Kuulutus

Collapse
No announcement yet.

Panohommista

Collapse
X
 
  • Suodata
  • Aika
  • Näytä
Clear All
new posts

  • Panohommista

    Tässä loppukesän lämpöisillä tuli vielä mieleen, että alottaisi oluen panemisen, kun sitä ei opiskeluaikoina tullut harrastettua.

    Laitoin 30L käymään finlandia tumma merkkistä olutta, johon laitoin kaksi noita paketteja. (pitäisi tulla keskivahvaa evästä)

    Siellä se vessassa iloisesti pulputtaa. Mietin tossa, että lähijuottolasta sain ostettua korillisen tyhjiä pulloja joihin ajattelin pullottaa ko. tuotteen. Onkohan muita paikkoja mistä pulloja voisi hankkia vaikka pantin hinnalla? Meinaan kaupasta ei tuu enää ostettua tuota perinteistä kaljakoria.

    Johonkin 10pullon erään ajattelin lisätä myös savuesanssia josko sais hieman "korpisavu" efektiä.

  • #2
    Plussat otsikosta! :D

    Kotiviinejä joskus tehny ja ne ainakin ihan juotavia. Pitäs kokeilla jotain oluitakin valmistaa.

    Comment


    • #3
      Muinoin paikallisesta pikku K-kaupasta sai ostaa tyhjiä kolmospulloja pantin hinnalla. Annettiin kaverille 18-vuotislahjaksi 10 pulloa pilsneriä taidolla pakattuina kolmospullon kuoriin.. :)

      Comment


      • #4
        Tässä olis vähän kuvatusta proseduurista

        Panohommiin ryhtyessä täytyy ensin pestä vehkeet!


        Lämmitellään tavara


        Sitten rojut ränniin


        Tässävälissä piti olla kuva hiivan "herättelystä", mutta unohtu :)
        Eli otettiin tuosta vierteestä osa tuoppiin. Katsottiin mittarilla, että lämpötila alle 30'c, sit hiiva sekaan ja kun alkaa kuohumaan niin sitten setti pönttöön.
        Pöntössä myös täytyy olla lämpöä alle 30'c

        Vähän kuohuu


        "Poika" nurkassa kasvamassa! :)


        Oisin linkannut kuvina, mutta en osannu :/

        Comment


          #5
          Vähän toivoin otsikon perusteella jotain muuta matskua...

          Mikäs ongelma on ostaa pari koppaa olutta, juoda pojan pulputusta kuunnellessa pois, huuhdella ja pullottaa näihin omat eväät. Kruunukorkkeja saa marketista ihan pussikaupalla.

          Comment


            #6
            Mikäs ongelma on ostaa pari koppaa olutta, juoda pojan pulputusta kuunnellessa pois, huuhdella ja pullottaa näihin omat eväät.
            Se ongelma, että pariin kopalliseen mahtuu vain noin puolet tuosta 30L satsista. ;)

            Olutta tein joskus kauan sitten Coopersista. Ihan hyvää, mutta melkoinen homma pullonpesuineen kaikkineen.

            Valkoviiniä olen muutaman kerran tehny ja siitä tulee ainakin yhtä hyvää kuin 'kaupan' vastaavista.

            Ja viinin teossa on se etu, että saa tyhjentää pussit moneen kertaan. (entsyymit, ravinneseos, sitruunahappo, viinihiiva, käymisen pysäyttäjä, superselvike ja superselvike2)
            Viimeksi muokannut AhtiL; 31.8.2010, 16:22.

            Comment


              #7
              No joo, pitäis olla liki viikko kaupan oluilla juovuksissa että sais neljä tyhjää koria aikaiseksi.

              Juuri tuon pullojen pesun ja luttaamisen kanssa tuohon touhuun kyllästyy. Viinit paljon kätevämpiä, se 30 litran setti kestää paljon pidempään ja pääsee heti puolet vähemmällä kun kerta-annos ei ole kuin yksi pullo.

              Keppana on muutenkin nykyään niin halpaa että millään muulla kuin harrastemeiningillä ei kannata perustella omaa panemista. :) Aktiivikäyttäjät erikseen, tosin näiden ei tarvi pullotuksesta välittää. Meneehän se tuoppiin sieltä pöntöstäkin.

