banner  

Palaa takaisin   Audifinns > Yleiset > Muu tekniikka
Audiclub.fi etusivulle forum

Muu tekniikka Kaikki autoihin liittymätön tekninen keskustelu. esim. rakentaminen, kodinkoneet, jne.

Vastaa
 
Työkalut Display Modes
Atro Atro ei ole kirjautuneena
Nimeä ei näytetä kirjautumattomille käyttäjille


  #1  
Vanha 29.12.2010, 18:50 Painevesipumppu mökille, mikä olisi hyvä?

Tarttes ostaa vesipumppu mökille millä nostettas vettä järvestä.
Nostokorkeutta tulis ainakin 10 metriä ja pitäs olla semmonen mikä käynnistyy kun hanan aukasee.

Oiskos vinkkiä heittää mikä ois hyvä merkki/pumppu
J.S.P J.S.P ei ole kirjautuneena
Nimeä ei näytetä kirjautumattomille käyttäjille


  #2  
Vanha 29.12.2010, 22:06

Tuossa on valittava ostaako minkätahansa halpamarketin alle satasen pumpun painesäiliöineen joka kyllä kestää vuosia kevyessä käytössä esim saunavesille vai onko käyttö kovempaa ja panostaako laatuun ja tuottoon jolloin hinta nousee reilusti.
Eli en paljoa rahaa pistäisi jos tarve on pumpata jotain pesuvesiä mutta jos taas jotain kasvimaata pitää kastella tuntikausia niin silloin ehkä kannattaa vähän panostaa laatuun ja varsinkin pumpun tuottoon.
Omalla mökillä käytössä molemmat eli saunavesille tuommonen halpis ja sitten toisena pumppuna kovempaakin käyttöä kestävä erillisen pumpun, moottorin ja parinsadan litran painesäiliön yhdistelmä kun välillä noita kasteluhommiakin on, tosin tuosta yhdistelmästä en ole juuri mitään maksanut kun olen romuista itse kunnostanut.
Tuosta nostosta sitten eli mikään pumppuhan ei ime kuin vajaat 10m mutta nostoa saa 10m / bar.
Hervast Hervast ei ole kirjautuneena
Nimeä ei näytetä kirjautumattomille käyttäjille


  #3  
Vanha 30.12.2010, 13:34

Rantasaunalla on käytössä Einhellin halpispumppu, kuitenkin rst säiliöllä, oli hintaluokkaa 130 euroa. Kotona taas kastelupumppuna joku italialainen hieman laadukkaampi vesiautomaatti, rst säiliöllä sekin.

Kuten edellä, myös omassa tapauksessani halpa ajaa asiansa vaikkakin painemittari hyytyi 2 vuoden käytön jälkeen. Mut muuten paketti on toiminut hyvin reilut 5 vuotta. Se on sijoitettu mökin sisälattian alle betonimonttuun joten ei ole mennyt rikki jos ei ennen ensimmäisiä pakkasia ole muistanut sitä käydä pois purkamassa.
audiq audiq ei ole kirjautuneena
Nimeä ei näytetä kirjautumattomille käyttäjille


  #4  
Vanha 30.12.2010, 13:52

www.ykkosrauta.net/product_details.php?p=5362

Lainaus:
Pumpun vahva rakenne ruostumattomasta teräksestä
mahdollistaa sen käytön myös vaikeissa olosuhteissa.
En sano juuta, enkä jaata juuri tuosta pumppumallista, mutta monesti on samoilla myyntipuheilla ollut pumppuja kaupan. Mainoksessa kerrotaan pesän olevan ruostumatonta ja niinhän se onkin, mutta rosterin alla on muovia. -Ruostumatontahan toki sekin on.
Eli pesä ei ihan sillä tavalla ole ruostumatonta, mitä mainokset antavat ymmärtää.

Minusta sillä ei varsinaista käytännön merkitystä ole, mutta otin asian esille, koska hieman harhaan johtavaa mainontaa kuitenkin. Ja kyllähän sitä mieluiten muovin ostaa muovina ja rosterin rosterina.
kalsket kalsket ei ole kirjautuneena
Nimeä ei näytetä kirjautumattomille käyttäjille

ACF jäsenvastaava
Admin

  #5  
Vanha 30.12.2010, 14:11

yli 10m noskorkeus sitten käytännössä rajaa nuo perus halpikset ulos tästä vertailusta. Niistä kun loppuu nosto kesken.

