Kuulutus

Collapse
No announcement yet.

High Power - tuunaajat älkää vaivautuko

Collapse
X
 
  • Suodata
  • Aika
  • Näytä
Clear All
new posts

    Kivaa venttiilien rallatusta kuuluu ihan korvallakin, kun auto ajaa ohi varikolle tullessaan

    Comment


      Kivaa venttiilien rallatusta kuuluu ihan korvallakin, kun auto ajaa ohi varikolle tullessaan
      Uskon, että kyseessä on ihan muuta kuin "ilman hörppääminen"...

      Comment


        Sanoisinpa että ennemmin siellä on öljyt liian ohuena ja nostimet pitää ääntä sen takia.

        Comment


          Äkkiä arvelisin samaa..

          Comment


            G-voimat ovat suurimmillaan ajettaessa varikolle 30km/h suoraan.
            Viimeksi muokannut pasi_; 22.3.2011, 11:07.

            Comment


            • Mulla oli loiskelevyt... varotoimenpiteenä, on kuitenkin sen verran arvokkaita rakennella noita motteja uudelleen ja uudelleen. Tuommoinen pikkumodi on edullinen suhteessa isoon remppaan.

              Comment


                Ei öljypaineVALO paljoa orkkis urS4:ssa vilkuttele, kun sitä ei ole. ;)

                Comment


                • 10V koneessa ainakin tuo venttiilien rallatus oli ongelmana (ja muistini mukaan myös 20V koneissa samaa ongelmaa ilmeni), jos öljyä ei ollut ylärajalle asti. Lieneekö syynä se että öljy kovassa ajossa vaahtoutuu pinnaltaan jonkinverran ja hieman näitä kuplia pääsee myös öljykiertoon mukaan ja hydrauli nostimeen päästessään alkaa naputus kuulumaan.
                  Ei ollut ainakaan ennen ollenkaan poikkeuksellista että vitoskoneinen audi tosiaan rallatti iloisesti radalta tullessaan ja seuraavalle kiepille jos laittoi öljyä ylämerkkiin asti niin ei rallattanut enää toistakertaa varikolle tullessaan. Ongelma poistui kyllä itsekseen kun antoi auton käydä jonkin aikaa joten mitään suurempia tuhoja tuon rallatuksen johdosta ei yleensä syntynyt. 10V:n lähes kylpyammeen muotoinen peltinen öljypohja varmaan aiheuttaa sitä että 10V kone oli mielestäni tälle ilmiölle herkempi.

                  Tosin siihen aikaan kun noita rallattavia vitoskoneita vielä reilusti kuuli niin oli tapana että radalla kierteli lötköt ja muut aikansa super kulkineet. Nämä "loistavan" orginaali alustansa ansiosta aluksi kallistuivat noin 45 astetta ja sitten sivupeilin tukemana alkoivat pikkuhiljaa kääntymään lähes siihen suuntaan johon eturenkaat osoittivat. Ehkäpä suurempana ongelmina näissä peleissä oli se että öljyä kun ei ollut ihan ylärajaan asti niin kiertoon meni niin öljyä kuin ilmakupliakin. Suurimmalla osalla pitkittäiskiihtyvyys ei ainakaan sitä öljykatoa imuputken juureen aiheuttanut, joten ehkä se johtuikin suurimmaksi osaksi tuosta kallistelusta ja sivuttaiskiihtyvyydestä?

                  Yhden varman tapauksen tiedän jossa +500hv 20v vitoskoneesta meni kk-laakerit kiihdytyksessä öljyvalon vilahduksen säestämänä. Siinä leikissä ei kerkiä kissaa sanomaan kun valo vilahtaa niin laakerit on vainaat. Ilman vetoa öljyvalon vilahduksen taitaa laakerit vielä yleensä kestää. Sitä en enää muista oliko tuossa 20v koneessa, josta laakerit meni, öljyä ylärajaan asti vai ei. Alustaltaan se oli kyllä semmoinen että keuli kiihdytyksessä aika reilusti, joka ei ainakaan tilannetta paranna. Toisaalta tarpeeksi kun on voimaa niin ainahan autolla on tapana nokkaa kohti taivasta nostaa. Torseeni huolehtii kyllä siitä että veto katkeaa jos meinaa joku rengas ilmaan asti nousta :D