              Comment


                #8
                Täytyy sanoa, että otsikko herätteli vähän toisenlaisia toiveita...

                No joo, pitäis olla liki viikko kaupan oluilla juovuksissa että sais neljä tyhjää koria aikaiseksi.
                No mikäs tässä nyt on ongelmana? Kyllähän noin hyvän asian tähden voi hyvinkin uhrautua juopottelemaan viikon verran.

                Comment


                  #9
                  Eiköhän sitä talkooporukka tosiaan saada aikaiseksi jos tuottaa ongelmia.

                  Comment


                  • #10
                    Ei neljä koppaa riitä läheskään viikon juopotteluun, ehkä neljän päivän tissutteluun :D ;)

                    Tosta Coopersista tehtiin kaverin kanssa myös bissee joskus 90-luvulla. Ihan järjettömän iso homma saavutettuun hyötyyn nähden, ja makukin olis voinu olla aavistuksen parempi. Toinen kaveri teki muijansa kanssa sidukkaa ja se oli (sidukaks) ihan hemmetin hyvää :)

                    Ei kyl enää jaksais alkaa vääntää ku laatikon saa kaupasta about 20eerolla.

                    Comment


                      #11
                      Jos meinaa kotiviinit maistella heti kun on valmista niin turha niitä on pullottaa lasipulloihin, semmosiin kahvallisiin tonkkiin tai vesiastioihin vaan missä on hanakin valmiina. Kulkee kätevästi mökillekin mukana.

                      Tutut noita oluita käyttivät mutta kaikilta taisi parin saavin jälkeen into loppua kun sitä työtä on tosiaan aika kauheasti verrattuna hyötyyn / viinin tekoon.

                      Opiskelujen alussa tuo valko(koti)viini + sprite sekotus oli ihan hyvä siiderin korvike ja paljon halvempi (ja tietysti suomalaisena pitää todeta että tietysti potkua oli enemmän)

                      Comment


                        #12
                        Ihan vaan ihmettelen, että mikäs pakko niitä "kodin pikku kemistin liuoksia" on 1/3 litran pulloihin pakata. Haet kaupasta niitä puolentoista litran panttipulloja. Niissä on kierrekorkki (jos kaikki ei menekkään kerralla( ja mahtuu nykyjääkaappiin ainakin oven lokeroon kylmenemään.

                        Täältä myös pisteet otsikoinnista. Luulin jo, että palstalla vihdoinkin muutakin pornoa, kuin Urkin 10V äänien vertailu...

                        Comment


                        • #13
                          Yleensä noitten vitoskoneiden ääniä vertaillaan 10v vs 20v, plus urpot siihen lisäks... Paljon sen pornompaa ei taida jatkossakaan olla tälle foorumille tulossa.

                          Comment


                            #14
                            Hifistin makunystyrät huomaavat eron muovi- ja lasipulloon pakatun olusen välillä.

                            Comment


                            • #15
                              http://www.hs.fi/kuvat/iso_webkuva/1135243953038.gif

                              Comment


                              • #16
                                Sillähän sitä tummaa laitoinkin tulemaan, kun perus pilsnerin saa alle 20e kaupasta, niin ei ole mitään järkeä sitä ruveta tekemään.

                                Tässä vanhemmiten ruvennut tuo tumma olut maistamaan hyvälle, mutta se tahtookin olla jo vähän kalliimpaa jos koppakaupalla ostaa.

                                Comment


                                • #17
                                  kun perus pilsnerin saa alle 20e kaupasta, niin ei ole mitään järkeä sitä ruveta tekemään.
                                  Toiset ne vaan tykkää panemisesta... Joskus tuli pantua siideriä, mutta älytön homma siinä 0,33 l pullojen pesemisessä oli. Varsin kelvollinen lopputulos kuitenkin. Myös Camparin korviketta on tullut pantua ja siinä oli varmaan hyötysuhde korkeimmillaan. Tuli lähes aidon makuista ja aitohan on halpisvinkkua paljon tyyriimpää. Vaikka joisi Gorillaa/Carilloa.