Itsellä on Grundfos:n JP5 ollut kastelukäytössä. Pumpun kuoret ja jouksupyörä ovat rosteria mutta pumpun pesä muovia. Tarpeeksi kun puski hiekkaa pumpusta läpi niin muovi kulahti sen verran ettei enää jaksanut kunnolla painetta nostaa. Varaosana tuotakin oli kuitenkin saatavissa.
Jukuri Jukuri ei ole kirjautuneena
Nimeä ei näytetä kirjautumattomille käyttäjille

ACF jäsen

  #6  
Vanha 30.12.2010, 21:29

Yritin vähän vastaavaa nurmikon kasteluun muutama kesä sitten. Pumpun virittely oli ihan hyvä harrastus, jos tykkää itikoista ja paarmoista ja puuhastelusta rannalla.

Taisi olla joku Ykshelkutin pumppu rosterisäiliöllä. Ihan hyvä muuten, mutta toisena aurinkoisena päivänä imuputken muovimutka suli auringossa niin, ettei se pystynyt enää imemään mitään.

Seuraavaksi takaiskuventtiilistä katosi osat järveen.

Ostin sitten oikein parilla kympillä "kunnollisen" imuletkun paremmalla takaiskuventtiilillä. Venttiili kesti hyvin, mutta imuletku ei kestänyt painetta, joka tuli ylämäen puolelta ja imuletku alkoi pullistelemaan mistä mihinkin suuntaan. Vetelin vähän yleisteippiä letkun ympärile, mutta ei sekään puolta tuntia pitempään pitänyt.

Tässä vaiheessa alkoi olla jo paukut (ja kaljat) lopussa, joten arvelin, että turhapa noita nurmikoita on liikaa kastella, pääsee vähemmällä leikkaamisellakin.

Työmaalla on ollut Pumppulohja:lta hankittu esim Pumpex GA200 pumppaamassa hiekkaista vettä vuosikausia, ei nuokaan ihan ikuisia ole, mutta aika lailla pommin varmoja, tarttee tietty tarkistaa, että nostokorkeus riittää.

https://docs.google.com/viewer?url=h...nnasto2010.pdf
Sami P. Sami P. ei ole kirjautuneena
Nimeä ei näytetä kirjautumattomille käyttäjille


  #7  
Vanha 31.12.2010, 10:12

MAKOahan on käytetty jo vuosikymmenet. Ei varmasti halvin eikä hiljaisin, mutta teho riittää kunnon nostoihin ja paineisiin. Myyntipuheet sikseen: löytyisi täysin joutilaana pumppu, 1,1kW moottori sekä RST-painesäiliö paine- ja turvakytkimineen. Jäi ylimääräiseksi, kun vesiosuuskunta riehui putkia lähiseudun asukkaille.

Varaosia saa tuohon mainiosti. Tuskin jää hinnasta kiinni tämä setti. Kysele, jos kiinnostaa.
ilkkapoika ilkkapoika ei ole kirjautuneena
Nimeä ei näytetä kirjautumattomille käyttäjille


  #8  
Vanha 04.01.2011, 19:37

Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja kalsket Näytä viesti
Itsellä on Grundfos:n JP5 ollut kastelukäytössä. Pumpun kuoret ja jouksupyörä ovat rosteria mutta pumpun pesä muovia. Tarpeeksi kun puski hiekkaa pumpusta läpi niin muovi kulahti sen verran ettei enää jaksanut kunnolla painetta nostaa. Varaosana tuotakin oli kuitenkin saatavissa.
sama pumppu on minullakin käytössä mökillä, vaikkakin käyttö on pelkästään keittiöön ja saunan pesuhuoneeseen veden tuonti. Tuo on toiminut siinä hommassa jo vuosia moitteetta ja on ollut myös erittäin helppo saada keväällä ilmattua kun sen on taas paikalleen laittanut. Meillä nostokorkeus ei kyllä ole kuin reilu 2m ja imuputkeakin on vain vajaat 10m, mutta vanhempieni mökillä samanlainen pumppu pelaa myös puutarhan kastelussa ja keittiöveden tuomisessakin ja heillä on nostokorkeutta kyllä lähemmäs tuota 10 metriä ja imuputkella on mittaa yli 30m.

