Kuulutus

Collapse
No announcement yet.

Tupakoinnin lopettaminen

Collapse
X
 
 • Suodata
 • Aika
 • Näytä
Clear All
new posts

 • Tupakoinnin lopettaminen

  Avataampa tälle nyt oma ketjunsa, kun tämä asia nousi puheenaiheeksi tuossa aiemmin. Tänne kaikki vinkit, avautumiset, omat kokemukset yms...

  No nyt se sitten alkoi epävirallisesti yritys kohti savutonta elämää. Oma taktiikkani on kai tupakoinnin raju vähentäminen, ts. tupakalla käyminen on sallittua koko ajan. Äsken kaupassa käytyäni tuli sitten ostettua, nikotiinipurkkaa ja tabletteja 4mg ja 2mg. Mukaan tarttui myös, salmiakkia, fishermans pastilleja ja tikkareita. Edellinen ja tämä viikko meni analysoidessa omaa tupakointia ja tottumuksia, kuten missä tilanteissa tulee poltettua ja kuinka paljon. Tupakointia Minulla takana reilu 12 vuotta noin suunnilleen. Alaikäisenä noin 14-15 vuotiaana sen kai aloitin? Tupakkaa ennen tätä päivää on mennyt aika tarkkaan 16kpl päivässä, joka tekee rahassa[COLOR=Red] n.4,32€[/COLOR]/ päivä. Tänään olen polttanut 2,5 tupakkaa koko päivässä. Eikä nyt edes tee mieli polttaa. Sähkötupakan olen myös itselleni sallinut, mutta en ole sitä juuri käyttänyt.

  Joku varmaan kohta sanoo että kerralla se täytyy lopettaa, mutta se pelottaa ajatuksena niin paljon, nyt ei ole minkäänlaista riippuvuusoiretta havaittavissa tällä omalla menetelmällä. Tulen tänään varmaan vielä käymään tupakalla joskus myöhään illalla. Huomenna sitten yritetääv vaikka yhtä tupakkaa vähemmällä tulla toimeen

  #2
  Kerralla se täytyy lopettaa :)
  Itse käryyttelin vajaan parikytä vuotta ja välissä olin muutaman kerran onnistunut pitäämään vuodenkin pausseja.
  Nyt viimeisin lopetus tapahtui tosiaan kerrasta, mutta sitäkin päätöstä piti hautoa ehkä vuoden päivät, koska noin vain se ei onnistu, vaan lopettaminen vaatii oikean hetken. Itselle osui vahva lopettamisen halu siihen kohtaan, kun aloitin isyysvapaat viime vuoden maaliskuussa. Pari viikkoa meni korvaavana tuotteena salmiakkia melko paljon, mutta kuukauden paikkeilla tupakointi oli pelkkä muisto vain. Loma ja stressitön elämä yhdessä edesauttoivat tavoitteen saavuttamista. Toivottavasti pääset tavoitteeseesi!

  Comment


  • #3
   Kerralla se täytyy lopettaa :)

   Jokainen tietysti tavallaan, mutta tuossa muutaman pöllin vetämisessä pitää riippuvuuden yllä. Samoin purkan kanssa kannattaa olla varovainen ja käyttää vain ihan pahimmassa hädässä. Vieroitusoireet kuuluvat pelin henkeen ja niistä kannattaa myös koittaa nauttia. Ne kertovat kuitenkin siitä, että irtautumista on tapahtumassa. Jos jatkuvasti savuttelee sen verran, ettei vieroitusoireita tule, niin se on vain itsensä kiusaamista ja riippuvuudesta kiinni pitämistä.


   Voisi myös ajatella sen sillä tavalla, että ole alkuun kaksi viikkoa polttamatta. 14 päivää seisoo vaikka päällään. Jos sen jälkeen tekee mieli tupakkaa selvinpäin, niin anna mennä, jos se savuinen elämä vielä houkuttelee :)


   Vieroitusoireista on hyvä tiedostaa, että pahin tupakkahimo ei kerrallaan kestä kuin muutamia minuutteja. Se on ohi kiitävä hetki. Jos himo jää kiertämään kehää, niin ottaa puolikkaan 2mg purkan ja mussuttaa sitä hyvin harkiten. Vieroitusoireita ei kannata ruokkia hiljaiseksi nikotiinilla muuta kuin juuri sen verran kuin on välttämätöntä ja vain äärimmäisessä hädässä. Se juuri ja juuri hiljaiseksi ruokkiminen vie käytännössä himot pois kuitenkin ihan yhtä tehokkaasti kuin holtittomampikin purkan mussutus. Sitä ei vain ylikyllästä itseään nikotiinilla silloin ja irrottautuminen käy nopeammin, kun ei riippuvuutta ruokita turhaan.


