Kuulutus

Collapse
No announcement yet.

Long-life -öljyjen vaarasta

Collapse
X
 • Suodata
 • Aika
 • Näytä
Clear All
new posts

 • Long-life -öljyjen vaarasta

  TAUSTAA. Olen miettinyt autojen öljyjä. Tälläkin palstalla (kuten myös "huippulaadukkaalla" Suomi24 -keskustelupalstalla) on kirjoitettu paljon ns. long life (LL) -öljyjen kestävyydestä. VAG -konsernin autoihinhan luvataan muistaakseni peräti 30.000km (taisi tosin olla jokin aikamäärrekin) huoltoväli. Tuttavallani leikkasi Skoda Superbin moottori kiinni LL-öljyillä koska öljypumppu oli täynnä moskaa. Auto oli huollettu tarkasti huolto-ohjelman mukaisesti. Olen tullut sellaiseen johtopäätöksen, että sanoi Audi mitä hyvänsä, niin haluaisin vaihtaa öljyt ja suodattimen joka syksy talvea vasten. Ehkä Keski-Euroopassa LL- öljyllä voi oikeasti ajaa 30tkm, mutta Suomi on arktinen maa, jossa moottori ja öljy joutuvat äärimmäiseen rasitukseen. Olen ehkä vanhanaikainen tässä asiassa, mutta syksyisellä öljynvaihdolla saisin mielenrauhaa.

  KYSYMYS. Jos kerran huollatan Audiani huolto-ohjelman mukaisesti, joka vaatii tietysti aina varsinaisen huollon yhteydessä Castrol LL- öljyt 30tkm välein, haittaako jos vaihdan huolto-ohjelmien välillä aina syksyisin normaaliin täyssynteettiseen Castrol/Mobil 1 -öljyyn, vai pitäisikö minun käyttää vain ja ainoastaan kalliimpaa Castrol LL- öljyä? Toinen kyssäri: Jos vaihdan öljyt useammin kuin mitä huolto-ohjelma vaati (saati sitten käytän vielä normaaliöljyä), kannattaako tästä pyytää kuittausta huoltokirjaan vai säilytänkö kuitin vain itseäni varten?

  #2
  Itselläni on ainakin bensavehkeessä luokiteltu myös ei ll-öljy. Siirryin myös lyhyempään vaihtoväliin ja merkinnät huoltokirjaan normaalisti.

  Comment


  • #3
   Huoltokirjasta löydät autoosi sopivan öljyn luokitukset, sen mukaan ostat öljyn. Luokitusten sisällä on valtavia hintaeroja öljyissä, mutta myös laatu vaihtelee, vaikka luokitus löytyykin.
   Merkkaa jokainen vaihto huoltokirjaan ja pidä kuitti tallella.
   Itse laitan asiakkaille tällä hetkellä Castrolin EDGE FST-lientä. Ei pitäisi jäädä ainakaan öljystä kiinni takuuikäisissä autoissa jos jotain ongelmaa tulee, samaa kun lorottaa marmori hanoistaan. Hinta on toki halvempi kuin marmorilla, vaikka eihän tuo halvinta ole millään mittarilla.

   Edit: Niin jos itse vaihdat välillä öljyä ei-hyväksyttyyn, niin konevian sattuessa löytyy maksaja sinusta, jos sattuvat tietämään että väliin on laitettu jotain muuta öljyä kuin mitä luokitukset vaatii.

   Comment


   • #4
    Luvataan mitä luvataan ja vaarannetaan mitä vaarannetaan. Aikuisen oikeasti se 30tkm ja 2 vuotta on se maksimi ja täytyy ajaa melko pitkää taivalta että auto ei ennen 30tkm ilmoita huollosta, eli sanotaanko 20-30 tkm on todellinen vaihtoväli LL-huolloilla.
    Olen sanonut ennenkin ja sanon vieläkin ettei sillä vaihtovälillä vaaranneta mitään kun han ei ala "ylihoitaa" autoaan ja kaatelemaan öljykorkista muutakin kuin asiaan kuuluvaa öljyä. Sen jälkeen kun LL-systeemi tuli käyttöön ei meidän reviirillä ole muuta käytetty kuin auton omaa ilmoitusta huollon tarpeesta, eikä ole 13 vuoteen tullut yhtään ongelmaa öljyttäviin osiin, turbot ym. härpäkkeet on olleet ja pysyneet originaaleina.
    Nyt tietysti puhutaan normaalissa tiekäytössä olevista autoista joissa ei periaatteessa ole suomessa kuin muuallakaan mitään dramaattisia rasitteita. Täytyy myös sanoa että olemme pyrkineet välttämään Castrol merkkisiä tuotteita, joskaan en väitä niillää olevan osuutta ongelmattomuuteen.
    Haluaisin nähdä sen tapauksen että jossain todettaisiin öljyistä johtuva konevikä, ellei asiakas sitä itse myönnä.