Ei varmasti halvin laite, mutta isä on aikanaan tapellut joka jumalan keväänä kaikennäköisten halpiskeksintöjen kanssa kun ei ole niitä saanut imemään omalla mökillään ja tästä viisastuneena hommasi kerralla kunnollisen laitteen. Positiivisista kokemuksista johtuen seurasin perässä ja olen ollut varsin tyytyväinen.

http://www.lvi-team.fi/p-361-grundfos-jp-5-p.aspx
Ronde79 Ronde79 ei ole kirjautuneena
Nimeä ei näytetä kirjautumattomille käyttäjille

ACF jäsen

  #9  
Vanha 02.08.2011, 16:23

Nostetaanpa nyt hiukan aihetta. Eli tarvetta olisi pumpulle, tai vesiautomaatille, jolla saisin pihalla olevasta kaivosta veden auton ja mattojen pesuun sekä kasteluun (imukorkeus n. 3m). Aikaisemmin minulla oli tuossa vaan perus uppopumppu jolla tarvittava vesi kyllä nousi ja vähän ylilkin, mutta tuo ei kovin kätevä ole, varsinkin kun haluan pikkasen myös painepesuria käyttää.
Nyt keväällä ostin Einhellin vesiautomaatin Tokmannilta. En valinnut "sitä kaikkein halvinta" ja ajattelin että luulis kestävän, mutta tänään palautin laitteen (2v takuu) kun alkoi humppaamaan ja välillä moottorista kuului todella epäilyttäviä ääniä.
Eli mikä olisi nyt spoiva tuollaiseen hommaan ja mikä merkki olisi sellainen jonka voisi odottaa kestävän edes pari-kolme kesää. Käyttöä nyt ei aivan hirveästi ollut tuollakaan, korkeintaan pari kertaa viikossa tulee autoja hiukka ruiskutettua ja kuivilla keleillä kukkapenkkejä kasteltua. Keväällä sitten on aina hiukan suurempi operaatio kun tuon pihan suihkualtaan täyttää jonne menee tuollainen n. 4m3 vettä.
Suosituksia perusteluineen otetaan vastaan mielellään ~150€ hintaluokassa.
Vaatimuksena siis se, että ei "pakkosyötä" koko aikaa, vaan soveltuu siis myös painepesurikäyttöön.

Viimeksi muokannut Ronde79 02.08.2011 16:23 Perustelu: Pieni lisäys spekseihin
J.S.P J.S.P ei ole kirjautuneena
Nimeä ei näytetä kirjautumattomille käyttäjille


  #10  
Vanha 02.08.2011, 18:47

Onhan pohjaventtiili varmasti kunnossa tai ettei imuputkessa muuten vuotoa, eli ettei olis päässyt imuputki valumaan ja/tai vedellyt ilmaa mukaan?
Ronde79 Ronde79 ei ole kirjautuneena
Nimeä ei näytetä kirjautumattomille käyttäjille

ACF jäsen

  #11  
Vanha 02.08.2011, 19:27

Kyllä kaikki oli siltä osin kunnossa. Kyllä se moottorin ääni välillä kertoi että joku oli ns. hirttämässä kiinni, ja ilmeisesti painekytkimessä oli jotain häikkää, eikä kyllä enää painettakaan kerännyt kuten piti. Enivei, pumppu on palautettu jo ja rahat saatu takas joten uuden etsintä on edessä. Kuinkas nuo ns. puutarhapumput, voiko niitä käyttää painepesurin kanssa vai tykkääkö kyttyrää kun letku on ns. tukittu?
Sarvijaakko Sarvijaakko ei ole kirjautuneena
Nimeä ei näytetä kirjautumattomille käyttäjille

ACF jäsen

  #12  
Vanha 02.08.2011, 19:31

Painepesurihan ei välttämättä mitään erillistä pumppua/vesijohtoverkoston vettä edes tarvi, itekin otan kärcheriini pihakaivosta veden reilun 5m:n letkulla, nostokorkeutta tulee parisen metriä. Ymmärrän toki, jos muutakin käyttöä on, että tarvitset kunnon painevesiautomaatin. Niistä (hyvistä) ei ole kokemusta, 150e:n pumppu kesti vuoden...
japirtti japirtti ei ole kirjautuneena
Nimeä ei näytetä kirjautumattomille käyttäjille

