Kuulutus

Collapse
No announcement yet.

Letkulämmitin 1000W ja pumppu.

Collapse
X
 
 • Suodata
 • Aika
 • Näytä
Clear All
new posts

  Näköjään tuota relettä tai diodia ei tuohon ohjausjohtoon edes tarvita, sillä ilmastointi herää henkiin auton käynnistäessä myös silloin kun alkuperäinen johto on katkaistu. Ehkä se herätesignaali tulee sitten jotain muuta kautta sille.

  1500 W on jo enemmän kuin edellisen autoni säteilylämmitin (400 W) + sisätilalämmitin (1400 W) = jatkuvaa tehoa 1100-1200 W, joten sopivasti puhaltimien käynnistyslämpötilaa säätämällä voisi optimoida riittävän lämmityksen sekä moottorille että sisätilalle niin, että ikkunat sulavat. Ja paremminhan ne ikkunat sulavat, kun puhallus tulee suoraan niihin, eikä lattialla makaavan sisätilalämmittimen kautta. Tolppasähköä taloyhtiössämme on kuitenkin tarjolla se 2 tuntia ja työpaikalla kovalla pakkasella jopa 3 tuntia, joten luulisi lämpötehon riittävän.

  Asensin nyt sen 1500XC-lämmittimen vähän epätavalliseen paikkaan kaikkien sääntöjen vastaisesti. Vaikka itse lämmitin oli kompaktin kokoinen ja olisi mahtunut puhaltimen viereen lähelle sisätilaventtiiliyksikköä, mutta koska sisäänmenoletku, poistoletku ja sähköliitäntä ovat kaikki eri kyljillä, en saanut sitä siihen väliin mahtumaan. Etenkin Defan liian jäykkäliitäntäinen panssarikaapeli vie huomattavasti tilaa lämmittimen viereltä. Tarvisi olla 90 asteen panssarikaapelimutka, mahtaakohan sellaisia olla? Laitoin lämmittimen nyt sitten kuvien mukaisesti kyljelleen tuohon johtonippujen päälle, josta panssarikaapeli menee sitten alakautta. Defan akkulaturi tuli sitten tuohon puhaltimen viereen.

  Nyt lämmitin on siis ylempänä kuin paisuntasäiliön pinta. Saa nähdä tuleeko ongelmia ilman kanssa. Lämmitin on siis samassa tasossa kuin ilmausruuvi, mutta eihän periaatteessa sinnekään pitäisi normaalisti ilmaa tulla, vaikka on paisuntasäiliön pintaa korkeammalla, joten miksi lämmittimeenkän tulisi. Tällä hetkellä ilmaa kyllä lorinasta päätellen on, mutta testaan lähteekö ne itsestään sieltä aikanaan pois. Asensin jatkoletkut vielä typerästi ilmausruuvin jälkeiseen letkuun, koska sen toiselle puolelle ei päässyt käsiksi, koska en saanut tuulilasinpyyhkijöitä irti.

  Tämän asennukseen meni kaiken kaikkiaan TT-thermo 1500XC lämmitin, Defan 4A akkulaturi, 1m 16mm letkua, 2kpl 19->15mm letkuadapteria, 1kpl 15mm 90 asteen mutka-adapteri, 8kpl letkunkiristintä, 1.5m Defan panssarikaapeli puskuriin tulevalla miniplugilla ja 0.5m Defan panssarikaapelijatko. Sähköasennukset sisätilapuhaltimelle teen myöhemmin, niistä voin esittää kytkentäkaaviot, kunhan totean ne toimiviksi.
  Attached Files

  Comment


  • Joko sisäpuhaltimen kytkennät on testailtu?

   Comment


    Ei ole kytkennät vielä täysin valmiit. Odottelen vielä ebaysta paria osaa...

    Comment


    • Mitä kaikkea olet projektiin tilannut? Voisin itsekin pistää ebay tilausta vetämään.

     Comment


      Oheisessa kuvassa on jonkunnäköinen kytkentäkaavio, joka on tarkoitus tehdä. Osia siihen tarvitaan:

      1) Jännitecontrolleri, joka antaa virtaa vain, kun akkujännite on enemmän kuin määritetty jännite, esim. 13 V. Se on siis signaali siitä, että tolppajohto on kytkettynä, koska silloin akkujännite kasvaa.
      https://www.ebay.de/itm/182678746725

      2a) Lämpötilacontrolleri, joka antaa virtaa vain, kun lämpötilasensorilla (asennettu letkulämmittimen inlet-letkuun) lämpötila on suurempi kuin määritetty lämpötila, esim. 20 astetta. Jotta puhaltimet olisi päällä turhaan kylmällä nesteellä.
      https://www.ebay.de/itm/273823573031

