Minulla on sellainen tapa, että valitsen automaattilootasta N:n, kun liikennevaloissa pitää odotella hieman pidempään. Onko tämä ok, vai kannattaisiko vain antaa olla D -päällä? Taksikuskit tuntuvat pitävän D:n päällä valoissakin..
Kuulutus
Collapse
No announcement yet.
Automaattivaihe ja valoissa seisominen - D vai N?
Collapse
X
-
En voi kosteimmissa unissanikaan väittää että olisin automaatti-laatikoiden asiantuntija, mutta se mitä tiedän noiden toimintaperiatteesta, väittäisin ettei N:lle kannata valoissa vaihtaa.
Kun laatikko on D:llä ja auto pysähdyksissä, ainoa luistava komponentti on öljy turbiinissa, ja sitähä kestää vatkata vaikka maailman tappiin asti ilman pelkoa kulumisesta.
Sen sijaan vaihteen vaihtaminen N:lle ja nimenomaan takaisin D:lle kuluttaa konkreettisesti laatikon master-pantaa, joten sen perusteella uskoisin että vaihteen vaihto vapaalle liikennevaloissa kannattaa lopettaa.
-
Kärsii se öljykin jos sitä loputtomasti vatkataan ja kuumennetaan. Esim. armeijan Rasissa, jossa on mom.muunnin yhdistetty manuaalivaihteistoon ja mahdollisuus luistatella pitkiä aikoja suurimmalla vaihteella, on mittari että voi tarkkailla vaihteistoöljyn lämpötilaa.
Liikennevalot ja muut lyhyet pysähdykset ei vaikuta vielä mitään, mutta tietyön tai "liikkennehillon" ;) takia kannattaa jo vaihtaa vapaallle. Ehkä jopa sammuttaa konekin...
Comment
-
Totta kai D-asennossa. Kun alkaa näyttää siltä, että valo alkaa vaihtua, jarrua syvemmälle ja hieman kaasua. Kun valo sitten vaihtuu, lipsautetaan jarru ylös ja ihmetellään taustapeilistä, minne muut jäivät 8)
Comment
-
Itse olen alkanut käyttää sitä N-asentoon siirtoa vähänkin pidemmissä valoissa, kun tuntuu, että kone on ylitöissä hinkatessaan jarrua vasten. Eli lähinnä mielessä ollut polttoaineen kulutuksen minimointi. Mutta meneekö se säästö sitten hukkaan laatikon kulumisessa?
Comment
-
Automaattihan ostetaan juuri sen takia, että saisi "hämmentää kepillä bensaa" samoin kuin manuaalissakin. Ainoa oikea tapa on: valoissa N, sen jälkeen järjestys on: kiinteä 1,2 ,3 jne, kunnes valot ja taas N. Miksiköhän hankin automaatin, joku saattaa ihmetellä? edit:koko ed. mainittu kaljapäisen ironiaa.
Comment
-
onkohan olemassa mitään ns. virallista suositusta esim. suoraan valmistajalta jne?
Ainoa oikea tapa on: valoissa N, sen jälkeen järjestys on: kiinteä 1,2 ,3 jne, kunnes valot ja taas N.
Comment
-
Jos puhutaan momentinmuuntimesta Rasissa niin se lienee hieman erilainen kuin autojen automaattiaskeissa käytetty. Perinteisessä auton tomaatissa moottorin tuottama voima välitetään momentinmuuntimen pumppupyörältä nesteen välityksellä turbiinipyörälle, mistä voima siirtyy hammaspyörävaihteistolle. Työkoneen momentin muunnin, torque converter, muuttaa kierrosnopeutta vääntömomentiksi "ylimääräisen" pyöränsä ansiosta, eli siinä luistaessa vääntö kasvaa jopa moottorin antamaa vääntöä suuremmaksi.
Comment
-
Tuo valinta vapaan (N) ja D:n välillä tulee selkeämmin edukseen vapaalle kytkemisen suuntaan, jos tyhjäkäynti/laatikon "viallinen säätö" aiheuttaa sen, että auto pyrkii voimakkaasti eteenpäin tasaisella koneen käydessä tyhjäkäyntiä.