ACF jäsen

  #13  
Vanha 03.08.2011, 01:01

Jos tarvittet kestävää laitetta, voin suositella iskujet merkkisiä pumppuja. Huollossa kävi meilläkin yks päivä rapiat 5v vanha isku jossa ei mitään vikaa ollut ja hyvin ollut käytössä. Vaikka vähän kalliimpiahan noi on mutta köyhällä ei ole varaa ostaa sitä halvinta ratkaisua, http://www.vesikauppa.com/PublishedS...emcode=4731011 tuossa olis yks pätevä iskun malli!
juhani juhani ei ole kirjautuneena
Nimeä ei näytetä kirjautumattomille käyttäjille


  #14  
Vanha 30.03.2016, 10:29

Nostellaas taas. Olisi tarvetta halvalle pumpulle saunavesien pumppaamiseen. Nostokorkeus on vain alle 2 metriä ja käyttö kohtuullisen satunnaista.

Tuollainen http://www.motonet.fi/fi/tuote/38834...u-800-W3200-lh tuli vastaan. Oletan, että painesäiliö on tuollaisessa saunaveden pumppauksessa turha. Vai onko?

Tarjota saa!
helmi helmi ei ole kirjautuneena
Nimeä ei näytetä kirjautumattomille käyttäjille

ACF jäsen

  #15  
Vanha 25.04.2016, 13:45

Joko hommasit? Saunaveteen ei painesäiliötä tartte. Meillä on sama ongelma - vettä olisi j'rvestä saatava saunaan. Ylämäkeä varmaan 6 metriä ja letkun pituus 15 metriä.

Mutta eikö tuo tartte imuletkun ja siis imuletkun päähän jonkinlaisen suodattimen, kun järvestä vettä nostetaan?

Viimeksi muokannut okkim 25.04.2016 14:50 Perustelu: Poistettu tarpeeton lainaus.
Nuijari Nuijari ei ole kirjautuneena
Nimeä ei näytetä kirjautumattomille käyttäjille

ACF jäsen

  #16  
Vanha 25.04.2016, 14:19

Jos ei vaan mutavettä oo järvi niin helpoin tiputtaa järveen uppopumppu. Äänetön, ei tappelua siemenveden kanssa etc
Itsellä mökillä pikkasen parempi uppopumppu normaalin 32 siniraidan päässä kiinni isolla kynsiliittimellä. Kiinnitykseen ja irroitukseen menee muutama sekuntti. Pumppu toimii kunnon invertterin perässä aurinkosähköjärjestelmässä. Tais mennä 3,5 min kun täyttää kolme isoa saavia ja 90 l lämminvesisäiliön.

Jos taas imevä pumppu niin tarvitaan takaisku ja järvivesisuodatin. Imuputki kannattaa tehdä huolella, liitoksiin tukiholkit jne koska imuputkessa pienikin vuoto on haitallista.

Itse juuri suunnittelen tekeväni rst/hst osista pohjaan arkkuroitavan imusiivilän(takaiskut, suodatin yms)
pulla pulla ei ole kirjautuneena
Nimeä ei näytetä kirjautumattomille käyttäjille

ACF jäsen
Moderaattori

  #17  
Vanha 06.08.2016, 11:12

Pumpun pitäisi suoriutua seuraavista olosuhteista:
Järvestä mökin pihaan n.100m ja nousua yli 10m. Tarkoitus täytellä lasten uima-allasta ja kastella kukkia ( sadevesisäiliöt on kyllä vielä riittänyt) ja jos hyvin käy niin vaikka pestä autoa jollain pienellä pesurilla.
Mistä apu?
Kaikki "rautakauppapumput" hieman epäilyttää, että jaksaako ne oikeasti työntää veden tänne mäelle, vaikka mainosnostoa löytyykin. Halvalla tästä tuskin selviää, enkä halua ostaa joka toinen vuosi uutta markan osaa.
Edit: Olisiko tämän tyyppinen soiva? http://www.ikh.fi/fi/vesipumppu-3--p...-genmac-gep002

Edit2: Ja selkeä tarkennus, ettei rannassa ole sähköä. Ainakaan vielä.

