Kuulutus

Collapse
No announcement yet.

Ruoantekijöitä / Reseptejä

Collapse
X
 
  • Suodata
  • Aika
  • Näytä
Clear All
new posts

    Katoaisiko idea jos mukaan laittaisi hieman keitetystä jauhoisesta potusta tehtyä "hiutaletta" kosteuden sitojaksi?

    Comment


    • No ei toki, kehitellään, käyttäähän ne jotkut jopa kauraryynejä. Pointti olis just siinä pysyisivät semmoisina suippoina ruiskuorisina taskueväinä.

      Kato kova vastaisku Jenkkien kuivalihapatukoille. Villi Pohjola;)).

      Ja mikäs se oli se Mielihyvämuusi, oiskohan se sopivaa hiutaletta, tulis samalla niikuin fastfood periaattella rakenneltua?

      Ja toki rakkaat keittiöveljekset, saa ideoita laittaa, vaikka tässä Marren kanssa kehitystyötä tehdäänkin.

      Comment


      • Iltapala mallia maukas ja ravitseva:
        Häränfileestä ohuita siivuja lautasellinen yhteen kerrokseen. Kohmeisesta fileestä vaikkapa juustohöylällä. Päälle mustapippuria myllystä, sitruunamehua, parmesan/grana padanalastuja, rucolaa ja basilikaa tuoreina. Hieman valkosipulimurskaa ja riittävästi ei liian viileää suodattamatonta vehnäolutta.

        Comment


          Nyt(kin) on maku kohdallaan. Riimihärkää, nam.

          *menee penkomaan pakastinta*

          Comment


          • Broilerista itse olen tehnyt joitakin kertoja kastikkeen tällä ohjeella: Broilerisuikaleita persikka-aurajuustokastikkeessa (*)
            Filesuikalepaketti (300-400g)
            Aurajuustokolmio (tai vähemmän, maun mukaan)
            Säilykepersikkapurkki (se keskikokoinen törppö)

            Broilerit paistetaan pannulla kypsäksi. Pilkotaan aurajuusto helpommin sulaviksi paloiksi ja sekoitetaan broileriin lämpöä pienentäen ja annetaan hetken hautua kannen alla. Soseutetaan persikka tehosekottimella ja sekoitetaan broileri-aurajuustosekoitukseen. Ja taas hetken haudutus. Tarjoillaan halutun lisukkeen (ohraa ja/tai riisiä) ja vihreän salaatin kanssa. Tuoksu on sellainen, että se ei houkuta aurajuuston vihaajia, mutta kun maistavat, niin ottavat sen jälkeen lisää.

            Setä teki aikanaan yksinkertaisia ja helppotekoisia "eväskalakukkoja" leivinuunin jälkilämmössä siten, että laittoi Vaasan ruispalan sisään pari-kolme muikkua sekä pekonisiivun. Foliota tiukasti yksittäisen leivän ympärille ja antoi hautua miedolla lämmöllä. Valitettavasti ajat ja lämmöt ovat unohtuneet, mutta noita kun voi tehdä paljon kerralla, niin maistamalla koekappaleen silloin tällöin saa varmasti haettua sopivan kypsyysasteen. Maistiaisten jälkeen loput pakastimeen, ja sieltä nappaa tarvittavan eväsmäärän mukaan retkelle nuotiossa lämmitettäväksi tai kotona välipalaksi.

            Tuo taskukalakukko kuulostaa sen verran hyvältä idealta, että täytyy hakea jostakin muikkuja ja pekonia, sekä lämmittää leivinuunia ja kokeilla mitä syntyy.

            Comment


              Alkuperäinen kirjoittaja Repo/promo Näytä viesti
              Pulled pork on nyt muotiruokaa...
              Hieman olisi tarkentavia kyssäreitä tähän "pulled" lihan valmistamiseen liittyen.

              Eli itseä kiinnostaisi kokeilla tuollaista ruokaa jostain linnusta. Mikähän osa linnusta toimisi parhaiten ko. reseptissä. Ehkä koipireisi?
              Netistä kyllä löytyy muutama ohje hakusanoilla pulled turkey ja pulled chicken mutta noissa kaikissa käytettiin jotain slow cookkeria (haudutin/aromipesä tms)

              Valmistuksessa avain asiat taitaa olla mieto lämpö, pitkä kypsennys aika ja valelu aika ajoin.
              Äkkiseltää tulisi mieleen että noille linnun lihoille pitäisi valelua tehdä tiuhempaan jotta eivät kuivuisi.