   Onnittelut hyvästä päätöksestä ja hyvää fiilistä savuttomalle tielle!

   PS. Ota sen iltatupakan tilalle puolikkaasta purkasta muutama mussutus :)

   Comment


   • #4
    No kukin tyylillään, jos lopputulos on sama. Nyt on käynyt niin, että kärsin enemmän siitä tupakalla käymättömyydestä kuin riippuvuudesta. Seuraavaksi pitäisi mennä ruokasavukkeelle, ja menenkin mutta tupakat jäävät sisään :D. TYämä ruokasavuke on ja niin tavanomainen (ohjelmoitu toiminto minussa) vaikka olisi käynyt juuri ennen ruokaa polttamassa, niin varmasti ruokailun jälkeen ollaan taas tupakalla. Katsotaan sitten illalla, miten käy sen savukkeen kohdalla. Nyt ollaan siis ilman

    Comment


     #5
     Itselläni aikanaan meni todella pitkään siten, että illalla ennen nukkumaanmenoa kävin aina röökillä. Muuten meni koko yö pyörimiseksi. En enää muista kestikö sitä viikkoja, vai kuukausia, mutta sitten viimein lopetin kokonaan.
     Edelleen kyllä kaljoitellessa yms. saatan poltella pari, mutta hyvin on pysynyt kurissa yli kymmenen vuotta.

     Comment


     • #6
      Itse lopetin vuosia sitten, ehdin kyllä 14v iastä polttamaan reilu 20v ikään. Sain polttaa kaljoitellessa, lopulta sekin loppui. Nykyään tulee joskus alkoholin kanssa poltettua pikkusikareita tai isompaa, siinä se. Selvinpäin polttamatta oleminen on helppoa, parin oluen jälkeen se "himo" herää, ei tupakkaan vaan hyvään sikariin.

      Comment


       #7
       Kukin tyylillään. Lopetin kertaheitolla muutama vuosi sitten, eikä ole tehnyt mieli tupakkaa tai pikkusikareita.

       Comment


       • #8
        Jännä kun mulla se tupakan himo on hävinnyt juodessa..

        Comment


         #9
         Acetium tupakanlopetustutkimukseen otetaan vielä osallistujia mukaan.

         Comment


          #10
          45 vuotta poltin, nyt kohta eka vuosi ilman. Olo on toista tuhatta euroa kevyempi ...

          Comment


           #11
           14 vuotta sitten lopetin 14 vuoden käryyttämisen jälkeen. Kerralla lopetin mutta oikean hetken se vaati, samoin kuin muutaman harjoitusyrityksen. Ei siinä lopulta pitkään mennyt, että pelkkä ajatuskin pöllin sytyttämisestä aiheutti yökkäysrefleksin ja hyvä niin. Ei ole ikävä sitä tapaa, mutta toisaalta en pysty moralisoimaan ketään joka polttaa, on se kuitenkin jokaisen oma asia mitä itselleen tekee tai on tekemättä.

           Comment


           • #12
            Tarkennetaan nyt että sikarin polttaminen on kuitenkin valinta, ei pakko. Hyvä sikari on hyvä sikari. Tupakkaa en voi kuvitella polttavani enää, pelkkä haju tekee pahaa.
            Ja aion nauttia kaikesta mistä haluan, kerran täällä vain ollaan.

            Comment


             #13
             Joo, nautin minäkin vaikka siitä kaljoittelusta, kuten juuri nyt nytkin. Halusin vain nostaa ylös yksilönvapauden, joka tuntuu niin monessa tilanteessa unohtuvan kaikilta asiaa kommentoivilta, ei toki herneitä...

             Comment


              #14
              Mä tein tupakkalakon suhteen ehdottoman lupauksen. Ei koskaan, ei ikinä, ei missään tilanteessa, ei mistään syystä enää. Poltin ensimmäisen savukkeeni 15-vuotiaana, kun kaveri tarjosi. Kolme viikkoa myöhemmin poltin askin päivässä. Kärhensin lähes kaksikymmentä vuotta, viimeiset vuodet jokseenkin ketjussa. Heräsin joka yö kerran-kaksi röökille.

              Jos ensimmäisellä kerralla oppii noinkin nopeasti, toisella kerralla luulen sen olevan vielä helpompaa. Olen nyt ollut lähes kymmenen vuotta täysin tupakoimatta. Yhdestäkin varpajaissikarista se luultavasti lähtisi, fyysinen koukku on sitä luokkaa, henkinen ei niinkään.

