Kuulutus

Collapse
No announcement yet.

Ruoantekijöitä / Reseptejä

Collapse
X
 
  • Suodata
  • Aika
  • Näytä
Clear All
new posts

    Tuli pistettyä tänään porsaan sisäfile pihvit maustumaan marinadiin huomista varten. Saas nähä millaista tulee :). Nyt tuli lyötyä ihan kaupan valmis marinadi lihaan, mutta joskus voisi koittaa oman marinadin tekemistäkin.

    Comment


      Savustuksen jälkeen kalaan suola,sitten folioon ja sanomalehteen 1/2tuntia.Taikka teet suolaveden ja kastat kuuman kalan sinne hetkeksi

      Comment


        Tein vähän raksaruokaa pakkaseen.

        Isoon kattilaan puolitoista litraa vettä, neljä ruokalusikallista kanafondia ja reipas teelusikka suolaa. Lisätään sinne neljä kymmenen sentin pätkää sitruunaruohoa, jotka on veitten kahvalla vähän rusikoitu. Puristellaan sekaan yhden limen mehut. Jätetään miedolle lämmölle odottelemaan.

        Kymmenen sentin pätkä purjoa ohuiksi suikaleiksi. Kolme valkosipulin kynttä niin ohuiksi siivuiksi kun saa. Kuusi pientä shalottisipulia ohuiksi suikaleiksi. Joo tää menee vähän ohutsuikaleen toistoksi. Wokkipannussa reilussa öljyssä ja kevyessä suolassa hetki ja sitten isoon kattilaan.

        Puolenkymmentä porkkanaa kuoritaan ja sitten leikkurilla ohuita pyöreitä siivuja. Yksi suippopaprika ohuiksi suikaleiksi. Yksi punainen chili vielä ohuemmiksi suikaleiksi. Wokkipannussa reilussa öljyssä ja kevyessä suolassa hetki. Kaadetaan isoon kattilaan.

        Reipas kilo broilerin sisäfilettä (tarjous!) pilkotaan pieniksi paloiksi. Kypsennetään wokissa reilussa öljyssä, suolataan kevyesti ja maustetaan juustokuminalla ja mustapippurilla.

        Kun seos on kattilassa muhinut ainakin puoli tuntia silloin tällöin sekoittaen, poimitaan sitruunaruohot pois ja kaadetaan kanat sekaan. Lisätään kaksi purkkia kookoskermaa ja yksi iso purkki kookosmaitoa. Lisätään vielä puoli purkkia Pirkka Tandoori currytahnaa. Sellainen nyt sattui silmään kaupassa, mikä tahansa red curry paste käy. Annetaan muhia kymmenisen minuuttia ja tarkistetaan maku. Lisätään vähän currytahnaa ja pari-kolme ruokalusikallista appelsiini-kanelihunajaa, sellasta löyty kaapista, mutta tavishunajakin käy. Sekoitellaan silloin tällöin jäähtymisen aikana ja lopuksi jääkaappiin. Tuoretta korianteriakin voisi laittaa nipun silputtuna, mutta en muistanut katsoa olisiko kaupassa ollut.

        Seuraavana päivänä keitellään sopiva annos riisiä, ei kaksi litraa vettä ja litra riisiä kuten minä tein. Siinä oli kolmannes liikaa. Laitoin 50-50 Uncle Ben ja jasmiini. Foliorasioihin kerros riisiä alle ja kerros soosia päälle. Oman maun mukaan suhteutus.

        Nää toimii raksalla oikein mainiosti ja jopa paranevat kun ovat ensin muhineet päivän ja sitten pakastuksen jälkeen lämmittelee annos kerrallaan.

        Comment


        • Namm, mielenkiintoista. Eväsevästä;).

          Comment


          • Juustokuminaa. Mun ehdoton suosikki-inhokkimauste.

            Tuota ku laittaa, niin mikä tahansa mössö voi olla etiketistä riippuen joko intialaista tai meksikolaista.

            Ilmeisesti halpaa, koska sitä löytyy sekä salsasta että kormasta, quacamolesta ja tikka masalasta.