              Comment


              • Itsellä on ollut tapana valmistaa pulled pork ns. laiskanmiehen menetelmällä:

                Possun niska (tai muu osa mitä sattuu olemaan) maustetaan ja kääritään useaan foliokerrokseen, siten ettei possun omat nesteet varmasti pääse ulos paketista. Tämän jälkeen paketti lämpimään uuniin/grilliin/leivinuuniin ja pidetään siellä vähintään 4h, mutta ylärajaa ei ajalle juurikaan ole.

                Lämpötila saa olla melkein mitä tahansa 100-200C. Miedompi lämpötila vaatii toki pidemmän kypsyttämisen. Käytännössä liha ei pääsee kuivumaan, kunhan paketista ei päästetä nesteitä ulos ja pakettiin kohdistetaan vain epäsuoraa lämpöä. Pisimmillään itsellä paketti on ollut leivinuunissa jälkilämmöillä 15h.

                Comment


                • Mie piäsin tänään helepolla, kävin hakemassa tuon PikkuAksun yökyliin mummolaan ja eipä tarvinnu muuta kuin "norjalaista" pojalle laitella päivällä ja nyt saunan jälkeen puraistiin perinteistä kiuaslenkkiä.

                  Niin se norjalainen on vaan pikkulihapullia ja spagetinpätkiä sopivasti maustetussa tomaattipohjaisessa kastikkeessa.

                  Salaatin kera tarjolle, niin näkyy pikku-ukollekin maistuvan.

                  Huomenaamulla leivotaan sitten ne perinteiset, vadelmahillon ja kermavaahdon kera. Pikkukokin tavat tuntien, siivoillaan sitten mummon kanssa vaikka maanantaina loput;))).

                  Comment


                  • Mä teen pulled chickenin kaljapersekana reseptillä. Sillon ei tarvitse valella, kun höyry pitää lihat mehukkaana kypsennyksen aikana. Kirjottelin sen joku aika sitten tännekin, mutta pistetään uusiksi:

                    Hiero broilerin pintaan seosta, jossa puolet grillausmaustetta ja puolet ruskeaa sokeria.

                    Sitten puolityhjään kaljatölkkiin puristettu valkosipulin kynsi ja ruokalusikallinen mieleisiä mausteita.

                    Tölkki kanalle hanuriin ja grilliin istumaan suunnilleen noin:

                    http://whatscookingamerica.net/Poult...kenCooked5.jpg

                    150-170 astetta, pois kun rintapalan sisälämpö on 90, ottaa parisen tuntia.

                    Käytän usein myös savupussukkaa, eli pari kourallista leppää folioon, nyytiksi ja grilliritilän alle savuamaan.

                    Anna jäähtyä hetki ja riivi sormin.

                    Mun mielestä parasta buffalokastikkeessa. Toiset tykkää toki bbq kastikkeessa.

                    Siivet menee aina kyllä siivotessa suolan tarkistukseen.

                    Comment


                      Tuli tuossa keittiössä taas mieleen Jyrkin käyttämä termi "nyrkillinen voita". Mittailin hetken ja totesin mulla sen tarkoittavan vähän päälle 300 grammaa. :-o

                      Comment


                        Tuli tehtyä vanhan ajan läskisoosia.

                        Eli pohjois-(k)arjala projekti kunniaan.

                        Tai siis melkein. Laitoin jauhoja joukkoon niin tuli vähän sakeampaa.

                        Comment


                        • Ruoanlaitto ei ole eksaktia tiedettä, ja makuja on monia.

                          Nyrkillinen on siis tapani ilmaista nokare, eli maun mukaan. Jos 300g voita tuntuu omasta mielestä sopivalta määrältä, niin siitä vaan.

                          Itse käsitän nyrkillisenä sellaista, jonka ympärille sormet ylettää, eli varmaankin jotain 15-40g.

                          Tein itselle eilen evääksi kanaleipiä, laitoin kaksi nyrkillistä riivittyä buffalokanaa ja tuoreita kurkunviipaleita sämpylän väliin. Upposi kylmänäkin kuin lohi vuonoon.

                          Comment


                          • Nyt sitten alako semmonen vaihe, jotta seuraavat reseptit on sitten sieltä "terveellisemmältä" ja skarppipuolelta. Nyrkillinen voita = teelusikallinen öljypohjaista levitettä meikän puolesta.

                            Jotta semmoisia tulee, kunhan keksin, mitä hittoa laittaisin. Toisaalta Jyrkin sanoin "tämä ei ole eksatia tiedettä", eiköhän tässä kuitenkin jotain keksitä;).