    Comment


    • #5
     Tämä tuntuu herättävän mielipiteitä puolesta ja vastaan. Koska kuitenkin haluan vaihtaa öljyt kerran vuodessa (syksyisin), onko siitä mitään haittaa moottorille jos näin toimin?
     Ja jos toimin, pitääkö öljyn siis välttämättä olla LL -öljyä? Eikös Castrol sitä paitsi ole Audin virallinen öljymerkki, jota käyttävät mm. kaikki Audi- merkkiliikkeet? Ihmetelen jos se olisi jollakin tavalla epäkuranttia.

     Comment


     • #6
      Kyse ei olekkaan siitä, aiheuttaako öljy vian vai ei. Kun konevika tulee, ensimmäinen asia mitä merkkikorjaamo, maahantuoja ja tehdas haluaa nähdä, on huoltokirja ja mitä öljyä on käytetty. Jos on käytetty speksien mukaista öljyä, no problem, ihan sama missä on vaihdettu ( kokemusta on useasta tapauksesta Audin osalta). Jos löytyy merkintä öljystä joka ei ole hyväksyttyä, evää tehdas takuukorjauksen välittömästi ( tästäkin on kokemusta)

      Toki voidaan kiistellä siitä, kuka on oikeasti vastuussa jos 2v vanhasta autosta nokka leikkaa kiinni, yleensä myyjäliike ja maahantuoja hoitaa homman, mutta tehdas pesee kätensä välittömästi, jos ei esim. öljy ole ollut luokitusten mukaista ja siitä on todiste. Ja jos asiakas itse vaihtaa väärät öljyt, niin ei siinä kyllä maksa kukaan muu remppaa kuin artisti itse, jos kertoo mitä öljyä on laitettu ja se on väärää. Ja eikös kaikki, etenkin Audistit ole rehellisiä ja kerro tällaiset asiat.

      JELN, kuten sanoin, katso että öljypurkin kyljestä löytyy samat luokitusnumerot kuin huoltokirjasta, ovat muotoa VW505.xx/ 507.xx.
      Mitään haittaa ei välivaihdosta ole, päinvastoin.

      Comment


      • #7
       Ei tarvi olla long life öljyä jos vain autossasi voi käyttää ns. normiöljyjä. Yleensä jos on hiukkassuodatin, niin se vaatii tämän vähätuhkaisen öljyn. Katso huoltokirjasta niin saat varmuudella oikean luokituksen.

       Comment


       • #8
        Koska kuitenkin haluan vaihtaa öljyt kerran vuodessa (syksyisin), onko siitä mitään haittaa moottorille jos näin toimin?
        Minulla on eriskummallisempi ajatuksenjuoksu ja mielestäni jos itse vaihtaisin kerran vuodessa niin en vaihtais syksyllä vaan keväällä, eli talven "äärimmäisen rasituksen" paskat pois ja uudet tirheet ölpät kesäksi kun motilla on tukalat ja ahdistavat olot kuumassa ja kun annamme ohjaksia muutenkin reippaammin.
        Sitä en kyllä ymmärrä että yleensä tillistellään sitä purnukan tekstiä notta sopiiko vai ei kun muutenkin halutaan ylihoitaa autoa niin ainakin itse pamautan parhaan ölpät pesään ja parhaathan sopii autolle kuin autolle, tosin ei kaikille autoilijoille ilmeisesti.
        Kun pönikkä on VW 507.00 luokkaa niin ei pitäisi mennä pahasti vikaan vaikka vaihtaa 1000 kilsan välein.
        Siis vain paras on kyllin hyvää, emme osta hyviä öljyjä, ostamme vain parhaita öljyjä...

