Kuulutus

Collapse
No announcement yet.

Romutuspalkkiosta

Collapse
X
 
  • Suodata
  • Aika
  • Näytä
Clear All
new posts

  • Romutuspalkkiosta

    Oletteko tähän perehtyneet enemmän teoriassa tai ihan käytännössä? Miettinyt että hävittäisikö tuon toivossa auton, tai jopa useamman, jotka ovat olleet minulla jo vähintään vuoden. Ymmärtääkseni auton ei tarvitse olla edes katsastettu vaan seisonnassa olevan katsastamattoman auton siirtää tieliikennekäyttöön vakuutuksen kera ja vaikka trailerilla vie romutukseen tai tilaa hakijan.

    Entäs jos ottaisi täyden hyödyn irti ja purkaisi itse käypäistä osaa pois joko itselle jemmaan tai myyntiin? Toki varmaan osittain sopimuskysymys tuon vastaanottavan romuttamon/romutustodistuksen antajan kanssa, tuskin kukaan noiden perään kyselee. Tämän kun olisi hoksannut jo paljon aiemmin niin melko pienellä sijoituksella olisi saanut erinäisiä autoja ja pienellä omalla sijoituksella olisi voinut tehdä jonkinmoisen tilin vaikka myymällä sen ostetun uuden auton eteenpäin.

  • #2
    Romutustodistuksen saa, vaikka auto ei olisi osiltaan täydellinen. Itse olen soittanut paikalliselle romurille aina tarvittaessa. Pihasta on haettu ilmaiseksi ja hyvin on kelvannut vaikka ollut ilman tekniikkaa ja monia muita osia. Harmittaa kun keväällä hukkasin kolme autoa, ne olisi nyt arvossaan... Liikennekäyttöön voi ottaa vaikka millaisen raadon kunhan sitä ei ole lopullisesti poistettu rekisteristä.

    Comment


    • #3
      Täytyy tässä kohtaa kyllä sanoa että on melkoinen aivopieru ettei tuo koske tavallisia polkupyöriä ja käytettyjä vähäpäästöisiä autoja.

      Comment


        #4
        Laitoin Traficomiin kysymyksen aiheesta, joka ei mistään selvästi tule esille, puolesta taikka vastaan.

        Eli jos omistan viisi romutuspalkkio-ehdot täyttävää henkilöautoa, niin saanko jokaisesta autosta sen 2000eur, eli yhteensä 10000eur romuttamalla ne, jos hankin tilalle yhden uuden ladattavan/kaasu-hybridi henkilöauton tai täyssähkö henkilöauton. Saas nähdä mitä ja koska vastaavat, jos vastaavat.

        Olen yhteen kaveriin törmännyt nyt loppuvuoden aikana, joka on haalinut omistukseensa noin 20 autoa 100-1000eur hintaluokassa, ja hänellä oli suunnitelmana hankkia niiden avustuksella uusi sähköauto vuoden sisään. Kaverilla oli kiire niitä hankkia nyt joulukuun loppupäiville, että vuoden omistajuus tulee täytetyksi. Olisihan se hienoa, jos valtio tukisi harrastajaa tuossa tilanteessa noin 40000eur verran + täyssähkön hankintatuki 2000eur päälle. Sillä saisi jo iD3 lähes "ilmaiseksi". Jos tuo ei toteudu, niin kaverilla saattaa olla vuoden päästä ostohinnaltaan 10000-15000eur arvosta romua nurkissa.

        Comment


        • #5
          Tuotahan se minäkin olen harmitellut että kun tässä ihan viimeisen vuoden aikana erinäisiä autoja tullut vastaan, ihan katsastettujakin kamppeita hinnaltaan alkaen 200e. Kivan tilin olisi voinut tehdä kun olisi sitten myynyt sen uuden auton sopivasti halvemmalla pois.

          https://www.is.fi/autot/art-2000007698057.html

          Tuon perusteella se olisi mahdollista, mutta iltapäivälehtien laatu.... Veikkaan että tukkivat tuon porsaanreiän jos tuo on mahdollista.