                            Comment


                            • Kapan taannoin mainitsemien kanan koipireisien innoittamana, nyt kun isyyslomarahat on vielä kelassa sisällä ja muutenkin on tilapäinen likviditeettikapeikko päällänsä, täytyi keksiä jotain halpaa mutta syötäväksi kelpaavaa joten tein tällaisen uunihässäkän:

                              -2 dl ruokakermaa, 15%
                              -7 dl vettä
                              -4 dl riisiä
                              -Kanaliemijauhetta
                              -Broilerimaustetta
                              -Currya
                              -Pippurisekoitusta
                              -Pari valkosipulin kynttä
                              -4 broilerinkoipea

                              Sekoita kamat koipia lukuunottamatta reilussa uuninkestävässä astiassa, huuhdo koivet ja linttaa päälle. Vuoka uuniin 200c, tunnin verran tai kunnes riisi on imenyt nesteen itseensä kuitenkaan kuivumatta. Syö.

                              Sekaan olisi voinut tietysti sotkea myös vaikka ananasta, aurajuustoa, paprikaa tai mitä nyt tykkää. Mutta koska jääkaapissa oli lähinnä valo, maistui se noinkin myös vanhemmalle pikkupojalle.

                              Tähtiä tasan yksi, jos sitäkään, helppo ja vaivaton ruoka.

                              Comment


                              • No ei lainkaan hullumpaa, siinä se taas tuli todistettua, pienellä rahalla ja tunteella saa aikaan vaikka mitä, kun hieman soveltaa, hyvä;).

                                Comment


                                • Junnuna oli useinkin kolikot lopussa, ja silti piti syödä. Siitä mulla oma harrastus lähti.

                                  Sillon vakioita oli voiperunat, eli kiinteät perunat kuoritaan ja kuorimaveitsellä tehdään perunan päälle peukalonpään kokoinen kuoppa. Siihen painetaan nappi voita tai margariinia ja reilu ropsaus suolaa. Uuni täysille ja paahdetaan kullanruskeaksi. Annoshinta nykyrahassa noin 1.5eur.

                                  Myös uunipuuroa tuli syötyä paljon, riisistä sekä ohrasta.

                                  Makarooni kun alkoi tympiä sellaisenaan, siihen sai paistamalla erilaista rakennetta ja makua.

                                  Sipulikeittoa syötiin kymmeniä kertoja. Usein makaronilla jatkettuna.

                                  Ja perunasipulisekoituksesta tuli smetanalla herkkuruoka. Varsinkin kun kaveriksi osti uunilenkin, makso varmaan viis markkaa paketti sillon.

                                  Sitten sitä oppi, että lihaperunalaatikon tekee alle puolellatoista eurolla. Kylkisiivut ei paljoa maksa vieläkään.

                                  Samaten kerättiin äijäporukalla 20mk kasaan ja ostettiin possun paisti. Paistopussiin lihan kanssa kilo pottua ja löräys vettä sekä kasvisliemikuutio. Hyvää tuli, viidellä markalla per lärvi.

                                  Comment


                                  • Onko jollain kokemusta lihasoosin tekemisestä possun ulkofileestä, kuinka pehmenee jos uunissa pidempään hauduttaa? Sellainen parikiloinen mötikkä tuossa käteen lyötiin ja teinpä siitä nyt uuniin muhimaan soosin.

                                    Vajaan kilon pilkoin filettä ja ruskistin reilussa rasvassa, pyöritellen ja ruskistaen sekaan muutaman ruokalusikallisen vehnäjauhoja. Pari porkkanaa, vähän lanttua, sipulia, musta- ja maustepippureita, turaus kotisinappia ja lihafondia pari nappia. Suolaakin taisin rovauttaa vähän. Reilu litra vettä ja uuniin isoon vuokaan. Antaa sen nyt olla vielä pari tuntia, reilun kaksi se on nyt ollut. Jos sitten huomenna keittäisi rosamundaa tai puikulaa kaveriksi.
                                    Viimeksi muokannut ilkkapoika; 7.3.2014, 21:37. Perustelu: äidinkielen kertauskurssilla...

                                    Comment


                                    • Tuohon nyt mitään enää lisätä, jos oot muistanu maistaa välillä, tartteeko mitään.

                                      Se maistaminen kypsymisvaiheessa on kuitenkin aika tärkee pointti, mutta enpä uskois, että tarttes tuota sinun repsua viilata. (suola, jos liikaa voit vielä nesteellä ohentaa)

                                      Hyvää tulee ja vesi valuu kielelle täälläpäin.

                                      Ja tuohon ylöspäin Jyrkille pieni kiitos hyvästä "tarinasta", näin se on;).