              Paino nousi lopettamisen jälkeen silmänräpäyksessä yli kaksikymmentä kiloa. En silti kadu, kaikki muut elämänlaadun mittarit paranivat. Jopa potenssi oli alkanut kärsiä, siihen aikaan hieman reilu kolmekymppisellä miehellä. Palautui parissa kuukaudessa, raivokkaampana kuin koskaan ennen ;)

              Söin Zyban-kuurin lopettaakseni, pelkkä raivo ei olisi ikinä riittänyt. Neljä tuntia ilman nikotiinia vei lähimuistin, hienomotoriikan ja osan puhekyvystä. Vieroitusoireiden poisto kemiallisesti toimi paremmin kuin ikinä olisin kuvitellutkaan.

              Nikotiinipurukumit, sähkötupakat nikotiininesteillä ynnä muut korvikkeet eivät auta siihen pahimpaan eli nikotiinikoukkuun. Sen kun selättää, tapakoukku ei ole mikään ongelma. Tahdonvoimalla ja läheisille kiukuttelulla ei kannata edes yrittää. Vaikka tupakointi jäisikin, tupakanhimo ei ikinä.

              Hae lääkäriltä apua. Zyban, jolla itse lopetin, vie yksinkertaisesti mielekkyyden koko hommasta. Siksi sitä ei jää kaipaamaan myöhemminkään.

              Comment


              • #15
               Mä olen ollu hetken aikaa satunnaiskäyttäjänä vähentämään päin. Alkoi tulla huono olo. Tänä vuonna poltin huhtikuussa 2 sätkää islayviskeissäni isän perukirjoituksen päälle, lisäksi jussina aattoiltana x määrää kaverin maltsua jurrissa. Onnekas siinä, ettei skraabassa voi sietää ko. käryä, joten ei jää päälle.
               Siinä ne olikin tosiaan. Senkin laatikosta löytynee kahta laatua sätkätupakkaa tykötarpeineen, voiskin heittää pois, lienevät kuivahkoja :)
               Pahimman vaiheen söin purkkaa ja käytin laastaria, ilman niitä nou nou. Saa olla näin, lopettaneet tietää miksi.

               Comment


                #16
                Hienosti on porukka päässyt irti, ja kukin tyylillään. Itse koetin kerran aikaisemmin, mutta lopulta tuloksena oli että savukkeet oli korvautuneet pikkusikareilla. Useamman vuoden on työpäivät menneet sähköröökillä ja kotona/vapaalla pikkusikareilla. Vapotteluvälineet oli aika kuraa, ja kun alkoivat hyytyä heräsi ajatus päivittää kalustoa ja korvata polttaminen tykkänään höyryttelyllä. Niinhän siinä kävi että paremmilla höyrykoneilla ja -nesteillä se alkoi maistua paremmalta ja nyt on jokunen viikko viimeisestä pikkusikarista. Niksan vahvuus laskenut 24:stä kuuteen mg/ml.

                Psyykkaus vissiin auttoi, aloin joka röökin kohdalla keskittyä siihen miten pahalta se maistuu. Tällä hetkellä suurin riskitekijä lienee toinen tupakoija huushollissa.

                AaaVeelle tsemppiä, kyllä se onnistuu!

                Comment


                • #17
                 Tännehän on tullut jo mukavasti tarinoita. Eilinen päivä meni mielestäni krooniselta tupakoijalta hyvin. Vähennetty on ainakin reilusti. Illalla tuli sen verran sorruttua, että kuten aiemmin mainitsin, niin illalla meni yhden tupakan sijasta 2 kun tuli otettua pari oluttakin (6). Yhteen tupakkaan oli lupa, mutta ei kahteen. Silti eilennä aikavälillä 08:00-01:00 meni vain sen 4,5 tupakkaa.

                 Tänään onkin sitten uusi päivä ja tänhetkinen tupakkasaldo on [COLOR=Red]0kpl[/COLOR]. Suunnitteilla on polttaa iltapäivästä tai alkuillasta päivän ensimmäinen. Tarkoitukseni on siis totuttautua ensin 2-3 päiväannokseen tupakkaa, ja kun se alkaa tuntua normaalilta (olen nopeasti sopeutuvaa sorttia) niin sitten se täysi katkaisu tuntuu kai helpommalta kun nikotiinin tarve on jo laskettu minimiin muutenkin.