        Comment


         #9
         Kerroppas Pende miksi minun auton moottori, tyyppiä AWT, on kaksi kertaa hukannut öljynpaineet sen takia, että öljyn imusihti on mennyt tukkoon? Auto on huolettu ensimmäiset 200 tkm LL-huolto-ohjelman mukaan merkkiliikkeessä tasan ajallaan. Ensimmäisellä kerralla, vuonna 2010 sihti ja öljypohja puhdistettiin ja moottorille tehtiin forte-käsittely. Tämän vuoden keväällä, noin 70 tkm myöhemmin taas öljynpaineet kadoksissa ja syynä sama vanha tuttu, eli öljyn imusihti tukossa. Tällä kertaa vaihtoon meni koko sihti ja öljypumppu. Ensimmäisen tapauksen jälkeen vaihdoin normaaliin huolto-ohjelmaan. Öljyinä on käytetty koko ajan merkkiliikkeen käyttämää öljyä.

         Haluaisin nähdä sen tapauksen että jossain todettaisiin öljyistä johtuva konevikä, ellei asiakas sitä itse myönnä.
         Nämä ongelmat johtuvat osittain LL-öljystä mutta paljon enemmän järjettömästä huoltovälistä, mitä LL-huolto-ohjelma usein tarjoaa. Oman auton kohdalla saattoi mennä jopa 32 kk ennen kuin auto pyysi huoltoon itseään. Noin pitkä huoltoväli ei suomen oloissa ole mitenkään järkevä. LL-huolto-ohjelman ja LL-öljyjen yhdessä aiheuttama öljyn paakkuuntuminen tai karstoittuminen (engl. "sludge") ei ole ollut ainoastaan VW/Audin ongelma. 2000-luvun alussa moni automerkki siirtyi LL-ohjelmaan ja vaikutukset alkoivat näkyä vuosikymmenen vaihteessa, kun autoilla oli ajeltu reilu 200 tkm. Näistä samoista ongelmista ovat kärsineet VW/Audin lisäksi BMW, Toyota, Subaru sekä Saab muutamia mainitakseni.

         Amerikan Yhdysvalloissa on VW/Audilla jatkettu takuu moottoreilla, joissa tätä öljyongelmaa on esiintynyt. Kaikki moottorit, jotka ovat rikkontuneet öljyn paakkuuntumisen johdosta ja jotka ovat huollettu huolto-ohjelman mukaan, uusi moottori tulee takuuna. Miksiköhän näin? Jos tehtaan mielestä ongelmaa ei ole, niin miksi jenkeille on tällainen lisätakuu myönnetty? Sitä en ihmettele, että kekkoslovakiassa ollaan tästä asiasta ihan hiljaa.

         Kun taloon tuli kerrankin uusi pikku-audi, se oli luonnollisesti LL-huolto-ohjelmassa. Ensimmäisellä huoltokerralla juttelin huoltoneuvojan kanssa, että olisiko järkeä vaihtaa heti kättelyssä normaaliin huolto-ohjelmaan. Ystävällinen ammattilainen sanoi, että hän ei voi virallisesti asiakkaalle tällaista siirtoa suositella, mutta että henkilökohtaisena mielipiteenä hän on lämpimästi huolto-ohjelman vaihdon kannalla, etenkin kun autoa on tarkoitus pitää talossa pidempäänkin. Rahamiehille, jotka vaihtavat auton kolmen-neljän vuoden välein uuteen, tällaiset ongelmat eivät eteen tule, mutta tällainen köyhempi kansanosa joutuu sitten noiden ongelmien kanssa painimaan, ja silloin mielellään haluaa kaikki karikot kiertää kaukaa.