Viimeksi muokannut pulla 06.08.2016 11:20
helmi helmi ei ole kirjautuneena
Nimeä ei näytetä kirjautumattomille käyttäjille

ACF jäsen

  #18  
Vanha 06.08.2016, 12:38

Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja Nuijari Näytä viesti
Jos ei vaan mutavettä oo järvi niin helpoin tiputtaa järveen uppopumppu. Äänetön, ei tappelua siemenveden kanssa etc
Itsellä mökillä pikkasen parempi uppopumppu normaalin 32 siniraidan päässä kiinni isolla kynsiliittimellä. Kiinnitykseen ja irroitukseen menee muutama sekuntti. Pumppu toimii kunnon invertterin perässä aurinkosähköjärjestelmässä. Tais mennä 3,5 min kun täyttää kolme isoa saavia ja 90 l lämminvesisäiliön.

Jos taas imevä pumppu niin tarvitaan takaisku ja järvivesisuodatin. Imuputki kannattaa tehdä huolella, liitoksiin tukiholkit jne koska imuputkessa pienikin vuoto on haitallista.

Itse juuri suunnittelen tekeväni rst/hst osista pohjaan arkkuroitavan imusiivilän(takaiskut, suodatin yms)
Mitenkä paksu letku sulla on? Meillä 13 mm liruttaa ...
quattro20v quattro20v ei ole kirjautuneena
Nimeä ei näytetä kirjautumattomille käyttäjille

ACF jäsen

  #19  
Vanha 06.08.2016, 16:22

Millä oot Jere selvittänyt ton nousun? Silmä pelillä Ainakin 10m :) ?
mikaj mikaj ei ole kirjautuneena
Nimeä ei näytetä kirjautumattomille käyttäjille

ACF jäsen

  #20  
Vanha 06.08.2016, 16:41

Lainaus:
Edit2: Ja selkeä tarkennus, ettei rannassa ole sähköä. Ainakaan vielä.
No sen letkun sinne kuitenkin joutuu vetään niin samallahan se jatkojohto siinä menee. Oletuksella että siellä mökillä on sitten sähkö,
pulla pulla ei ole kirjautuneena
Nimeä ei näytetä kirjautumattomille käyttäjille

ACF jäsen
Moderaattori

  #21  
Vanha 06.08.2016, 20:34

Silmä, perse, 30v polun tallaamiskokemus :D
Vanhat kartat katos rempan aikana joten ei ole vielä päässyt paperilta tarkastamaan.

Ja samalla se roikka sinne tietty menee, jos sähköisen hommaa. Löytyy vaan sellainen joka kestää useamman vuoden ja jaksaa varmasti nostaa veden.
Merza Merza ei ole kirjautuneena
Nimeä ei näytetä kirjautumattomille käyttäjille

ACF jäsen

  #22  
Vanha 06.08.2016, 20:43

Jere, kysy Mikolta sopiva pumppu. Se hoitaa Grundfosin, DAP:in tai jonkun muun pumpun ja varmasti sopivaan rahaan. Se on tutuille noita "mökkisettejä" hoitanut jo useampia.

http://wave-imports.fi/

Sulla on ollut Mikon A6:nen jo pari kertaa laitettavana....
quattro20v quattro20v ei ole kirjautuneena
Nimeä ei näytetä kirjautumattomille käyttäjille

ACF jäsen

  #23  
Vanha 06.08.2016, 22:09

Hmm, sportstracker mittaa reitin korkeus eroja. :)
Nuijari Nuijari ei ole kirjautuneena
Nimeä ei näytetä kirjautumattomille käyttäjille

ACF jäsen

  #24  
Vanha 06.08.2016, 22:58

Pumput yleisesti helpommin työntävät(nostavat) vettä ylöspäin kuin imevät. 10 m on pieni nostokorkeus.
Ihan pienetkin polttomoottoripumput kyllä nostaa vettä kivasti.