                  Jo tuon yhden tapauksen perusteella en itse ainakaan jättäisi näitä "loiskelevyjä" hitsaamatta, jos olisi voimamoottori rakenteilla ja edes jonkin tasoinen aluhitsari lähistöltä löytyisi. Toisaalta en myöskään niin hysteerinen asian suhteen olisi että jos moottori on autossa paikoillaan niin en tuon johdosta pelkästään jaksaisi öljypohjaa irroitella. Siitä pitäisin kyllä voimamoottorin kanssa huolen että öljyä olisi aina ylämerkkiin asti. Saumaa kun ei öljypohjansisäpuolella "kukaan" näe niin kauneus asiat ei pitäisi haitata edes pahimpia perfektionisteja vaikka ei luokkahitsaria nurkilta löydy. Samoin alumiini lienee sen verran huokoista että ei taida hyvälläkään hitsaajalla helppo työ olla edessä jos pitäisi priimaa pötköä hitsata 25 vuotta öljyssä lilluneeseen alumiiniin.
                  Viimeksi muokannut Roni; 22.3.2011, 17:29.

                  Comment


                    Hmm, melkeinpä sit vois jotain loiskelevy/luukkupatenttia sit harkita. Vaikkei tämä tuu varmaan koskaan näkemään mitään über-kovaa rata-ajoa(pitäis eka opetella ajamaan :P), mutta olispa nyt tommonenkin huomioitu...

                    Comment


                      High Powerista huolimatta kommentoin.

                      Hitsaillessa kannattaa huomioida, että pohja vetelee lämmetessään merkittävästi. Rikkiajamani pohja parsittiin kasaan ja pultinreikiä piti suurentaa millipari, jotta meni kivutta paikalleen.

                      Mulla coupe ampuu öljynpainevaloa kiihdytyksissä, jos öljy on liian kuumaa (radalla aina). Alusta keulii pahasti ja ilmeisesti vetää ilmaa sekaan. 10v:n alla on 20v:n loiskelevy ja alumiinipohja. Aidosti ongelma taitaa olla aivan jossain muualla kuin öljypohjan rakenteesta.

                      Comment


                        Se 20v "loiskelevy" on enempikin ns. "windage tray" jolla on tarkoitus estää öljyn osumista kampiakseliin, ei niinkään öljyn karkaamista imusihdiltä.

                        Comment


                          Terho: ehdottomasti näin enkä ole sen odottanut muuta tekevänkään.

                          Comment


                          • Karvan alle 140bhp "high power" kokemuksella yhdestä kymppivenasesta audista voin kertoa et se venttiilien naputus ei johdu öljynlämmöistä, ainoastaan öljyn määrästä. Se et miks se tekee noin on itellekki vähän kysymysmerkki, luultavasti öljypumppu pääsee haukkaamaan ilmaa -> nostajat raksuttaa hetken.

                            Herkimmin tuo käy mutka-ajossa, sit ku öljyä on tarpeeks vähän ni alkaa rallatella "varttimailivedoissakin".

                            Comment


                            • Mutkaajosta en osa sano mitän, mut suoran kiihtytely kylla pakotta öljyt öljypohjan takaosan. Omassa autosa ei alkupäraisen windage tray´n lisäksi ole mitän muuta muutosta ö- pohjalle tehty ja kovassa kiihdytyksessa öljyn ollessa ylarajalla puske huohotuksen kautta keräjäsäiliön öljyä, sit ku öljyntaso laske mittatikun puolen välin huohotuksen määrä vähene selvästi.
                              Vaikka öljyntaso on ollut puolessa välissa, datalogi ei paineitten hävimistä ole rekisteröinet, kysessä kuiteski vaan n. 0.5L määrä.
                              Eli tähän tyyli keula pystyssä 11 sekan aikoja ku aja.
                              edit: ja ei ole koskaan nostaajat naputtanet
                              Attached Files

                              Comment


                              • Oma romu tekee näin:

                                Jos öljynpinta on about 5mm yli ylärajan ni ei nostajat naputtele vaiks miten sikaa antais.