          Comment


            #6
            Aikaisemmin se oli niin, että uuden auton hankinnassa sai käyttää vain yhden romutustodistuksen, eli ei voinut maksaa useammalla romuautolla. Epäilen, joskaan en ole varma, ettei tuo ole muuttunut, koska kyllä tuon olisi jo useammat keksineet ja päätyneet iltapäivälehtien otsikoihin. Sitten jos meinaa hankkia romutustodistuksella uuden auton, myydä sen heti pois ja olettaa, että käteen jää romutuspalkkion verran, käyttää se ja uusi romutustodistus ja ostaa seuraava auto ja jatkaa tätä niin kauan että on ilmainen Tesla pihassa, niin verottaja saattaa tästä kiinnostua, jos saa jotakin kautta vihiä.

            Edit: olipa ehtinyt tulla tuo ylläoleva viesti sillä aikaa kun naputtelin omaani.

            Comment


              #7
              Paljonkohan sitä romutuspalkkiorahaa oikeasti on varattuna?

              Comment


                #8
                Tuossa IS linkissä lukee että 8milj€ varattu rahaa romutuspalkkioihin.

                Comment


                  #9
                  Jaa, en edes avannut linkkiä kun ei noi keltaiset lehdet oo yleensä oikein mitään osannu oikein mistään kirjoittaa.

                  Saa sillä summalla kuitenkin siis 4000 vanhaa autoa pois nurkista pyörimästä ettei nyt ihan pikkuneppailusta kyse. Jos on mahdollista painaa monta vanhaa romua vaihdossa yhteen uuteen niin tilalle liikenteeseen ei kuitenkaan tule 4000 uutta sähköautoa. Kyllä tästä maasta varmasti 4000 autonraatoa löytyy ilman että se isompaa markkinahäiriötä aiheuttaa. Silti, onhan tuollainen määrä niitä kaiken halvimpia autoja pois kierrosta tavallaan aika erikoinen tilanne. Tällä hetkellä kun nyt laitoin nettiautoon hakuehdoksi hinta max 2000€ niin tuloksia tuli noin 7000 kappaletta. Jos rajaa hinnan max 500€ jolloin jostain hintakeinottelusta olisi mitään järkeä, määrä putoaakin 500 kappaleeseen.

                  Kantsii varmaan pitää kiirettä ennen kuin loppuvat ;)

                  Comment


                    #10
                    Ne joilla joutilaana pihoilla autonromuja on, alkavat tietää niiden arvon ja sen seurauksena pian ei enää ole niitä 200-500 euron autoja, vaan on 2000 euron autoja.

                    Comment


                      #11
                      Tänään on vain viimeinen päivä haalia romuautoja itselleen, ellei satu niitä jo omistamaan valmiiksi.

                      Comment


                      • #12
                        Aika vaikeasti tuollainen raato on romutuspalkkion kautta kikkailemalla 2000€ rahaksi muutettavissa. Joka tapauksessa sillä on tuollainen teoreettinen arvo vain myyjälle, ei ostajalle joten kauppojen kanssa voi olla aika hiljaista. Voi tosin olla, että uusia sähköpyöriä tulee halvalla myyntiin tässä ensi vuoden mittaan. Itselläkin on alle 300€ maksanut käyttis jonka leima loppuu elokuussa. Siinä vaiheessa tuo sähköfillari on ylivoimaisesti paras tapa hukata auto pois. Rahanarvoiset osat voi autosta vieläpä purkaa ennen paalaamista.

                        Comment


                          #13
                          Joo en usko minäkään että mitään yksittäistapauksia suurempaa kikkailua aiheutuu ja lopulta tuollainen 8 miljoonaa on kuitenkin aivan pikkurahoja koko vuoden autokaupan mittakaavassa ja löytyy jo etupenkkien alta kun siivoaa niitä vaihdossa tulleita romuautoja.

                          Comment


                          • #14
                            Mitenhän tuollainen tee-se-itse -sähköpolkupyörä rakennussarja....saisikohan siihen lunastettua tuota romutuspalkkiota? Polkupyöräliikkeidenhän saattaisi kannattaa sähköistää itse sopivia polkupyöriä, vaikka asiakkaan speksien mukaisesti, ja myydä niitä lunastaen noita palkkioita. Ainakin omien pikaisten "laskelmien" mukaisesti pitäisi voisi olla rahallisesti kannattavaa toimintaa. (Virhemarginaalia laskelmia voi aiheuttaa mm. Proper Job.)
                            Viimeksi muokannut Rusty; 5.1.2021, 22:29.

