Täälläkin kerrostaloasumisen tj 25. Uusi rivarikaksio tuli ostettua. Jospa tuolla yksin mahtuisi elelemään.
Kuulutus
Collapse
No announcement yet.
Omistusasunnon hankintaan liittyvät asiat
Collapse
X
-
Pankissahan tuota tuli kävästyä pesueen kanssa ja alustavasti vihreää valoa näyttivät. Kiikarissa olis vuonna 2008 rakennettu paritalokolmio naapuripitäjästä Muhokselta. Näyttökin alustavasti sovittu ensi viikolle.
Pikkasen hirvittää sähkölattialämmitys, jotta minkälaista lämmityskulua olis talveksi luvassa. Toisaalta varaavalla takalla vois saada pikkasen säästöä aikaan. Eniten miellytää uudehko asunto, reilut 1400m2 piha ja oma autokatos, jossa saa autoa puunailla ja siivoilla sillon ku siltä tuntuu. :) Ja kunhan tuo juniori ehtii tarhaikään saakka, niin kotipihalta heittäisi kivellä tarhan ikkunaan.
No, eipä haaveilla sen enempää. Toivotaan, että jotain mokomaa olis tulossa.
Tulipahan laskettua huvikseen, paljonko on tullu vajaassa parissa vuodessa makseltua vuokraa. Summa oli reilut 11k€.
Comment
-
Meillä on pidetty vähintään 23-astetta vaikka ulkona on kuinka kylmä tahansa. Puitakin menee jonkin verran että tuohon kulutukseen pääsee. Kaikkihan ei mene lämmitykseen vaan kahden lapsen kanssa pesukone laulaa joka ilta ja saunassa käydään 2-3 kertaa viikossa.
Yritä kysellä josko saisit sähkölaskua tai muuta todistusta kulutuksista. Monesti ne tupataan pyöristämään alakanttiin ja vieläpä kerrotaan kaikkein leudoimman vuoden lukemat.
Comment
-
Tällä hetkellä asutaan kerrostalossa, pyykkäri laulaa kerran-pari viikossa. Sähkönkulutuksessa olis kyllä oikeasti karsittavaa, tälläkin hetkellä palaa mokomaa turhaan. Omilla valinnoilla pystynee vaikuttamaan aika vahvasti tuohon kulutukseen.
Check listillä on udella hieman kulutuksesta ja hinnoista, mutta onhan se nyt selvä, että välittäjä ja myyjä vetää aina kotiinpäin. Täytyy yrittää jostain kaivella hieman luotettavampaa dokumenttia, mutta lienee helpommin sanottu kuin tehty.
Comment
-
Itellä on vanhassa (-88) talossa sähkölämmitys, ei kylläkään lattiassa vaan katossa, sekä varaava takka ja ahkerasti polttamalla pääsee talvella n. 200-250e lukemiin yhdellä vaimolla ja yhdellä muksulla varustettuna. Hauskaahan tässä on se, että taloa ostaessa lupailtiin reilusti yli 300e kulutuksia talvella, vaan nuo edelliset taisi olla aika nuukia tuon puulla lämmittämisen suhteen..
Lisätään nyt sen verran että parista huoneesta on kattolämmitys tippunut osittain tai kokonaan pois, jolloin käytössä ovat ihan mallia "tokmanni" olevat sähköpatterit.
Comment
-
Milloin olisi suunnilleen odotettavissa 80-luvun puolivälin tietämissä rakennetussa omakotitalossa käyttövesi/viemäriputkiremppaa? Normaali käyttöikä? Voiko niiden kuntoa jotenkin tarkastaa, kuvaamalla?
Mitä tärkeitä asioita olisi hyvä kysellä mahdollisesta kiinnostavasta kohteesta?
Comment
-
30 vuotiaaseen taloon tein LVI remppaa pari vuotta sitten. Lämmitysputket (mustaa putkea) olis vielä menneet sillan alla kymmenen vuotta heittämällä, samaten käyttövesiputket. Suurin huolen aihe oli seinien sisään koteloitu levystä hitsattu lämminvesivaraaja. Siitä olis tullut iso revohka jos olisi lauennut...