            Comment


            • Tuli tuosta ylempänä olevasta savukalareseptistä mieleen isäukon kalantekotapa tai yksi niistä. Suolat, mausteet jne. kalaan, sen jälkeen käärii märkään sanomalehteen, sitten monta kierrosta kuivaa sanomalehteä ja hiillokselle tai kuten meillä kotona, suoraan pönttömuurin hiillokselle. Tulee hyvää...

              Comment


              • Kaveri / asiakas voitti kuitenkin sen kalakukko suomenmestaruuden ja lupas maistiaiset, mutta tämä ei kuitenkaan erästä kerhotoveria lämmitä, koska kyse oli muikkukukoista. No hän tietää mistä puhun;).

                Comment


                  No tämä ei ole resepti mutta liikkuu ruokaan:

                  Tuossa 70-luvulla yksi sukulainen meni vaimonsa kanssa Joensuun tai Kuopion torille. Laittoi sitten bulgarialaisen vaimonsa ostamaan muikkukukon ja kirjoitti lapulle muikkukukko.
                  No Elenoora sipsupti minihameessa korkokengissä ja mustassa paksussa tukassaan myyjämummon luo sanoen: saanko yhden mulkkukukon (äijä oli kirjoittanut i:n pitkäksi)
                  No myyjämummo oli tokaissut : ei niistä meillä raskita kukkoja tehdä ja kun sais itellekin ees yhden...
                  No äijä oli mennyt kukkoteltan nurkan taakse kuuntelee miten käy.

                  Comment


                  • Grillasin eilen, kun oli alle 15 astetta pakkasta.

                    Hampurilaiset, jolla herahtaa:

                    tarpeet:

                    maalaisleipää, ciabattaa tai muuta isoreikäistä ronskia vaaleaa leipää tai sämpylää

                    400g Naudan 10% jauhelihaa
                    nyrkillinen voita
                    valkosipulin kynsi
                    nippu persiljaa

                    haudutettu sipuli

                    3 pientä tai pari isompaa sipulia
                    löräys valkkaria
                    ½tl suolaa
                    1tl sokeria tai hunajaa
                    1 rkl voita

                    kastike:

                    majoneesia
                    tabascoa
                    ketsuppia
                    pieni valkosipulinkynsi puristettuna tai raastetuna

                    Lisäksi

                    tuoreita asioita, tomaattia, rucolaa jääsalaattia
                    pikkelöityjä asioita, esim jalapenoja tai suolakurkkuja tai kapriksia

                    Valamistus:

                    Kuori ja pilko sipulit, ei tarvitse hienontaa. Viskaa kattilaan ja lisää voi, suola ja sokeri. Ruskista hetki. Lisää valkkari ja redusoi, kunnes jäljellä on marmeladin tapainen hommeli.

                    Sulata voi, raasta tai purista valkosipuli, hienonna persilja, sekoita.

                    Lisää melkein kaikki voisula jauhelihan sekaan ja sekoita huolella. Totea maku (no raakana, raakana, anna mennä) ja lisää maun mukaan suolaa.

                    Purista lihasta pihvi, kova paine on olennainen, muuten pihvi hajoaa grillissä/pannussa. Säilyketölkistä jos leikkaa pohjankin pois, niin sitä voi käyttää muottina. Painele vaikka juomalasilla tai jollakin, jotta saat reilusti prässiä muottirengasta vasten. Kämmenissä ei useimmiten onnistu.

                    Valele päälle liraus joko sulatettua voita tai rypsiöljyä. Älä käytä oliiviöljyä. Laita sivuun lämpiämään.

                    Jos käytät leipää, niin leikkaa se neljään osaan ja halkaise neljännekset. Voitele jäljelle jääneellä persiljavalkosipulivoilla. Laita sivuun odottamaan

                    Sekoita kastikkeen ainekset, laita jääkaappiin odottamaan.

                    Kuumenna grilli tai pihvipannu about niin kuumaksi kuin sen saa. Voitele ritilä tai pannu ja viskaa huoneenlämpöiset pihvit pannuun. Anna kypsyä kaksi minuuttia per pihvin paksuus sentteinä. Pikku palamisen näköiset kohdat ei haittaa. Päin vastoin.

