ACF Winter Driving School 2019 – Jämi

Perinteisesti Joutsassa pidetty Audiclub Winter Driving School siirtyi kaudella 2019 Satakuntaan Jämille. Joutsalla on ollut oma paikkansa Audiclubin talvitapahtumapaikkana vuosikausia. Tapahtuman luonne oli alkuun oma-aloitteista ajoharjoittelua ilman ohjausta, mutta jossain vaiheessa aloimme miettiä voisiko tapahtuman luonnetta muuttaa enempi ohjatun ajoharjoittelun suuntaan. Lopulta vuonna 2015 Joutsassa järjestettiin ensimmäinen Audiclub Winter Driving School, kouluttajana Raimo Sundström RS-Drivingista. Vuoden 2018 talviajokoulutuksen jälkeen pohdimme, onko aika pikkuhiljaa ajamassa Joutsan ohi ja silloin Jämi nousi esiin vaihtoehtoisena koulutuspaikkana.

Jämillä on myös pitkät perinteet talviajoharjoittelupaikkana. Jämillä on pidetty muun muassa Volkswagenin ja Audin talviajokoulutuksia sekä lukuisia rengastestejä. Jämillä on mahdollisuus koko perheen aktiviteetteihin hiihdosta, moottorikelkkailusta ja mäenlaskusta talvigolfiin saakka. Paikan päällä on majoituskapasiteettia sekä ravintolapalvelut. Näillä eväillä lähdettiin talviajokoulutusta Jämille puuhaamaan.

Jämille saapuikin jälleen täydet ryhmät innokkaita ajoharjoittelijoita. Säätila ei ollut kovin kylmä, mutta sitäkin lumisempi ja liukkaampi. Pidempi rata mahdollisti korkeammat ajonopeudet, kapeus puolestaan houkutteli hallitsemaan auton siten, ettei penkkojen läpäisykykyä tarvitsisi kokeilla. Innokkaimmat siitä huolimatta löysivät ulosajokohdat, joten kaivamis- ja hinauspuuhiin välillä oli ryhdyttävä. Ulosajojen määrässä tehtiin talviajokoulutuksien ennätys.

Toinenkin ennätys rikottiin. Viidesosa kuljettajista oli naisia, mikä oli hyvin ilahduttava määrä. Ilahduttavaa oli myös huomata, kuinka naiskuljettajilla oppimiskäyrä nousi hyvin jyrkästi ajoharjoittelun edetessä. Uusille kierroksille lähdettiin yhä rohkeammin ja hallinnan rajoja kokeiltiin myös rohkeammin. Ensimmäistä kertaa mukana oli myös perheiden pienimpiä, heillekin löytyi muutamaksi tunniksi tekemistä.

Ryhmien välissä nautittiin lounas Lomahotelli Jämin ravintolassa. Lounas oli kohtuuhintainen ja seisovan pöydän tarjonta monipuolista ja maistuvaa. Valikoimaa lisäsi myös mahdollisuus tilata Á la cartelistalta annoksia. Majoituskapasiteettia on runsaasti edullisista, mutta askeettisista, huoneista hyvin varusteltuihin lomahuoneistoihin ja mökkeihin. 

Tulevaisuutta ajatellen ajokoulutukseen osallistumisesta voi helposti tehdä koko perheen viikonlopun erilaisten talvilajien parissa, eikä Ikaalisten kylpyläkään ole mahdottoman matkan päässä.

Lämmin kiitos kaikille osallistujille ja puuhamiehille, kouluttajaa unohtamatta, sekä turvallista matkaa Suomen talvisessa säässä!

Janne Kärkkäinen

(Artikkelikuva: Ville Järvenpää)