettynä 24/7 mutta jos käy niin että sähkö katkeaa niin kiertovesipumppu jatkaisi pyörimistä akun voimalla.

                            Kiertovesipumpun tehoksi on sanottu 34w.
                            Siitä suoraan laskien ilman hyötysuhteita. 34w/12V=2.83A
                            60Ah/3A olisi 20h.
                            ​​​​​
                            Onko ajatuksessani jokin virhe?
                            Viimeksi muokannut Lipponen; 13.11.2022, 13:11.

                            Comment


                              #15
                              Muutama juttu ny heti tulee mieleen, lähinnä liittyen tuohon maksimi käyttöaikaan akkuvirralla. 60Ah akusta (tai mistä tahansa akusta) ei oikeastaan koskaan saa oikeasti 60A virtaa tunnin ajan ulos. Sanoisin että joku max 75% nimellisestä on lähempänä totuutta. Invertterin hyötysuhdekaan ei koskaan ole 100% vaan ehkä luokkaa 80-90%. Tuollaisessa sovelluksessa varmaan riittää mikä tahansa halpa kanttiaaltoa hakkaava invertteri mutta mitä halvempi laite, yleensä sitä halvemmat komponentit sisällä ja sitä myöten heikompi hyötysuhde. Joka tapauksessa sanoisin hattuvakiolla että semmosen kolmanneksen kun laskee erilaisille häviöille varaa niin on lähempänä totuutta noissa laskelmissa.

                              Toinen juttu, kytkentä olisi varmasti tarkoitus tehdä niin että pumppu toimii normaalitilanteessa verkkovirralla ja vaihtaa akkuvarmistukselle vasta siinä vaiheessa kun tulee sähkökatko. Jonkunlainen kontaktoriohjaus lisättävä noihin suunnitelmiin tätä vaihtoa varten, sinänsä hyvin yksinkertainen toteuttaa yhdellä kontaktorilla mutta otettava kuitenkin huomioon asiaa piirrellessä. Ja samalla tietenkin toteuttaa kytkentä niin että invertteriltä tuleva virta menee sitten pelkästään sinne minne tarkoitettu eikä koita kiertää ryhmäkeskuksen kautta syöttämään koko taloa.

                              Ehkä yksinkertaisempi, valmis pakettiratkaisu olisi laitttaa UPS?
                              Viimeksi muokannut hopsis; 14.11.2022, 07:24.

                              Comment


                              • #16
                                Tuollainen pisti silmään, onko kellää kokemuksia? Vois riittää tuollaseen pikkumökkiin.
                                https://m.motonet.fi/fi/tuote/950237...n-ja-veneeseen

                                Comment


                                • #17
                                  Itse hankin mökilleni paneelit Solet.fi:stä. He auttoivat minua suunnittelemaan budjettiini ja mökilleni sopivan ratkaisun. Oli helpotus, kun olin silloin aivan tietämätön, mutta noh, hyvin on toiminut. Nyt kun jälkeenpäin olen paremmin vertaillut näitä paneelien hintoja, niin pakko myöntää, että sain yllättävän hyvän tarjouksen Soletilta muihin verrattuna.

                                  Comment

                                  Working...
                                  X