                                Vähän alle ylärajan ni alkaa napsua, mitä alemmas öljynpinta menee ni sitä herkemmin. Tilanteesta riippuen.

                                Sit ku öljynpinta alkaa olla lähellä alarajaa ni kone alkaa ilmottaa öljyn vähyydestä kylmäkäynnistyksissä, nostajat napsuu pari sekkaa starttauksen jälkeen, mut ei sen jälkeen jos ei "vedätä".

                                Näin täällä, ja ihan tosta päättelin et ei oo lämmöistä johtuvaa. 10v vapari siis kyseessä.
                                Viimeksi muokannut Kenda; 22.3.2011, 18:53.

                                Comment


                                  Jeps, eipä noista levyistä haittaakaan tuolla varsinaisesti ole, mutta onhan se niin, että jos puhutaan HIPO koneista niin eiköhän sinne kannata värkätä ihan oikea sumppujärjestelmä. Tokihan tuollainen öljypohjan modi on helpompi/halvempi toteuttaa, mutta jotenkin häiritsee ajatus, että ensin tehdään +500hv kone isolla rahalla ja sitten säästetään tuollaisessa varsinkin, jos ongelma on jo tiedostettu.

                                  Comment


                                    Eihän tossa mitään säästetä. Silloinhan nimenomaan säästetään jos mitään parannusta ei tee. 5syl 500hv:n koneeseen nyt ei välttämättä tarvi mitään järkyttävää summaa investoida. 4ke kuivasumppu on jo pelkästään koneen budjetin verran. Mielestäni ihan asiallinen säästö jättää katuvehkeestä pois. 4ke vs. 20e, sanoisin et hintalaatu kohtaa ihan hyvin tommosessa välilevymodissa, varsinkin jos siitä on aavistuskin apua.

                                    Comment


                                      Alkuperäinen kirjoittaja hoff4 Näytä viesti
                                      Ei öljypaineVALO paljoa orkkis urS4:ssa vilkuttele, kun sitä ei ole. ;)
                                      Kiitos tästä oleellisesta korjauksesta, kyse tosiaan on öljynpaineen varoitusgrafiikasta. Korjaan vielä sen verran aikaisempaa kommenttiani, että tämä grafiikka ei tosiaan edes löydy ajotietokoneesta, vaan diagnostiikkanäytöstä. Toivottavasti nyt meni oikein.

                                      Comment


                                        Thuppun kommentti osui oikeaan. Tokihan tuo modi on parempi kuin ei mitään ja hintahan se ratkaisee ja varsinkin jos osaa nuo metallihommat niin homma ei ole edes kovin kummoinen tehdä. Tuo mun kommentti koski lähinnä noita "oikeita" HIPO koneita (otsikkokin taitaa mennä niin, että tuunaajat älkää vaivautuko =)

                                        Onko kukaan muuten väsännyt tuollaista sumppujärjestelmää näihin 5:s vehkeisiin? Repolla näin moisen 1.8T koneessa...

                                        Comment


                                          Kuivasumppuvoitelua kyllä on näihin vitosiin rakenneltu, mut en näkis sitä merkityksellisenä modina, ellei moottoria tarvitse kierrättää 8000rpm yläpuolelle. Näillä kierrosluvuilla vakio öljypumpun tiedetään noiden oikeiden virittäjien keskuudessa aiheuttavan ongelmia mm. kavitoinnin muodossa.

                                          Sinällään voitelujärjestelmän muutos vaatii lohkon, öljypohjan ja kannen raskasta modausta, kalliit monilohkopumput ynnä muuta kilkettä, ihan mihin tahansa vehkeeseen niitä ei kannata minusta lähteä tekemään.