      2b) Yksinkertaisempi vaihtoehtoehto lämpötilacontrollerille olisi kiinteällä lämpötilalla sulkeutuva lämpötilakytkin, mutta silloin tuo rajalämpötila pitää määritellä jo sen tilausvaiheessa.
      https://www.ebay.de/itm/262715412186

      3) Diodi, joka ei kuitenkaan ole ehkä edes tarpeellinen.
      Esim. 1N4007

      4) Sulake+sulakekotelo
      Esim. 5A

      5) 3 kpl SPDT on/off kytkimiä, joilla voi (i) sulkea koko puhallinohjauksen, (ii) ohittaa jänniteseurannan ja (iii) ohittaa lämpötilaseurannan. Ihan vain testejä ja erikoistilanteita varten.
      https://www.ebay.de/itm/323883369822

      6) Pari metriä johtoa ja läjä johtoliittimiä
      Attached Files

      Comment


       Ite mallailin näin tonnista, tosin perinteisellä sisäpuhaltimella

       Comment


        Mikäs malli tuo "tonninen" on? Ei näytä TT-thermolta kun on fiksusti edes tuo toinen letkulähtö ja defapistoke samalla sivulla.

        Comment


         Kyllä se tt-thermo on, xc1000. Kuukausi sitten tilattu mutta en kyllä löydä enää sitä heidän sivuilta??
         Viimeksi muokannut qbo; 9.9.2019, 04:16.

         Comment


          Onko kukaan sattunut mittailemaan esim energiankulutusmittarilla, ottaako letkulämmitin koko ajan täyttä virtaa? Itse mittasin 1500xc:tä ja näytti siltä, että aina noin 30 sekuntia kerrallaan se ottaa virtaa noin 1400 wattia (pari ekaa sekuntia yli 1800 wattia), mutta sitten putoaa lähelle nollaa (pumppu kyllä pyörii, mutta lämmitys lakkaa) noin 20 sekunnin ajaksi.

          Tuo ei oikein vaikuta siltä, mitä sen pitäisi olla. Ihan kuin lämmittimen sisällä lämpötila kohoaisi nopeasti siihen 65 asteeseen, joka on sisäisen termostaatin raja-arvo. Eli ihan kuin neste ei kiertäisi tarpeeksi nopeasti, vai voiko tuo olla laitteen normaalia toimintaa?

          Liitteenä on kuvaaja, jossa sininen viiva on lämmittimen inlet-letkun päältä mitattu lämpötila ja mustat rastit ovat moottorin jäähdytinnestelämpömittarin arvoja. Näyttäisi siis että moottori lämpenee nopeasti lähelle 30 astetta (tai 20 astetta, jos sisäpuhallin on päällä) tunnissa ulkolämpötilan ollessa noin 10 astetta. Kyllä tuo kai riittää, mutta pitäisikö tunnissa nousta enemmän?

          Edit: No joo kyllähän tuo pysyy täydellä teholla vielä ainakin puolen tunnin kuluttua, kun ulkolämpötila oli -3 astetta. Tuo 10 asteessa mitattu toiminta onkin vähän epärealistinen. Tänä aamuna, kun kaikki lasit olivat jäässä ja sisäpuhallin ehti puhaltaa 10 min, tuulilasi oli kokonaan sulanut. Epäilen, että normaali sisätilalämmitin ei olisi noin nopeasti sulattanut, koska se ei puhalla suoraan lasille.
          Attached Files
          Viimeksi muokannut miskaolin; 20.9.2019, 08:26.

          Comment


           Tällänen siitä tuli, tietty oli väärän kokosia mutkia ja letkuja mutta siellä se nyt on. Ilmeisesti työntää vastavirtaan mutta kone tuntuu lämpenevän...
           Attached Files

           Comment


            Nyt kun olen muutaman aamuna testaillut tuota 1500W lämmitintä ja sisätilanpuhallusta, olen huomannut, että aluksi (ainakin alle puolen tunnin lämmityksellä) lasit ovat sisäpuolelta vähän huurussa. Ilmeisesti ilma otetaan ulkoa eikä kierrätetä sisällä olevaa ilmaa. Sehän tehostaisi tuota lämmittämistä, kun ei sisäilmakennoa jäähdytettäisi koko ajan tuolla pakkasilmalla. Ja miksi ihmeessä Webastokin toimii niin, että ilma otetaan ulkoa; aiemmassa A6:ssa Webastolla aina auton sisään mentäessä oli hirveä savunhaju kabiinissa.

            Onko tietoa, voiko mitenkään kytkeä sisäilmankiertoa menemään päälle samalla kuin "Webasto" käynnistää sisätilanpuhaltimet?