                    Käännä pihvit ja kypsennä toinen kaksi minuuttia per sentti. Eli jos pihvit on tuuman paksuja, niin paista viisi minuuttia per puoli. Paahda myös leivät grillissä tai pannulla.

                    Jos haluat juustohampparin, niin lisää pihvien päälle paksu köntti jotakin robustia juustoa, esim vanhaa goudaa, vuohenjuustoa tai kipparia siinä vaiheessa, kun käännät pihvit.

                    Kokoa komeus pohjan päälle.

                    Sipaise kanteen paksu kerros kastiketta ja haudutettua sipulia.

                    Halutessasi isää jotakin raikasta ja jotakin pikkelöityä sipulien päälle.

                    Tarjoa avattuna, pihvi pohjan päällä, höysteet kannen päällä.

                    Juomana itse tarjoaisin tuhtia olutta tai makeaa siideriä.

                    Comment


                      Kiva tietää että meitä hulluja on enemmänkin, just viime viikolla naapuri kysy kun kannoin kaasupulloa pihalla että onko noin kylmä sisällä että pitää kaasulla lämmittää? Sanoin vaan että ei lämmitetä kämppää vaan kun ei malta lopettaa grillaamista. :)

                      Comment


                      • Hyvä idea, ihan kuin sopivasti sattuu olemaan tuossa puolitoistakiloa brouskua. Grilli tulille ja yeah;)). Mitä isot edellä, sitä pienet perässä;)).

                        Comment


                        • Mites valmistit?

                          Comment


                          • Meille ostettiin Kenwood Cooking Chef joulukuussa . Vaimo sanoi ensikisi, että on aivan liian monimutkainen , tällä hetkellä suurin osa ruuista tehdään sillä . Omasta mielestä ehkä parhain ominaisuus on hauduttaminen höyryllä . Kaikki vihanneksi kypsyvät täydellisesti , tietyssä vaiheessa lisätään esim. liha , kana, tai kala.

                            Comment


                              Fajitas (**)

                              Naudan rintaa vajaa kilo
                              Pari paprikaa
                              Pari isoa sipulia
                              3-4 tuoretta punaista ja vihreää chiliä
                              Tomattipyree pari desiä
                              Tomaattimurskaa purkki
                              Valkosipuli
                              Juustokuminaa 2 tl
                              Suolaa 2 rkl
                              Kidneypapuja purkki
                              Pari porkkanaa
                              Pari tomaattia
                              Savupaprikajauhetta 2 tl
                              Punaviiniä 4 dl
                              Lihalientä 4 dl
                              Nippu tuoretta korianteria
                              Maustamatonta jugurttia
                              Fajitas- lättyjä

                              Naudan rintaan rubattuna kevyt suola ja kannelliseen uunipataan 4 tunniksi reilut 150 astetta.

                              Neljä tunnin kypsyttelyn jälkeen riivi liha päreiksi ja lisää joukkoon pilkottuna kaikki muut paitsi paprikat ja tomaatit.

                              Hauduta vielä pari tuntia. Lisää joukkoon pilkotut tomaatit ja paprikat. Jatka hauduttamista puoli tuntia.

                              Ripottele joukkoon pilkottu korianteri. Lataa muhennosta fajitas-lettujen päälle jugurtin kanssa (voi lisäksi laittaa päälle quacamolea, minä laitoin), ja kääri miten olet tottunut fajitaksen käärimään.
                              Viimeksi muokannut marre; 1.2.2014, 14:40.

                              Comment


                              • Minusta on tullut varmaan sen pakkasen pamahtamisen jälkeen laiska ruoanlaittaja, mutta sinnitellä pitää kuitenkin, kun vesikielellä lukee tuosta yläkerrasta;).

                                Ihan vaan laittelin tsatsikkia ja lihapullia. Idea olis saunanjälkeen ikäänkuin dippailla tuoresalaatin kera.

                                Tähän en edes tähtiä laita, kun asteikko ei riitä (niin alas). Masentaa, kun ei nyt oikein parempaan pysty, mutta kuulin, että kevät koittaa hitlerillekin;))).

                                Muoksista vielä tähän: Emäntä toi pyöreen kirrin kaupasta äsken ja sanoi haluavansa uunifilut, mie joka kasvattelin niitä jonkunvuoden alan jo pikkuhiljaa inhota sanaa kirjolohi, no toki menee vielä sillä oikealla sateenkaarirautu nimellä, mutta silti.