                                          Comment


                                            Alkuperäinen kirjoittaja Thuppu
                                            5syl 500hv:n koneeseen nyt ei välttämättä tarvi mitään järkyttävää summaa investoida. 4ke kuivasumppu on jo pelkästään koneen budjetin verran.
                                            Et ole ainakaan avannu sitä konettasi, tai sitten minäkin haluan tietää, mistä te osanne hommaatte ja kellä teetätte kannen ja muut koneistukset? Itse laskeskelin nopeasti, että noin 7 k€ palaa rahaa, että saadaan kone käyntiin ja jotain varmasti unohtuikin..

                                            Comment


                                              Niin, sen koneensa voi tehdä monella tapaa. :) Kyllä kait 500hv koneeseen riittää kun vaihtaa kanget, turbon ja välijäähdyttimen. Pakosatsin ja putket tekee itte jne, kanteen ei kuulemma tarvi noilla tehoilla koskea.

                                              Comment


                                                Juu, varmaan kyllä itekin kuulun tähän tuning-ryhmään jolla ei olisi asiaa tähän säikeeseen, mutta joo samansuuntaiset oli ajatukset kuin Terholla. Sen näkee tosiaan sit kun kone on auki, et mitä kaikkea koneistustyötä pitää tehdä. Ajatus olis selvitä pyttyjen hoonauksella ja kannelle perushuolto ja kevyt porttaus. Uudet laakerit ja männänrenkaat alakertaan..

                                                Comment


                                                  Onhan se nykyään vähän tunarointia jos "vaan" 500 heppasta suoraa vitosta rakentaa :P

                                                  Reseptit kuitenkin on jo olemassa ;)

                                                  Comment


                                                    Eiköhän audin mosasta saa sen 500 heppaa avaamattakin, ainoastaan pakosarja ja halpa holsetti kylkeen..

                                                    Comment


                                                      Saa olla kyllä helvetin tarkkana vääntöjen kanssa sitten.

                                                      Comment


                                                        Kyllä ne veivit yhden dynovedon kestää! ;)

                                                        Comment


                                                        • Otetaanko kertauksen vuoksi ihan vähän ajatusleikkiä.
                                                          Mistä lähtenyt legendaariset jutut siitä että 5syl öljypumput ei kestä yli 8krpm vaan kavitoi ittensä ja samalla hajottaa kaiken paskaksi?
                                                          Entä se että, orkkis veivit ei kestä sitä yli ~100nm per kanki?

                                                          Comment


                                                            Minuakin tämä kiinnostaisi ihan faktan tasolla, eikä niinkään sen yleisen tiedon.. En epäile, etteikö esim. Repo olisi törmännyt käytännössä esim. tähän öljypumpun kavitointiin. Ja onhan fysiikka tuolle asialle olemassa. Se vain, että onko maaginen raja tosiaan tuossa 8000rpm?

                                                            Huomasin muuten, että öljypumpun läpi menevät männänkappaleet tekevät hyvin kovasti kavitaatioeroosiota muistuttavia jälkiä pumpun rattaisiin..

                                                            Comment


                                                              Itse olen purkanut konerikon jäljiltä yhden the Lötkön koneen jossa taisi tehoa olla luokkaa 300hv/500Nm. Kanki poikki, lohko ja öljypohja paskana. Se että oliko kanki mennyt väännön, pultin katkeamisen vai nakun jäljiltä niin en tiedä. Olihan konetta kiusattu noilla asetuksilla kuitenkin jo jonkin aikaa.

                                                              Olen myös muutaman setin banaanikankia nähnyt tuonsorttisten vääntölukemien seurauksena, mutta siitä kertokoot asianomaiset itse mikäli siltä tuntuu.

                                                              e: tässä vielä linkki horror-kuviin.

                                                              http://mrcrossfire.kuvat.fi/kuvat/l%F6tk%F6/moottori/

                                                              Nyt kun noita taas vilkaisin, niin eipä tuossa männänpäässä kait nakkenakuttajaa näy, on vaan alumiinisilppua ja kohtaamisjälkiä venttiilin kanssa.
                                                              Viimeksi muokannut Mr.Crossfire; 24.3.2011, 08:38.

                                                              Comment

                                                              Working...
                                                              X