                 Psyyke on kestänyt hyvin, eikä mieliala ole muuttunut yhtään. Toki olen jo valmiiksi psyykannut itseäni sen pariviikkoa etukäteen, että tupakka on pahasta ja maistuu myös sille. Tosiaan loma- alkaa ensi maanantaista niin stressiä ei ole odotettavissa. En kyllä stressaa muutenkaan juuri mistäään.

                 Comment


                  #18
                  10.8. eli reilu viikko sitten loppui oma polttaminen. Istuin illalla parvekkeella ja luin iPadilla että röökin hinta nousee ym. lakimuutoksia tulossa. Siitä alkoi tuumailu ja jätin askin siihen parvekkeen pöydälle.
                  Noin aski päivässä meni, mutta suurin osa tuntui olevan "tapatupakointia" (syömisen, kahvin ja kaiken jälkeen).
                  Nikotiini purkka auttaa hyvin ja nyt tupakka rutiini vieroitukset on jo suurilta osin helpottanut. Nikotiini purkkaa ajattelin käyttää pari kuukautta ja sitten vaihtaa sen perus purkkaan.
                  Laskin että 50-100€ säästyy helposti kuussa ja ajattelin pistää ne rahat suoraveloituksella menemään johonkin rahasto säästöön, niin jää jokin konkreettinen jälki siitä säästyneestä rahasta.
                  Tsemppiä vaan kaikille ketkä päättää lopettaa!

                  Comment


                   #19
                   Nikotiini on verrattavissa koukuttavuuden osalta heroiiniin. Olen siinä mielessä onnekas, ettei minulle ole koskaan tullut nikotiiniriippuvutta. Vaikka suhteellisen aktiivisesti polttelin yli 20 vuotta, niin väliin mahtui pitkiäkin taukoja. Viikonloput meni yleensä polttamatta, askillista en yleensä saanut millään menemään vuorokauden aikana. Niinpä muutama vuosi sitten lopettaminen kävi niin, että kun olin savutellut sikarilaatikon tyhjäksi, en enää ostanut uutta. Mitään fyysisiä vieroitusoireita en ole koskaan kokenut, joten en tiedä mitä se voi pahimmillaan olla.

                   Comment


                   • #20
                    Onko muille kehittynyt tupakkanenää lopettamisen jälkeen? Siis että vaikka kaupan isolla pihalla haistaa tupakansavua ja hetken päästä löytää katseella savuttelijan kymmenien metrien päästä. Jonkinlainen yliherkkyys erottaa tupakansavun haju. Muut seurueesta eivät huomaa hajua.

                    Comment


                     #21
                     Itsekin lopetin 10 vuoden käytön kerralla, nyt 2,5 vuotta ilman. Tosiaan ainakin itselleni vaati aikas "oikeat" olosuhteet. Yks ilta vaan hoksasin, kun 25 pakkasessa sormet jäässä kiskasin toiseksi viimesen El Em savukkeen askista ja totesin, että tätäkin pitäs taas lähtee ostaa lisää...

                     Ensinnäkin lopetusta vähän helpotti työpaikalla tupakointikielto. Pelailen höntsäkiekkoa maalivahtina, niin sopivasti sain hommattua itselleni ekalle viikolle viidelle illalle pelivuoron. Eli tekemistä piti olla, muuten ei ois välttämättä hommasta tullut mitään. Porkkanoita pureskelin aika paljon kans ekalla viikolla. :D Alkoholia ei uskaltanut kuukauteen maistella..

                     Ja kaikille kavereille sanoin, että tupakista ei puhuta sanaakaan, koska muuten sitä ei mielestä saanut.

                     Comment


                      #22
                      Onko se tupakkanenä vai ei, mutta haistan aika kauas kun joku pistää ulkona tupakaksi, toki itse täytyy olla tuulen alla.

                      Comment


                       #23
                       Reilut 20 vuotta tupakoin, lopetin kesken viimeisin röökin. Kannustan lopettamaan laakista. Välttelet 3 kk tilanteita joissa sytytit, esim. safkan jälkeen, baarissa, saunan jälkeen (et käy saunassa :) jne.

                       Comment


                        #24
                        Totesin, että koska sähkötupakka kerran on niin kamalan vaarallista, että pitää lainsäädännöllä tehdä vielä vaikeammaksi kuin oikea tupakka, niin siirrytään sitten takaisin röökiin. Kohtuu helposti tuntuu onnistuvan.

                        Comment


                        • #25
                         Tuotahan tolla uudella tupakkalailla tunnutaan ajavan takaa.. Sitten asiaan, tuli poltettua klo 16:00 päivän eka ja sekin vain puoliksi. Jostain syystä nyt on hermo niin tiukalla et tekis mieli polttaa ainakin sellanen uuno leffasta tuttu puolimetrinen nortti :D No periksi ei anneta ja jätetään väliin.