         Comment


         • #10
          Enpä ossoo sanua, tietääkseni pisin huoltoväli on 24kk ll-ohjelmassa ellei tavoiteltu matka täyty ennen.
          Meillä nyt on kaikkien matkat alle 300tkm,eikä yksikään ole mennyt "järjettömyyksiin", vaan vaihtovälit on pyörineet 22tkm, joka oli itsellä viimeksi, pisimmillään 27tkm ja kaikki on täyttyneet alle vuoden.
          Kahdessa pentsiini Audissa oli myös LL käytössä ja ne lähti muiden korjattavaksi siinä 150tkm iässä.
          Sittemmin on ollut vain dieseleitä eikä niissäkään ole paakkuuntunut eikä ole laitettu fortea.
          Kun hankkii toisten "sisäänajaman" auton ei yleensä saa uutta parempaa, niinkuin olemme havainneet, jotkut vie kotteronsa "piristyshoitoon" jo suoraan kaupasta ja kaikenlaista fortea käytetään ja pelataan niiden kanssa, eli, käytetty auto harvoin pohjoiskarjalan kyläpastorin auto jolla on käyty vain silloin tällöin pihan perällä tarpeilla, tai vastaava mustien vuorten valioyksilö jonka matkamittarikin on ollut jumissa puolet käyttöiästä...
          Enhän toki kiellä ketään ostamasta vaikka uuden auton ja pelaamasta sen kanssa miten hyvältä tuntuu, siitäkin tulee aikanaan "ooppeli", vaihtoipa öljyä tai oli vaihtamatta.
          Itsellä on tähän asti ollut sellaista tuuria kuin olen kirjoitellut, enkä ala hoivaamaan kotteroita enempää kuin on tarpeen, on toki hienoa jos autosta ei tulekkaan sitä ooppelia jahka vain vaihtaa öljyjä yhtenään, sittenhän se ikiliikkuja on keksitty...
          Jos ostan käytetyn auton en edellytä että sitä on pidetty minua varten, mutta sen katson ettei se ole ollut normaalista poikkeavassa käytössä, kun tiettyjä asioita kyllä näkee ja osaa kiertää...

          Comment


          • #11
           Pendellä on hyvä onni ollut autojensa kanssa. Käytöllä ei niinkään ole merkitystä tähän asiaan.
           Mutta fakta on juuri kuten Janne ja allekirjoittanut on monesti, monessa eri paikassa kirjoitanut. Karstaantuminen on ongelma, voitanee sanoa tyyppivika, joka koskee VAG kuin montaa muutakin merkkiä. Vikahan ei ole niinkään öljyssä vaan tuossa vaihtovälissä. Sen kieltäminen on täysin turhaa ja siksi esim. itse suosittelen tiheämpää öljynvaihtoväliä kaikille asiakkaille, 15-20tkm mutta ei koskaan 30tkm asti venyttämistä. Voisin jopa sanoa että on edesvastuutonta suositella LL-väliä, etenkin jos ei ole faktat kunnossa.
           Öljy on vielä sen verran halpaa verrattuna koneremppoihin, että ei pitäisi kenenkään taskussa tuntua. Vaihtakaa vaikka itse öljyä, aiempien ohjeiden mukaan.

           Comment


            #12
            Vastaanpa nyt omalta osaltani ketjun aloittajan kysymykseen.

            Jos LL-huolto-ohjelma askarruttaa, niin voit koska tahansa vaihdattaa autosi huollot kiinteisiin huoltoväleihin. Tämä onnistuu merkkikorjamolla tai harrastajatoverin VCDS -ohjelmalla. Luonnollisesti auto pyytää huoltoa kiinteän kilometrimäärän (oletuksena 15 000km) tai viimeistään vuoden kuluttua edellisestä huollosta, mutta muut huoltotyöt tehdään huolto-ohjelman mukaisesti. Kiinteässä huoltovälissä on siis parametreinä ajetut kilometrit sekä aika edellisestä huollosta. LL-huolto-ohjelmassa edellisten lisäksi muuttujina on öljyn ominaisuudet (öljyn kunto, jota mitataan erinäisin tavoin) sekä kuljettajan ajotyyli.


            Ja sitten Pendelle.

            Kiinteässä huoltoväliohjelmassa huolto tulee 15 000 km välein tai viimeistään 365 päivää edellisestä huollosta. LL-huolto-ohjelmassa huolto tulee joustavasti kilometrimäärän mukaan, mutta viimeistään 30 000 km tai 720 päivää edellisestä huollosta. Omassa autossani LL-huolto-ohjelman ollessa käytössä huoltovälit olivat välillä 17 000 - 30 000 km ja kerran tuli jo 720 päivän aikaraja vastaan. Olenko ajotyyliltäni pappamainen -ilmeisesti olen. Ja siitä huolimatta, vaikka tunnontarkasti olen autoani merkkikorjaamolla huollattanut, silti en noilta ongelmilta ole välttynyt.