Helmi: 32 siniraitaa ja vastaavaa kirkasta toppiletkua.
fast79 fast79 ei ole kirjautuneena
Nimeä ei näytetä kirjautumattomille käyttäjille

ACF jäsen

  #25  
Vanha 07.08.2016, 00:33

Mulla on tossa joessa Motonetin porakaivopumppu jolla hoidellaan naapurin kanssa pihavedet. Korkeuseroa toistakymmentä metriä ja matkaa joku 80 metriä. 32mm siniraitaa tontin rajalle ja loput 13mm letkulla. Tuottoa tosta tulee hyvin mutta tietty toi 40m 13mm letkua kelalla ahdistaa jonkin verran. Pumppu on kuitenkin pelittänyt hyvin sen kolme vuotta minkä se on tuolla ollut ja hintaa sillä oli vaivaiset 149e.
Nikke_ Nikke_ ei ole kirjautuneena
Nimeä ei näytetä kirjautumattomille käyttäjille

ACF jäsen

  #26  
Vanha 07.08.2016, 02:00

Pumpusta saa nostoa 10m 1bar:ia kohti. Ainakin omassa pumpussa alapaine on säädetty 1.5bar ja yläpaine 3bar, eli vähintään 15m on nostokorkeus pumpulta. Painekytkintä säätämällä sitten lisää. Oma "halpis" vesiautomaatti on toiminu nyt kaks vuotta melko aktiivisessa käytössä ja suurin ongelma on ollu nuo imuletkut. Nyt laitoin kunnollisen paineletkun imupuolellekkin niin kestää.
jkiiskinen jkiiskinen ei ole kirjautuneena
Nimeä ei näytetä kirjautumattomille käyttäjille


  #27  
Vanha 07.08.2016, 09:08

http://www.talotarvike.com/altech-pu...d-3585ebe2bd25

Vastikään tilasin suvun mökille Grundfosilta tuon kalvopaine-säiliöisen vesiautomaatin (MQ 3-35), mutta tää tuntuis jokseenkin paremmalta tuon isomman säiliön kera. Tammeen kiinnitetyllä tasolla lepää tuo meidän Grundfos sateelta suojassa, mistä on n. 5 metriä laiturin nokkaan mistä se imuletkun pää roikkuu. Mutta jos haluaa veteenupotettavaa versiota, niin esimerkkinä tuo Gardena Comfort 6000/5 automatic pelaa varmasti hyvin (oli myös mietinnässä, mikäs sen siellä laiturin alla olisi kellua...) Painepesuria ei vielä ole kokeiltu tuossa Grundfosissa kiinni, mutta 4 sadetinta se ruokkii ainakin ihan kiitettävästi. Eikä kyllä ääni päätä huimaa vaikka se tuolla rannalla onkin. Voihan sille aina väsätä jonkun foameristeisen kopin ympärille jos ääni kyrsii jossakin merkissä ;)

Noista imuletkuista kyllä on kieltämättä ollut riesaa, siks ajattelin tuota upotettavaa mallia, johon sitten ei mitään imuletkuja tulekaan. 7m gardenan paineenkestävää letkua tais maksaa 60-70e rahteineen. Vaikea sitä siististi saada kyllä asettumaan yhtään mihinkään, mutta laiturin vierestä ja kansilaudoituksen alta ei näy juuri mihinkään...
Vastaa

Palaa takaisin   Audifinns > Yleiset > Muu tekniikka > Painevesipumppu mökille, mikä olisi hyvä?


Aktiivisia käyttäjiä katsomassa tätä aihetta: 1 (0 käyttäjää ja 1 vierasta)
 
Työkalut
Display Modes

Kirjoittamisen säännöt
Et voi aloittaa uusia aiheita
Et voi kirjoittaa viestejä
Et voi liittää liitetiedostoja
Et voi muokata viestejäsi

BB-koodi on Päällä
Hymiöt ovat Pois päältä
[IMG] koodi on Päällä
HTML koodi on Pois päältä


Samanlaisia aiheita
Aihe Aiheen aloittanut Aihealue Vastaukset Viimeisin viesti
Mikä olisi hyvä bensaletku ? vayne Moottori ja voimansiirto 9 23.01.2015 17:24
Mikäpä olisi hyvä kytkinpaketti C4 S6:seen hopsis Moottori ja voimansiirto 6 28.04.2011 17:15
Audi 100 2,6l V6 - hyvä vai huono hankinta? valis Esson baari 50 11.12.2010 20:31
Mitä olisi hyvä tarkistaa konepuolelta (A6 2.7 btq) RistoEe Moottori ja voimansiirto 5 01.10.2009 21:01
Hyvä hieroja Jyvässeudulla? Pertti K Esson baari 3 03.09.2009 20:32


Kaikki ajat ovat GMT +2. Kellonaika on nyt 05:01.


vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.