                                  Comment


                                    #18
                                    Jos meinaa kotiviinit maistella heti kun on valmista niin turha niitä on pullottaa lasipulloihin, semmosiin kahvallisiin tonkkiin tai vesiastioihin vaan missä on hanakin valmiina. Kulkee kätevästi mökillekin mukana.
                                    Ääni tälle. Kotikutoiset on muutenkin vain lyhyeen säilytykseen soveliaita, ei edes väkevillä viineillä maku juuri petraantunut parin vuoden "kypsyttelyllä".

                                    Comment


                                      #19
                                      Aijai, muistot palaavat mieliin. Aikoinaan tuli harrastettua tuota paljonkin. Mutta sitten oluen pariin ...

                                      Itse tein välillä litran lasipulloihin, toimi oikein hyvin. Niitä ei vaan enää markkinoilla taida juurikaan olla, olisko jotain kotikaljapulloja sentään? Kolme kopallista peruspulloja oli kyllä tyypillisempää. Siihen 30 litran pyttyyn tein yleensä sen kokoisen setin, siis 24 litraa vettä, liemet ja sokerit. Pitää muistaa, että sokeria ei saa lisätä, koska silloin valmiin aineen alkoholimäärä nousee yli sallitun! :-p

                                      Eri makuvaihtoehtoja on sitten mielikuvituksen mukaan. Omia suosikkeja bitter ja brown. Lisämausteena on kokeiltu hunajaa, sitruunaa, humalan kukintoja, humalauutetta sun muuta. Nuo kaksi eka tekee lagerin joukossa aika hyvää kesäolutta. Paras oma setti oli 24 litraan 2 purkkia Stout-uutetta (Coopersia taisi olla), 2 kiloa sokeria, 200g laktoosia ja ripaus humalauutetta. Laktoosia siksi, kun oluthiiva ei polta maitosokeria ja siitä jää juomaan "kermamainen pehmeys" jotain artikkelia lainatakseni. Tosta tuli jotain 7-8 prosenttista ja niin tummaa, että lasiin kaadettuna aurinko ei läpi näy. Mahdottoman hyvää.

                                      Pullotusvaiheessa kannattaa pulloihin laitettava sokeri laittaa kerralla sinne käymisastiaan, sekoittaa ja sitten antaa seistä pari tuntia. Menee pullotus helpommin kun ei tarvi tuhrata sokerien kanssa. jos oikein haluaa brassailla, niin tuon seisomisen jälkeen vielä lappoo aineen toiseen vatiin ja antaa taas seistä pari tuntia. Pullot kun huuhtelee kuumalla vedellä aina kun on aineen lasiin kaatanut, niin riittää uutta satsia ladatessa kylmävesihuuhtelu. Mulla ei ainakaan ollut ongelmia vaikkei niitä sen kummemmin pessytkään.

                                      Comment


                                      • #20
                                        Tosia hyviä neuvoja sieltä! Tuosta laktoosista olen lukenutkin, pitää vaan varotella emäntää jos alkaa sillekkin maistumaan tuo kotiolut, kun sillä on semmonen laktoositauti :D

                                        Tuo 2kg sokeria kuulostaa aika härskiltä määrältä, kun nämä "asiantuntijat" sanovat että alkoholin pitäisi tulla tuosta uutteesta eikä sokurista, muuten tulee kiljumainen maku. Tiedä sitten ite laitoin mallassokeria ja maku on ainakin nyt käymisen loppuvaiheessa melko hienostunut. Ottaen huomioon, että hiilihappoja ei vielä ole.

                                        Kyselin tuossa kun tänään eikä huomenna kerkeä vielä pullottamaan, niin jos pitää pidempään sankossa, niin keräisi kuulema makua enemmän. Vaikka pääkäyminen on jo ohi.

                                        Comment


                                          #21
                                          "Pullotusvaihe" panohommissa on kyllä tärkeä vaihe. :) Tässä mallia:http://www.hs.fi/kuvat/iso_webkuva/1135243953038.gif

                                          Comment


                                            #22
                                            sanovat että alkoholin pitäisi tulla tuosta uutteesta eikä sokurista
                                            Kyllähän se alkoholi siitä sokerista tulee. :-p

                                            Ei tuo satsi kiljulta maistunut ollenkaan. Tuplan uutepurkin, laktoosin ja humalauutteen vaikutus lienee asialla.