            Kaikki eivät ole sellaisia rahamiehiä että voivat aina vaihtaa uuteen autoon. Vähäosaiset joutuvat ostamaan sen LL-huolletun auton, joka on jonkun muun "sisäänajama" ja joka on mennyt vaihtoon 150tkm iässä, joutuvat kärsimään sitten niistä LL-ohjelman seurauksista. Rahamiehiähän ne eivät kosketa, kun rahamies on älynnyt luiskata auton vaihtoon ennen kuin ongelmat alkavat. Nämä LL-ohjelman seuraukset alkavat näkymään vasta siinä 200 tkm kieppeillä.

            Comment


             #13
             Se mittariston huoltovalohan on sitten vain munakello, joka pirisee asetetun ajan/kilometrin jälkeen. Ei luonnollisesti vaikuta mihinkään auton toimintoihin yhtään mitään.

             Jos ajaisi aina +20ºC lämpötiloissa käynnistyksestä parkkiin ja ajo sisältäisi lähinnä vaihtelevaa maantieajoa ilman ruuhkassa tyhjäkäynnillä jurruttamissa, LL-välit voisi jopa toimia ilman ongelmia. Moiseen kuitenkaan ei näillä leveysasteilla ole mahdollisuuksia. Tai jos ajaa lämpimästä autotallista lämpimään autotalliin, niin päästään aika lähelle. Eihän kukaan tundralla ajele (Suomessa), joten miksi suunnitella päähuolto-ohjelmat sen mukaan? Niitä varten voi kirjoittaa sen "poikkeavissa olosuhteissa suositellaan lyhennettyä huoltoväliä".

             Yli 200tkm ei kai edes ajatella olevan enää ns. uuden tuotteen käyttökesto, mutta toisaalta näitä ongelmia on jo 100tkm ajetuissa, joten ei mene senkään suunnitelun piikkiin.

             Paljonkos muuten on 2.0tdin ja 3.0tdin öljytilavuuden ero? En tiedä onko eroa lainkaan, mutta öljyn määrä yleensä avittaa kestossa. Josko joku selitys löytyisi Penden ongelmattomille kilometreille vs. monen muun ongelmat.
             Viimeksi muokannut jasso; 9.9.2013, 22:37.

             Comment


             • #14
              Pikkudiisseliin menee mallista riippuen 3.8 -4.2 isoon diisselin menee jotain 7.3 -8 väliin mallista riippuen.

              Comment


              • #15
               Välihajatuksena ihmettely, miksi pikkukoneissa on noin pieni tuo öljymäärä. Bemarilla taitaa neloskoneisiin mennä jotain 5L luokkaa. Tässähän pätee usein se että enemmän on parempi.
               No yksi syy on tuo liisarifirmojen kosiskelu halvoilla huoltokustannuksilla.

               Comment


               • #16
                On tuossa parista "pikkukoneisesta" kokemusta, eli 1,9TDI A6 Avant-kopperoa, eikä niiden 3,8 litraa ole mitään onkelmaa aiheuttanut, toinen meni joskus taannoin "uuteen kotiin" ja toinen pyörii tuossa nurkissa, kummankin mittari näytti ja näyttää edelleen yli 270tkm ll-huoltoa.
                Tuossa juuri kävi karstanpoltossa Euroopassa, vajaa kk tienpäällä 11tkm, eikä näkynyt tykkäävän kyttyrää lainkaan, nopeudet <180km/h ja täydellä lastilla, ehkä vähän ylikin kotiinpäin tullessa...

                Comment


                • #17
                 Eikös nämä sludge-ongelmat koske bensakoneita? Toki oma otanta on epäluotettava, mutta en ole kuullut yhdenkään dieselin hajonneen LL-vaihtovälien suorana tai epäsuorana seurauksena, bensakoneiden kylläkin. Dieseleissä mahdollinen ongelma pitkissä vaihtoväleissä taitaa olla jopa päinvastainen (öljyn laimeneminen). Vai olenko täysin väärässä?