            Comment


            • Viitsitkö vielä havainnollistaa noita kytkentöjä, kun on tuo sähköoppi jäänyt vähän heikoksi. Eli laitoitko molemmat noista controllereista johonkin auton sisäpuolelle? Sensori nippusiteellä vesiletkuun?
             Virta ja maa niistä konehuoneen pisteistä vai kojelaudan alta? Kaikki neuvot ja vinkit on tervetulleita. :)

             Comment


              Eipä tuo piirustus taida sähköopillisesti ihan oikein ollakaan. Molemmat kontrollerit auton sisäpuolelle hanskalokeron tai ilmastointiyksikön taakse. Konehuoneen puolelle menee ainoastaan tuo lämpötila-anturi teipattuna/nippusiteellä johonkin jäähdytysnesteletkuun (mutta ei siihen, joka tulee lämmittimeltä, koska sen lämpötila ei ole kovin stabiili). Virran ja maan otin hanskalokeron oikealla puolella olevasta sulakerasiasta (lattaliitin menee kätevästi tyhjään sulakekoloon). Tosin virta ja maa olisi löytynyt varmaan sieltä ilmastointiyksikön takaakin...

              Tuossa linkittämässäni jännitekontrollerissa on se ongelma, että releen kiinnittymis- ja avaamisjännite on täysin sama, joten tietyissä tilanteissa rele voi jäädä hetkeksi räksyttämään kiinni-auki-kiinni... Euron kalliimmalla olisi saanut vastaavan kontrollerin, jolla voisi säätää esim. niin, että rele kiinnittyy jännitteen ylittäessä 13,1 V ja aukeaa jännitteen alittaessa 13,0 V.

              Comment


               Nyt meni vähän sormi suuhun. TT-thermoa värkkäsin. Autosta löytyy eberi ja n279 venttiili joka koodattu auki. Mihin väliin nyt tuon letkulämppärin laittais. Kun tuosta venttiilistä löytyy ryöstölähtö ja jos laittaa eberin lähtöhin niin haittaako siellä sen oma pumppu.
               Click image for larger version Name:	15704735740618807946557751864479.jpg Views:	0 Size:	79,4 Kt ID:	1865516
               Click image for larger version Name:	15704738202546108213924901349133.jpg Views:	0 Size:	101,4 Kt ID:	1865517
               Click image for larger version Name:	15704738541565342761520260072201.jpg Views:	0 Size:	93,2 Kt ID:	1865518

               Comment


                Nyt kun on bluetoothilla toimiva OBD-palikka niin muisti/jaksoi vähän noita lämpöjä katsella kun lämmitintä käyttää.

                Eli autona A6 4F 3.0tdi ja akkukaukaloon asennettu 1000XC, ulkona nollakeli ja tunnin lämmityksellä jäädytinnesteen lämmöt nousi 4 asteesta 32 asteeseen.
                Viimeksi muokannut Nenola; 9.10.2019, 10:57.

                Comment


                 Alkuperäinen kirjoittaja Artsi Näytä viesti
                 Nyt meni vähän sormi suuhun. TT-thermoa värkkäsin. Autosta löytyy eberi ja n279 venttiili joka koodattu auki. Mihin väliin nyt tuon letkulämppärin laittais. Kun tuosta venttiilistä löytyy ryöstölähtö ja jos laittaa eberin lähtöhin niin haittaako siellä sen oma pumppu.
                 Ítseäkin kiinnostaisi vebaston kanssa laittaa toi niin, että lämmittäisi vebastolle menevän veden niin, että vois vaikka pihassa pyöräyttää vebastolla sisätilat lämpösiksi niin ettei poltin lähtisi päälle.

                 Vebasto on vaan Q7:ssa niin välissä, että siellä on tuolle venttiilille menevät T-Haarat - niistä voisi kuvitella, että vaikeammin menee ainakin pumpusta vesi läpi, jos ei ole päällä. Eli pitäisikö sit laittaa ennen T-haaraa tuo TT-Thermo, jotta pääsee kierrättämään ohi jos Vebasto tai pumppu jarruttaa.

                 Comment


                  Sinnehän se sujahti, Defan ohjeita seurailin.
                  Click image for larger version Name:	IMG_20191009_173744.jpg Views:	0 Size:	169,2 Kt ID:	1865677

                  Vartin oli päällä ja aloituslämmöt 13c
                  Click image for larger version Name:	Screenshot_20191009-181614.jpg Views:	0 Size:	54,3 Kt ID:	1865678

                  Comment


                   Ei oikein selviä kuvasta, missä letkuissa tuo on, kun ei ole samanlaista autoa.
                   Mites TT-thermo sijoittuu eberin kiertoon ja venttiiliin ja kumpaan suuntaan kierrättää?

                   Kirjaisitko tuohon jäähdytyskaavioon, missä välissä pumppu on ja missä siinä on eberi.

                   Comment


                    Laiskuuttani laitoin mihin helpoiten mahtu eli kennolle menevään letkuun, työntää kennoon päin ja imee eberiltä. Helpotti ilmausta kun pystyi eberillä työntään vettä lämppärille.

                    Comment

                    Working...
                    X