Viemäreitä en rempannut, muoviputki tuntuu kestävän aikaa. Äkkiseltään ajatellen kestäävät toisen mokoman, ei niissä mitään muutoksia huomannut. Likavesikaivot saattavat tosin olla korjauskunnossa jo 20 vuotiaina jos on käytetty huonolaatuisia kaivonrenkaita.
Comment
-
Kellarista nappasin yhden vesipatterin tällä viikolla irti. Äkkiseltään katsoen betonin kyljessä kulkeneet 41 vuotta vanhat rautaputket näytti aika pahoilta mutta todellisuudessa olivat vaan pintaruosteessa. Sisäpuoleltakin taitaa tukkeutuminen olla suurempi ongelma kuin hapettuminen, suljettu kiertohan pattereissa kulkee eikä ilmaa pääsee sekaan mistään. Näyttäis totisemmin tutkien siltä ettei vielä 20 vuoteen tarvi reagoida millään tavalla ja pinnassahan ne muoviputkena vedetään siinä vaiheessa. Talokin on varmaan jo lähellä purkuikää siinä vaiheessa.
Comment
-
Alkuperäinen kirjoittaja mstr Näytä viestiPankissahan tuota tuli kävästyä pesueen kanssa ja alustavasti vihreää valoa näyttivät. Kiikarissa olis vuonna 2008 rakennettu paritalokolmio naapuripitäjästä Muhokselta. Näyttökin alustavasti sovittu ensi viikolle.
Pikkasen hirvittää sähkölattialämmitys, jotta minkälaista lämmityskulua olis talveksi luvassa. Toisaalta varaavalla takalla vois saada pikkasen säästöä aikaan. Eniten miellytää uudehko asunto, reilut 1400m2 piha ja oma autokatos, jossa saa autoa puunailla ja siivoilla sillon ku siltä tuntuu. :) Ja kunhan tuo juniori ehtii tarhaikään saakka, niin kotipihalta heittäisi kivellä tarhan ikkunaan.
No, eipä haaveilla sen enempää. Toivotaan, että jotain mokomaa olis tulossa.
Tulipahan laskettua huvikseen, paljonko on tullu vajaassa parissa vuodessa makseltua vuokraa. Summa oli reilut 11k€.
Saunoimme sähkökopissa 3-5 kertaa viikossa ja takassa tulet melkein joka ilta kun pakkasta kaksinumeroiset lukemat.
Viime vuoden kulutus 14005kWh, edellinen vuosi oli 14800kWh.
Comment
-
Alkuperäinen kirjoittaja Hervast Näytä viesti30 vuotiaaseen taloon tein LVI remppaa pari vuotta sitten. Lämmitysputket (mustaa putkea) olis vielä menneet sillan alla kymmenen vuotta heittämällä, samaten käyttövesiputket. Suurin huolen aihe oli seinien sisään koteloitu levystä hitsattu lämminvesivaraaja. Siitä olis tullut iso revohka jos olisi lauennut...
Viemäreitä en rempannut, muoviputki tuntuu kestävän aikaa. Äkkiseltään ajatellen kestäävät toisen mokoman, ei niissä mitään muutoksia huomannut. Likavesikaivot saattavat tosin olla korjauskunnossa jo 20 vuotiaina jos on käytetty huonolaatuisia kaivonrenkaita.
Comment
-
Jos viemäriputket on rakennettu kunnolla; saumat on kunnolla kiinni, ei jyrkkiä mutkia tai muutakaan johon voisi jäädä tukkeumaa eikä painumia joissa vesi seisoo, niin viemäriputkien osalta pitäisi mennä mukavasti kymmeniä vuosia. Jos vesi hiulaa mukavasti kaupungin verkkoon niin ei ongelmia pitäisi olla. Tällaista tietoa sain kun omaa taloa olin ostamassa. Kuvaamalla selviää viemärin kunto.