                 Kaikkein kuuluisin ongelmien kohde taitaa olla VAG:n imusarjasuihkutteinen 1.8T. Siinähän öljytilavuus on tehtaalta lähtiessä vain 3,5ltr (ainakin pitkittäisessä). Jossain vaiheessa tuli tehtaalta ohje laittaa se ämpärin kokoinen öljynsuodatin että olisi edes vähän enemmän öljyä huononemassa. Öljytkin varmaan vähän kehittyneet siitä, kun moottoriin LL-vaihtoväli tuotiin (yli 10v sitten).

                 Varmaan ylipäätään yhteenvetona voidaan todeta että moottoreissa, moottorityypeissä, öljyissä jne. on paljon eroja. Joku kombinaatio voi olla takuuvarma ongelmapesä (1.8T+LL), moni muu ei niinkään. Tästäkin huolimatta itse vaihtaisin Suomen olosuhteissa öljyt vähintään kerran vuoteen, vaikkei kilometrejä paljon tulisikaan.

                 Profiilin baijerilaisella (3.0 bensa) on päästelty reiluja 25tkm öljynvaihtovälejä, mutta en jaksanut kovasti huolestua. Nimittäin öljytilavuus on 6,5ltr, öljynä käytetty hemmetin kallista Castrol Edge FST 0W-30-litkua, öljyt vaihdettu vähintään kerran vuoteen, Saksan keskiosissa on tunnetusti vähemmän kovia pakkasia, ja kaupunkiajoa ajettu ilmeisen vähän.

                 Comment


                  #18
                  En nyt muista mikä AWT:n tarkka öljytilavuus on, mutta joka kerta sinne on laskuerittelyn mukaan saatu menemään vajaa 5 litraa öljyä.

                  Comment


                   #19
                   Awt:n öljytilavuus pitäisi olla 3.8l niin kuin muissakin 1.8T koneissa.

                   Comment


                    #20
                    AVJ:hen (1.8T) kun hakee marmorilta öljynsuodattimen niin se on (muuttunut jossain vaiheessa) jokusen desin suurempi kuin tuo ennen muutosta ollut suodatin, jollaisen mallisia nuo tarvikesuodattimet on. Tuolla pikkufiltterillä siis se 3.8L, muistaakseni. Isolla filtterillä menee koko neljän litran kannu ja ö-tikusta pinta jää vähän vajaaksi.

                    Comment


                     #21
                     Itse luovuin välittömästi LL-ohjelmasta, kun auto tuli meille. Laitettiin autoon kiinteä 15tkm vaihtoväli ja sillä on menty. Öljyinä käytetty Castrolin Edgeä joka luokitukseltaan tuo 507.xx. En oikeasti näe mitään pointtia miksi säästää öljyissä ja vaihtoväleissä? Netistä löytyy niin paljon juttua koneongelmista, joihin syyllinen oletettavasti on LL-vaihtovälit, etten viitsisi edes riskeerata.

                     Jos autoa ei halua muuttaa kiinteälle huoltovälille, niin mikäpä estää vaihtamasta öljyt omatoimisesti joka syksy ja seuraava vaihto sitten, kun huoltovalo sitten ilmoittelee. Jos käyttää samoja öljyjä mitä merkkihuolto, niin eihän tuosta kukaan tiedä mitään, jos pelkää takuun raukeamista tms.

                     Minä laittaisin autoon heti 15tkm kiinteän öljynvaihto-ohjelman, jos se vaan on mahdollista tuohon malliin.

                     Öljyt - kalliitkin sellaiset on todella halpa henkivakuutus koneelle.

                     Ymmärrän kyllä, että joitakin saattaa ottaa pattiin pistää sahapukkeihin kahdeksan litraa tai enempikin a' 20€/l hintaista öljyä vaihdon yhteydessä, mutta mikäli tämä on keissi, niin hankkikaa niitä öljyjä sieltä Saksasta alta kympin litra, niin ei öljynvaihdon pitäisi olla mikään kustannuskysymyskään.

                     Comment


                     • #22
                      Persaukisten juttuja jos ei oo varaa vaihtaa max 15k välein öljyjä. Se kuitenkin on halvin vakuutus sille koneelle jos öljyt on kunnossa. Jos öljy on liian kallista, niin kannattaa vaihtaa sellanen auto mihin käy 5w40 motonet kura, 20€/5ltr. Ihan hullua et ajais 2vuotta/30k samoilla öljyillä! Hei haloo.
                      Ei varmaan ole ll öljyssä mitään vikaa jos ne vaihtaa max 15k välein.