                                Filut uuniin ja kermatillisitruunakastike päälle, eikö löytyis muuta? Ehotuksia. Savustaa niitä ei kannata, sama maku .
                                Viimeksi muokannut kapaz; 1.2.2014, 18:21.

                                Comment


                                  Auts, kokeiltava on marren fajitasta. Tuollasta kun tekee vähän isomman setin, niin voisi olla aika hyvä tuparieväs. Sellaiset kekkerit tarvis varmaan parin kuukauden päästä pitää. Toivottavasti.

                                  Nyt meni pojille (3 ja 5) vaan muusi ja paistettu kuha. Oli kalafileet tarjouksessa, vain 19,95 kilo, normisti on jotain kolmenkympin päälle. Pojat sai häntäpäät ja minä otin pikkuruotoset etuosat. Hyväähän tuokin on voissa paistettuna pikkusuolan kanssa.

                                  Comment


                                  • Uunilohen kastikkeeseen voi kokeilla joko sinappia tai wasabia.

                                    Comment


                                    • Sinappi sitä löytyy kaapista. Hyvä idea tuota laittelen ainakin toiseen filuun.

                                      Itseasiassa sait jo hyvän mielikuvan liikkeelle, alampa tuossa sekoitella sinappia ja hunajaa, tilliä, mustapippurirouhetta, sitruunaa hiukan toki soijakastikkeeseen sekoitettuna ja kaiken kruununa pikkoploraus tätä capea.

                                      Semmosen paksunomaisen peiton haluaisin.

                                      Jos ei muuten sakene, niin käytetään raakaavoimaa ja tehdään emulsio tuosta.

                                      Kiitos Otto, eiköhän se tästä, sitä on vaan niin jumissa:).
                                      Viimeksi muokannut kapaz; 2.2.2014, 09:31. Perustelu: pikku t poies otettu

                                      Comment


                                        Tsemiä nyt Kapa siellä! :) Kohta on taas kesä ja pääset heittämään kärpästä pohjoiseen ja herkuttelemaan tikkukalalla:)

                                        Comment


                                        • No joo, itseasiassa tuo "Omantienkulkija", eli legioonan Matti www.omantienkulkija.com (saman seuran jäsen olen kuitenkin) yrittäny houkutella Kuusinkijoelle kesällä, mikäs siinä valmis olisin, mutta vieläköhän löytyis niinpaksuja silmäilylaseja jotta solmut näkis hämärissä sitoa;).

                                          Toisaalta kun päivännäöllä solmii pariin perukkeeseen valmiiks ja iltasella vaan vaihteloo. Tikkuharri on niinmaan parasta kalaevästä, että redtagit (palmerit) taijan laittaa kaikkiin, ymmärrät kyllä;)).
                                          Viimeksi muokannut kapaz; 1.2.2014, 19:50.

                                          Comment


                                            Kuusingilla harri ja siika syö hyvin ihan päivällä, taimenta sitten yöllä. Takkupyörteellä oli ainakin joskus aivan törkeän hyvä siikapaikka, siinä missä yläpuolinen koski tekee akanvirran ja pyörteen, ja jossa pyörii kosken tekemä vaahtolautta.

                                            Comment


                                            • Siispä taisit saada ylipuhuttua. Jos tuo nyt tuon "sotakaverin" kanssa toteutuu, niin oisko meetingin paikka?

                                              Toki tarjoan Torniojoelaisittain saatua hiillossiikaa, tai sitten paikallista tikkuharria, oletettaen että Luoja suo kireitä siimoja.

                                              Mutta Toivossa on hyvä elää, tuumaili lapamato;).

                                              I have a dream;).
                                              Viimeksi muokannut kapaz; 1.2.2014, 20:29.

                                              Comment


                                                Repon hamppariresepti herätti taas sen "ikuisuuskysymyksen" eli mikä on paras hampparipihvi?
                                                Toiset vannovat 17-20%:n naudanlihan nimeen (esim kylki), toiset eivät hyväksy pihvin prässäämistä millään lailla vaan sitä käsitellään kuten mahdollisimman hellästi.

