Historia

Audi Club Finland ry perustettiin 1995. Suomesta puuttui Audi-harrastajien yhteenliittymä, vaikka erityisesti quattro-malleja jo harrastettiinkin jonkin verran. Harrastajien määrää oli siihen asti rajoittanut paljolti autojen korkea hinta. 1970-luvun Audit eivät vielä harrasteautoina kiinnostaneet suuria massoja (joitakin erikoismalleja lukuun ottamatta) mutta 1980-luvun autot herättivät jo paljon omistamisen halua. Autojen korkea hinta oli kuitenkin harrastetoiminnalle melkoinen este, joten vasta 1990-luvun puolivälistä alkaen saattoi 80-luvun autoja hankkia kohtuukustannuksin. Näihin aikoihin allekirjoittanut ja muutama harrastajaystäväni heräsimme siihen tosiasiaan, että ”verkostomme” oli kovin suppea. Jos tarvitsi apua vanhan harrasteauton ylläpitoon, eikä taloudellisesti ollut mahdollista viedä autoa merkkikorjaamoon, ei ollut kovin monta osoitetta josta apua oli saatavilla.

Hiukan kateellisinakin seurattiin muiden merkkien kerhotoimintaa, ja päätös oli helppo tehdä -kerho on perustettava. Keväällä 1995 perustettiin Audi Club Finland ry ja ryhdyttiin heti ”vimmalla” jäsenhankintaan. Audi huoltopisteiden tiskeille jätettiin nipuittain tiedotteita kerhosta ja Etumatkaa -lehti julkaisi muutaman kerran ilmoituksen olemassa olostamme (kiitos Riitta Hakkaraiselle / VV-Auto oy). Kokoontumisajoja järjestettiin useilla paikkakunnilla koko 90-luvun ajan vähintään kaksi kertaa vuodessa. Osallistuimme harrasteautojen näyttelyihin ja julkaisimme jäsentiedotetta n. joka toinen kuukausi. Pikkuhiljaa jäseniä alkoi kertyä runsaammin ja toiminta alkoi vakiintua.

Heti alusta lähtien VV-Autossa Audin jälkimarkkinoinnista vastannut Esko Kiesi lupasi apuaan kerhon tapahtumien tukemisessa. Hänen ohellaan meitä auttaneita ovat Karri Rantanen (ensin VV-Auto, nykyään Stockmann Auto), Jarmo Eerola (Stockmann Auto) ja Samuli Meritähti (ollessaan VV-Auton palveluksessa). Sittemmin Esko Kiesi nimitettiin Audi Finlandin johtajaksi ja tuki on jatkunut. Monen moista autoa ja messuosastoa olemme tapahtumiimme saaneet maahantuonnin toimittamana. Eskon lisäksi Stockmann autoyksiköt pääkaupunkiseudulla ovat tukeneet toistuvasti toimintaamme. Myyntipäälliköt Reino Karjalainen ja Jyri Jaakkola ovat isännöineet kokoontumisiamme lukuisia kertoja.

Harrastus kehittyy ja muuttaa muotoaan. Useat kerholaiset ajavat nykyään joko työnantajansa tai omalla uudella Audilla. Silti mielenkiinto vanhoihin malleihin pysyy ennallaan, ja niitä harrastetaan kaiken muun ohella. Kunhan vain ehditään. Harrastajien lukumäärä on alkuvuosiin verrattuna moninkertainen, ja tukiessaan toimintaamme Audi Finland ja sen jälleenmyyntiorganisaatio toimii kaukonäköisesti -nuoret harrastajat siirtyvät uusien Audien käyttäjiksi unohtamatta silti nuoruutensa unelmaa; sitä ”vanhaa sotaratsua”, jonka kunnostamiseen on aikoinaan uhrattu niin paljon aikaa ja rahaa ettei siitä voi koskaan luopua…Toiset meistä keksivät kaiken lisäksi jatkuvalla syötöllä uusia unelmia sitä mukaa kuin Audi niitä esittelee. Tästä ei kai koskaan parane ja hyvä niin.

Perttu Hynninen
Audi Club Finland
Puheenjohtaja 1995 – 2002

(Kuva: ACF / Tahko 2002)