                            Comment


                              #15
                              Eikös jos liikkeet myyvät tuollaisia tai tekevät niin niihin pitäisi olla kaikenmaailman turvallisuus sun muut testaukset ja hyväksynnät?

                              Comment


                                #16
                                Saattaa osa tehdäkin noita testauksia, mutta Kiinasta saa kohtuu edullisesti jopa >1kw jälkiasennussarjoja joita ei varmastikaan ole testattu/hyväksytty =) Romuautoista, ihan mikä tahansa romu ei käy vaan olihan tuossa jonkinlaisia sääntöjä eli auton pitää olla rekisterissä ja liikennekelpoinen. Itselläkin on autoja nurkat täynnä, mutta suurin osa on purettuja (varaosiksi) niin noista ei mitään korvausta saa jos vie keräykseen. Tässä on tarkoitus poistaa vanhimmat vielä liikenteessä olevat autot ja ei puhdistaa metsiä/pellonreunoja vanhoista romuista.

                                Comment


                                • #17
                                  Ei tarvitse olla katsastettu tai muutenkaan liikennekelpoinen. Riittää että on romutushetkellä trafista kliksuteltu pois seisonnasta sekä pitänyt olla poissa seisonnasta viime vuoden puolella. Kilvet pitää kuitenkin olla että ihan paperittomat raadot ei kelpaa.

                                  Comment


                                    #18
                                    Autoala varoittaa mahdollisista sääntömuutoksista: usean auton romutuspalkkiot ovat Traficomin selvittelyssä (iltalehti.fi)

                                    Nippuromutukset otettu selvitykseen.

                                    Comment


                                      #19
                                      Nippuromutukset keskeytetty ja hyvä niin, loppuupahan tuo typerä vehtaaminen.

                                      https://www.is.fi/autot/art-2000007727067.html

                                      Comment


                                        #20
                                        Parempi näin, vaikkakin kuvittelisin kyse olleen lopulta kahden käden sormilla laskettavista kikkailuista. Vaihto kun tehdään uuteen tilattuun autoon. Varaosa-autoja (tai romuautoja) ymmärtävät ja kaupasta uuden tilaavat oman kokemukseni mukaan ovat aika eri porukkaa. Nekin kaveripiirissä, jotka tästä innostuivat, eivät koskaan elämässään ole uutta autoa ostaneet eivät todellakaan ole ostamassa.

                                        Comment


                                        • #21
                                          Ihan perseestähän tuo on ettei nippuromutukset ole sallittua. Mitään järkevää syytä sille ei ole.

                                          Comment


                                            #22
                                            Kateus ja joku tavis vois tienata valtion avustuksella.

                                            Comment


                                              #23
                                              Joku vielä voisi vahingossa tienata uuden auton ja sehän ei kekkosslovakiassa käy päinsä. Kovin moni tuosta ei hyötymään ehtisi, kun nyt muutaman satasen autot alkaisi maksaa sen pari tonnia, jolloin tuo porsaanreikä umpeutuisi itsestään.

                                              Comment


                                                #24
                                                Kaipa siinä siitä on kyse että rahaa on vaan x määrää varattuna. Tuossa aiemmin on laskettuna että 4000 uutta autoa saisi sillä 8 MEur rahalla myytyä romutuspalkkio porkkanana. No jos niitä nyt viedäänkin 20 kappaletta vaihdossa jokaiseen yhteen uuteen niin ei niitä uusia myydä kuin 200 kappaletta. Ei siinäkään mitään järkeä olisi kun tarkoitus on uusia autoja saada markkinoille.

                                                Jos romutuspalkkiorahaa olisi rajattomasti niin tuskin olisi kenelläkään mitään sitä vastaan että saisi kaikki vanhat pommit pois nurkista.

                                                Comment


                                                  #25
                                                  Muutenkin voisivat varata selkeesti enemmän rahaa budjettiin. Ehdin vasta miettiä sähköpyörän hankintaa, kun jo nyt uutisoidaan rahojen loppuneen.

                                                  Comment


                                                    #26
                                                    Että näin...

                                                    https://www.kauppalehti.fi/uutiset/l...4-6850ef56d68f

                                                    Comment


                                                    • #27
                                                      Eikös eilen tullut tieto, että nyt ennen lakimuutosta nippuromutukset ovat yksiselitteisesti sallittuja, ja sitten lakimuutoksen jälkeen jossa nippuromutukset kielletään, ne ovat kiellettyjä.