                                            Kun pääkäyminen on ohi ei liian monta päivää kannata odottaa, jos se hiiva kerkiää hyytymään, niin pullossa tapahtuva jälkikäyminen jää pois ja sitten sitä ei kyllä Erkkikään enää mielellään juo.

                                            PS. Ai niin, Pasin tilannekuva kyllä tiputti tuolilta!

                                            Comment


                                            • #23
                                              Itsellä on myös tarkoitus aloittaa panohommat piakkoin :) Jonkun aikaa olen jo kerännyt 0,5l pulloja talteen ja yksi 5 litran tynnyrikin löytyy.
                                              Muntonsin india pale alea ajattelin kokeilla. Kyllästyttää kauppojen perus Suomi lagerit, ale on omasta mielestä ainut OIKEA olut.

                                              Comment


                                                #24
                                                Kumpaakos laatua kotivalmistettu olut lopulta on, pohja- vai pintahiivaolutta? Tätä joskus pohdittiin. Pohjallehan se hiiva kotipanossa vajoaa. Eli sitä kautta nuo kotivalmisteet olisi vain erimakuisia, toki kaupan kamaa huomattavasti maukkaampia, lagereita?

                                                Comment


                                                  #25
                                                  Kokeiles Jaakko St Petersin ruby red alea. Kaupasta 5 egee pullo. http://www.diamondbeer.com/?s=tuotev...hma=olut&id=61
                                                  Viimeksi muokannut RS2; 24.8.2010, 14:57. Perustelu: lisäys

                                                  Comment


                                                  • #26
                                                    Aika paljon tuli aikanaan itsekin pantua (olutta). Tuolloin ei tarvinnut olutta kaupasta hakea, mutta käytännössä harrastus loppui veroaleen joskus 2004.

                                                    Tuli muutaman kerran laitettua tuollainen samanmoinen setti stoutia pari tölkillistä 24 litraan vettä, mutta ilman lisättyä sokeria. Melkoisen hyväähän siitä kyllä tulee.

                                                    Pullot pitää huuhdella käytön jälkeen vedellä, muuten niihin pinttyy lika. Itse pesin pullot astianpesukoneessa. Tulee puhdasta ja pullot ovat kuivia koneesta otettaessa. Etiketit kannattaa liottaa pois ensin.

                                                    Kaverilla oli aikanaan puolen litran pulloja käytössä, kun niitä vielä oli kierrossa. Varsin käteviä tuohon käyttöön.

                                                    Comment


                                                    • #27
                                                      Oliko Jari niin, ettet tuohon 24litraan laittanut sitten ollenkaan sokeria? Jos näin, niin se vahvistaa kyllä käsitystäni että osa tuosta uutteesta muuttuu hiivan kanssa alkoholiksi.

                                                      Miten muuten saadaan vahvempaa evästä jos pannaan samanverran sokeria, mutta toiseen kaksi uutepurkkia, niin enemmän prosentteja ja myös sitä toivottua makua!

                                                      Comment


                                                      • #28
                                                        Juu, ei yhtään lisättyä sokeria. Taisi olla joku neljä viidesosaa maltaasta, joka on muutettavissa sokeriksi.
                                                        Tavan satsissa, yhtä uutepurkkia ja satsia kohti olen lisännyt noin 300 grammaa sokeria, jonka olen kiehauttanut kattilassa ruskeaksi -tuo mukavasti ryhtiä vierteeseen.

                                                        Comment


                                                          #29
                                                          Tuli mieleen, että yksi pullovaihtoehto voisi olla patenttikorkkipullo (eli tämän näköinen), mikäli vain korkki pysyy tiiviinä uudestaan käytettäessä. Pulloja voi löytää tyhjänä esimerkiksi kirpputorilta, tai voi sitten tyhjentää tarvittavan määrän itse (ainakin Teerenpeli-panimon juomista löytyy patenttikorkkipulloihin pullotettuja tuotteita).

                                                          Comment


                                                          • #30
                                                            Tai ostaa paikallisesta olutpubista tyhjät hylsyt pois. Ite kävin hakemassa pari koria paikallisesta juottolasta pantin hinnalla. Noissa koreissa helpompi noita siirrelläkkin sitten kellariin jne.

                                                            Comment

                                                            Working...
                                                            X