Painevesipuolella onkin sitten eri juttu; jatkuva paine, lämpötila, kemialliset ja ulkoiset olosuhteet yms. voivat haurastuttaa liitoksia niin, että käytttöikä tulee täyteen jossakin vaiheessa materiaalista riippuen. Ja sitten kun yksi paikka vuotaa, niin ei kannata korjata vaan sitä vaan uusia koko homma.
Itsellä on ajatus rempata käyttövesiputkisto muutaman vuoden sisällä (80-luvun alussa rakennettu, muoviputket suojaputkessa). Kaukolämmonvaihtimen yhteydessä tsekattiin lämmitysputket (mustaa rautaa) ja todettiin, että mennään niillä vielä seuraavaan remonttiin saakka. Viemärit tuntuu käytännössä toimivan, joten en ole niitä kuvauttanut, mutta kuvautan märkätilaremontin yhteydessä tulevina vuosina.
Comment
-
Matti! Ei mitään hätää vielä 20+-vuoteen!
ja sähkön kulutusta miettiville voisin suositella ilppiä!
Tuolta kannattaa lukea lisää: http://www.audiclub.fi/audifinns/sho...C3%B6n+kulutusViimeksi muokannut Zikke; 24.8.2012, 23:38.
Comment
-
Eilen illalla lukuisten tarjouksien ja vastatarjouksien jälkeen päästiin myyjän kanssa hinnasta yhteisymmärrykseen. Kaupat siis sovittu v. 2008 rakennetusta, 78m2 paritalon puoliskosta. Oma autokatos ulko-oven edessä, ~1460m2 tontti sekä kaupat kilsan päässä. Oma kiinteistö, ei asunto-osakeyhtiö, eli naapurin remonttihaluista ei tarvi välittää.
Toivottavasti pääsis jo 1.10. muuttamaan. :)
Comment
-
Itsellä (ja meillä) vaakakupissa painoivat se, että saa tehdä mitä itse haluaa (naapurisovun ja rakennuslupien rajoissa) silloin kun parhaaksi tuntuu. Ja että erilaisten askareiden lopputuloksen palautteen voi antaa peiliin katsoen. Toki noita remontteja joutuu suunnittelemaan pidemmällä aikavälillä, kun itse tekee, mutta tietääpähän mihin käyttää vapaa-aikaansa ja säästää jonkun roposen. Vapaammin omakotitaloa pystyy muokkaamaan mieleisekseen kuin osakehuoneistoa.
Jos haluaa olla teeseitse-miehenä niin okt on hyvä vaihtoehto. Jos taas haluaa omaa rauhaa, mutta niin että joku muu tekee pihahommat ja huolehtii remontit niin onhan taloyhtiöissä erillistalojakin. Tällöin yhtiöstä riippuen voi osan tai kaikki hommista hoitaa kiinteistöhuolto.
Comment
-
Juu, niin on :) Ja sen tiedostan että hommia riittää, jos omakotitaloon päädyn. Onkos suht uusissa (tällä vuos tuhannella rakennetuissa) esim. vaaraa putkien jäätymiselle?
Ja siis lähinnä aattelin, että onko jotain mitä pitäis tiedostaa, jota ei tule edes miettineeksi kerrostalossa.
Comment
-
Jos on lämpövuotoja, kylmäsiltoja, huonosti asennettuja putkieristeitä tms rakennusvirheitä niin jäätyminen on mahdollista talossa kuin talossa. Ei se putken jäätyminen talon ikää välttämättä kysy. Jos asunnon kuntotarkastukset on itselle hepreaa niin kannattaa käyttää ammattilaista tarkastamassa ennen kaupan tekoa, ja mielellään vielä joku muu kuin myyjän tai välittäjän suosittelema.