                                      Comment


                                      • Juu, maistelu on muuten aina välttämätöntä. Hyvää tuo on, samalla lailla tulee kyljyksiä laitettua, mutta kiinnostaa vaan tuon ulkofileen käyttäytyminen. Kuinka se pehmiää vai mureneeko kokonaan hiutaleiksi kun ei ole tuolla tapaa tullut sitä tehtyä koskaan.

                                        Edittinä, kävin lisäämässä vajaan pari desiä vettä. En suolan takia vaan oli paksuuntunut omaan makuun hiukan liikaa. Maku on kyllä hyvä!
                                        Viimeksi muokannut ilkkapoika; 7.3.2014, 21:44. Perustelu: Lisää samaan.

                                        Comment


                                        • Sika kestää mitä vaan ja tykkää rääkkäämisestä;))
                                          Kypsänä syötävää.

                                          Saahan sitä sitten revittynäkin tarjolle, kuten tuolla ylempänä näkyy, mutta elä huoli, se on sitten jo erilainen tapa. Toki kokeile silleenkin jos mieli tekee tehdä siasta hieman erilaista.
                                          Viimeksi muokannut kapaz; 7.3.2014, 22:09.

                                          Comment


                                            En koskaa uskonu että tänne kirjottasin mutta ku emännältä opiin :)

                                            Korv Göransin kebablastuja pari pussia pannuun ja kypsien lihojen päälle sitte paseerattua tomaattia. Voi jumalauta että on riisin kans _hyvää_!

                                            Comment


                                            • Makkarajorkilta löytyy myös aikaslailla hyvät salaattikastikkeet, siis ihan kaupan hyllystä.

                                              Comment


                                              • Meinasin osallistua ravintolapäivään toukokuussa, sain tänään luvan pistää putka pystyyn eräälle sisäpihalle aivan Turun ytimessä.

                                                Tarjolla Southeastern barbecue-settiä Turun keskustassa. Saas nähä mitä tulee.

                                                Vähän vihjaisin aiheesta FB:ssa, ja vaikuttaisi siltä, että joutuu ottamaan ennakkovarauksia.

                                                Julkaisen osoitteen ja ruokalistan, kunhan saan vähän valmiimpaa aikaiseksi.

                                                Comment


                                                • Miks, Suomen Turku ei oo lähempänä Kuopiota :(

                                                  Comment


                                                    Aivan loistavaa, Jyrkille molemmat peukut.

                                                    Comment


                                                    • Jääkaapissa odottelee huomista vajaa kilo muikkuja ja alle puoli kiloa porsaan kylkisiivua. Tarkoitus olisi ensimmäistä kertaa kokeilla ruistaikinaa ja lykätä sinne sisälle kalat ja lihat. Kalakukkoa siis :) käytän apuna tätä ohjetta.

                                                      Onko vielä antaa jotakin vinkkejä kalakukon valmistukseen? Mitä mieltä muut on tuosta ohjeesta?

                                                      Comment


                                                      • Ei muuta kuin että itse en kyllä päitä mukaan laittas.

                                                        Suolaa tosiaan saa olla reilusti, tuo 4tl kuulostaa ihan ok:lta, vaikka tästä nyt kyllä yli 10v on kun viimeksi itse kukkoa tein.

                                                        Tee kuoresta mielummin liian paksu kuin liian ohut. Ohut repeää tai vuotaa pohjasta, ja kukko kuivuu pilalle.

                                                        20-senttisestä kuoren pyörylästä saa sellasen nyrkin kokosen kukon, joten tee vaan reseptin mukanen reilu taikina ja isompi lätty jos meinaat kaikki nuo kalat käyttää. Pohjasta ite tekisin 30 senttiä toiseen suuntaan ja 35-40cm toiseen suuntaan. Keskeltä 1.5-2cm paksu, reunoista reilu puolet keskustan paksuudesta.

                                                        Huolehdi, että kun taittelet kukkoa kiinni, liepeet tulevat reippaasti toistensa päälle, sellaisen 5-6cm ainakin. Kastele taikinalevyn reunat vedellä ja leivo kunnolla kiinni. Kastelluilla sormilla menee hyvin ja märillä sormilla/käsillä sen voi silitellä ihan sileäksi ulkopinnalta. Hiero lopuksi pintaan ruisjauhoa niin pinta kuivuu ennen kuoren paistoa.

                                                        Ite kypsentäsin loppuun ensin leivinpaperiin, sitten folioon käärittynä, 120-130c ja noin iso kukko viitisen tuntia, pienempi neljä tuntia.