                      Comment


                      • #23
                       Noissa uusissa dieseleissä on vaatimuksena LL öljyt vaikka vaihtaa useammin. Itse olen päätynyt Teboilin öljyyn (Diamond Carat III) kun on ihan yhtä hyvää, jopa parempaa pakkasella, kuin vastaava Castrol. Hinta on sama paikallisessa marketissa kuin Saksasta tilaamalla vastaavat Castrolit. Eli noin 10€ /litra. Itse vaihtaa imemällä niin ei tarvitse könytä auton alla, jää vaihdon hinnaksi noin 70€ ja tunti aikaa.

                       Comment


                        #24
                        käsittääkseni LL-öljyissä sinäänsä ei ole mitään vikaa, päinvastoin, ovat kehityksen kärkeä, ongelma on tuo Suomen olosuhteisiin liian pitkä vaihtoväli. Itsellä vaihtuu öljyt kerran vuoteen.

                        Comment


                        • #25
                         Ennen wanhaan autoilu ja -kauppa oli terveemmällä pohjalla, josko ainahan se on niin että viisaampi narraa tyhmempäänsä. Lähtökohtaisesti silloin autoja pidettiin sitä seuraavaa omistajaa varten, heti kun saatiin uusi pirssi alle hankittiin istuinsuojat ja taisi jotkut laittaa ovienkin verhoukset suojaan että saisimme auton uudenveroisena suraavalle omistajalle. Öljyä vaihdettiin yhtenään, lähestulkoon tuorevoitelulla ajettiin, no, jotkut ajoivatkin. Täysremontti tehtiin yleensä jo alle 100tkm ettei uusi omistaja tarvitsisi alkaa heti remontoimaan, ja niin edelleen...
                         Nyt tämä on mennyt häikäilemättömäksi, ajetaan vain niinkuin itseä varten olisi auto laitettu ja hyvä jos oivakitillä ja karapuurolla saadaan sen verran tilkittyä että seuraava "uhri" pääsee perävalot mutkan taakse viemään...
                         Taisin jo aikaisemminkin sanoa ettei täällä kannata rutista, kun ottaa hyllystä mieleisensä ja laittaa jo alunalkaen "tuorevoitelulle" niin siinäpä on autoa vielä pojanpojallekin. Niin, ja tietysti ne istuinsuojat...
                         Taisin myös sanoa että sallisin, tosin pitkin hampain että se ensimmäinen omistaja saa vaihtaa öljyt ja ajaa niinkuin itse haluaa, hänhän se maksaa sen "uuden hajun" ja naapurien kateuden pääasiallisesti ja meille jää sitten se rutina (ja kolina) siitä ettei ne Recarot ole uudenveroiset ja jossain on pikselimössöä liikaa ynnä muuta tekniikkaan liittyvää...

                         Comment


                          #26
                          Kyllähän Pende on oikeassa, että uutena ostaja tekee, mitä haluaa. Me köyhät loppukäyttäjät vaan yritetään toivoa saavamme suopeampien tsaarien kulkuvälineitä. Turha tässä on valittaa, raha ratkaisee.

                          Comment


                          • #27
                           Niin, voihan sen jakohihnan vaihdonkin venyttää mahdollisimman pitkään, itse kuitenkin suosin sitä 90tkm vaihtoväliä. Kyllähän se hihna varmaan pidempään kestäisi mutta..

                           Nimimerkillä awt koneen LL huoltohistoria 150tkm asti, forte tehty laakkosen suosituksesta ja venttilikopan jynssäykseen käytetty tuntitolkulla aikaa.

                           Tottakai jokainen saa tehdä uudelle autolle niinkuin tykkää, mutta fakta on se, että hyvää tuo LL ei tee.

                           Comment


                            #28
                            Eikä tämä ole ainoastaan VAG-vehkeiden ongelma, kaikissa pitkää huoltoväliä käyttävissä vehkeissä on öljysihdin tukkeutumisongelmaa. Toyotakaan ei ole poikkeus, siskon mies työskentelee toyotan merkkiliikkeen huoltopuolella ja etupäässä d4-d kone on se jota on korjailtu sihdin tukkeuduttua.

                            Comment


                            • #29
                             Jarrutellaas nyt taas hieman kauhun lietsomista, ja mietitään tällä hetkellä tiedossa olevia seikkoja...