Comment
-
Omalle kohdalle ei vajaan vuoden omakotiasumisen jälkeen ole osunut mitään mitä ei olisi kerrostalossa osannut odottaa. Työn määrään ei ehkä ihan osannut varautua. Jossain vaiheessa tajusin että tunti päivässä vähintään pitäis tehdä kiinteistönhuoltoa joka päivä ettei kerry hommia koko ajan rästiin.
Toisekseen, sellaista ylimääräistä piilokulua on vähän joka paikassa.
Comment
-
Aikoinaan raksaprojektiin ryhtymistä pähkäillessäni laskeskelin, että pääsen suurinpiirtein samaan kuukausitason käyttökustannukseen (pääomakuluja ei huomioitu tässä laskelmassa) omakotitalossa kuin 80m2 rivarikämpässä. Laskelma sisälsi siis verot, jätevesi- sekä jätemaksut, sähkön, pakolliset huollot (esim. nuohous) ja jonkun verran jopa korjauksiakin. Elämän laadun parantumiselle ei taas oikein voi hintaa laittaa, mutta v-käyrä on ollut naapureista johtuvista syistä huomattavasti alempana kuin rivarissa asuessa.
Monelle uutta rakentavalle saattaa yllärinä tulla liittymis- ja lupamaksujen suuruus. Ainakin itselleni suurin yllätys oli maansiirto- ja perustustöiden vaatima aika ja raha omassa rakennusprojektissa. Toisaalta niissä ei mielestäni kannata säästellä, sillä kunnollisten perustusten päälle on hyvä rakentaa terve ja ryhdissään pysyvä talo.
Energiatehokkuuteen kannattaa kiinnittää huomiota oli hankkimassa vanhaa tai rakentamassa uutta. Hopsis onkin kertonut omalta osaltaan, miten lämmityssysteemin vaihto öljystä maalämpöön on pudottanut asumiskustannuksia oleellisesti. Omassa projektissa kiinnitettiin erityistä huomiota hyviin eristeisiin, energiatehokkaisiin kodinkoneisiin ja valaistukseen sekä mahdollisimman vähän sähköä kuluttavaan päälämmitysjärjestelmään, joksi valikoitui myös maalämpö. Saneerauskohteissa voi kuvio olla tietysti joku muu, mutta asiaan kannattaa todella kiinnittää huomiota, koska pienellä panostuksella voi saavuttaa isojakin hyötyjä.
Huonesijoittelut ja -koot on tietysti jokaisen oman maun mukaisia, mutta jos ei ole hankkimassa taloa myyntitarkoitukseen ja tavoitteena on asua samassa paikassa pitkään, kiinnittäisin erityistä huomiota tilojen muunneltavuuteen tarpeiden ja mieltymysten mahdollisesti muuttuessa tulevaisuudessa. Esim. perheen kasvaessa voi huoneiden lukumäärätarve kasvaa, vanhuuden tullessa kylään ei polvi enää nousekaan rappuja yhtä ripeästi kuin aiemmin tai fudismatsissa sääriluu sanoo yhteistyösopimuksen irti ja joutuu telakalle pariksi kuukaudeksi. Silloin tiloilta vaaditaan muunneltavuutta.
Muutenhan omakotitalossa asuminen on melko lailla samanlaista kuin muuallakin. Tilaa on vain reilusti enemmän, joka taas johtaa siihen, että paikkoja, mihin tavarat voi hukata on paljon enemmän. Ja aikaa palaa etsiessä sitä hyvää rullamittaa tai avaimia tai lompakkoa tai puhelinta tai...
Comment
-
Jep, itekin pikkupoikana okt:ssä asuneena kerros- tai rivitalokommunismi ei tuntunut hyvältä. Opiskeluajat tietysti asuttiin opiskelusoluissa ja vaikka missä ihmevehkeissä, kunnes 7 v sitten ostettiin uusi paritalon puolikas. Kun perhe kasvoi, ostettiin naapurin isännältä tontti parin sadan metrin päästä edellisestä talosta ja täräytettiin siihen omista piirustuksista justiinsa sellainen talli ja talo kuin sattui huvittamaan. 3 vk joutui asumaan äidin ja isän helmoissa, kun vanha talo myytiin alta ennen kuin uusi saatiin valmiiksi.