                                                      Eli nyt vielä kerkiää. Valtio otti koronan vuoksi 10 miljardia lainaa, kai siitä nyt heruu vähän autokannankin uudistamiseen, jos 8 milj ei riitä.

                                                      https://www.traficom.fi/fi/ajankohta...-autosta-uuden

                                                      "Romutuspalkkion edellytyksiin tarkennuksia - palkkiota saa vain yhdestä autosta uuden lain voimaantulon jälkeen

                                                      Julkaistu 18.01.2021 13:09
                                                      Hallitus on esittänyt henkilöautojen romutuspalkkiota koskevan lain pikaista tarkentamista siten, että palkkio myönnettäisiin yhdestä romutettavasta autosta yhden uuden vähäpäästöisen henkilöauton hankintaan.

                                                      Uuden lain voimaantuloon asti toimitaan kuten tähänkin asti eli uuden vähäpäästöisen auton hankintaan voi hyödyntää useampia romutuspalkkioita. Tukea myönnetään enintään yhden uuden auton hankintahinnan verran. "

                                                      Comment


                                                        #28
                                                        Mun henk koht mielipide olis että nyt niitä uusia sähköautoja pitäis saada mahdollisimman paljon markkinoille että niitä olis mahdollista sitten ostaa käytettyinä muutaman vuoden päästä. Uuden auton osto kun ei oo ihan realismia monessakaan taloudessa käyttövoimasta riippumatta. Vaan jos romupalkkiorahat käytetään muutamaan kymmeneen 200k€ kertakauppaan niin ketä se hyödyttää niiden muutaman romujobbarin lisäksi?

                                                        Tuossakin muutama ahne mulkku pilaa sitten koko homman eikä lainsäätäjäkään ole mitenkään syytön. Sen verran huolimattomasti valmisteltu kun ei ole selvästi esitetty että yksi romu yhtä uutta kohden.

                                                        Jos joku alkaa ulisemaan että saataisiinhan tuossa vanhoja romuautoja pois liikenteestä, no so what. Jos se vanhojen raatojen poisto olisi pelkästään tavoitteena niin voisihan sen 2000€ maksaa jokaisesta vanhasta romusta ilman uuden auton ostovelvoitetta. Perimmäinen tarkoitus kai on kuitenkin ollut saada uusia, entisiä vähemmän saastuttavia, autoja markkinoille ja siihen hommaan nuo nippuromutukset 1:100 suhteella on ihan idioottimaista hommaa.

                                                        Comment


                                                          #29
                                                          Suomessa tahtoo olla vähän liian luterilainen asenne tällaisiin hyväksikäyttöihin, ihan valtakunnan tasollakin. Ei pidetä omia puolia ja käytetä hyväksi eteen tulleita mahdollisuuksia, jotka ehkä ovat vähän arvelluttavia, mutta sinänsä mitään lakia ei rikota. Nähdään mahdollisuus, mutta sitä ei käytetä koska se saattaa olla moraalisesti väärin. Nyt joku tai jotkut ovat huomanneet porsaanreiän, jota voi hyödyntää ja tekevät sen häpeilemättä. Ikäväähän se on koska tämä on nollasummapeliä, yhden voitto on toiselta pois, mutta voiko näitä voittajia siitä silti syyttää?

                                                          Ei tällä todellakaan mitään päästövähennyksiä saada aikaan jos perheen ikäloppu kakkosauto jolla ei muutenkaan paljoa ajeta, poistetaan liikenteestä lopullisesti.

                                                          Comment


                                                          • #30
                                                            Autoilustahan kaiken kaikkiaan valtio tahkoaa 8 miljardia euroa vuodessa. Jos siitä joutuu 0,0x% laittamaan takaisin kiertoon siksi, että joku romu-roope teki hyvän jäynän ja nippuromuttamalla tienasi itselleen Taycan S:n, niin hyvä vain :D Kerrankin menee rahat johonkin hyvän mielen juttuihin, toivottavasti ukko tulee esiin ja antaa haastattelun keissistä, kun homma on taputeltu.

                                                            Niin paljon tulee luettua kaikenlaisia uutisia valtion rahankäytöstä, että vituttaa vaan. Tää ei vituta yhtään.

                                                            Comment

                                                            Working...
                                                            X