                                                Sama pätee kypsennykseen - täyslämpö koko ajan, vai aluksi mieto sitten täysillä? Ja kaikkea siltä väliltä.

                                                Nyt kun varsinaiseen kauden alkuun (muille kuin ns. ääri-grillaajille) on vielä tovi, niin jakakaapa parhaimmat/onnistuneimmat hampurilaisreseptinne!

                                                Comment


                                                • Pari ajatusta tuosta.

                                                  Mun mielestä sisäpaistista tulee hyvä pihvi. Ostat lihatiskistä ja pyydät mestaria jauhamaan sen. Kun valmistat sen saman tien kun menet kotiin, voit jättää sen mediumiksi. Valmiiksi jauhetut pitää(isi) paistaa kypsemmäksi, koska siellä sisällä on bakteerikannat jo täydessä touhussa.

                                                  Parempaa lihaa on turha käyttää, eli mitään fileitä en tuohon laittas.

                                                  Rasvasempi taas... Niin. Mä paan sitä voita. Jos haluaa, että rasva pysyy pihvissä, voi vähän huijata, ja laittaa ruokalusikallisen jauhoa sekaan. Muna ja sipulikeitot tai muut jatkeet ei kuulu hampurilaiseen. Rasvaton liha ilman lisärasvaa esim just voin muodossa ei toimi. Yhtään.

                                                  Kypsennyksestä olen sitä mieltä, että ainakaan mun weberiä ei liian kuumaksi saakaan, jos pihvit pitää tollasena parin sentin paksusena, eli paistoaika sen maksimi viisi minuuttia yhteensä. Silloin on toki olennaista, että liha ei ole jääkaappikylmää, kun se menee grilliin tai pannulle.

                                                  Jos pihvissä ei ole kuin lihaa ja mausteita, eikä mitään sideaineita, niin prässäämättä tulee pelkkää jauhelihaa. En ole missään nähnyt, että pitäs käsitellä hellästi.

                                                  Ja sitten, aina pitää paistaa aluksi niin kuumalla kuin mahdolista, jotta pintaan tulee jopa rapeaksi luonnehdittava kuori. Se pitää pihvin mehut sisällä. Erityisesti, jos käyttää rasvasia lihoja tai laittaa rasvattomaan lihaan paljon voita.

                                                  Sopiva paksuus on mun mielestä vähän alle 2cm. Paksumpi on toivoton syödä, ja koko burgeri maistuu pelkälle lihalle.

                                                  Ja sämpylä. Hitto. Mistä saa hyvä sämpylöitä? En ole koskaan nähnyt suomessa hyviä hampparisämpylöitä missään. Siksi käytänkin useimmiten jotain maalaisleipää tai jotain muuta joka ei edes yritä olla oikeanlainen.

                                                  Comment


                                                  • Niinjoo, joistakin muista osista jauhetusta lihasta pihvi kestää paremmin kasassa, joten kovaa prässiä ei tarvita. Tosin ei siitä puristamisesta kyllä haittaa juuri ole, jos lihassa yhtään on rasvaa, joka sulaa.

                                                    Comment


                                                    • Tuosta Jyrkin sämpyläpurkautumisesta olen aivan samaamieltä. Teet vaikka kuinka hyvät pihvit ja lisukkeet, niin sämpylä ei pysy mukana samassa tasossa ei sitten millään.

                                                      Koettanu joskus itse valmistaa hyviä hamissämpylöitä, mutta töisiä ja ei nekään oikein toimi.

                                                      Tuossa yks kesä päätettiin pitää sellaiset hamiskekkerit juomineen ja hyvässä seurassa ja aattelin että nyt onnistuu.

                                                      Sämpyläongelman ratkaisin menemällä puolituttuun kotileipomoon ja tilasin sellaisia ++ sämpylänkokoisia
                                                      pikku ohrarieskoja.

                                                      Oli mukava käydä seuraavana päivänä hakemassa tilatut, vielä lämpimät rieskat leipurilta.

                                                      Jovain oli hyvää.