                                                        Comment


                                                        • Kalakukko

                                                          Soitin vielä savolaisen ystäväni äidille ja sieltähän tuli hyvä ohje. Voisin jakaa sen tännekin.

                                                          Taikina:

                                                          -5dl viileää vettä
                                                          -0,5rkl suolaa
                                                          -3dl vehnäjauhoja
                                                          -7,5dl ruisjauhoja
                                                          -50g sulaa voita

                                                          Täyte:

                                                          -750g muikkuja
                                                          -500g porsaan kylkifileitä
                                                          -2rkl puuroriisiä
                                                          -reilusti suolaa

                                                          Ensin siis sekoittelin jauhot keskenään. Itse lisäsin suolan suoraan veteen niin sekoittuu varmasti tasaisesti. Sitten laitoin jauhot, rasvan ja veden sekaisin ja vaivasin taikinan kiinteäksi. Ripautin hieman ruisjauhoja leivinpaperille ja kaulin taikinan leivinpaperin päälle. Keskeltä jätin reilun sentin paksuiseksi ja reunoilta hieman ohuemmaksi. Jätin varulta pienen taikinamöykyn jos tuota tarvitsee ruveta paikkailemaan.

                                                          Sitten laitoin pari ruokalusikallista puuroriisiä taikinalevyn keskiosaan. Riisien päälle laitoin kerroksittain muikkuja ja porsaan kylkifileitä, joka väliin reilusti suolaa. Tuohon tuli siis muistaakseni kolme kerrosta muikkuja ja kaksi kerrosta porsaan fileitä. Aluksi tuohon tuli viisi kerrosta muikkuja ja kolme porsasfileitä, mutta sitten ei olisi kukko mahtunut kiinni, joten otin kerroksen molempia pois. Sitten alkoi kukon kokoaminen, eihän se tietenkään siltikään mahtunut kiinni, joten täytyi ottaa se ylimääräinen taikinapallo ja tasotella se levyksi ja asetella tuohon päälle. Sitten kukon tasoittelu vedellä, sormilla ja veitsellä.

                                                          Kun kukko on kasassa, niin laitoin sen puoleksi tunniksi 250-asteiseen sähköuuniin. Hieman vähempikin olisi riittänyt niinkuin kuvasta näkyy mutta onneksi kukko ei kärähtänyt. Sai vain hyvän värin pintaan :) sitten kukon voitelu sulalla voilla, kaksi kerrosta leivinpaperia päälle ja takaisin uuniin, jonka lämpötila laskettu 125 asteeseen. Siellä se nyt paistuu ja tarkoitus olisi noin 8h sitä paistella. Saatan ehkä jossakin välissä tuohon pyöräyttää vielä folion ympärille.


                                                          Koska tuosta siis jäi hieman muikkuja ja porsaan kylkifileitä yli, niin ajattelin samaan syssyyn tehdä "pikkukukkoja" :) tein siis pikasesti uuden taikinan (2dl vettä, 0,2rkl suolaa, 1dl vehnäjauhoja, 3dl ruisjauhoja ja 10g rasvaa) ja kaulin ne pieniksi levyiksi. Sinne sitten sisälle teelusikallinen puuroriisiä, muutama muikku ja pari porsaan filettä pälle. Sitten pikkukukkojen kokoaminen ja uuniin. Nämä pikkukukot paistuivat uunissa (250c) sillä välin kun voitelin tuon ison kukon ja käärin leivinpaperiin. Kun pikkukukot oli paistettu, niin jäähdyttelin uunia samalla kun voitelin ja käärin pikkukukot. Sitten vain isokukko pikkukukkojen kanssa uuniin. Saa nähdä mitä sieltä tulee :) nuo pikkukukot varmaan kypsyvät nopeammin kuin tuo iso kukko.

                                                          Punnitsin tuossa välissä nuo kalakukot. Iso painoi 2kg ja rapiat päälle, pikkukukot olivat 100g ja 225g välillä, ei siis aivan taskukokoisia mitä tuossa aikaisemmin suunnittelitte :) lisätääs loppuun vielä pari kuvaa.
                                                          Attached Files

                                                          Comment


                                                          • Nyt kyllä voisi myöntää Sulle nimen perään tuon savolaisen "nen" aatelispäätteen. Hyvää työtä;))

                                                            Comment


                                                            • Tässähän joutuu perjantaina kauppahallin kautta tulemaan kotiin. Muikkua ja läskiä kainalossa. Raportoihan mausta, kunhan saat nautiskeltua herkuista.

                                                              Comment

                                                              Working...
                                                              X