Itsellä käytännönkokemuksia lähinnä vanhemmantyyppisistä 3-lovisista automaateista kaasutinversioisista henkilöautoista.....Lisäkuriositeettina voidaan tietenkin mainita kokemukset Hanomag pyöräkuomaajan konemiehenä, ja armeija-ajoilta useampi tuhat kilometriä maasto/maantieajoa PASI-miehistönkuljetusvaunulla (jossa aivan mahtava(t) vaihteisto(t).
Comment
-
Mistähän minä luin, että pidemmässä seisomisessa on parempi heittää N:lle...
Mutta itsekin heitän N:lle kun on pidempi seisokki. Jotenkin maalaisjärjellä tuntuisi olevan terveempi vaihtoehto kuin D:llä seisominen.
Mutta mitäs minä sellaista oikeastaan edes teen kun muutenkin saan ajaa niin vähän tuolla ;)
Comment
-
Jos puhutaan momentinmuuntimesta Rasissa niin se lienee hieman erilainen kuin autojen automaattiaskeissa käytetty. Perinteisessä auton tomaatissa moottorin tuottama voima välitetään momentinmuuntimen pumppupyörältä nesteen välityksellä turbiinipyörälle, mistä voima siirtyy hammaspyörävaihteistolle.
No joo, ehkä tuo ohjekirjaviittaus oli vähän huono ja siihen olisi pitänyt liittää hymiö.
Ei siihen vaihde päällä seisomiseen mitään suurempaa mystiikkaa liity. Terveellä maalaisjärjellä pärjää aika pitkälle. Jos pysähdys alkaa olla minuutteja, on turha kuluttaa polttoainetta öljyn lämmitykseen. Muutenkin vois jo alkaa miettiä koneen sammuttamista, jos näyttää ettei liikkelle lähdetä hetkeen.
Comment
-
Kuten aiemminkin on käsitelty N:lle vaihtaminen kuluttaa juuri niitä planeettojen kytkimiä jotka ensimmäisenä noista laatikoista pettää (yhdistettynä huonoihin öljyihin/paineisiin). Se mikä sen kulumisen vaikutus kokonaiskestoon on niin siitä voi olla varmaan montaa mieltä.
OT:Jani miten sinussa on nyt bensansäästäjä herännyt...? Jotenkin vain tuntuu mitä enemmän kirjaimia otetaan mallinumeron eteen sitä vähemmän se kulutus merkaa... Itse ainakin huomaa sen että kokonaisen tankillisen ajaminen "ecosti" vaatii jo erittäin kovaa pidättäväisyyttä ja itsetahtoa saati en voisi kuvitellaankaan mitä se vaatisi jos tuohon vielä pistetään kaksi fööniä kylkiin...
Ei paljon ännät enää merkkaisi :)
Comment
-
Totta kai D-asennossa. Kun alkaa näyttää siltä, että valo alkaa vaihtua, jarrua syvemmälle ja hieman kaasua. Kun valo sitten vaihtuu, lipsautetaan jarru ylös ja ihmetellään taustapeilistä, minne muut jäivät 8)
Siis :D
Comment
-
[LEFT]En ole ikinä ajatellut, mikä on jenkkien idea. Jenkeissähän ei ole "autoja." Kaikki siellä on automaatteja, ainakin luulen; eikä niitä mietitytä ,mitä pykälää laittaa ruuhkan ajaksi.Ei se siitä hajoa! P on kaikkein järkevin, samoin kuin isoissa autoissa,ei tarvi miettiä lähteekö romu valumaan taaksepäin. Sitten on myös olemassa käsijarru. Uskokaa, auto on elämistä varten, eikä toisin päin. Audi on hyvä kottero, mutta ei koko elämä!!! Apuustinille sanoisin, et se on automaatin idea. Sillä et riko laatikkoa.