                                                      Comment


                                                      • Edellisellä sivulla mainostin tuota food wishes-kanavaa youtubessa ja tällä kaverilla löytyi myös hampparipullan ohje. En ole vielä kokeillut, mutta on to do-listalla. Tässä:

                                                        [ame]http://www.youtube.com/watch?v=ace-TXcX6GY[/ame]

                                                        Comment


                                                          Tuo hampparisämpylä vaikuttaa aika hyvältä.

                                                          Ja sitten omat kokkailut tältä päivältä.

                                                          Olipa kaapissa kuivahkoa leipää. Mitä teen? No, päähäni pälkähti tehdä leipävanukasta. Leipänä oli tällä kertaa voileipäkakuista ylijäänyttä Vaasan taikaruista joka toimii kyllä yllättävän hyvin.

                                                          Kuivahkoa leipää tai pullaa
                                                          6 munaa
                                                          7,5dl vaahtoutuvaa vanilijakermaa, kermaa tai maitoa
                                                          sokeria, kanelia ja vanilijasokeria
                                                          Pinnalle marjoja, hedelmiä tai mitä keksiikään

                                                          Voitelin 25x35x8cm uunivuoan, leivät suurehkoiksi ziibaleiksi ja sikinsokin vuokaan niin että vuoka tulee täyteen. Päälle vanilijakerma-munamaito johon mausteeksi kanelia, sokeria ja vanilijasokeria. Kyseinen sörsseli leipien päälle. Pieni hetki odottelua että leivät imevät nestettä itseensä ja tekeytyvät. Päälle vielä hiukan kanelia ja tällä kertaa mustikoita sekä mansikan palasia. Uuniin 200-asteeseen 20-30min tai kunnes munamaito on hyytynyt. Poies uunista, hetki odottelua että paistos jäähtyy ja hiukan vetäytyy.

                                                          Naatitaan vanilijajäätelön kera. :)

                                                          Comment


                                                          • Tuli noista hamispihveistä mieleen aikoinaan eräs algerialainen keittiömies, joka jauhelihapihvejä paistaessaan läpsytteli niitä kokoajan sellaisella teräksisellä paistinlastalla, aika isolla.

                                                            Jotenkin hän ei antanut niitten grillissä pullistua, vaan läpsytteli ne semmoisiksi litteiksi.

                                                            Hyviä olivat.

                                                            Niin ja noista kuivista leivänjämistä joskus tullut tehtyä perusherkkua, eli leipäressua/leipäjankkia, millä nimellä sitä nyt kukakin kutsuu.
                                                            Kuivat leivänpalat paistinpannulle ja runsaasti voita, kunhan hieman ruskistuvat, niin päälle maitoa.
                                                            Antaa muhia hetken ja puolukkahillon kera kohti kitusia.

                                                            Uskon, että useita koulukuntia tähänkin löytyy, mutta pula-ajan ruokaa kuitenkin. Silti niin saakelin yksinkertaista ja hyvää .
                                                            Viimeksi muokannut kapaz; 7.2.2014, 20:45. Perustelu: muutettu pikku aaksi sana algerialainen, kieliopin mukaan

                                                            Comment


                                                              Itse tein tänään jääkaappiin katsottuani päivälliseksi itselleni "Sieniperunamuussilettuja"

                                                              Eli jääkaapista löytyi eilen puikuloista tehtyä perunamuussia, pakkasesta eilisestä jääkappissa olleita suppilovahveroita (paistettuna pakastettuja), kananmunia ja ruokakermaa (hyi, mutta parempaa ei ollut).

                                                              - Kolme munaa
                                                              - Sienet (sellainen kämmen+sormet 1cm paksuksi litistetty "lätkä") (kanttarelli tai suppilovahvero helpoimmat)
                                                              - Perunamuusia
                                                              - Suolaa ja pippuria maun mukaan.
                                                              - nestettä (kermaa/maitoa, tai vaikka vettä jos muuta ei ole)

                                                              Sitten vain pannulle. Helpointa "lettupannulla", jossa siis sen 5-6 "pikkulätty" paikkaa, koska vaikka kuinka kuutioit kananmunaa sekaan, ovat helposti murtuvia.

                                                              Lisukkeeksi hapan puolukkahyytelö tai happamasta omenasta tehty "hillo"

                                                              Comment

                                                              Working...
                                                              X