                             1. On sanomattakn selvää, että tiheämpi öljynvaihto poistaa paremmin epäpuhtauksia koneen öljynkierrosta, kuin harvempi öljynvaihto. Tässä ei pitäisi olla epäselvää? Sihdin tukkeutuminen ei ole kuitenkaan ihan yksiselitteisesti seuraus LL-vaihtovälistä. Myös ajotyyli/polttoaineen laatu/moottorin kunto/yms. vaikuttavat öljyyn kerääntyvien epäpuhtauksien määrään. LL-huoltovälissä auot pyrkii juuri haistelemaan eri parametreistä tuota öljyn laatua.

                             2. Nyky öljyt (sekä moottorien materiaalit/pinnoitukset/työstötarkkuudet) ovat kehittyneet melkoisesti aikojen saatossa. Omien kokemusten mukaan LL-öljyt ovat sormituntumalla hyvinkin "liukkaita" vielä 30tkm ajosuorituksen jälkeen. Sormituntuma ei ole mikään tarkka mittari, mutta suuntaa antava. (tuntun autossa olleet 68tkm ajetut LL-öljyt eivät enää tunnu liukkaalta).

                             3. LL-öljyjen limaantuminen/paakkuuntuminen nousee aina silloin tällöin esiin. Omakohtaisesti olen nähnyt yhden tapauksen, jossa LL-öljyn sekaan oli lisätty autotallista jotain mitälie öljyä ja seuraavassa öljynvaihdossa havaittiin öljyn limaantuminen. Kolussa tribologian luennoitsi mainitsi myös tästä mahdollisuudesta, eli jos nykyisiä hyvinkin lisäaineistettuja öljyjä sekoitellaan keskenään tietämättä, saattaa jotkin lisäaineet reagoida keskenään ja aiheuttaa sopivissa olosuhteissa limaantumista/paakkuuntumista. Itse tämän vuoksi pyrin aina autoissa käyttämään samaa öljyä kuin kyseisessä koneessa on ollut ennenkin, tällöin voin olla varma, ettei yhteensopivuusongelmia synny. Jos haluan jostain syystä vaihtaa öljytyyppiä, teen sen huutelemalla ja tiheennetyllä vaihtovälillä, jotta öljyjen sekoittuminen minimoituu.

                             Eli yhteenvetona. Ei LL-öjyn ja LL-vaihtovälin käyttö hajoita autoa! Joissain olosuhteissa se saattaa lisätä tiettyjä riskejä, mutta se että joissain autoissa on ongelmia ollut, ei tarkoita, että kaikki LL-vaihtovälin autot ovat riski. (Vertaa jäätelönmyynnin ja minihameiden käytön suora korrelaatioa vai kenties kesä yhdistävänä tekijänä - Tilastot eivät aina kerro totuutta, jos oleellisia asioita jää listaamatta).

                             Jos käytettävää öljyätyyppiä haluaa vaihdella, kannattaa selvittää oikeasti eri öljyjen ominaisuuksien ero. Esim jotkin öljyt ovat puhdistavampia kuin toiset. Tällöin puhdistavampien öljyjen käyttö toisen laatuisten öljyjen jälkeen saattaa saada koneesta vanhat paskat liikkeelle ja sihdin tukkoon. Tällöin moottori rikko ei varsinaisesti ole uusien eikä vanhojen öljyjen vika, vaan vika on niiden käyttötavassa. Valitettavasti öljyvalmistajat varjelevat melko tarkasti öljyjensä tarkkoja kosstumuksia, ja kuluttajat joutuvat valitsemaan öljyt luottaen melko sokeasti mainoslauseisiin ja essonbaarin totuuksiin.
                             Viimeksi muokannut elexter; 12.9.2013, 11:43. Perustelu: Muutamien havaittujen kirotusvihreiden korjaus.

                             Comment


                              #30
                              Alkuperäinen kirjoittaja Mkurtti Näytä viesti
                              Awt:n öljytilavuus pitäisi olla 3.8l niin kuin muissakin 1.8T koneissa.
                              Joo, niinpä onkin vakiosuodattimella. Isolla suodattimella öljytilavuus kasvaa 4,3 litraan.

                              Comment

                              Working...
                              X