[/LEFT]Viimeksi muokannut Hilakitkutin; 7.4.2007, 08:25.
Comment
-
Sami, olen vaan ihmetellyt, miksi jumborisa imee sienen lailla bensaa erityisesti kaupunkipyörittelyssä, verrattuna neloseen kulutusero maantiellä on ok, kaupungissa käsittämätön. Olen päätynyt tuon tomaatin luistatusominaisuuksiin, moottorijarrutuksen käytön vähäisyyteen ja tyhjäkäynnin jarrua vastaan jurnutukseen, joka kuluttaa kakkua.
Mutta ei sillä väliä, pitää vaan totutella kääntämään ajotietokoneesta se toimintasäde näkyviin, ei keskikulutus. :)
Comment
-
"Ikuisuuskusymys":) Josta aikaisemminkin puhetta.
Ohjekirjani mukaan ei tarvitse liikennevaloissa tehdä mitään. Luottakaamme ohjekirjaan.
Ajan nykyisin kaupunkiajossa vain 3:lla ja en vaihda liikennevaloissa mihinkään.
Pitempi pysähdys esim tietyö yms vaihdan N tai P.
Comment
-
Nykyisin kun tuntuu että ajaminen on niin helppoa että ehtii virkata ja lukea iltapäivälehtiä kannattaa pitää se D päällä. Joskus näkee että touhutaan kaikkea muuta ja aletaan sorhata pykäliä valojen vaihtuessa, muut saa odottaa takana että lähteekö se ollenkaan. Toisinaan vilahtavat peruutusvalot kun on ollut P päällä eikä lähde vaikka kierrokset nousee.
Itsellekin käy joskus niin että kun pääosin ajaa manuaaleilla tulee veivattua turhaan automaatin keppiä. Voi käydä että oho, oli N päällä ja odotellaan kun kierrokset laskee ja voi napsauttaa D:n puolelle. Jokuhan voi mennä vielä ohi, perhana!
Periaatteessa auto pitäisi saada myös nopeasti liikkeelle yllättävissä tilanteissa. Helsingin ruuhkissa näkee lähes päivittäin kaikenlaisia suorituksia kun hälytysajoneuvo ilmestyy yllättäen taustapeiliin. Jotkut osaavat ja uskaltavat väistää mutta on myös niitä jotka menevät paniikkiin ja tukkivat sen ainoan raon mistä ambulanssi pääsee eteenpäin.
Comment
-
N
Minulla (ei konsernin valmistamassa autossa) Aisin-Warner laatikko ohjekirjan mukaan vaihtaa N-asentoon ihan itse muutaman kymmenen sekunnin kuluttua jos painaa jarrua ja auto on paikoillaan. Suurin haitta tuosta on että jos nopeasti päästää jarrun ja painaa reilummin kaasua laatikko nykäisee ikävästi kun menee D-asentoon. Eli ensiksi jarru ylös, ja sitten kun auto lähtee ryömimään niin vasta kaasua.Viimeksi muokannut Sleepy2; 16.4.2007, 11:54.
Comment
-
Nou hätä
Yleensä tuossa menee sen verran vähän aikaa että muut vielä hapuilevat vaihdekeppiä kun jo tuolla lähdetään. Olisko noin sekunti siitä kun jalan siirtää jarrulta kaasulle niin voi jo huoletta polkea ilman nykäystä. Jos on kiire niin sitten vaan suoraan jarrulta kaasulle jalka ja kaasua ei se niin pahasti nykäise. Ongelmana silloin että 155 hv neloskone lähtee hilaamaan 1560 kiloista autoa pelkästään etupyöristä- pito-ongelmat tuossa vaivaavat erityisesti kun vähän nykäisee tuo laatikko- kolmosella vasta sitten voi surutta polkea ilman että sutii.
No eipä tuo muutenkaan mikään urheiluauto ole- arkiajoon riittää oikein hyvin silti.Viimeksi muokannut Sleepy2; 16.4.2007, 20:58.
Comment
Comment