                         Comment


                         • #26
                          Jos on hermo tiukalla, niin mussuta hieman purkkaa, mutta älä sorru savutteluun. Itsekin selittelin ihan samaa, että vähän vaan, niin on helpompi sitten lopettaa ja läpäläpä. Ei se lopu muulla kuin lopettamalla. Pitää keksiä vaihtoehtoisia selviytymiskeinoja hetkelliseen tupakkahimoon. Porkkanatkin on ihan hyvä vaihtoehto. Jos ei enää polta, niin tupakka ei ole oikea ratkaisu tupakkahimoon :)

                          Comment


                          • #27
                           No tarkennetaan hieman, eli en polttanut klo 16 tupakkaa himoon vaan päätin jo eilen, että ennen klo 15 en polta yhtään ja venytin vielä tätä tunnin eteenpäin, silloin kun poltin ei juuri edes tehnyt mieli polttaa... Sen jälkeen olen polttanut 2 puolikasta joka nyt tätä kirjoittaessa tuntuu hirveältä määrältä :/ ei olis ehkä pitänyt... Äsken tuli saunottua ja tietenkin saunan jälkeen ulos jäähtymään ja tietenkin freshmint pastilli ennen sitä suuhun ja ai että kun tuntui hyvältä haistella kuinka raikas suomen ilmasto voikin olla :) ennen pistin aina tupakaksi. Polttaminen loppuillalle on vapaata, mutta eilisen 4,5 tupakan yli ei saa missään nimessä mennä. Jos, hyvin käy niin tänään ei enää tupakoida. huomenna voitaisiin yrittää olla polttamatta klo 18:00 asti

                           Comment


                           • #28
                            Tämän päivän päivitys. Sanoin eilen, että klo 18 asti yritän venyttää päivän ekaa tupakkaa ja siinä onnistuin :). Okei klo 15-18 oli aika helvettiä ja siihen ei auttanu purkat sähkötupakat eikä karkit tai mikään muukaan. Kellon lyötyä 18 meni välittömästi puolikas tupakka ja loppuilta oli todella helppo. Nyt äsken kun lomalla ollaan niin otin 2 olutta ja päätin polttaa kokonaisen vaikka ei tehnyt yhtään mieli. Poltin ja en tuntenut mitään muuta kuin miten savu kirveltää silmiä. Outo tämä ihmismieli. Huomiselle ei ole mitään tavoitetta niin katsotaan miten käy. Joko tämä vanha totuttu tapa vaan unohtuu kun on huomiselle vähän enemmän tekemistäkin tiedossa.

                            Comment


                            • #29
                             Oliko oikeasti koko aika 15-18 helvettiä? Joka minuutti? Tuokin muuten lisää helvettiä, kun joutuu odottamaan tupakille pääsyä. Jos ei polta, niin jää odottelu pois. Se odottelu se vittumaisinta on :)

                             Jokainen tavallaan. Pääasia että tavoitteeseen pääsee.

                             Jos tosissaan yrittää lopettaa, niin ei ehkä kannattaisi ehdoin tahdoin hakeutua tilanteisiin, joissa on kiva pistää tupakaksi? Esimerkiksi oluen litkiminen. "Yhden pöllin vaan vetäsen" :) Kokemuksesta vaan tietää, että on paljon helpompi opetella polttamaan kuin opetella olemaan polttamatta.

                             Comment


                             • #30
                              No kyllä se oli niin että klo 15-18 välinen aika teki vaan mieli nukkua ja sitä melkein teinkin. Siis himon takia halusin nukahtaa. No niin totta sekin että, ei kannattaisi hankkiutua väkisin niihin tilanteisiin mutta jäisi tulevaisuudessa moni asia tekemättä :D kahvi, sauna, olut, jne.. Hurjasti muuten makuaisti tarkentunut jo näiden päivien aikana. Mulla on vaan sellanen tuo pääkoppa, että voin kääntää positiiviset asiat negatiivisiksi ja toisinpäin. Yritän tässä nyt kääntää tuon tarvitsen tupakkaa ajatuksen toisinpäin näillä kokeiluilla kun alkaa jo tuntumaan edellisen tupakan jälkeen siltä, että mihin mä tätä tarvin. Se ei tee oloa paremmaksi, se ei maistu lähes miltään, ei ainakaan yhtään samalle kuin vielä 3 päivää sitten. Mihin mä enää tätä ees tarvin. Huomenna se testataan, että tarvinko?

                              Comment

                              Working...
                              X