Jos alat havittelemaan uutta taloa, ymmärrä:
1. Tontti kannattaa olla hyvä. Iloinen yllätys voi olla suht edukkaassa tontissa joku paalutuksen tarve. Ne paalut maksavat kymmeniä tuhansia.
2. Naapurit KUULLAAN lupaa hakiessa. He eivät voi kieltää sinua rakentamasta, mutta voivat olla eri mieltä siitä 3,2-kerroksisesta muumitornista, jossa ei ole yhtään suoraa kulmaa eikä neliskanttista ikkunaa.
3. Liittymät maksavat hillittömästi. Voivat olla 10-20k. Pelkkä netti voi olla 2k.
4. Meidän talon ja tallin alle tarvitsi pistää vain 1250 tonnia maata, sepeliä ja vaikka mitä hiekkaa. Oli todella edullista.
5. Valitse rakennusliike sen mukaan, mitä puheita valtaosin liikkuu, valtaosin siksi, että yksittäiset jutut ovat yksittäisiä hyviä/huonoja kokemuksia. Mainokset ovat mainoksia. Jotkut ystäväsi, jotka puhunevat sinulle totta, ovat parhaita viitteitä. Jos niillä on talonäyttely, käy katsomassa jälkeä siellä.
6. Mitään arkkitehtejä ei kannata kuunnella muissa kuin toimivuusasioissa. Kuolet harmitukseen, jos haaveilet maalaisromanttisesta mansardikattotalosta ja kun projekti on valmis, huomaat rakentaneesi jonkun modernin hirvityksen kun arkkitehti sanoi, että se on siistiä. Arkkitehdit varmasti tietävät kätevyyksistä ja suunnitteluhommista vaikka mitä, mutta se on teidän talonne.
7. Ole hereillä maatöissä ja perustuksissa jne. Kaapelit kerralla kuntoon, ettei tartte kaivaa uudestaan kun talot ovat valmiina (netti, lähiverkko, yms yms. Audimiehen tallissakin on internet).
8. Käy talossa katselemassa niin usein kuin pääset. Saatat huomata siinä yhtäkkiä vaikka mitä mielenkiintoista, mitä et ole tullut ajatelleeksi aiemmin.
9. Taloa, jossa on liikaa pistorasioita, ei ole olemassa.
10. Ison talon ollessa kyseessä, varmista, että tontille saa maalämmön jos se on suunnitelmissa. Täällä Tupoksessa peruskallioon on matkaa vain 900 metriä, joten ei onnistu kuin vaakaputkilla.
11. Palkkaa vastaavaksi työnjohtajaksi joku, joka EI OLE TÖISSÄ rakennusliikkeessä. Hän on sinun edustajasi.
12. Älä rakenna itse ainakaan, jos arvostat vapaa-aikaa. Normitalon pyöräyttää yksin parissa-kolmessa vuodessa kun tekee kaikki vapaa-ajat. Sateessa ja pakkasessa ja vaikka missä. Tästä voi tulla aviokriisi. Ite teetin sillai, että annettiin 12 kpl talon avaimia ja sanottiin: "Herra on hyvä, talonne on valmis."
Comment
-
Hehe, gedu, tuo on totta. Ite en joutunut puuttumaan vissiin kuin yhdesti koko raksan aikana asioihin. Silloin kyseessä oli 48 mm mittavirhe, oli mitattu koolauksesta eikä rungosta. Se saatiin kuitenkin helpolla kuntoon. Edit: kun tilaa talon joltain isohkolta toimijalta ja siten, että ottaa ihan kaiken sieltä, niin se vastuullinen löytyy aina samasta paikasta -> tietää hyvin, että vaikka missä tulisi sutta, joutuu maksamaan -> tulee hyvää jälkeä, kun tietää aina, että joka tapauksessa tämä on rakennusliikkeen vika.
Comment
Comment